Reklama

Reklama

Jak jsem se stala partyzánkou

  • Slovensko Ako som sa stala partizánkou (více)
Trailer 1
Slovensko / Česko, 2021, 90 min (Alternativní 52 min)

Obsahy(1)

Dokumentární film Very Lackové je osobním příběhem, historickým pátráním, i mapováním romské identity. Veru vychovala babička, dcera romského partyzána, která vnučce vyprávěla příběh o tom, jak nacisté z pomsty za odbojovou činnost vyvraždili pradědečkovu první rodinu včetně malých dětí. Po její smrti se Vera vydává po stopách pradědečka i dalších romských účastníků odboje za druhé světové války. Setkává se často s nepochopením, nevůlí vzpomínat, s předsudky vůči Romům nejen historickými, ale i současnými. Navštěvuje bývalého slovenského člena Hitlerjugend, starostku obce Lety, debatuje s romskými vrstevníky a také s přáteli z dětství, kteří dnes volí radikální pravici. Střetává se s podivnou schizofrenií postojů veřejných zastupitelů, přátel i příbuzných, kteří svou romskou identitu zpochybňují, a přitom uskutečňuje svůj cíl: výstavu připomínající romské bojovníky proti nacismu. Proces jejího úsilí je nanejvýš osobní, ale vypovídá zároveň o pokrytectví, o nebezpečí, které trvá, o problémech, které jsou pořád bolestné. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (16)

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Prapodivná všehochuť, je to plné demagogie: současné Německo a Francie jsou neofašistické státy? Ve kterém vesmíru? Pradědeček autorky byl politický vězeň, vězněný v koncentračním táboře na Slovensku. Kdy a kým?. Ve 13.minutě to starý pán(vzpomínající na 2.svět.válku) a ve 40.minutě jeden z kamarádů autorky(Vera Lacková) vyjádřili dost výstižně. Je dobře,že tam byl připomenutý čs.voják/Rom Anton Facuna(nar.1920 v obci Sklabiňa,okres Turčianský Svatý Martin,zemř.1980)***Natáčelo se mj. v obcích Turček, Sklabiňa,Bystrička,Dolná Ves,Dolný Turček,Horná Štubňa+městech Detva, Bratislava, SvatýJur, Handlová, BanskáBystrica(včetně Muzea SNP) na Slovensku, dále ve Slovenském nár.archívu a ve Štátnom archívu v Bytči-pobočce v Martině (dříve Turčianský Svatý Martin).Také v obcích a městech Lety u Písku, Krásné, Jičíněves, Kopidlno a Svitavy v ČR a v rakouském Grazu (=Štýrský Hradec) a Koflachu. ***Historicko-etnologický výzkum: Lucia Piešová, hudba: Jan Šikl mladší, na akordeon hrál Roman Zabelov. Koproducenti: Česká televize, RTVS(Rozhlas a televízia Slovenska) a další, financováno: Audiovizuálny fond.sk,Státní fond kinematografie ČR,Erste Stiftung,slovenský státní Fond na podporu kultúry národnostných menšín,Film&Sociologie. Je to zbytečně natahované, bohatě by místo 89/90 minut stačilo cca 70-75 min. Max.2 - 2,5 * a 33 % ,víc ani omylem ...  . Přesto vřele doporučuju to skouknout : Tv-premiéra : ČT 2, úterý 4.4.2023, 21.45, dále v I-vysílání ČT . ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dobrá pripomienka histórie, hrdinom môže byť hocikto bez ohľadu na farbu pleti, rovnako tak ale aj kriminálnikom či obeťou. Dokument má veľa dobrých pasáží a historických analýz založených na faktoch, ktoré sa človek len tak nedozvie. V tom je veľká hodnota. Mimo to ale bol zbytočne prešpikovaný aj politizáciou a hodnotením súčasnej scény a rovnako tak ukazovaním ľudí ako rasistov, ktorí neznášajú Cigánov a neoprávnene. Ale aj to má svoje dve strany mince. ()

Reklama

Maraboy 

všechny recenze uživatele

Krásná cesta a pátrání po stopách romských partyzánů, smutné ovšem je, koukat se na lidi, kteří na ně stále koukají skrze prsty. Předsudky bohužel provází tento příběh ruku v ruce s lidskou omezeností. Smutné také je, že bílá společnost nechce o hrdiných romech ani moc slyšet, natož jejich skutky nějak oslavovat či držet pieti. 60% ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

V tomto prípade možno smelo povedať, že forma zatienila obsah. Nakoľko téma rómskych odbojových partizánov počas SNP nie je až tak rozšírená a málo sa o nej hovorí, námetovo je tento dokument ozaj výstižný a pomerne autenticky spracovaný. Žiaľ tá forma tomu nepridala - je tu príliš veľa nudných miest, nie celkom dobre zostrihané a ozaj až príliš monotónne zrežírované. U kvalitného dokumentu očakávam, že diváka vtiahne na 100 % do ponúkaného materiálu a že ten si z toho odnesie čo najviac. Tu sa to u mňa žiaľ neprejavilo. 60 % ()

JamesSi 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o neprozkoumaném tématu romských partyzánů za druhé světové války na Slovensku. Nejzajímavější část je ta historická, ale snímek logicky zahne i do současnosti a vzestupu nacionalistických politických stran. Vidíme i reakce lidí na autorku, která se pokouší založit výstavu právě na počest romským odbojářům. Dokument, který je zřetelný, pochopitelný a v několika částech i silně emotivní. Hlavně ta část ze života autorky v devadesátých letech, ale i ta část s potomky bojovníků proti nacistům. Jsou tu i části o kde sledujeme Romy, kteří víceméně trochu odmítli romskou identitu, aby se začlenili do společnosti. Vidím to tak na 7/10, ale s klidem tam hodím ty 4*. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl mimo jiné vyvíjen v rámci výběrového mezinárodního worshopu Ex oriente. Ze závěrečného pitchingu si projekt odnesl tři ocenění - The Golden Funnel Award, Ex Oriente Fine Cut Award a DAE Pitch Talent Encouragement Prize. (Zdroj: Media Voice)
  • Světová premiéra snímku se uskutečnila na německém festivalu goEast, kde byl uveden v Hlavní soutěži a získal jedno z hlavních ocenění – Award of the Federal Foreign Office for Cultural Diversity. (Česká televize)
  • Dokončování a distribuci filmu výrazně ovlivnila pandemie covid-19, která způsobila odklad premiéry téměř o rok. (Zdroj: Media Voice)

Reklama

Reklama