Reklama

Reklama

Východ je východ

  • Velká Británie East Is East
Trailer

Obsahy(1)

George Khan je hrdý Pákistánec, který si ve Velké Británii našel ženu a zařídil krámek. Jeho sedm dětí však dnes a denně musí řešit problémy, které sebou nese smíšené manželství. A to znamená život plný kompromisů, protože v městečku Salford jsou Khanovi jedinou menšinou s jinou barvou pleti a náboženským vyznáním. Otec nutí rodinu zachovávat dávné tradice, které už jeho potomkům nic neříkají, zatímco matka musí řešit problém, zda se postavit na stranu milovaného muže nebo hájit právo dětí na vlastní život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Souznění dvou rozdílných kultur není vůbec žádná prdel. Britové, Pakistánci, Muslimové, Indové. Všechno se v tomto příběhu setkává, aby nám nádherně ukázalo, co za problém může vzniknout, když se benevolentní Evropa setká se striktními pravidly východu. Možná i proto ten originální název. Každopádně natočeno to bylo Irem, takže jsem se občas od srdce zasmál, ale i povzdechl nad tím, co všechno mi na východ od nás přijde nelogické. Příjemný, ale místy dost smutný střet dvou (a více) naprosto rozdílných kultur. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Perfektní komedie - film jsem viděl už asi 5 x a podívám se klidně i pošesté. Prostě SUPER a v HDTV kvalitě nemá chybu :-) ()

emma53 

všechny recenze uživatele

To by měl George vidět, jak se žije třeba v Leedsu, kde je těch menšin mraky, mají své městské čtvrti a projížděním jsem si připadala, že projíždím snad celým světem. V souvislosti s tím je tam nepřeberné množství míst jejich uctívání, stačí si vybrat. Jsem přesvědčená, že ten, kdo tam žije dvacet let a víc, musí nutně dojít k mnoha kompromisům. Ovšem ne tak pan Khan, taťka sedmi dětí, tak trošku despotík a puritánek. Ještě, že měl manželku, které by měl líbat ruce každý den. Je to dramédie v mnoha tóninách, kde se vám někdy budou cukat koutky úst smíchy, aby vzápětí zatuhly nad jinými situacemi, kde jeden žasne, kam až se dá zajít, aby se dodržela určitá tradice. Chudák klučina. Fajn jednohubka za tři hvězdy.......lepší. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Musím uznat, že snímek Východ je východ je velmi milým filmem. Je tu několik opravdu vtipných scén, spousta mile humorných a taky několik dost smutných a dramatických. Celkový dojem je tak velmi dobrý - film je situován do 70. let a opravdu tak působí - a to nejen díky přesvědčivým hercům, ale hlavně díky dnes stále více aktuálnějšímu tématu střetávání východní a západní kultury. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Na realistickou výpověď o začlenění a soužití pákistánské rodiny tam bylo až příliš líbivých a zároveň zlehčujících prvků i když se našlo pár vyhrocených situací, kdy mi přeci jen zamrznul úsměv na tváři. Ale jako komedie to není tak úplně marné, zvlášť ta závěrečná návštěva nevěst a jejich rodičů mě pobavila, to jak tam všichni seděli a polovina z nich jen tak tak zadržovala smích, zatímco chudáci ženiši, ti měli výraz, jako by nevěděli, jestli se smát nebo zdrhnout a už se nikdy nevracet. Za lepší tři. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Film, ač z roku 1999, jasně ukazuje to, co dneska (naštěstí) už Evropa ví - míchání kultur prostě nejde. Zde je to pojato humornou formou, ale v určitých chvílích mi moc do smíchu nebylo. ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Viděno v rámci předmětu Kulturních studií britských na téma etnicit v Británii. Na jednu stranu docela zábava, na druhou stranu citlivá záležitost, za kterou se toho skrývá mnohem víc a v naší české společnosti si úskálí střetu odlišných kultur umíme jen težko představit. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Táto komédia o konflikte kultúr odohrávajúca sa v 70. rokoch minulého storočia je skvelý film. Je dôkladne prístupný, a hoci sa nikdy neberie príliš vážne, stále dokáže byť zábavným, očarujúcim, dojímavým a osviežujúcim filmom. Začína sa to trochu pomaly, ale herecké výkony, scenár a príbeh to viac než vynahrádzajú. Scenár je neustále vtipný, no zároveň má aj dojem dojímavosti a príbeh je prekvapivo pútavý o Pákistánkej integrácii v Británii. 7/10 ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Co se na začátku zdálo jako roztomilá komedie, skončilo jako pěkný drama. Ač je film zasazenej do 70 let, dneska by to nevypadalo jinak. Přenášení náboženství a tradic do jinýho kontinentu prostě nejde. Buď se člověk odprostí a přijme zemi, kam přivandroval a nebo ten svůj islámskej zadek nechá na východě. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Komedie a zároveň sociálně kritická sonda do života pakistánské menšiny v Anglii. Na jedné straně snaha hlavy rodiny držet děti u tradic původní kultury, na druhé straně touha dětí zařadit se mezi běžné Angličany a skoncovat nadobro s náboženskými předsudky. Je to úsměvný film o vážných věcech, se kterými nede stejně nic dělat. A já nikdy nezapomenu na scénu, kdy matka v podání Lindy Bassett s cigaretou mezi rty vysype z dózy sušenky na talíř a zahuláká na celý dům "Snídaně!!" ()

edie sedgwic 

všechny recenze uživatele

Tie ,,bloody kids", co jedia bravcove maso, nechcu si zobrat koho im vybral ich despoticky Pakistansky ocino, islam ich absolutne nezaujima, dokonca randia s anglickymi dievcatami a su homosexuali. Stret stareho tradicneho sveta s tym novym prinasa mnoho usmevnych situacii a vydarenych zartov. Celkom prijemne prekvapenie. ()

merigieren 

všechny recenze uživatele

Tak pár vtipů takových nenásilných hezkých tam bylo, otec despota taky, koukat se na to dalo, ale že bych byl unešený, to těžko... ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Tento film vznikl před 19 lety a příběh se posouvá ještě o dalších 28 let zpět od doby vzniku a rovnou chválím zpracování, opravdu jsem se ocitl na začátku 70. let. Za příběh naopak strhávám bodík za trošku nanicovatý závěr a že u mizivé gay složky udělali z přítele jednoho ze synů květovanou pisklavou buznu. Jinak celkově dobré a jeden recenzent zde to vystihl dle mě zcela přesně: "mrazivá komedie". Doporučuji a myslím, že Vám ta gay složka nebude ani moc chybět ... 5778 ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Vynikající hořká komedie z prostředí pákistánské rodiny, žijící v Anglii. Myslím, že tento film velmi dobře vystihuje ten hlavní problém těchto muslimských přistěhovalců. Ten problém je v tom, že oni chtějí žít u nás v Evropě podle svých ortodoxních pravidel, která jim ukládá jejich víra. Nechápou, že to není možné, že naše kultura a víra je zcela jiná než ta jejich a že je na nich, aby se přizpůsobili, protože oni jsou tu cizinci. V tomto filmu se tento problém řeší převážně s humorem, ale tvrdohlavý otec stále lpí na tradicích a nechápe, že jeho děti chtějí žít už jinak, protože se narodily už v Anglii. Proto je závěr i dost dramatický a končí to tak nějak do ztracena, bez řešení. Většinou jsem se bavil a tak hodnotím nadprůměrně. ()

Reklama

Reklama