Reklama

Reklama

John Garrity (Gerard Butler) s manželkou Allison (Morena Baccarin) a malým synem Nathanem se vydávají na nebezpečnou cestu, aby našli útočiště, před obrovskou kometou rychle se blížící k Zemi. Uprostřed děsivých zpráv o tom, že města po celém světě jsou ničena úlomky komety, naši protagonisté bojují s rostoucí panikou a bezprávím, které je obklopuje. Budeme svědky zběsilého útěku do bezpečí. Podaří se jim najít poslední úkryt před globální apokalypsou a najít nový bezpečný domov? (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (403)

Thairon 

všechny recenze uživatele

Nejsem moc fanoušek katastrofických filmů, ale tenhle snímek byl naprosto dokonalý. Spíš než na pobíhání Dwayna Johnsona mezi padajícími mrakodrapy se snímek hodně zaměřuje na emoční utrpení všech protagonistů, kterých celý film litujete a doufáte, že se všichni dostanou do bezpečí. Zoufalství obyvatel i jejich viditelná panika, která i ze slušných lidí dělá neohleduplný a agresivní hovada. Hlavní hrdina filmu není žádný terminátor ale obyčejný pracující člověk co miluje svou rodinu a chce udělat vše co je v jeho silách, aby ji zachránil. Katastrofa padající komety co má vyhubit vše na planetě je zde zachycena famózně a je i vidět, že si tvůrci dali záležet, aby bylo vše logicky vysvětleno. Není to jen velká hrouda kamene co dopadne na zem a je konce. Předchází k tomu velké množství menších katastrof přes ohnivý déšť, ztrátu signálu díky zničení satelitů a mnoho dalšího. Film můžu určitě doporučit všem a to i lidem co nemají rádi katastrofické filmy jako já. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Sympaticky civilné zobrazení náhlého konce světa asteroidovou bouří. Jak by asi probíhalo, jak by na něj zareagovali smrtelníci a jak složitě by se ti šťastnější z nich (rozuměj “vylosovaní”) dostávali do krytů. Katastrofický thriller se skromnějším rozpočtem v digitálu a větším důrazem na postavy. Bohužel v nejklišovitější představitelné vztahové konstelaci - rozhádaní, odloučení manželé, které spojuje jejich syn (expozice je přes kopirák Válka světů). Vizuální efekty a akční scény super a ve finále mě obzvláště potěšili aero záběry na “Greenland”, moji cestovatelskou numero-úno srdcovku co se přírodních neuvěřitelností tyče (nechci spojlovat). ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Žérárovi tentokrát upadla kometa a on se ze své první obvyklé polohy, tedy šišlavého filetovače tenoristů a sveřepého zachránce Spojených sráčů, jen plynule přepnul do své druhé obvyklé polohy, tedy šišlavého kůl dedyho, sveřepě odhodlaného spasit samotný film, svou krajně nesympatickou, tudíž systematicky podjebávanou, exmanželku a až kýčovitě močopudného nedomrda s cukrovkou před Drtivým odpadem. A nakonec láska, rodinné hovnoty a inzulín samozřejmě zvítězí nad prcáním dvacetiletých prsatic, nasranými tchány a hypoglykemickými šoky, a to především díky tomu, že vždy, když je naším hrdinům mezi všemi těmi bezohlednými rasistickými bílými hubami nejhůře, objeví se nějaký ten dobrosrdečný nesobecký černoušek (lékárna, korba auta, polní nemocnice, brána letiště), který je za cenu vlastního života, kariéry či postavení v gangu bez zaváhání zachrání před rozpadem privilegované dysfunkční rodiny i spadem z vesmíru. Sračkovitá, klišovitá a povrchní telenovela s pár padajícími šutry, které k dokonale korektní, instantní stádové filmařině pro 21. století chybělo snad už jen pár altruistických trancek, několik ukrutně diskriminovaných, avšak pro dobro lidstva sebeobětujících se hispánských invalidů, nejlépe teplých, lozkokošný lodinný labladol jménem Bendži, kterého by tak v půlce museli v potocích slz sežrat, a nějaký ten dobrotivý, filantropický, světospásný korporát v pozadí. No zlatá efektní, zábavná, strhující a rasisticky nekvótovaná Geobouře! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Má to svoje slabší momenty (celá závěrečná půlhodina je takový klišovitý holywoodský konstrukt, náladou úplně odlišný od předchozího reálně působícího dění), ale jinak to má daleko do Geostormu a podobných kokotin z poslední doby, je to uvěřitelný pohled na chování lidí v mezních situacích, kdy tváří v tvář planetární katastrofě vyplave na povrch jejich egoismus a nízké pudy. Trikově je to střídmé, ale zlověstné pohledy na měnící se oblohu má své znepokojivé kouzlo a vizuálně to fakt vypadá dobře a uvěřitelně. Ale já to tušil, protože Ric Roman Waugh je šikula, už to párkrát dokázal a jeho zatím poslední film si určitě nezaslouží být v modré barvě. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mě jak se vždy objevil nějaký zádrhel a situace gradovalaa pak zase rodinka ťuťu ňuňu a zase zádrhel. Nemá to velkolepost ani epické akční scény, ale určtě to má tempo a napětí. Gerard už se mě zdá trošičku starej, ne ? ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nějaký ten čas jsem si říkal, jak se mi Gerard Butler vytratil z obecně dobré filmařiny. Před lety se objevil jak úkaz, udělal pár pěkných kousků a teď nějak si ho vybavím akorát tak v různých katastrofických nesmyslech. Greenland: Poslední úkryt je ostatně taky katastrofický kousek, ale k jeho štěstí se nejedná úplně o nesmysl. Měl jsem u něj dokonce pocit, jak když jsem tenkrát poprvé viděl Drtivý dopad. Od začátku neskutečně civilní kousek, postupem času se proměňující a ukazující psyché různých lidí, kteří se s dopadem komety snaží vyrovnat po svém. Ke konci se to připomíná se zemí výroby, ale to vlastně nevadí. Jiné jsem to ani nečekal. Naopak jsem byl rád po dlouhé za katastrofický kousek, který není úplně blbý. ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

K Zemi míří kometa a Gerard Butler musí zachránit svou rodinu. Ne svět nebo civilizaci, jen rodinu. Greenland je na první pohled úplně obyčejný katastrofický film, který se ale oproti ostatním liší v tom, že se točí kolem obyčejných hrdinů, kteří se pokoušejí přežít. Nic víc. Solidní herci, hodně svižné tempo a dobře budované napětí. Nic moc nového, ale řemeslně nadprůměrná zábava. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA Tržby Celosvetovo $47,800,000Tržby za predaj Blu-ray v USA Tržby za predaj DVD v USA ║ Gerard Butler v takom skôr normálnejšom filme. Námet už troška prevarený, zánik sveta sme tu mali v podobných verziách už niekoľko krát ale dobre, tu sa snažia ísť v takých že dramaticko reálnejších osnovách. Aj keď nie vždy to nie úplne vychádza, občas to pokĺzne na nejakej tej banálnosti ale tak to už býva. A Morena Baccarin je stále sympatická ale pre hlavné postavy sa moc nehodí, hlavne nie do moc dramatických polôh, dosť v takýchto polohách herecky prehráva. /60%/ ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

50% Pro mne velké zklamaní. Katastrofický film a řešily se pouze vztahy. Katastrofických efektů asi 1 minuta v celém filmu. A když blížil konec světa a oni řešili v autě, že ji zahnul, tak to už jsem řval:"já to jebu!"....🤮 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Po delší době dražší a větší film, který v aktuální krizi potěší a taky fakt, že katastrofických filmů je jako šafránu. Greenland má solidní vizuál, slušné tempo, Gerard Butler hraje svůj herecký standard a napětím se zde nešetří. Film je teda především road movie o záchraně rodiny, těch samotných trikových atrakcí je zde trošku míň, ale když na ně dojde, tak rozhodně stojí za to. 2 hodiny utekly jako voda a když člověk nad tím moc nepřemýšlí, tak se dá výborně zabavit. Příběh***, Akce****, Humor**, Násilí**, Zábavnost****, Hudba****, Vizuál****, Atmosféra****, Napětí****. 7/10. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// 2020, rok, kdy se Gerardu Butlerovi povedlo zahrát si v překvapivě solidním katastrofickém thrilleru, zatímco my všichni ostatní hráli v tom špatném. ()

choze 

všechny recenze uživatele

2012/Drtivý dopad/Válka světů s rozpočtem 35 mega. Takže nečekejte katastrofický velkofilm, kde se kácí světové dominanty jedna za druhou. Trikových záběrů je tu sice hromada, ale často jde jen o výjevy, které hrdinové sledují v televizi nebo na obzoru, popř. když je po všem. Scénář se zaměřuje na atmosféru konce světa během útěku rodiny před katastrofou. A v tomhle směru to není marné, byť je to jen slabý odvar Války světů. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Co může být lepšího na deprese a úzkost covidové éry, než si ukázat, že může být mnohem hůř.. Obsazení hlavní role může svádět k dojmu, že ztepilý daddy Gerard uštědří kometě hlavičku a ta se schlíplým ocasem zamíří do jiné galaxie, ale spíš než k Emmerichovým kasastrefickým infantilitám má tohle blíž k Deep Impact. Civilnější pohled na mezilidské vztahy tváří v tvář zkáze, kdy někdo podá ruku k pomoci a někdo vám ji zlomí, tomu vcelku slušel a celým filmem se jako tenká nit táhne Waughův oblíbený motiv přežití v nelehkých podmínkách. Parádní Scott Glenn, který v těch svých pár minutách působil tak osobně, jako by to měla být jeho poslední role.. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Prvotní dojem byl skvělý, kdy jsem váhal mezi třemi a čtyřmi hvězdami, ale v hlavě se mi to následně rozleželo a film má maximálně tak 65% a není ničím zvláště vyjímečný. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Civilní katastrofický nervák s nečekaně realistickou první půlkou. Po skvělé první hodině skočí rovnýma nohama do Hollywoodské vody a věci začnou po haluzi vycházet. Waugh na to jde stylem seňora Spielberga ve Válce světů a soustředí se na poměrně obyčejnou rodinu s Butlerem v roli pro záchranu vybraného táty. Skvěle to odsýpá a pořád se něco děje. Vláda překvapivě dělá co má, okolní lidé nejsou jednorozměrní, působivé scény s ohnivým deštěm nebo tlakovými vlnami bezvadně fungují. Tyhle kousky jsou do dnešní doby třeba, člověk si uvědomí, že jsme na tom mohli být mnohem hůř. Covid je proti Clarkovi odvárek. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

První půlhodina je tak strašně napínavá, až mi to vlastně bylo fyzicky nepříjemné, ale celkem mě to bavilo a říkal jsem si, že bych klidně rád Gerarda Butlera a ještě více Morenu Baccarin viděl častěji. Posléze ale bylo vidět, že většina peněz tohoto patrně ne příliš drahého snímku padlo na velkolepé katastrofické události a zbytek byl vyplněn pro mě až příliš zdlouhavou road movie, jež je navíc plná klišé a navíc nijak extra natočených, takže člověka, co už pár katastrofických filmů viděl, to moc neokouzlí. Maličko víc jsem přece jen čekal a nechápu, proč v českém názvu nepřeložili Grónsko :D ... 60% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Velmi střídmý a racionální pohled na katastrofu. Pochopitelně to nemá takový fun factor jako Armageddon, nebo San Andreas, ale Greenland si překvapivě po většinu času dřží vysoký punc uvěřitelnosti a syrové reality. Škoda některých nesympaticky klišovitých scén (závěr), ale díky bohu za ty sympatické momenty které místy příjemně zamrazí a jsou velmi dobře zahrané. Baccarin překvapivě vládne, Butler pouze OK. Tempo parádní a i když je vidět, že je to tak trochu low budget movie, povedlo se to tvůrcům obstojně zakamuflovat. Obstojná a vcelku inteligentní zábava. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Clarke je svině. Pořádná. Odhady vědeckých hlavounů nakonec selhaly. Totálně. 14 kilometrů široký úlomek, větší než ten, co vyhubil dinosaury, totiž zničí svým dopadem většinu Evropy a vyvolá otřesy, které vytvoří několikasetmetrové tsunami. Následně budou všechny kontinenty v plamenech a z atmosféry budou pršet další menší hořící úlomky. Zničí to více než 75 procent rostlin a živočichů na Zemi. Přitom to původně vypadalo, že si jen obtloustlí Američané sednou s pivem a brambůrky na verandu a budou pozorovat zajímavé vesmírné těleso. Jenže... brzy se objeví pochybnosti, armáda se začne mobilizovat a vše nasvědčuje globální apokalypse. Mezitím vším poznáváme rodinku stále sympatického ranaře Gerarda Butlera, který se své nejbližší pokusí zachránit. A samozřejmě musí překonat hned několik (nejen inzulínových) překážek. Režisér Ric Roman Waugh dostal příležitost vyprávět poměrně atraktivní příběh, jen se vyvíjí přesně tak, jak od prvních minut předpokládáme. Zaprvé: zdaleka by to nebylo jen o nějaké panice a výtržnostech. Vrozená pudovost by ukázala svou (úplně jinou) sílu. Ani zmiňovaná armáda a její členové by zdaleka nebyli tak disciplinovaní. Zadruhé: celé to vypadá o úroveň hůř, než bychom si přáli. Není to sice ohavně televizní, ale mnohé triky rozhodně nestrhnou. Výsledek nikdy nepřekročí stín žánrových klasik. Celkově je to vyměklé, korektní a neškodné (nikdy nejdeme opravdu na dřeň). Ale tak nějak si to sedlo. Navíc k bezmocnosti covidové éry se to hodí. Legendární Scott Glenn (po filmové pauze) fajn. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Je to scenáristický “paskvil” plný primitívnych klišé twistov, s občasne silnými, emotívnymi pasážami. Katastrofických snímkov je pomenej, tak na ten priemer to asi bude, i keď scén ktoré by mali tento film zaradiť do onoho žánru, je akosi pramálo. ()

Související novinky

Greenland: Poslední úkryt se dočká pokračování

Greenland: Poslední úkryt se dočká pokračování

15.06.2021

Loňský katastrofický spektákl Greenland: Poslední úkryt měl kvůli zhoršující se pandemické situaci jen málokdo šanci nakonec vidět v kinech, ale nyní se zdá, že thriller o rodině hledající úkryt před… (více)

Gerard Butler chce zachránit svět

Gerard Butler chce zachránit svět

27.06.2020

Herec Gerard Butler patří v Hollywoodu už řadu let k akčním jistotám. Nehraje sice v těch největších blockbusterech a jeho filmy v kinech čas od času šeredně vyhoří, hvězda snímků 300 nebo Pád Bílého… (více)

Reklama

Reklama