Reklama

Reklama

Tajemství nacistických válečných zbraní

(seriál)
  • Velká Británie Nazi War Machines: Secrets Uncovered (více)
Velká Británie, 2019, 3 h 8 min (Minutáž: 47 min)

Režie:

Ruth Mulcahy

Scénář:

James Holland

Hrají:

James Holland (průvodce)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Známý vojenský historik James Holland podrobně zkoumá čtyři hlavní vojenské prostředky Německa během 2. světové války. Zaměří se na letectvo, pozemní a námořní vojsko a zbraně. James bude spolupracovat s inženýry a mechaniky z celé Evropy, kteří mu pomohou restaurovat jedny z nejúžasnějších bojových strojů. Na základě nich chce zjistit, jak tento technologický pokrok Němců přinutil spojence k ještě lepším výsledkům, zda tyto zbraně byly skutečně tak nezničitelné, jak tvrdila Hitlerova propaganda, a kolik z těchto prostředků skutečně stojí za moderními zbraněmi. (Viasat)

(více)

Recenze (4)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ku komentáru batika stačí už len dodať, že ak podľa Hollanda bola nacistická armáda tak podpriemerne technicky vybavená, je asi priam zázrakom, ako dokázali za dva roky obsadiť prakticky celú kontinentálnu Európu. Každopádne je dokument prospešný pre tých, ktorých zaujímajú technické detaily konštrukcie známych bojových lietadiel, tankov či ponoriek. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl o letadlech nejde do větších detailů co se týče vlastností zbraní, ale poskytuje mnoho historických informací. Naopak druhý díl o tancích má vděčné detaily včetně hrůzostrašné návštěvy vnitřku Pfanzeru, kde viděl ven jen vedoucí skrz dalekohled a kdokoliv mohl od zpětného nárazu přijít o ruku. Také ukazuje možnosti nacistické výroby. Pro mě je nejzajímavější třetí díl. Jednak o ponorkách 2.světové války je toho poměrně méně známo a jednak díl baví zoufalými nacistickými modely miniponorek s průměrným věkem posádky 19 let a úmrtností 70% ke konci války. "Kdyby Hitler upřednostnil před válkou výstavbu velké skupiny ponorek, měl šanci zvítězit" říká se zde. Je málo pochopitelné, proč Němci zotročeným dělníkům dávali málo jídla, takže umírali hlady místo pracovních výkonů. To je případ i prací na obří superponorce v období "totální války", kdy zahynula polovina vězňů z 10-15 tisíc. Poslední díl se věnuje střelným zbraním a informace zde pro mě byly také překvapivé. Německý samopal MG 42 střílel 23 nábojů za vteřinu a po válce byl okopírován, stejně jako německá puška MP 44 posloužila jako vzor pro Kalašnikov. ()

Jenda

všechny recenze uživatele

Kvalitu takového dokumentu sráží už jen to, když pan historik Holland nedokáže správně vyslovit ani jméno letadla/designera a neustále říká "Mešrsmit". Když mi bylo 5 let, tak jsem taky říkal "verlyba", ale vyrostl jsem z toho... a to jsem velryby ani nestudoval. ()

batik 

všechny recenze uživatele

Ide o ďalší zo série až priveľmi manipulatívnych dokumentov, ktoré produkujú vo VB alebo aj USA na tému 2. svetovej vojny. Pán vojenský historik sa tu snaží všemožne dokázať, že nemecká vojenská technika nebola až tak super, ako tvrdila nacistická propaganda. Je vôbec niekto taký, mimo neonacistov, kto by veril nacistickej propagande? Už samotné zadanie, ktoré chcú v dokumente riešiť je neuveriteľne hlúpe. Pomyselným vrcholom absurdity sú potom už len zistenia pána vojenského historika, že naozaj nebola nemecká vojenská technika až taká dobrá, ako tvrdila nacistická propaganda. Lenže toto zistenie, nie až tak šokujúce a pán Holland nám ďalej odhalí, že nemecké zbrane boli v skutočnosti neuveriteľne zle navrhnuté, neefektívne, zložité, spiatočnícke atď. Čiastočne je toto tvrdenie opodstatnené a už bolo prezentované v mnohých vedeckých prácach a historických dokumentoch, ale tu nadobúdame dojmu, že tanky ani neboli schopné pohybu, lietadla nelietali, ponorky neplávali, jednoducho ide o neuveriteľný konštruk až propagandu, zase z opačnej strany. Zbytočná dokumentárna séria. 30% ()

Reklama

Reklama