Reklama

Reklama

Sbohem, Sovětský svaze

  • Estonsko Hüvasti, NSVL (více)
Trailer

Výstřední rodina Tarkkinenových živoří v Sovětském svazu. Jsou to Ingrijští Finové, největší finsky mluvící menšina v současném Rusku, a žijí v oblasti, která byla po druhé světové válce zcela rusifikována. Johannes vyrůstá u svých prarodičů v odlehlé části Leningradu. Jeho nepřítomná matka se občas vrací z práce ve Finsku, aby mu přivezla vytoužené zboží ze Západu. Johannes, který je často sám a v nesnázích, se zamiluje do své kamarádky Very. Sovětský svaz se však rozpadá a on se vydává se svou ztřeštěnou hippie matkou na dobrodružství za západním závanem svobody. Laskavý i satirický pohled na dospívání v netradičních podmínkách pojednává o univerzální touze po nezávislosti. (Cinemax)

(více)

Recenze (16)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Něco mezi estonským Vyprávěj a Báječnými léty pod psa. Opravdu nechápu, proč má někdo neustále tendence točit o tom komunistickém pekle ostalgické komedie... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No, někdy to byly dost kruté momenty, jindy docela zábavné, ale přišlo mě to jako že tohle nebyl záměr, ale spíš neschopnost dát filmu nějakou jedinečnost. Samozřejmě život v Sovětským svazu, to nechceš, ale způsob vyprvění je cílen asi více na estonské než mezinárodní publikum. Ne příliš výrazný žánrový slepenec, která má několik dobrých scén. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Strašně hezky zpracováno. Všechny postavy odehrály super výkony a děj je taky na jedničku. Nechybí ani ten správný humor a samozřejmě sovětská romantika a radiace. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Humoristicky pribeh o dospivani situovany do konce 80. let o Johanesovi, ktery se narodil predcasne singl matce. Glasnost a Perestrojka jeste sovetske Estonsko nezasahli. Pak prijde zhrouceni Sovetskeho svazu. Je to povedomy pribeh, ktery jste v zadnem filmu urcite nevideli. Postavy me moc nezajimaly, spis zapletka ,kam se pribeh pohne dal. Film je prekvapive dobry, maximalizujici nizky rozpocet. Funguje spis jako charakterova komedie nez metafyzicka uzkost. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

I Estonci se vyrovnávají se svou sovětskou minulostí. 1) Odezvu dobových společenských událostí příliš tento specifický mix sovětského, estonského a finského humoru neodráží._____ 2) Ovšem lidský příběh je docela zajímavý a do jisté míry i nadčasový. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film z čias úpadku nenávideného ZSSR. Satirický štýl tu bol dosť citeľný, no čo ma dosť zarazilo, bolo to, že tá satira vyznievala občas až príliš trpko, resp. tragikomicky. Po dejovej stránke to síce nebolo nič extra, ale obsahovo to malo celkom dobrý záber a napokon to bol vcelku vydarený film. Mňa osobne zaujala aj téma etnika Ingrijských Fínov, ktorých pohltili Sovieti. Určite by s touto tematikou mohli natočiť aj nejaký film na vážnejšiu nôtu. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Asi skôr pre tých starších, ktorý zažili detstvo v tom sovietskom systéme. Reálne sa v tom filme nič nedeje, takže sa tam nie je na čom zasmiať, s kým prežívať príbeh a ostáva len čakať na záver. Ale je fajn vidieť filmy, kde si kopú do Ruska. 2 z 5 ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Pelíškům jsem přišel na chuť až na třetí pokus a tohle z nich hodně má v sobě (proto to srovnání). Obsahuje několik fenomenálních scén, několik vyloženě nepříjemných a hromadu vyloženě průměrných až nudných. Tedy napoprvé max 2,5… s tím, že uvidíme jestli někdy dojde na nějaké “podruhé”. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Za mě jedině západ. Každý levicový volič ze všeho nejvíce potřebuje mít holku. Ale já dospěla a uvědomila si že ze všeho nejvíc jako správný pravicový volič potřebuji zůstat v EU a chodit na akce pořádané neziskovkami a vzdělávat se na základě operačních programů EU. #Beproudyourself ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Nostalgie po mých dětských letech, tak jako v jiných českých, východoněmeckých a dalších filmech. Ovšem tentokrát jsem si ji neužíval jako obvykle. Ani k jedné postavě jsem nedokázal navázat nějaký vztah, všechny mě v nejlepším případě míjely, nebo v tom horším mi byly přímo protivné - a to byl i případ hlavního hrdiny. ()

Monyfik 

všechny recenze uživatele

Jak tuto nudou utahanou srajdu může někdo srovnávat s Pelíšky??? Komedie? 3 krát se zasmějete cca prvních 15 minut, jinak bída s nouzí. Kdomě "dědy a strejdy" samí nesympatičtí lidé... ()

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Dojem z celkem zábavné "ostalgické" komedie kazí prasecký český dabing. Ve filmu je důležitý střet tří kultur - ruské, estonské a finské (ingrijské) a tak se v něm mluví třemi jazyky - ztraceno v překladu. Dialogy pak ztrácí pointu i smysl. ()

Wineeee 

všechny recenze uživatele

Tento film se mi líbil... Jsou tam super postavy, trocha romantiky a nejvice se mi líbily scény z "Leningrad 3" :D. Od filmu jsem nečekal mnoho, ale milé překvápko... /65%/ ()

Pimburger 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní film. Možná je problém ve mně, protože jsem zvyklý na české komedie, popř. na německé Good bye, Lenin nebo Sonnenallee, ale v téhle vzpomínce na konec komunistického režimu jsem se prostě nenasmál tolik, jak jsem očekával. Spousta věcí mě spíš vyděsila a od závěru jsem si také sliboval víc. Na druhou stranu, kdy se člověku podaří podívat na nějaký estonský film, takže úplně špatné to nebylo, ale víckrát už to asi vidět nepotřebuju. Tři hvězdy za prostřední jméno hlavního hrdiny. ()

Reklama

Reklama