Reklama

Reklama

Černobyl

  • Rusko Černobyl (více)

Obsahy(1)

Ruský velkofilm o následcích výbuchu v černobylské jaderné elektrárně, kdy stovky lidí obětovali své životy, aby uklidili místo katastrofy a úspěšně zabránili ještě větší katastrofě, která by mohla proměnit velkou část evropského kontinentu v neobyvatelnou zónu. Nečekaným hrdinou filmu je Alexej, hasič v elektrárně. Na nebezpečné misi ho doprovází inženýr Valerij a vojenský potápěč Boris. Jejich úlohou je vypustit vodu z nádrže pod hořícím reaktorem. Nemají čas na řádnou přípravu; voda v zatopených chodbách, kterou budou muset projít, je každou hodinu teplejší, protože roztavené jádro reaktoru prosakuje stále blíže. Tři muži, připraveni obětovat vlastní životy, aby zabránili ještě větší katastrofě, sestoupili do hlubin budovy reaktoru… (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (46)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Nesrovnávejte film se seriálem. Jednak má odlišný formát odlišné možnosti, a také se oba snaží o něco trochu jiného. Ruská verze se zaměřila na velice krátký výsek z celé katastrofy. Aby bylo o čem vyprávět, přibrala do děje i rozhádanou dvojici bývalých milenců. Kupodivu mě tato úvodní půlhodinka zaujala více. Výprava je fantasticky vypiplaná, a díky civilnímu herectví typickému pro ruské filmy je jejich usmiřování patřičně vtahující. Po osudovém výbuchu se snímek zlomil do katastrofického thrilleru a roztrousil do děje tísnivé scény s hutnou atmosférou. Danila Kozlovskij je nejen skvělý herec, ale i slušný režisér. Černobyl je silný, poctivý příběh, za nějž by naše kinematogfrafie byla ze srdce vděčná. V té ruské jde o mírný nadpůrměr. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že existuje geniální miniseriál, který černobylskou katastrofu divákům představil v dokonalé formě je tento snímek úplně zbytečný. A hlavně je dost špatný. Jen bych k němu byl shovívavější, pokud bych neměl k dispozici jinou verzi této katastrofy. Pokud jste neviděli miniseriál z produkce HBO, okamžitě se na něj podívejte a neztrácejte více jak dvě hodiny s tímhle ruským patvarem, který je úplně mimo. Rusky patetická zbytečnost. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Jedna veľká urážka miniseriálu Černobyľ z dielne HBO. A to by som od Rusov veru čakal viac. No ale čo čakať, keď to dávala aj naša TV Hnoj. To hovorí za všetko. Jedotlivé udalosti iba kusé, pretvorené a zpitvorené, len aby to čo najlepšie dopĺňalo romantickú linku. Atmosféra nudná, odtažitá, dokonca až taká, že je to človeku jedno. Nič mrazivé a ťaživé, len sladká pachuť v ústach. 30/100 ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek je dalším ruským filmovým počinem připomínající katastrofu v jaderné elektrárně Černobyl, která se stala v roce 1986. Předchozí je z roku 2014 pod názvem ´Мотыльки´. Oba snímky mají hodně společné. Hrdinství a osobní nerozhodnost hlavní mužské postavy pomáhající na místě po katastrofě a k tomu všemu nesmělý romantický příběh. Není od věci, že celý svět tento nový počin porovnává se seriálem ´Chernobyl´ (2019), ale faktem je, že se porovnává neporovnatelné. Zatímco seriálový počin se snaží věrně rekonstruovat veškeré dějství takřka až hraným dokumentem, Rusové vsadili pouze na čistou popcornovou zábavu vzdávající holt záchranářům, v tomto případě pojmenovaných jako likvidátoři. Nakonec, jak bývá u takovýchto filmů zvykem. Takže zcela smyšlený příběh, který se ale klidně stát mohl. Samotný režisér Danila Kozlovskij si také zahrál roli likvidátora, jehož pohledem se vše odehrává. Dobrovolně v Černobylu pracuje jako likvidátor, aby získal byt na Krymu, a zároveň se snaží získat srdce ženy, se kterou už jednou vztah měl, během čehož se dozví překvapující skutečnost. Námět se také soustředí pouze na jednu problematiku po výbuchu a to je snaha se dostat do zaplavených místností pod reaktorem za účelem otevření instalačních ventilů kvůli odtoku horké vody, aby se zabránilo další explozi. Tento námět měl být původně hlavní devízou děje, ale nakonec se to změnilo. Celá etuda se dostala do pozadí celého příběhu. Zpočátku snímek není nezajímavý. Po seznámení hlavních postav dojde za přítomnosti dětí k oné katastrofě a následující dějství se už tak nějak vyvíjí samo. Bohužel ale dosti zmatečně. Zkrátka to později vytváří dojem, jakoby se tvůrci každou další minutou děje nemohli rozhodnout, čemu dají přednost. Romanci likvidátora s místní ženou a nebo osudu lidí, kteří se jako první dostavili k likvidaci požáru? Vypadá to na obojí, ale jako celek to prostě nějak nefunguje. Vedlo to jen ke zbytečnému natahování leckterých scén, což zapříčinilo čím dál většímu snižování laťky oné zajímavosti. Jednoduše řečeno, každou další minutou stopáže je atmosféra čím dál více nudnější. Filmové překvapení se tedy nekoná. Škoda, když už tvůrci dostali sto procent vládní dotace ve výši šest set devadesát milionů rublů. Na výpravě to sice vidět je, ale k čemu je to dobré, když ohromně skřípe scénář. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Krátce před vlastní návštěvou Černobylu jsem se rozhodl podívat i na ruskou verzi a je to bohužel nuda. Sice k nehodě dojde poměrně brzy (a neopakuje se tak situace s filmem Bhopál - modlitba za déšť), a hlavní hrdina je superman (draslíkový muž), který stihl hasit prvotní požár, vypouštět vodu pod reaktorem a kdovíco ještě, aniž by na něm byly následky jakkoliv vidět, ale je to natočeno úplně nezáživně a výprava je na úrovni seriálu ČT. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama