Reklama

Reklama

Kronika žhavého léta

Československo, 1972, 168 min

Předloha:

Václav Řezáč (kniha)

Scénář:

Jiří Sequens st.

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Petr Haničinec, Renáta Doleželová, Miloš Willig, Vilém Besser, Slávka Budínová, Martin Růžek, Alena Vránová, Rudolf Jelínek, Josef Vinklář, Josef Bláha (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Na motivy z Řezáčova románu Bitva natočil Jiří Sequens široce rozevřenou, avšak krajně ilustrativní a tezovitou epopej, která zachycuje severočeské pohraničí v létě 1947, zobrazuje rejdy reakce, snažení bezvýhradně čestných komunistů i zákonité směřování společnosti ke konečnému vítězství dělnické třídy vedené komunisty. Jedná se o jeden z výstavních ideologických filmů rané normalizace, který měl zdůvodnit, že jedině komunisté povedou lid ke šťastným zítřkům. Je pozoruhodné, jak postavy (s nimiž jsme se setkali již o dvacet dříve ve Vávrově "Nástupu") stále setrvávají v pozici pouhých hlasatelů příslušných idejí, jak vyznívá směšně každá snaha o jejich polidštění třeba skrze váhání či naopak ukvapenost. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Artigas

Artigas (hodnocení, recenze)

Čirou náhodou se tohle dílo objevilo v Kino CS. Sice poněkud delší, ale vzhledem k plejádě skvělých herců paráda. Proti trapnému zvratku Zdivočelé země bomba.

Pitomec

Pitomec (hodnocení, recenze)

Bohužel televizní stanice uvádějí místo původní širokoúhlé verze jenom tu hnusnou ořezanou zmršeninu, kde chybí části obrazu po stranách :-(

Sešívaný

Sešívaný (hodnocení, recenze)

Příliš dlouhá stopáž, po čase to začne nudit. Vzhledem k tomu, že je to ideologický film jak poleno, je i každému jasné, jak to dopadne.

Reklama

Reklama