Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Taxi, prosím...
Taxikář si nestačí v automatu vypít ani kávu, když ho žádá mladá dívka o odvezení. Chce ohromit svého milého, který si pořídil nové auto. Taxikář, který má krásnou novou Tatru 603, jí podle přání na dohled jejímu příteli zastaví, otevře a políbí jí ruku. Dívka vytřeštěně kouká na motorovou tříkolku, zvanou hadraplán, u které čeká její milý. Další zákazníci jsou dva milenci, jejichž hovor ve voze končí roztržkou. Taxikář svým zásahem umožní, aby se opět smířili. Unavenému konstruktérovi elektronkového počítače, který si zoufá, protože už několik dní nemůže najít závadu, poradí taxikář, aby se zaměřil na drobnosti, kontakty a podobně. Vědec usne a zdá se mu, že taxikář v bílém plášti přichází do jeho výzkumné kanceláře a jediným pohybem uvede počítač do chodu. Posledním zákazníkem je pan Kalina, muž v masce Mikuláše, který veze dárky své dceři, bydlící s jeho bývalou manželkou. S milovanou Haničkou se nesetká, žena se s ní kamsi odstěhovala.

Dálky
Pan Kalina, otec Haničky, je zaměstnancem letiště. Vyhoví prosbě své známé - letušky - a ujme se na jednu noc malé osiřelé dívenky z Afriky, která má být umístěna do dětského domova.

Zaza
Koketní dívka z kloboučnictví váhá mezi namlouváním plachého střihače módního salónu a obstarožního seladona Hadraby, vedoucího salónu. Zaza se pokusí o roli manekýnky, ale spadne z předváděcího mola. Zatímco Hadraba jí veřejně vynadá, mladý muž ji utěší a po odchodu všech pro ni uspořádá novou přehlídku. Dívka pochopí, kde hledat lásku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Cernobily povidkovy radobypoeticky film, ovsem jaksi besobsazny... Pokud potrebujete pouze zabit cas, je to idealni. Znami herci, pekne herecky... jednoduche a predvidatelne scenky. Taxikar Mensik a jeho prihody, opatrovatel cernossky petilety holky Brodsky, Hlavacova jako obletovana modelka-naivka...3- ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

První povídka o taxikáři (Menšík) neni špatná a celkem svižně to uběhne a i když je to celkem o ničem, tak se rád koukám na Tatru 603. Druhá povídka je o jednom ožralovi (Brodský), kterej si přes noc vezme k sobě domu 5-ti letou holku z Afriky a postará se o ní. Takový téma mě zkrátka moc nebere, takže jsem se akorát nudil. A poslední povídka je o nějakym divnym mimovi, kterej pořád jezdí na kole a čumí jako debil. Částečně to zachraňuje Kopecký a jeho hláška "Život je krátký, alkoholu je mnoho.". Jinak jednotlivý povídky jsou spolu sice částečně propojený, ale jenom minimálně, takže se dá ohodnotit každá zvlášť... první - ***, druhá - *, třetí - ** Celkově dávám 2 hvězdičky. 40% ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Sequensův povídkový triptych - nemastné neslané filmové nic. Ač obsazeno docela v zajímavých kombinacích a témata povídek nejsou zase až tak tuctová, požitek to rozhodně není. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nejlepší je na tomhle povídkovém filmu hudba. Menšík v roli laskavého taxikáře a Brodský jako muž toužící po dítěti mě nepřesvědčili. Pouze poslední povídka má díky Miloši Kopeckému konečně grády, tedy spíše grádečky. Jednou se na tento film podívat dá, vícekráte by to byla ztráta času. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Pěkná hudba, zajímavé dobové exteriéry, nádech bruselské estetiky a melancholie. Příběhy trochu slabší. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Poviedkový film , to bola zvláštna kategória .. Tento film mal fantastické obsadenie : Menšík , Brodský , Hlaváčová , Kopecký , Fialová...  Aj preto dávam  70%... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Odpočinkový povídkový snímek o běžných starostech a strastech obyčejných lidí. Příběhy, které by se i mohly klidně stát. A tak nějak ukazuje neuspěchanou dobu, která by se dnes naopak už stát nemohla. Povídky doprovází příjemná hudba své doby, která umocňuje atmosféru. Každá povídka je jiná a přesto mají něco společného. Pohled na život takový, jaký je. Dokonce jsou si v určitých detailech navzájem propojené, ale ty tu prozrazovat nebudu. Z historického hlediska jsou tu vynikající záběry Prahy. Vznikla tak zároveň ukázka, jak naše hlavní město vypadalo v 60. letech 20. století. A to rozhodně stojí za zhlédnutí. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

První povídka nevýrazná se středně otráveným a znuděným Valou. To vzal asi jenom jako výplňovku na jeden večer. Silně nalíčená Brejchová. Druhý den už pomalu nevím, o čem to bylo. Šestsettrojka jezdí po noční Praze pouze se zapnutými obrysovými světly?  Druhá povídka s totálně nepravděpodobným dějem. Potěší snad jen Chadimová v roli letušky. Třetí povídka těžký průměr s němým divným mimem. Občas náznak pokusu o vtip. Zednářská symbolika: 7:23 – zeměkoule v logu ČTK. To ještě byla kulatá. Teď už maj v logu šišozemi. A po několika vteřinách další zeměkoule, tentokrát v logu ČKD.  Pilot dopravního letadla (Mareš): „Za chvilku tu naší mičudu obletíme za hodinu.“  „Bydlím v Jagelonské, 3. patro, číslo dveří 18.“ 32:33 – bohyně Kálí. Kopecký: „Potom tři děti. Ve třiceti konec.“ Hezká úvodní melodie. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Pokud budeme hledat oddechový film, v němž je dějová linka víceméně postavena na jedné situaci, kterou následně rozvíjí, pak vás Kolik slov stačí k lásce může uspokojit. Osobně bych se klonil k termínu vzdáleně propojených miniatur, kterým dnešní digitálně akční publikum těžko porozumí. Je možná diskutabilní zařazení L. Fialky do příběhu Zaza, ale hodnotím to jako rozhodně neotřelý pokus. A navíc, pro obyvatele Prahy jedinečná možnost se podívat, jak naše velkoměsto vypadalo na začátku 60. let. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Všechny tři povídky jsou povedené a ukazují, že láska si vystačí s minimem slov - viz chaplinovský vztah Bróďy a africké holčičky, kteří si vzájemně nerozumějí ani slovo, a také Hlaváčová a její nápadník mim. Velmi dobrý hudební doprovod a plejáda výborných herců = další nedoceněný snímek naší kinematografie. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Mňo, protože jsem druhou povídku přejel rychlým posunem z větší části a třetí z menší části, je ortel zcela jasný. Ani dobří herci to nemohli zachránit a minimálně první povídka by si tu dvacku zasloužila. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Nenáročný trochu poeticky ztvárněný cyklus tří povídek, kde se prolínají některé postavy. Osobně mne zaujal nejvíce první a poslední, druhý mi tak zajímavý nepřišel, navíc by dnes byl označen za rasistický. Potěší hodně záběrů z dobové Prahy 60. let a hudba prolínající se celou trilogií. Hodnocení: 55 % ()

foils 

všechny recenze uživatele

Příkladně ideologicky uvědomělý produkt raných 60. let z dílny pozdějšího tvůrce majora Zemana. Sledujeme výjevy ze života taxikáře, nádražáka, pomocného dělníka na letišti, šičky nebo střihače (látky, ne filmu!) Podle toho vypadají i nanicovaté dialogy, posledně jmenovaný raději ani nepromluví. Všechny uvedené postavy jsou v jádru dobří lidé, i když mají své drobné mouchy. Film zapůsobí lehce výchovně prorodinně i proti alkoholismu a milostným avantýrám. Skoro celá stopáž je podbarvena dost otravnou hudbou, jakýmsi odvarem z amerického jazzu a swingu. Dvě hvězdy dávám za kameru, pěkně zachytivší Prahu té doby. ()

mocakardiak 

všechny recenze uživatele

Ta o ožralcovi se mi líbila nejmíň. Ještě jsem čekal, že ji snad bude sexuálně obtěžovat. A ty další dvě, nemastné neslané ()

Kajagogo 

všechny recenze uživatele

Tak nám do ČSSR (pre mladých: Československej socialistickej republiky) dorazil civilizmus. Akoby scenáristom bol  skutočný Walt Whitman „šlehnutý“ Stanislavom Kostkom Neumannom.  Len s maličkým meškaním. Ten film som videl za „socíku“ viackrát, vždy v nedeľu vo Filme pre pamätníkov (názov relácie). Na mňa, ako na chalana zo stredne veľkého okresného mesta prirodzene urobila dojem jazda taxikára po Václavskom námestí, kde svietia neóny ako niekde v LA. Veľmi sa mi to páčilo. Prostredie letištnej lobby  s nablýskaným kávovarom, z ktorého majster Menšík  dostáva kávu, pôsobilo ako z iného sveta.    Najväčší dojem na mňa učinila poviedka s majstrom Brodským  a malým čiernym dievčatkom, ktoré mu prirastie k srdcu (pani Karla Chadimová v úlohe letušky bol príjemný bonus, presne tak som si vysnené letušky predstavoval). Celé prostredie pôsobilo skutočne exoticky, najmä na chlapca, ktorý túžil cestovať po svete (trebárs „len“ ako montér fabriky v našom meste). Na konci poviedky som bol ako mladý dosť smutný, hoci teraz  si myslím,  že záverečná rozluka  bolo to najlepšie, čo mohlo oboch postretnúť. Už len vzhľadom na temperamentnosť a hyperaktivitu černošských detí, pochybujem, že by také dieťa osoba hraná majstrom Brodským zvládala.  Jemný rasizmus poviedky (dnes by ju woke aktivisti zarazili) mi v tej dobe unikala. Poslednú poviedku som príliš nepobral. Pokladal som ju skôr za pantomímu ako činohru. Odporúčam  nostalgikom  alebo mladým, ktorý  by chceli vidieť, ako sa v Prahe kedysi žilo (i keď sa to týkalo len pomerne  úzkeho okruhu ľudí exkluzívnych povolaní). ()

Reklama

Reklama