Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh chlapce a jeho strýce, který je soukromým detektivem, se odehrává v daleké budoucnosti, kdy vedle sebe žijí lidé a roboti, nikoliv však ve shodě. Mnozí roboti jsou nuceni obývat vyhrazené oblasti a je jim přisouzena úloha pouhých lidských sluhů, což samozřejmě nepřispívá ke klidu ani k harmonickému soužití. Když se chlapec setkává s robotem Timou, dostávají se spolu do mnoha komplikovaných situací, v nichž pochopí, jak důležité jsou city, které lidi odlišují od ostatních bytostí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (81)

Matty 

všechny recenze uživatele

Jestli mě tento novodobý Metropolis něčím zklamal, rozhodně to nebyla vizuální stránka, té nelze v zásadě nic vytknout a když si myslíte, že vás již nemá čím překvapit, přijde nějaká pošahaná, leč pěkná pasáž tvořena zjevně pod vlivem LSD. Jenže krása je povrchní a pomíjivá, proto – budiž příběh. Příběh zbytečně předimenzovaný a pro mě osobně zkraje srozumitelný hlavně díky hlavní (a jediné!) ženské postavě, jež v podstatě utekla z původního Metropolisu. Teprve v druhé půli začínají být věci jasnější, přehršel banálních příběhů méně významný a myšlenková vyspělost díla lépe patrná. Destruktivní finále, v němž se ty pestrobarevné orgie provoněné lehce filozofickým odérem slijí do jednoho miniaturního jezírka netušené hloubky, bere dech. Po zkušenostech s anime spoléhajících výhradně na svou výstřední pohlednost, případně podávajících příběh příliš „suši“ formou, byl Metropolis příjemně srozumitelným zážitkem. Nevyskakuji nadšením, počáteční chaotičnost, častá zkratkovitost a velmi zvláštně namixovaný soundtrack mi to v tom brání, přinejmenším některé výjevy bych si však rád zakonzervoval v paměti na vyprahlejší filmové časy. 75% Zajímavé komentáře: Fabienne, kitano, Madadajo, stub ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Hezké japonské anime, které bohužel nemá ani atmosféru ani poutavost původního Metropolis. Při sledování na vás nedýchá staří filmu ani jeho legendárnost. Velká škoda, že tvůrci nevtiskli působivější tvář tomuto dílku. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Film, který mě ve chvíli co jsem ho viděl, naprosto odrovnal.Ukázal mi, že kreslené opravdu nejsou jen pro děti, ocž jsem už sice dávno věděl ale nechtěl si připustit, protože mi to podřadné řadit vedle hraných. Dokonalá výprava, velice zvláštní příběh, který si hodně bere z Langova Metroplisu a vlastně na něj po celou dobu odkazuje.Ale ten konec...Z jeho hudebního podkresu a krásy celé té imploze mě bude mrazit co budu živ.Nádherný film, v našich končinách neznámý ale o to cenější bude když jej uvidíte... ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Znalci z HBO dali tento film do kategorie "pro rodinu". Snad proto, že jde o animovaný film. Co asi budou říkat děti tomu konci. Jinak ale skvělá záležitost. Zajímavé postavy, krásná animace především různých strojů a zařízení. Velmi mě překvapila hudba pana Hondy, která se často nese v jazzovém stylu. Velmi pěkné je hudební podkreslení závěrečné scény, která mě tedy dostala celkově. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jakýsi prazvláštní anime remake-neremake legendárního Metropolisu Fritze Langa s hodně naivní animací a hodně naivně postaveným příběhem, což vyvažuje skvělá hudební stránka a zvláštní industriální atmosféra. Blade Runner se setkal s anime Futuramou v atmosféře 12 opic, to vše zatavené do formy pro mládež, i když to zní asi šíleně... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré sci-fi anime o vzpouře robotů a o jednom megalomanském diktátorovi, co chce ovládnout svět, o dokonalé umělé dívence, která nechce být nástrojem podrobení lidí a o sirotkovi, který tak touží po otcovské lásce a uznání, až se z něj stane netvor. Příběh má velmi pěkný závěr, jen animace mi trochu nesedla a to je ta hvězdička dolů. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Naprosto fascinující nadčasová podívaná, na jednu stranu umě kloubící japonskou (a trochu naivní, ale to není na škodu) animaci s počítačovými triky, na druhou stranu působí velice mile starosvětsky, především díky úžasné jazzové hudbě. Občas ruší nenávaznost některých scén a ne zrovna nejlíp provedené střihy, ale v mnoha okamžicích naprsosto nezapomenutelné, a především již jinými zmiňované finále je téměř geniální.. není to úplnejch 5*, ale takovejch 4 3/4... ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Langův Metropolis je přes své stáří a absenci mluveného slova právem považován za jednu legend a milníků filmové historie. S tímhle japonským kouskem, který z jeho příběhu vychází, ale mám opravdu zásadní problém, který velmi dobře popsala moje oblíbená uživatelka Phobia. Manga styl animace je pro mě stejný problém jako pro ni, při sledování těch pohledných dětských obličejů okrášlených obrovskými kukadly mám nepříjemný pocit infantility a k tomu se druží i opravdu triviální dialogy a celkově dětský pohled na problémy, které by přitom měly oslovovat vyloženě zralé publikum. Postavy jsou absolutně nepropracované a bez špetky charisma a to jediné, co se filmu dá uznat k dobru, je hudební složka a kresba pozadí, která dobře zpracovává motivy futuristického industriálu. Jenže ani to mě nezachránilo od pocitu intenzivní nudy, kdy jsem musel vynaložit obrovskou energii na překonání mikrospánku. Anime mě skutečně míjí s několika mála výjimkami, které obstarává pan Miyazaki. Celkový dojem: 25 %. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Pomalu začínám přicházet japonské anime hodně na chuť (líbila se mi už Princezna Mononoke). Tady se podařilo mistrovsky parafrázovat dnes již klasické dílo německého expresionisty Fritze Langa "Metropolis". Snímek však vznikl zejména podle starší japonské mangy. Hodně se mi líbila jeho stylizace, propracované postavy, filosofický podtext (Tima se vlastně ptá po původu své existence, kdo a proč tu je, poznává svět okolo sebe a skrze něj sebe samu). Občas jsou některé scény příliš zdlouhavé a závěr maličko natahovaný, ale to zas tolik nevadí. Pořád totiž zůstává dobrý dojem a pocit něčeho víc. A jedno velké přání : aby už i čeští diváci konečně pochopili, že animovaný film = Disney = dětský film je chybná rovnice. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Film opisuje historicky okamih, ktory by sa dal nazvat ako "syndrom babylonskej veze". Ludstvo sa ocita na svojom pomyselnom vrchole a moralka je zatlacena do ustrania tuzbou po dokonalosti a moci. A tak ludskou domyselnostou zhotoveny "stroj" sa bezohladnym pouzivanim a nespravnymi cielmi stava ich vlastnou zahubou. Z vrcholu clovek pada na same dno, aby mohol pochopit svoje omyly a zacat od znova. Aj po rokoch a viacerych filmovych variaciach (Matrix, Vesmirna odysea), je to stale vdacna tema, ktora je zaujimava najme koli otazke, ktora z nej vychadza - 'Kam ludstvo smeruje?'. Metropolis tuto temu spracovava naozaj posobivo a velmi citlivo. Napomaha tomu aj skvely vyiual a hlavne hudba (zvlastny futuro-elektro-jazz :), ktora dava celemu filmu velmi ojedinely feeling. Fanusikovia anime a hlavne sci-fi, ktory tento skvely kusok nevideli, by to mali velmi rychlo napravit. (9/10) ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

No je to spíše 3 a 1/2, ale čekal jsem po vší té chvále mnohem více než jenom zajímavou atmosféru a velice dobré ztvárnění. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Tohle se moc nepovedlo... Film má sice jakousi kvalitu, jenže průměr je hodnocení mnohdy horší a zavrženíhodnější než-li odpad, což tedy sice není tak docela tenhle případ, ale i tak je výsledek svou průměrností minimálně otravný. Svou zásluhu na tom předně nesou všechny dětské postavy, které se v anime dají snést například tehdy, když jsou roztomilé, mají krátkou sukýnku, roztomilý kukuč a hrozně ostrou katanu, kterou krájí na kousky různé živé i neživé stvůry a vůbec vyvádí podobné piškuntálie, jenže tady jsou jen a pouze dětské, nevhodné a otravné, což jde ruku v ruce s nehorázně debilně roztomilou animací, která jakýkoliv náznak přesahu brutálně ubíjí kamenou palicí a i díky ní je tenhle film spíš pro odrostlé dítě, než pr dospělého a je úplně jedno, jaký je nebo není závěr, tvůrci jsou se svými roztomilými roboty a vyhýbáním se čemukoliv, co by mohlo mít nějakou hlubší myšlenku mnohem blíže vyspělejší pohádce, protože opravdu dospělým anime nesahá tenhle film ani po kotníky a to nemusíme mluvit jen o námětově spřízněném Ghost in The Shell. Navíc ani jako pocta původnímu Metropolis to nefunguje a společné mají snad jen to jméno futuristické (která v tomhle případě vlastně není futuristická ani trochu) megapole. ()

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Shigeyuki Hayashi (tvořící pod pseudonymem Rintaro) převedl na filmové plátno legendární mangu Metropolis "Otce anime" Osamu Tezuky (Astro Boy). I když sám Tezuka údajně stejnojmnenný němý film neviděl (jediné, co ho prý ovlivnilo, byl plakát), není vůbec od věci srovnávat snímek z roku 2001 s Langovým mistrovským dílem. Tvůrci anime se jím totiž mnohdy inspirovali. Příběh se značně liší, přesto se dají nalézt zásadní styčné body - ohromné velkoměsto s několika podzemními patry, robotická dívka s tváří anděla nebo symbol biblického Babylónu. Někdy jsou dokonce použity techniky typické především pro němý film jako jsou například stíračky. Scénáře se ujal Katsuhiro Ôtomo (Akira), jemuž témata revoluce a varovné vize budoucnosti jistě dobře sedla. Animace není zrovna v dnešní době obvyklá, ale je nutno říci, že přesně kopíruje Tezukův styl, kterému se ne náhodou říká "Walt Disney Japonska". Jedna složka filmu ale na sebe upozorňuje nejvíce a to je hudba - houpavá, jazzová, jednou hravá, podruhé tajemná. Staví Metropolis ještě o stupínek výš a někdy ho až nebezpečně odosobňuje, což může být pro někoho výhodou, pro druhého (jako pro mě) spíše chybou... ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Bez mučení se přiznávám, že sice miluju sci-fi, ale pravěké filmy v lásce až na pár výjimek nemám, takže jsem si německý výtvor z roku ajn-cvaj nechala ujít. A víte, z čeho ještě nejsem obvykle na větvi? Z asijských filmů... a hlavně z manga stylu animace. Ty přeslazené ksichty s obříma očima jsou prostě náramně přirozené... ale jenom k večerníčkům pro malé holčičky, co si hrají s plyšáky a s mrkacími panenkami. Ve filmu pro dospělé to nesnáším. Ono je ovšem diskutabilní, zda je tahle varianta "Metropolis" určená dospělým, já jsem si při sledování konstantně připadala jako děcko a zoufale jsem se nudila. Nesympatické postavičky mě nezajímaly, patos nedojímal, pozadí mi přišlo přemrštěně barevné, bez atmosféry, rádoby hlubokomyslný příběh nenabídl nic nového, nic originálního. A hudba, šmarjájózefe, ta disharmonická hudba mě srala přímo pekelně! Prostě nezáživné audiovizuální inferno! Teď budu muset úporně namáhat mozkové buňky (obě najednou!), za co dávám 35%: Fifi robot byl milý, pár scén nebylo úplně k zahození a občas bylo slušně namalované prostředí. Uff, nikdy více! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

U japonských anime jsem už na krásné zpracování a animaci zvyklý. V tomto ohledu nijak Metropolis nevybočuje. Hudba je také krásná. Trochu na škodu je pomalejší rozjezd, po němž ovšem následuje výtečné explozivní finále. Tetno film balancuje na rozhraní mezi sci-fi a rodinného filmu. Ovšem děti asi nedocení vyobrazení bužoazie a revoluce dělnické třídy, odkazy na Babylonskou věž apod. Nevidět filmy jako Akira, Vampire Hunter D nebo Memories, dal bych plný počet. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Japonský Metropolis má niekoľko inšpiračných zdrojov, tým prvým je pôvodný Langov Metropolis, jedná sa v podstate o biblický príbeh o Babylonskej veži, ďalej odkazuje na viaceré anime, napríklad Akiru a čerpá aj z robotických poviedok Isaaca Asimova. Roboty v Metropolise taktiež nemôžu ublížiť človeku. K tomu neprehľadná politická situácia mesta a náboženské symboly. Viac by ma tento príbeh potešil v hranej forme, ono tie anime sú vlastne stále animované rovnakým štýlom a po čase to už začína byť únavné. Takže paradoxne vizuálna stránka filmu je pre mňa jeho najväčšou slabinou. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Anime pocta slavnému němému velkofilmu je výborná. Z filmu dýchá retro nálada, ať už jde o výpravu (vzhled budov, ozubená kola, pára) či použitou hudbu (geniální scéna zkázy za doprovodu optimistického jazzu). Z původního děje zbylo hodně, ale byl posunut o tři čtvrtě století techniky a nepříliš pozitivních zkušeností, takže mnohé motivy dovádí dále či aspoň jinam. Ostatně zápletka kromě Langova filmu připomíná i Scottova Blade Runnera. Takže žádný tupý remake, ale svébytné umělecké dílo (90%). ()

Reklama

Reklama