Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dávné zločiny znovu dotírají na muže, jenž selhal už v období okupace. Proto chce stopy smazat další vraždou, ale bdělá Bezpečnost hlídkuje. (oficiální text distributora)

Recenze (32)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nevím, kdo na CSFD dal ten "oficiální text distributora," často jsou to texty hodně pochybné a ačkoli bych se nechtěl dopustit spoileru, jeho druhá věta je absolutně nepravdivá. I žánr krimi by měl z profilu filmu zmizet. Jde totiž o hutný, psychologický a herecký příběh o vině a trestu, který má sice (jako mnoho filmů té doby) pomalejší tempo vyprávění, ale tady to kvůli prokreslení atmosféry vůbec nevadí. Strhující, ke konci husí kůži nahánějící film, ve kterém se Sequens dost překonal. Žádní stylizovaní hříšní lidé, ani makabrální adorace báječných chlapíků od StB, prostě kvalitní příběh. Že by to fakt bylo tím Körnerem? 90%. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý psychologický film, výborný všude tam, nač je zaostřeno, a v hlavní linii, všude jinde rozmazaný tak akorát, aby nedostatek rysů či informací nevadil. *** Asi poprvé jsem zažila tak ryzí průhled do zkřížení perspektiv a pochopení obou postav a do vnitřního rozporu nezbytnosti s neochotou v té, která se v klíčovém momentu chtě nechtě přiměje konat. V několika okamžicích nepříjemně ostré zprostředkování tlaku jako vnějšího hybatele narušujícího nitro postavy. O kameře, atmosféře a Sklenčkově případové virtuozitě nenapíšu nic, než co už tu pochvalně zaznělo. ***** (Online projekce Muzea umění Olomouc, v rámci pásma filmů natočených v Olomouci. - A přiznávám, že pro mě jako člověka, jenž v Olomouci a jejích zákoutích strávil deset let intenzivního života a vytvořil si k ní silné, leč přinejmenším ambivalentní pouto, to mělo ještě půl stupně síly na škále navrch. Do hodnocení to ale nepromítám.) *~ ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Po “polčase” zabalené, lebo tento námet by si ma nedokázal získať, ani keby robil čokoľvek. Veľkú rolu zohral aj obsah, ktorý budí dojem, akoby patril k úplne inému filmu. Je mi ľúto, no toto išlo mimo mňa po každej stránke. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Kvalitní materiál pro toho, kdo se zajímá o tvorbu Josefa Illíka, ne zas tak kvalitní pro toho, kdo by se chtěl zabývat psychologií viny a strachu. Škoda, že nejsme hlavnímu nehrdinovi celou dobu tak blízko jako v sekvenci, kde plánuje "výlet". Ten štítivý odstup od jeho minulosti a charakteru výrazně ubírá filmu na přesvědčivosti. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tak nakonec i filmový kriminalista Jiří Sequens má svoje novovlnění. Opravdu, velmi slušná psychologie,která Sklenčkovi překvapivě hodně sedla. Podíl na výjimečnosti snímku má nepochybně také excelentní práce Josefa Illíka, jehož záběry a snímání také odráží dobové možnosti si s filmem vyhrát. Účast Vladimíra Körnera je už takovou třešničkou na dortu a nadprůměrnost filmu bez diskuze podtrhuje. Temná atmosféra se silnými detaily v "nepříjemných" scénách, které režisér poté využíval i v dalších kriminálních příbězích, ovšem s dosti odlišným pojetím. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Řemeselně dost povedený Sequensův psychologický film s prvky krimi, noiru a tzv. "nové vlny", ale jako příběh strašně nervné a deprimující. Klobouk dolů před režisérem, kameramanem i panem Sklenčkou, ale podruhé se téměř celý film dívat na psychické rozpoložení muže na dně, který se několik dnů kvůli zahalení dávných stop odhodlává k vraždě své bývalé milenky, už nemám chuť. Brrrrr. Plný počet opravdu dát nemohu, dobré pocity jsem z toho opravdu neměl. Nicméně, když už se člověk zadívá, lze to odkoukat a myslím si, že děj mohl klidně pokračovat o něco dál, protože ten konec mi přišel velice náhlý a nešťastně otevřený. Hudbu, exteriéry, temný vizuál, kameru snad ani nemá cenu v mém případě rozebírat, to jednoznačně zapůsobilo, osobně se mi líbila opilecká scéna ve sklípku na čele se Zdeňkem Kutilem. 75% // Oficiální text distributora (tradičně) mimo mísu, žádná Bezpečnost se ve filmu neobjevuje, je to založené čistě na psychologii hlavního (anti)hrdiny. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Samotný závěr podstatně vylepšuje dojem ze snímku, jemuž nelze upřít působivou atmosféru a ponor do psychologie hlavní postavy, ale místy je vyprávění značně rozvleklé a některé dějové odbočky do něj příliš ústrojně nezapadají. Samostatnou zmínku si určitě zaslouží hudba Jana Nováka, která nejen že vhodně dotváří napětí, ale svojí nervností a ponurostí může směle konkurovat skladbám Pavla Blatného z "kalašovské" série Petra Schulhoffa. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tísnivá atmosféra a smutek, ke které se hodí tmavý černobílý materiál (nevím, zda to byl záměr tvůrců, nebo je to bídnou kvalitou onoho), prosakují celým filmem. Nebýt občasného oslovení "soudruhu", nic nám nepřipomíá, že se nacházíme v čase 3. pětiletky. Dávný zločin vrhá dlouhé stíny, ne každý má odolné svědomí, které by nerozžíralo vědomí viny. Sama vražda, vrahova nevolnost z vlastního činu a jeho úprk rákosím jsou velmi působivě natočeny. ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Zadumané psychologické drama. Bohužel, zvuk je tak mizerný, že jsem si musel nasadit sluchátka. --- Tenhle film žádnou slávu neposbíral, ale zapadá do trendu českých 60. let. Tehdejší filmová díla byla adresovaná divákovi až neskutečně pozornějšímu a inteligentnějšímu, než dnes. --- Mimochodem: "Bdělá Bezpečnost" se ve filmu vůbec nevyskytuje. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

O tomto a podobných filmech se v době prvního promítání říkalo, že jsou příliš "psychologické". Nyní však, v prostředí akčních záplatetek a jejich brutálních zobrazování, působí mírně a zajímavě. Další plus vidím v rozkolísanosti a nedořečenosti stupňujících se k oxymoru - příkladem by mohly být "skřeky letícího dravce" (recenzent rivah), jímž je volavka. Pokud se vrátím k psychologii, pak největší zátěž pro mě představovaly zahuhlané a tudíž nesrozumitelné dialogy (přirozená sluchová vada + nepřirozeně někvalitní nahrávácí technika). ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

......film trvá 91 minút, ale pocitovo 3 hodiny...krimi ?iste nie.... úmorne nudný psychologický film pre .....niečo z okupácie..... moja zaujímavosť:Natáčení probíhalo v Olomouci nebo na Bouzově. (dyfur) ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Hříchy z okupace jsou stále živé a na staršího muže začínají znovu doléhat, když spatří svoji starou známou. Podaří se mu definitivně zahladit stopy nebo se schyluje k další vraždě? 50% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Setkání po letech, vzpomínky na válku, ne moc příjemné. Společná vina, která sžírá duši i tělo. Celý příběh si divák dává dohromady jen z útržků rozhovorů, které jsou záměrně špatně slyšitelné, takže zmatek, chaos, nejistota. Postupně jsem začínal chápat o co jde. Celé se to vyjasňuje až ke konci, není snadné se ho dočkat. Velmi ponuré dílo, těžko uchopitelné, ale tak nějak těžko ho hodit přes palubu. Text distributora je totální blábol. 70% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Já mám přeci taky svědomí…." Jako vážně? Jaké svědomí asi mohl mít muž, který nejen morálně selhal za okupace, ale který ze strachu před prozrazením tohoto selhání nakonec zcela chladnokrevně zabije svou bývalou milenku? Ota Sklenčka to psychické rozpoložení téhle postavy sehrál s neuvěřitelnou bravurou. Ale ten film není jen o jeho hereckém výkonu. Je hlavně o celkové atmosféře, která postupme času houstne a v okamžiku, kdy Sklenčka jde se svou dcerou na procházku močálovou krajinou, si člověk připadá skoro jako by sledoval horor. Skoro jsem se bál, aby ji něco nechtěl udělat. Moc jsem to v danou chvíli nechápal, ale při následné procházce dotyčného se svou exmilenkou toutéž krajinou jsem to už chápal moc dobře. Brr, to bylo tak tísnivé, že z toho šel až mráz po zádech... Film je rozhodně dokladem toho, že Sequens byl velmi dobrý filmař, zde ve spojení s originální kamerou Josefa Illíka téměř výborný. Plný počet přesto nedávám, protože tohle už fakt vícekrát vidět nechci. Brr... ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Nádherný temný Sequensův noir s hudbou Jana Nováka. Malý zločínek za války plodí odporný zločin dvacet let poté. Vraždy šly Sequensovi vždy dobře a tato není výjimkou. On musí zabít! Kombinace močálu, vzpomínek, plánování dopravy a především závěrečného telefonátu mě vážně dostala. Tak vypadá Krimi. Ovšem když si čtu oficiální text distributora, ten musel být na šrot. Bezpečnost ani žádnej policajt se tu ani neobjevil...naštěstí! ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Bezpečnost jsem hlídkovat neviděla. To fakt ne. To se distributor sekl. Co jsem viděla, byl strach člověka z prozrazení zločinu z minulosti (udání známého kvůli zabijačce, které způsobilo další tragické události) strach, který ho natolik ovládne, že se rozhodne pro další vraždu... Nevím, jestli to byl záměr tvůrců, ale ta atmosféra, to je depresivní noir. Sklenčka a Fialová jsou jako dva lidé se stínem z minulosti dokonalí. Teda Sklenčka je spíš dokonale odporný. Chtěla jsem dát tři, ale za poslední scénu přihazuju. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Psychologicke, temne drama, ve kterem jsem se sice chvilemi ztracel, ovsem story je to podarena, jen co je pravda. Sklencka i Fialova skveli... ()

Reklama

Reklama