Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sofie nadevše miluje divoké večírky. A to hlavně ty, na kterých jsou hlavním zdrojem zábavy látky silnější než alkohol. Se svým novým přítelem Pellerem, amatérským chemikem, rozjíždí velmi lukrativní podnikání. Když se totiž jakákoliv podomácku vyrobená droga řízne fentanylem, její účinky se závratně násobí. A stejně tak zisk. Co na tom, že jejich droga se pro mnohé stává smrtícím koktejlem, když teď vládnou pouliční scéně. Euforii z rychle rostoucího bohatství vystřídá kruté vystřízlivění. Jejich úspěch velmi brzy přiláká pozornost policie, ale hlavně ruské mafie, která konkurenci netoleruje. Sofie se rozhodne hrát vabank a nezáleží, kolik životů to bude stát... Kriminální thriller Fentasy je inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály před více než 10 lety na Slovensku. Extrémně silný syntetický opioid fentanyl si v současnosti ročně vezme desítky tisíc životů. (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (10)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Ono to má skutočne všetko, čo má drogový film mať. Jednoduchú zápletku, ustrelený vizuál v drogových stavoch, agresívnu hudbu, nočný život, skvelý strih a dynamickú kameru, fízlov, posolstvo a prezentáciu života s rýchlo zarobenými peniazmi. Len to nemá atmosféru. Žiadnu. My vieme, čo postavy robia, ako rozmýšľajú, aké budú ich ďalšie kroky, len sa na nich nevieme napojiť, lebo to nemá žiaden moment, ktorý by diváka definitívne priklonil na jednu stranu. Ešte aj ten záver je taký, že keď to pozorne sledujete, tak budete vedieť už skôr. Dúfam, že Kika si pôjde po nejaké ocenenie a aj zvyšok obsadenia celkom v pohode. Takže, podporte slovenský film v kine a neberte drogy. Hlavne ľuďom, čo ich vyrábajú. 3 z 5 (premiéra, Kino Mladosť) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je mě líto, ale působilo to na mě jako epizoda z TV seriálu. Mám pochopení pro debuty, ale tady se nepovedlo ani vyprávění, relativně krátká stopáž, ale přesto první dvě třetiny mě přišly až příliš zdlouhové a poslední fáze zase nesmyslně zkraktovitě. Vedlejší postava policajtky byla dobrá přesně k čemu ? Alespoň, že herce můžu pochválit, přesněji řečeno představitelku hlavní role Kristínu Kanátovou, která se mě líbila. Umím ocenit i záměr tvůrců, že chtěli ukázat, že fentamin je pro lidi kat, jenže paradoxně z filmu jsem ten pocit neměl, to až ze závěrečného tiulku. No dám dvě hvězdy, ale takhle se opravdu příběh vyprávět nedá, zmatečně, nudně a třeba přestřelka to teda bylo vysloveně KO. Protože jsem dobrák, pochválím alespon dronový záběr na policejní kolonu za doprovodu skvělý skladby. ()

Reklama

outcashed 

všechny recenze uživatele

Na slovenské poměry se jedná o zajímavou kratší jednohubku s nevyužitým potenciálem. To mě zezačátku zamrzelo, jakožto osoba, která na ten film šla především kvůli výrobě a celkovému případu z roku 2011, jsem byl o detaily ošizen. Avšak vizuálním a hudebním portfoliem je příběh vypráven velmi příjemně, i slušnými hereckými výkony (především Švehlík). Bohužel některé části jsou susší, kýčovité, hluché, mírně utahané ale aspoň k tomu je adekvátní důvod. Scenář se čerpal z realného příběhu, přičemž jde o neustálý boj mezi ukázkou reálnou a fiktivní, nudnou i akční. Řekl bych, že Fentasy dokázala udržet rozumný balanc, ovšem za cenu lehkého cringe a klišé. Plot-twist mohl být pozornějším divákům odhalen už dřív, stejně jako spoustu nastávajících událostí ve filmu, které jsem si šeptem pro sebe v kině předpověděl nejmíň z 80%. Je to čitelnější, chvílema lacinější, ovšem je to koukatelné, svěží, akční.  70% ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Co jsi říkala? Cože? Mluv pořádně! (Tenhle film je upřímně řečeno na stažení z distribuce a přepracování zvukové stopy, protože za tohle vybírat peníze v roce 2024 je docela drzost.) Vtipné, že se to stane zrovna u filmu, který svůj příběh vypráví výhradně voiceoverem, takže když neidentifikujete, co jim padá z pusy, koukáte se prostě na nicneříkající obrázky. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Tvůrci vědí, jak nasnímat a postprodukčně upravit záběry, aby byly cool a připomínaly průměrný videoklip. Technicky je to solidní (až na odfláknutý zvuk, kdy špatně artikulujícím hercům polovina replik pomalu není rozumět). Jenomže ty scény nepojí žádná hlubší myšlenka, uvěřitelné postavy nebo plnokrevný příběh. Akorát fráze, které nedokáže prodat ani Švehlík se svým charismatem, a nesoudržný kompilát všech existujících klišé z filmů o drogových dealerech. Většina toho, co se během milostivě krátké stopáže odehraje, působí právě jako chabé záminky pro ony efektní záběry. Takže se paradoxně těšíte, kdy si zase někdo něco šňupne, protože víte, že tu slovní a dějovou vatu na chvíli překryje formální exhibice. U filmu, který by měl sloužit jako prevence (dle spolupráce se Sananimem), to není ideální konstelace. Namachrovaný brak. 40% ()

Galerie (35)

Zajímavosti (2)

  • Film je natočený podle skutečných událostí. (SONY_)
  • Film se natáčel v Bratislavě. (SONY_)

Reklama

Reklama