Reklama

Reklama

John Garrity (Gerard Butler) s manželkou Allison (Morena Baccarin) a malým synem Nathanem se vydávají na nebezpečnou cestu, aby našli útočiště, před obrovskou kometou rychle se blížící k Zemi. Uprostřed děsivých zpráv o tom, že města po celém světě jsou ničena úlomky komety, naši protagonisté bojují s rostoucí panikou a bezprávím, které je obklopuje. Budeme svědky zběsilého útěku do bezpečí. Podaří se jim najít poslední úkryt před globální apokalypsou a najít nový bezpečný domov? (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (403)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nějaký ten čas jsem si říkal, jak se mi Gerard Butler vytratil z obecně dobré filmařiny. Před lety se objevil jak úkaz, udělal pár pěkných kousků a teď nějak si ho vybavím akorát tak v různých katastrofických nesmyslech. Greenland: Poslední úkryt je ostatně taky katastrofický kousek, ale k jeho štěstí se nejedná úplně o nesmysl. Měl jsem u něj dokonce pocit, jak když jsem tenkrát poprvé viděl Drtivý dopad. Od začátku neskutečně civilní kousek, postupem času se proměňující a ukazující psyché různých lidí, kteří se s dopadem komety snaží vyrovnat po svém. Ke konci se to připomíná se zemí výroby, ale to vlastně nevadí. Jiné jsem to ani nečekal. Naopak jsem byl rád po dlouhé za katastrofický kousek, který není úplně blbý. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Někde tam mam spoiler! Na dinosaury podle všeho spadnul asteroid a způsobil hromadný vymírání druhů. Následky dopadu byly fatální, spekuluje se dokonce o nukleární zimě způsobené vysokým obsahem kyseliny sírové v atmosféře. Nuže ačkoliv údajně netrvaly následky nikterak dlouho (v řádu jednotek až desítek let, tisíce pro obnovu života), asi bych po devíti měsících od dopadu takovýho tělesa z krytu nevylézal. Ale čert vem ten hollywoodskej happy-end! Nebylo to vůbec špatný a pro jednou bylo fajn vidět místo destrukce Ameriky civilní drama o přežití naroubovaný na globální katastrofu. Vlastně jsem v prvních minutách čekal, že Butler tu kometu odvrátí a já dám odpad. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Greenland je ve své podstatě dalším z katastrofických filmů o "konci světa", o něž jsme v posledních dekádách rozhodně neměli nouzi. V rámci svého žánru nemá snímek tedy moc čím překvapit, nicméně i tak musím ocenit relativně uvěřitelné zobrazení posledních dnů před blížící se apokalypsou. Na můj vkus se ve filmu až příliš řešily vztahy točící se kolem klišé schémat a osobně bych film zkrátil klidně o dvacet minut - na druhou stranu však Greenland obsahuje nejeden poutavý a povšimnutíhodný moment (nejvíce mě oslovily linie s otcem Allison a úvodní odjezd z domu). Butler nejspíš nikdy nebude můj oblíbený herec, což ale naštěstí vyvážili Morena Baccarin a Scott Glenn. V neposlední řadě nutno podotknout, že se z technického hlediska jedná o ucházející kousek, který nabízí vcelku slušný soundtrack. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Veľa napätia je len v tom, či sa dostanú cez tú či onú zábranu na ceste a kde je inzulín, tj. neni to veľmi nápadité. Ale nenudila som sa vôbec, stále sa o niečo pokúšali. Herci slušní, aj tí detskí, vizuálne efekty tiež. Celkom sympatické je aj že na scéne nie je jediný politik, jediný vedec, proste nikto rádoby zásadný. Dve veci: Susedovi Edovi sa nikdy zavolať nepokúsili. A Allison mohla aspoň chvíľu šoférovať alebo niečo. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Grónsko” je vo všeobecnosti vnímané, ako skrátka ten "najväčší ostrov na svete" , no súčasne bude taktiež možno poskytovať i útočisko pre naše postavy, ktoré sa vskutku ocitnú v (na)ozaj veľmi nezávideniahodnej situácii, no háčik spočíva najmä v tom, či sa sem vôbec dostanú včas ? Totižto priamo do atmosféry Zeme sa rúti jeden z „malých” úlomkov kométy Clark, zhruba o veľkosti futbalového štadióna, ktorý by mal údajne dopadnúť do bezpečnej zóny  - Atlantického oceánu, a nemáme sa teraz trochu obávať následnej, minimálne aspoň 10-metrovej vlny tsunami ? Nie, to ani nemusíme, lebo prichádza ešte niečo oveľa horšie, než apokalypsa z Indonézie v roku 2004, pretože trajektória sa odklonila do strednej časti Floridy, a to konkrétne niekde do obývanej oblasti medzi Tampou a Orlandom, čo ináč spôsobilo nárazovú vlnu s dosahom až 2500 kilometrov, a to ani nehovoriac o katastrofálnych následkoch s tým spojenými, čiže protagonista a stavebný inžinier - John Allan Garrity, nachádzajúci sa zrovna okolo 730 km od "bodu epicentra" v atlantskej Georgii, by si teda v žiadnom prípade nemal odteraz myslieť, že má vari úplne po všetkých starostiach... ? To ani zďaleka nie, lebo chýry o živelnej pohrome dorazili nielen do všetkých amerických domácností, ale vzápätí sa všetci dozvedajú mimoriadne zlé vyhliadky do blízkej budúcnosti, že toto je v podstate len začiatok-konca, ktorý sa ani v najmenšom nedá porovnávať s Tunguskou udalosťou spred viac, ako sto dvanásť rokov...!? / Ďalej už nepoviem "ani mäkké f" , keďže som bol priamym svedkom - (nad)priemerného, katastrofického (veľko)filmu, na míle vzdialeného neuveriteľným pátosom Rolanda Emmericha a spol, i keď podotýkam, že svojim "Dňom potom," nebol príliš ďaleko vzdialený od reality. Síce profesionálneho kaskadéra, filmového herca, scenáristu a režiséra - Rica Romana Waugha, sotva považujem za priemerného tvorcu, ale s tým nepatrným rozdielom, že tentokrát sa mu našťastie podarilo nakrútiť viac, než slušný, "devastačný" snímok, v ktorom sa nielenže obstojne pracuje s vývojom medziľudských vzťahov, ale aj s líniou udalostí. Extra netlačí na pílu, čo je v celkový prospech veci, no zároveň ponúka i strhujúce zábery, ktoré mu namiešal samotný Sparlingov scenár, keď disponuje i niekoľkými lukratívnymi vychýtavkami, kedy vám asi nebude všetko jedno ? Trochu zamieša kartami, čo znamená asi to, že na čas rozdelí postavy, ktoré si musia nájsť k sebe cestu, inak skončia na psí tridsiatok. Škótskeho herca Gerarda Butlera v poslednom čase extra nevyhľadávam, no "Zelenou krajinou" určite trafil klinček po hlavičke, keď si vybral lepšiu rolu, než na aké býva zvyknutý. Na brazílsku (sympatickú) herečku Morenu Baccarinovú, bol vkusný pohľad, kedy sa snažila predviesť i patričné emócie, ktoré ju vďaka istým okolnostiam k tomu priam navádzali ! Mňa osobne film najviac bavil v 1/2 polovici, kde v tej druhej som (iba) horlivo očakával, ako sa to vlastne celé skončí...? ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Okrem viacerých miest v USA pracovali filmári aj na Islande (zábery Grónska sú v skutočnosti Island). (MikaelSVK)
  • Filmovanie začalo 1. mája 2019 a trvalo celkovo 2 mesiace. (MikaelSVK)

Související novinky

Greenland: Poslední úkryt se dočká pokračování

Greenland: Poslední úkryt se dočká pokračování

15.06.2021

Loňský katastrofický spektákl Greenland: Poslední úkryt měl kvůli zhoršující se pandemické situaci jen málokdo šanci nakonec vidět v kinech, ale nyní se zdá, že thriller o rodině hledající úkryt před… (více)

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Reklama

Reklama