Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Mladá rebelka Nimue, která má tajemné schopnosti a legendární meč, spojí síly s okouzlujícím žoldákem Artušem a společně se vydají zachránit její lid. (Netflix)

Recenze (94)

Toren 

všechny recenze uživatele

3/10. Katastrofa. Katherine jako Nimue je nepřesvědčivá, naprosto zoufalá a její máchání meče za podpory digi plátna mě straší ze spaní i dny po dosledování. Netflix zaškatulkoval všechny příběhové i charakterové klišé a Prokletá se prakticky může "hrdě" postavit vedle Dopisu pro krále. Nuda, šeď a trapnost. Alespoň to má parádní lokace a kostýmy. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se divil, proč má přiměřeně příjemný fantasy seriál s neškodným, občas pohádkovým, občas poněkud drastickým dějem tak katastrofální hodnocení. A pak jsem udělal tu chybu, že jsem začal číst příspěvky a povzdechl si nad tím, jaká žumpa občas umí zdejší hodnotící být. V době, kdy píšu ten svůj, už komentář napsalo šedesát devět uživatelů a celých pětatřicet, tedy skoro přesně polovina, neodolá a konstatuje či se rovnou rozčiluje a nadává na barvu pleti herců, na sexualitu, která se tříská s jejich preferencemi. Myslel jsem, že v roce 2020 už jsme dál, že je normální se nad podobné věci povznést, ať už na ně má divák názor jakýkoli, ale asi jsem byl naivní. Nicméně, legenda o Nimue a jejích přátelích, spojencích i protivnících je tu sice nápaditě upravená na nejednom místě a vztahy mezi jednotlivými charaktery příjemně míchá proti očekáváním, často je to ale to jediné, čím v atraktivním světě čarovných mečů a skrytých schopností zabaví. Potenciál byl více než slibný, nejen díky obsazení stále neokoukané Katherine Langford a Gustafa Skarsgårda, který naštěstí nevariuje Flokiho. Pomáhá i slušný počet postav, díky kterému se neustále něco děje a pro diváky, kteří už mají pár příběhů s Excaliburem za sebou, také odhadování dalších zvratů a odhalení. Že se končí hned po první sezóně, ve chvíli, kdy se potenciál konečně odhalil v celé šíři, mě nepřekvapuje, ale přesto mrzí. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Artušovská divočina na teen způsob. Některý prequelový prvky byly fajn, jako celek samozřejmě hrozně průměrná spotřební zábava, která bohužel selhala v tom posledním - nebyla moc zábavná. 5/10, ovšem že je v místní komentové sekci opět nablito mě už bohužel nepřekvapuje. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Mám rád Artušové legendy, mám rád fantasy a mám rád komiksy od Franka Millera (The Dark Knight Returns, Sin City, 300), no toto je riadna divočina a poriadne sprznená adaptácia. No kvôli R-kovému ratingu som to bol schopný pozrieť až do konca. Nebudem si tu pohonkávať na tom, že Artuš došiel s Afriky na žirafe ako ostatný. Je tu samozrejme hromada blbostí a legenda o Artušovi je prekrutená do tvaru paragrafu, ale keďže je to komiksová verzia, kde si to môžete dovoliť, tak som sa nad tým moc nepozastavoval a skutočne veľa tomu vedel odpustiť. Zaujal ma príbeh aj napriek tomu, že hlavne postavy sú nemastné neslané (to platí aj o hercoch). Dokonca ani akcia nepresvedčí či nestrhne, aj keď palce hore dávam za krvavé scény, odseknuté hlavy, ruky, nohy a tak podobne. Masky, kostýmy, či výprava nevyzerá zle, v každom diely sa pozrieme do nejakej jaskyne, zrúcaniny, hradu, alebo tak podobne, takže je tu celkom dosť zaujímavých miest. Efekty sú slabšie, ale zase sa s nimi neplytvá, takže tých pár vizuálne slabších scén sa dá prežiť. Aby som to zhrnul. Vizuálne je to pekne a zaujímavé, hudba sa tiež podarila. Herecky nepresvedčivé (obzvlášť v akčných scénach hlavnej ústave s tvárou Katherine Langford vôbec neveríte, keď už len uchopenie meča nie je presvedčivé, nie to ešte šermovanie a porazenie niekoľkých vojakov). Artuš nudný, bez charizmy a nasilu romantický, keďže romantika tu hra veľkú rolu a celé je to viac cielené na pre mladšie publikum. Dialógy chabé. Merilin a flashbacky asi to najlepšie, čo seriál ponúkne. No a prekrútený príbeh, ktorý sa snaží byť veľká multikulti fantasy ? Pre väčšinu je to asi skôr mínus, ale ja som sa postupne začal baviť na tom, akým smerom sa to vyvíja a bavilo ma to až do konca. Škoda, že nebude nebude druhá séria, pretože ukončenie tomu chýba, takže sa nedozvieme ako skončili osudy Merlina, Nimue, Artuša, či Lancelota. 60% - 3* ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mám k týmto príbehom nulový vzťah, možno preto to nevidím až tak zle. A určite je to omnoho lepšie ako Millerov Spirit. Failov je tam kopa, predovšetkým davové scény sú strašne zle natočené, a niektoré kostýmy jak keby naschvál lacné (to sa mi práve celkom páčilo). Koniec mi stačil, aj tak to asi ďalšiu sériu nedostane. O niečom vypovedá fakt, že sa mi výnimočne nepodarilo nájsť žiadnu obľúbenú postavu (možno tá mŕtva lesbička?). Ale tak čumel som nato kvôli Langfordke a tú som dostal, že. ()

Will_X 

všechny recenze uživatele

Docela sem se na to těšil, ale bohužel „menší slátanina“... Že Artuš vypadá, tak, jak vypadá - OK. Že je tam nečekaně LGBT - OK. Že je Merlin ožrala - OK. Že to nemá s „předlohou“ nic společného - VELKÝ ŠPATNÝ. Že příběh je totální shit - VELKÝ ŠPATNÝ. Efekty teda docela LIDL, ale to se dalo čekat, aspoň lokace vypadaly fajn. Atmosféra nulová vyjma 2 dílů. 40% ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Multietnický binec neočekával asi jen ten největší naiva, ale upřímně řečeno jeho míra je i tak překvapivá. Vypadá to tu jak na sjezdu OSN. Nicméně záhy se ukáže, že to není jen proto, aby se naplnily kvóty. Cursed je totiž angažovaný blábol ženoucí se přesně v intencích hysterické současnosti. Máme tu jakési jiné, kteří se liší od lidí vzhledem i schopnostmi a ty pochopitelně pronásleduje zlá církev reprezentovaná krvelačnými rudými mnichy. Je celkem nabíledni, že utiskovaným se do čela postaví silná žena. A to je vlastně všechno. Artušovský motiv tu slouží jen jako zástěrka, která má k seriálu nalákat idioty jako jsem třeba já. Mytologii tvůrci nerespektují ani v těch nejmenších základech a zůstaly z ní akorát jména. Nejhorší ale je, že to je prostě blbé. Nemá to atmosféru, ani nijak zajímavé postavy, pokud nepočítám Plačícího mnicha. Scénář je zmatený, děravý i nudný. Špatně zvládnutá je i choreografie soubojů a laciná CGI krev to fakt nezachrání. A nakonec nepřesvědčili ani herci. Katherine Langford působila značně nejistě a Gustaf Skarsgård byl jen stínem Flokiho. No a zbytek nestojí za řeč. Bohužel se v tomto případě nedá doufat, že by šel seriál s druhou sezonou nahoru. 15% ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Bůh mi dal sílu a já tuhle sračku dokoukal do konce. Tupé dialogy a trapný scénář vůbec nesedí s tím, jak se to bere vážně. Celý seriál má minimum dobrých momentů a zlomek skvělých. Snaží se místy šokovat krvelačností, ale většinou to vyjde směšně. Kromě Merlina stojí za prd i obsazení. Jo a černýho Artuše vám neodpustím. Už se to kurevsky přehání. Celkově hrozná a nelogická blbost. Smutné. ()

Falconica 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo dočetl až sem dolu, klidně se na to podívejte, seriál je docela v pohodě, to jenom zdejší uživatelé se ještě nesmířili s tim, že všichni lidi na světě nejsou bílí. Jakej skandál. Fantasy s nulovou historizující hodnotou a nejsou tam všichni bílí. ()

LND 

všechny recenze uživatele

Příběh, kde černoch Artuš balí Langfordku, to je opravdu unikát. Sám jsem odpůrcem přehnané korektnosti. Když se Artuš poprvé představil, sice jsem protočil oči, ale dál mě to vůbec nijak neobtěžovalo. A že někdo seriál ani nedokouká a dá odpad jen proto, že je Artuš černoch, to mi fakt hlava nebere. Seriál si vypůjčuje prvky z legend, rozhodně nemá být jejich věrnou adaptací. Další mohutně kritizovanou věcí jsou klišé. Vážně někdo vyčítá fantasy žánru postavu "vyvolené" a nějaký kouzelný meč?! To je asi jako vyčítat akčnímu filmu, že se tam moc střílí. Především bych chtěl poděkovat autorům, že po dlouhé době máme čistokrevnou fantasy bez příměsi čehokoliv (snad jen toho pigmentu). Těm, kteří se na to chtějí podívat, doporučuji, aby to nebrali příliš vážně, jelikož je to prostě pohádka, kde občas teče krev. Co utkví v paměti jsou hlavně krásné lokace a přechody mezi scénami v podobě kreseb, které lehce rozvíjí děj. Dále herecký výkon Gustafa Skarsgårda jako čaroděje Merlina. Bohužel příběh je místy dost zkratkovitý a možná až nekonzistentní. To považuji za jediný skutečný nedostatek. Zkrátka úplně v pohodě seroš. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

tak provařené legendě jako je to Artušovská může jakékoliv "nestandardní" zpracování - klidně i to zaměřené primárně na teen diváka jako tohle - jedině pomoci.Bohužel v tomhle případě se to úplně nestalo a i když Cursed solidně vypadá a výprava je hodně povedená,příběhově to místy dost drhne a na fantasy je to překvapivě často celkem nuda.Nejsem žádný extra vyznavač Artušovského světa,takže mě tu nic vyloženě nerušilo,ale bohužel sem se nebavil tak jak sem doufal že se bavit budu.Přitom věřím,že komiks,který měl v zádech někoho jako Frank Miller nemůže být špatný,nicméně jelikož sem ho nečetl,tak nemůžu soudit...60% ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Start byl poněkud rozpačitý a skoro to vypadalo, že půjde o neškodnou rodinnou podívanou, ale pak se (skoro) naplno projevilo, že jde o Millerův komiks, nebyla tak nouze o násilí, zajímavé postavy a svérázně pojatou mytologii. Je mi jasné, že někomu tohle bude připadat příliš "multikulti", ale Cursed je netradiční a svým způsobem provokativní variací na tisíckrát adaptovaný příběh, který pobaví, pokud nebude zarytě odmítat nový pohled na klasickou látku. ()

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Výpravou, triky a těmahle věcma to bylo vyladěné na seriálové poměry. Horší bylo spojení příběhu s postavami. Katherine Langford jako Nimue špatně uvěřitelná, hodí se mi do jiných žánrů, a to jsem se na ní těšil. Zbytek postav z Artušových příběhů nechybí, jen působí trochu jako verze pro teen publikum. Artuš castingem vysloveně neseděl. Každopádně další řada nebude, ukončení je takové nijaké, takže zřejmě zbytečné. (hodnocení za 1. sérii - konec)  ()

kjakob 

všechny recenze uživatele

Nemohoucnost scénáře nezachráníš. To co se má po prvním díle rozjet jako epická fantasy se rozbředne a zanikne v tuně nezajímavých charakterů a jejich dějových linek. Jediná fungující chemie mezi Merlinem a Nimue to udržet pohromadě nedokáže. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Naprosto strašlivé. Předlohu (tu komiksovou od Millera) neznám, ale věřím, že je to stokrát lepší, než tenhle paskvil od Netflixu, který vzniknul jenom proto, aby se tam mohlo dát co nejvíc menšin. Je to dlouhé, nudné, horší, než Dopis pro krále (který byl aspoň zábavný a dobře vypadal, tohle není zábavné ani z daleka a hezky to taky nevypadá), v původní legendě to překopalo, co se dalo a vznikl tak zcela nový a nezajímavý příběh. A sorry, ale černej Artuš a ještě černější Morgana. To už je fakt hodně špatnej nepovedenej vtip. Aspoň na Katherine Langford se dá dívat, ale sama to neutáhne a navíc tu nemá absolutně co hrát a zatímco Artušovu obnaženou hruď jsem viděl nespočetněkrát, Nimue samozřejmě neukázala vůbec nic. U druhé série asi budu chybět, ale pevně doufám, že nebude, protože už věky nespatřil světlo světa zybtečnější a stupidnější seriál (nebo možná ano, jen nebyl tak lákavý). Na druhou stranu jsem čekal, že to přesně takhle dopadne a zhruba první dva díly to vypadalo i zajímavě, ale tahle iluze byla hnedka pryč. Není to ani fantasy, ani akční, ani legenda o Artušovi - a Merlina taky zprasili, mimochodem. Vážně, pusťte si místo toho radši Merlina nebo Merlina, to jsou vynikající kousky. Debilní slátanina. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Nebudu nic nalhávat, seriál je od začátku příšerný a chaotický. Divák na všechno musí přijít sám a občas ani sami postavy neví kam patří. Po dvou dílech jsem to vypnul s tím, že tohle fakt nedám. Po čase jsem se vrátil a od druhé poloviny desetidílného seriálu to začalo do sebe zapadat jak prdel na hrnec. Z hlavní postavy se vyklubala sličná to pana a děj začal být mnohem zajímavější. Nebýt toho začátku byl by to slušný seroš, bohužel to tvůrci posrali jak mohli. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

To že ma toto len 47% neriešim, slaba umbrella academy má 80, ale sú to dosť odlišne seriály. Tu bol aspoň dabing. Seriál ma tak povediac fakt bavil. A to že má skoro každá epizóda nad 60% považujem za spravodlivé. Ale to celkové hodnotenie je fakt na smiech. Priemerná záležitosť ktorá ma aj lepšie stránky ale aj horšie. Pozrieť sa to ale dalo určite. 3* ()

Související novinky

Lovci duchů se dočkají prequelu

Lovci duchů se dočkají prequelu

25.06.2021

Populární seriál Lovci duchů v originále pojmenovaný Supernatural se dočká prequelové série s názvem The Winchesters. Herec Jensen Ackles, jedna z hvězd původního seriálu, pak nový projekt zastřeší… (více)

Reklama

Reklama