Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Policejní rada Vacátko znovu přichází! Tentokrát v kasařské romanci podle povídky Jiřího Marka. Jednou z největších postav, které vytvořil Jaroslav Marvan, je vrchní kriminální rada Vacátko. Spisovatel Jiří Marek, autor literární předlohy, napsal tuto postavu podle čtyř skutečných pražských kriminalistů z období první republiky, ale teprve až když jí Marvan vdechl život, zajásal syn jednoho z oněch čtyř pánů radů: „To je přece táta!"  Film Pěnička a Paraplíčko bezprostředně navazuje na oblíbený televizní seriál Hříšní lidé Města pražského. Volba padla na povídky z jeho další knihy "Panoptikum hříšných lidí". I zde se vedle pana Vacátka objevují jeho podřízení – detektivové pan Bouše a pan Brůžek v podání Josefa Vinkláře a Josefa Bláhy. Film nesoucí podtitul „kasařská balada" ukazuje s úsměvným nadhledem pražskou „zločineckou galérku". Pěnička je kasař a Anča Paraplíčko chudičká šlapka. Jejich příběh málem vyústí v krvavý masakr, kterému zabrání jen moudrost a životní zkušenost rady Vacátka... (Česká televize)

(více)

Recenze (128)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Pro mě tuctová česká kriminálka, s tehdy ještě mladou Bohdalkou. Rada Vacátko ani jeho kolektiv nepatří ke mnou obdivovaným skupinám vyšetřovatelů a tenhle film to rozhodně nezmění ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Detektivka trvající hodinu a půl, ale přijde mi že se v ní prakticky nic nestane a takové to detektivní "detektivování" tu nějak chybí. Ale jinak, chemie mezi Brzobohatým a Bohdalovou je skoro až hmatatelná a scéna z Galérky boží! Na víc než 3 hvězdy to ale nestačí. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Tento film by se v klidu vlezl do klasické 50ti minutové stopáže. Jde tu o prostý příběh, kdy po 30ti minutách známe vraha, ale další hodinu trvá, než jej rada Vacátko přinutí vzdát se. Film se loudá, postavy nemají co hrát, přesto to má svou zvláštní atmosféru. Průměrných 50 %. Hudba: Zdeněk Liška. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Mord-parta poprvé v barvě a bez Mrázka... Ve filmu zazní dvě písničky: Píseň flamendrů a Hříšní lidé, text k oběma napsal režisér Vladimír Sís  a hudbu složil Zdeněk Liška. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pěnička a Paraplíčko je klasický "Vacátko", příběh o velké lásce, které osud nepřál, a která pohnula i starým panem radou. Scény z Jedové chýše, píseň Hříšní hříšníci, Pepíček Zíma, prostě nádhera. Záverečný Vacátkův rozhovor s Pěničkou na půdě je majstrštyk. 100% ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězdička navíc za hudbu - "... dejte jim zahrát, pane inšpektóre...." je nesmrtelný hit, kvůli kterému Pepíčkovi Zímovi odpouštím i Vlachovku! ()

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Tak zaprvý, Liška je prostě génius a pokud neni našim vůbec nejlepšim filmovym skladatelem, pak jednim ze tří určitě. Ta jeho hudba a hudební čísla (se Zímou, Nerušilovou apod.) Hříšný lidi včetně všech těch pěti navazujících filmů odpaluje někam úplně jinam, o ligu dál. Ale jinak - Pěnička a Paraplíčko je film slušnej, i když pro mě je zatím na pomezí tří a čtyř hvězdiček. Občas trochu ztrácel tempo a tah, a i když to možná v budoucnu po dalších zhlídnutích budu hodnotit jinak a třeba spíš jako klad, tak teď mi přišlo, že ten cca hodinovej formát ze seriálu by se víc hodil i na Pěničku. Každopádně to, že každej z tý čtveřice filmů (resp. pětice) je vlastně dost jinej, to je jedině dobře - a Pěnička je z nich prostě ten rozvážnější, pomalejší a svym způsobem niternější. Po zhlídnutí to možná nemusí působit tak efektně, ale v celkovym obrazu celejch Hříšníků to prostě dává smysl. WTF moments: Nějak se mi nechce věřit, že by vrah v oběti nechával doličnou zbraň, podle který se (navíc jako mnohonásobnej recidivista) samozřejmě dá relativně snadno vystopovat. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Pánům ze čtyřky skutečně více sluší seriálová stopáž a případ Pěničky a Paraplíčka je opravdu roztahaný více, než by se slušelo. Přestože je ze čtveřice filmů tento nejslabší, nelze mu vytknout klasické atributy - úžasnou dobovou atmosféru a hudbu Zděňka Lišky, vynikající herecké výkony (Marvan je král) a opět povedenou kombinaci humoru a vážnější detektivky. Jen ten příběh je prostě na hodinu a půl dlouhý až moc. A Bohdalka mi tady výjimečně vadí i herecky. Ale to jsou jen takové drobné vrtochy. Jinak je to pořád velmi pěkná podívaná. 75%. ()

lykan9 

všechny recenze uživatele

Nejen, že jsem vždy bral Vacátka za superpolicistu, ale v Pěničce a Paraplíčku i ukáže, že je vlastně neohrožený akční hrdina, který má pro strach uděláno. Je to prostě Marvanova životní role a ať už se jedná o seriál nebo film, tak jde o skvělé dílo. ()

mirec88 

všechny recenze uživatele

Humorný príbeh s krásne ľudským koncom, aký je vo filmoch výnimočný pri takýchto situáciách... Pieseň Hříšní, hříšní... je super. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Výtečná zábava. Figurky v kasařské baladě (Martin Růžek je boží) nemají chybu. Smutný konec korunují výborné herecké výkony (Marvan vs. Brzobohatý). 84%. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Láska, pomsta a zrada v zlodejskom príbehu nie je len špecialitou amerických alebo talianskych gangsteriek. Aj u nás vznikol v 70. rokoch takýto pokus, ale podľa mňa nedopadol veľmi slávne. Atmosféra je vystihnutá dokonale, ale príbeh po skorom odhalení začina byť zbytočný a hranie sa na vojakov nadmerne naťahuje film. Pesničky tiež príbeh nedotvárajú, sú nezaujímavé, skôr pre pamätníkov, len tá záverečná sadla. Bohdalka je typovo nevhodná, ale ostatní herci robia, čo môžu. Aspoň záverečné odhalenie skutočného motívu je prekvapujúce a s nemilým dodatkom. –––– Osud hustej. Spadla klec. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Bohužel průměrný rada Vacátko. Je to zbytečně zdlouhavé a uměle natahované, přitom z toho mohla být fajn epizoda v seriálu. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Filmová část, která je spíše dělaná na nějaké osobní vyříkání mezi dvěma zamilovanými a zároveň nenáviděnými. Takové osobnější dílo, které ale zároveň jde do osobní roviny zcela nových postav, což kupodivu ani moc nevadí. I když občas teda film vypadá jako muzikál. Obecně velmi příjemná podívaná. Nicméně asi nenabídne v žánru ani v rámci seriálu nic převratného. ()

pfa 

všechny recenze uživatele

Výborná přehlídka "pražské galerky", atmosféra výborná, koncert pro Pěničku a Paraplíčko. [8/1O] ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem tenhle skvostný film několikrát.Je to nejen koncert pro skvělé herce, ale noříme se tady do atmosféry pražské galérky,která má svá nelítostná a krutá pravidla.Film volně navazuje na Hříšné lidi města pražského.Jednotlivé figurky jsou zde prostě krásné.Fabule je celkem jednoduchá, ale zpracování nádherné.Kdykoliv se na tenhle film podívám.Třeba dneska. ()

Reklama

Reklama