Reklama

Reklama

Kalifornie

Trailer

Vzrušující dobrodružství i nepředstavitelné hrůzy čekají na dva hlavní hrdiny během jejich cesty do Kalifornie. V tomto mrazivém psychologickém thrilleru si zahráli vynikající Brad Pitt a Juliette Lewis, která podala neuvěřitelně přesvědčivý výkon. V dalších rolích uvidíte neméně přesvědčivého Davida Duchovnyho a Michelle Forbes. Intelektuální městský pár Brian a Carrie se vydají na cestu napříč zemí, aby načerpali informace pro svou knihu věnovanou tématu sériových vrahů. Společníky jim jsou jejich noví známí Early a jeho přítelkyně Adele. Jeden vůz, jeden cíl a jedna velká snaha o společné téma k hovoru je provází prvními kilometry. Když se ale začnou konečně všichni sbližovat, projeví se náhle Earlyho prudká povaha a vyděšení Brian a Carrie zjišťují, že za poznatky o nemilosrdných vrazích nebudou muset cestovat tak daleko, jak si původně mysleli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (276)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

A půl. Brad Pitt zde opět dokázal, že na plátně umí být i někým jiným, než tím slavným, uhlazeným "slaďouškem." Ačkoliv ztvárnil sériového vraha, tak se mírně vymyká jeho zavedenému psychologickému profilu. On není jako např. Ted Bundy nebo Jeff Dahmer. Ti vypadali jako obyčejní, na pohled sympatičtí muži. "Lovili" určitou skupinu svých obětí, poté si z nich zanechali trofeje a jejich činy měly sexuální podtext. Postava Brada již na první pohled působí dost zanedbale, špinavě a vulgárně. A svých činů se dopouštěl zřejmě proto, že se mu "prostě chtělo." Jeho oběti byly náhodné a vraždil, když mu byla naskytnuta příležitost, nejspíš ho nehnaly jen těžko potlačitelné sexuální pudy a jeho vraždy nebyly plánované. Většina sériových vrahů toužila někoho vlastnit, mít nad ním nadvládu. On chtěl "jen" zabíjet." Ostatní herecké osazenstvo je také skvělé. V čele s Davidem Duchovnym, jeho krásnou přítelkyní Michelle Forbes a naivní Juliette Lewis. Film má spád, působivé scény a dobře vytvořené charaktery postav. Jen mi chyběla trocha více psychologie. Docela ráda bych se dozvěděla něco více o Earlym Grayceovi... ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Mrazivý příběh a skvělé herecké výkony, obzvláště Pitta a Lewisové z tohohle výletu udělali nezapomenutelnou podívanou. Senův prozatím nejlepší film. ()

castor 

všechny recenze uživatele

V té době oslnil nejen diváky, ale hlavně producenty. Mohl se zachovat jako devět z deseti herců a koketovat s nějakou diváckou superjistotou. Těžko. Brad Pitt, nový idol ženských srdcí, sáhl léta páně 1993 po smažkoidní postavě v černočerně prokleštěné gangsterce Pravdivá romance i po roli masového vraha ve velmi atmosférické a ponuré Kalifornii. V obou případech za jeho razantní změnu image oba palce nahoru!! V případě Kalifornie pak zaujme i lehce retardovaná vrahova přítelkyně Juliette Lewis, která miluje kaktusy, své naivní představy a nechává se řezat, protože si to prý zaslouží. Připojí se k dvojici, která se vydává na místa hromadných vražd a která se snaží pochopit nekontrolovatelné šílenství vrahů, netušíc, že ti dva na zadním sedadle, kteří mají údajně namířeno stejným směrem a kteří jim mají přispět na cestovní výdaje, jsou těmi, kterými jsou „fascinovaní“. Pittova postava tu zabíjí v tichosti, s netečností zvířete, lhostejně. Mě osobně by přesto potěšilo, kdyby tehdy poměrně zajímavý Dominic Sena spolu se scénáristou provokovali ještě o krapet víc. I tak ale dobré.. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Brian je novinárom, ktorému sa vďaka pár úspešným článkom, podarilo získať, v jednom z vydavateľstiev, zálohu na napísanie knihy o sériových vrahoch. Potom ako minul všetky peniaze, no z knihy nemá ani titulnú stránku, rozhodne sa v doprovode svojej milenky a odborníkmi nežiaducej fotografky v jednej osobe, vycestovať naprieč Amerikou až do Kalifornie. Chce totiž navštíviť všetky dostupné miesta, kde vyčíňali skutoční sérioví vrahovia a dokončiť tak knihu, ku ktorej spracovaniu sa zaviazal. Nakoľko však nemá dostatok peňazí na cestu, prostredníctvom letáku na nástenke vyhľadá spolucestujúcich, ktorí mu prispejú na náklady. Earl, partner Adele, však nie je len tak obyčajným sedliakom s jednoduchým, prostým rozumom. Julliete Lewis je herecký skvost. Táto žena hrala v toľkým filmoch "spomalene" mysliacu osobu (a dokonale!), že mám až pochybnosti či je ozaj "normálna". "Kalifornia" je z 3/4 priemernou psycho drámou. Záver už síce je klasickým thrillerom, no bohužiaľ, dojem či mimoriadne mrazivé pocity vo mne nevyvolal. Zaujímavé je, že keby vo filme miesto "Muldera" hral iný herec, ani by som si to nevšimol. Pitt už so spomínanou Julliete, všetkých dokonale zatienili a nebyť práve ich výkonov, len sťažka by samotný snímok, aj napriek solídnemu príbehu (na 90' roky), dosahoval nadpriemernej kvality. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Keďže tento film končil o 01,00 hod v noci a ja som pri ňom nezaspal, tak je asi vysoko pravdepodobné, že mal niečo do seba. Dva osudy dvoch dvojíc sa spájajú na ceste kabrioletom z východu USA do Kalifornie. Jednou je David Duchovny , ktorý má za cieľ napísať knihu o motívoch správania masových vrahov a Michelle Forbes, ktorá mu robí fotodokumentáciu. Na druhej strane je Brad Pitt, mladý výtržník a násilník, ktorého jediným cieľom je, aj napriek zákazu opustiť štát, vypadnúť z doterajšieho miesta. Spoločníčku mu robí hlúpučká dievčina (môj predpoklad je IQ asi 70), výborne stvárnená Juliette Lewisovou. Iróniou je, že Duchovny má písať knihu o motívoch masových vrahov, pričom v žiovote nedržal zbraň v ruke a vedľa neho v aute sedí človek, ktorý je na to ako stavaný ...... ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Skoro jsem ani nepoznal, že tam hraje Brad Pitt. Slušná atmosféra filmu a skvělé herecké výkony. ( Hodnocení: 8/10 ) ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

Priemerny thriller so zvlastnou atmosferou.Nezabudnutelne herecke vykony Brada a Juliette Lewis.Trosku mi vadil hruby strih,( ktory neviem ci nie je nahodou dielom cenzury).Brad Pitt si stvarnenim serioveho vraha u mna este viac upevnil neotrasitelnu:) poziciu najoblubenejsieho herca... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Prumernej thriller z vybornym Pittem ktery tu v roli vraha podal vskutku heroicky vykon Duchovny je taky sympatak i kdyz jeho hrdina je takovej neslanej nemastnej jo a film taky mohl bejt kratsi ale par scen zabijeni se opravdu povedlo ve finale to nicmene nevidim na cervena cisla ale spis takovej neurazlivej koukatelnej prumer ()

petero 

všechny recenze uživatele

Brada Pitta ako zabijaka si len tak ľahko už neužijeme. Zahral to skvele. Naviac tento celovečerný debut videoklipára Dominica Sennu dopadol ešte lepšie ako jeho nasledujúce filmy 60 sekúnd alebo Operácia Swordfish. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Po několika letech jsem konečně smazal mou osobní ostudu: já jako fanoušek Davida Duchovnyho (Akta X) jsem neviděl jeho film, který vzniknul před samotným seriálem! O to více jsem si tedy premiéru vychutnal a nutno podotknout, že bylo co vychutnávat. I když mne více překvapil skvělý Brad Pitt s jeho neskutečně buranským nakřáplým hlasem, Duchovny nořící se čím dál hlouběji do psychologického problému vrahů také nezklamal. Juliette Lewis jako vrahova přítelkyně také dostála svému herectví, protože její přesvědčivost mě vyloženě s*rala (jinak se to nedá říci), což byl zcela očividně povedený režisérův záměr - otravnější filmovou postavu jsem dlouho neviděl. Suma sumárum jde o kvalitní psychthriller s moc zajímavým hereckým obsazením a výkony, které se jen tak nevidí. Jen nechápu, jak se po tomto úžasném snímku mohlo Senovi povést natočit filmy jako 60 sekund nebo Operace: Hacker... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Sledovat Brada Pitta jak si neskutečně dává buráckého Earlyho je čirá radost, stejně tak jak věrohodně Julliette dělá hroznou blbku. Dominic Sena natočil asi svůj nejlepší film. Již jen ze své podstaty diváka zajímá v Kalifornii každá následující scéna, protože tuší že se něco zase semele. 70% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Kalifornie není nikterak originálním snímkem, ovšem potěší zejména svým hereckým obsazením - Brad Pitt si svoji postavu patřičně vychutnal - a atmosférou. Příběh příjemně graduje a směřuje k předvídatelnému konci. Mix krimi, thrilleru a road movie vyšel tvůrcům velmi dobře a s přivřenýma očima jim dám 4*. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Teraz neviem či bol lepší Pitt alebo Duchovny. Človek si často kladie otázku, či by nebolo lepšie prehodenie postáv, teda že by bol Pitt kladná postava a Duchovny záporná. Každopádne Michelle Forbes bola trefa do čierneho. Asi prvýkrát som videl Brada Pitta v zápornej úlohe a zahral to famózne. Naozaj brutálne výborným štýlom si zahral šialeného psychopata. Výborný road-psycho movie, ktorý sa odohráva presne v štýle klasických amerických vyvražďovačiek tzv.masovými vrahmi. ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Film se mi jako takový nelíbil. Docela mě děsil. ale naprosto dokonalé herecké umění Brada mě donutilo hodnotit tento film ne podle toho jak se mi líbil, ale podle toho jak byl natočen a obsazen. A to si rozhodně zasluhuje 4**** ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dokonale vystavěný thriller s trochu přilepeným mudrováním nad psychikou vrahů, zvláště masových. Vše táhne výtečně odporný Brad Pitt. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

Zajímavý kousek. Nechutný humusák Brad Pitt. Dobrá atmosféra, kamera …Ten film je daleko lepší než si myslíte. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Výborný thriller a sondáž do mysle patologického vraha. Máme možnosť sledovať jeho postupný psychologický vývoj, od kamarátstva s novými známymi (hlavne s Brianom) až po nemilosrdného zabijaka. Všetky charakterové úrovne zvládol Brad Pitt dokonale, podal možno jeden z jeho najlepších výkonov, ďalšia ukážka toho, aký to je skvelý herec, a vždy aj bol. Rovnako dobrá však bola aj Juliette Lewis, ktorej postavička hlúpej husičky sadla ako na mieru. Dokázala jej dať takú sladko-trpkú príchuť. Avšak narozdiel od ostatných užívateľov si nemyslím, že by snímok vládol nejak extra mrazivou atmosférou. Bola znepokojivá, nadpriemerná a pekne ku koncu gradovala, to áno, ale o nič výnimočne dusivé nešlo. V skratke, ide o nadpriemerný thriller s perfektným hereckým koncertom dua Pitt-Lewis a slušnou atmosférou. 75/100 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

S tím solidním obsazením jsem čekal daleko větší pecku. Asi jsem se neměl tolik těšit, ale dvojice Brad Pitt a David Duchovny mě prostě dokázala nalákat. Další zhlédnutí někdy možná bude ku prospěchu. ()

Reklama

Reklama