Reklama

Reklama

Hranice

(studentský film)
  • angličtina Frontier (festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Nenadálé zadržení syrských uprchlíků na česko-slovenské hranici je roznětkou různých postojů celních úředníků k otázkám empatie a přirozené lidské pomoci... Filmová povídka je debutem mladého režiséra, který tímto projektem završil studium na pražské FAMU. Od řady studentských i absolventských projektů se odlišuje důrazem na sociální a kritický vhled do světa svých hrdinů. (Česká televize)

(více)

Recenze (10)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Poněkud polopatické? Nebylo mi jasné, nakolik to chce být realistické a nakolik alegorie, ale v každém případě by méně vznešeně sošní uprchlíci a trochu životnější dialogy prospěly. Některé motivy se mi ale líbily. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Problém tak složitý, že nemá žádné jednoduché řešení. Nenabízí ho ani tento snímek. Jen ukazuje, jak to v reálu vypadá a nechá nás přemýšlet, co to asi dělá s lidmi, kteří za nás dohlížejí na „dodržování pravidel“. Chválím, že k tomu autor potřeboval o dvě hodiny méně než Hollandová v Polsku. ()

petrsv 

všechny recenze uživatele

Doba není lehká a tento film to celkem názorně ukazuje. Vyhýbá se hodnocení, nikdo není špatný, nebo dobrý, ale prostě tak to chodí. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Dobrá epizoda. Jsem rád, že mě nikdo žádnou nechutnou agitkou netlačí k tomu, abych fandil vlastencům. #lfs2020 (65%) ()

TomasRichtr 

všechny recenze uživatele

Režijně i kamerově velice precizní dílo. Velmi dobře budované napětí, motivace postav, vnitřní konflikty... nicméně s nejasným koncem, kdy divák nedostane šanci odhadnout, jak se uplynulé události podepsaly na hlavním hrdinovi. Asi bych to víc dohrál na jeho synovi. Velká škoda, film je jinak skvělý, ale jak se říká - konec dělá film. V tomto místě zřejmě selhala dramaturgie. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Problém migrace je téma tak obsáhlé a složité, že krátký, ani ne půlhodinový, film jej rozhodně neobjasní. V první řadě je třeba si uvědomit, že v jiných zemí, USA nevyjímaje, se policisté na hranicích k ilegálním migrantům chovají ještě hůř - čímž to pochopitelně neospravedlňuji. Tresty jsou tam přitom vysoké. Rozhodně vyšší než u nás. Pořád mám pocit, že autoři chtěli předložit uprchlíky jako oběti, kterým se v první řadě ubližuje. Že vlastně potřebují jen pochopení. Snad je i celníci měli pustit dál bez mrknutí oka. Jiná věc samozřejmě je bití a násilí, které si lidé na těchto pozicích nesmí a nemohou dovolovat. Tady selhává i jejich nadřízený, který to sice odsuzuje, ale zároveň je nenahlásí. Každopádně je to nesmírně zajímavý námět a ve své komplikovanosti a rozsahu možných témat by si zasloužil jistě větší pozornost filmařů i nadále. ()

PetrJulian 

všechny recenze uživatele

V titulcích je uveden rok vzniku 2019. Odkud bere ČSFD informace o roku vzniku, že to skoro pokaždé o rok nesedí? Nepočítá se televizní nebo kinopremiéra, ale to, co je na titulcích! ()

Reklama

Reklama