Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

S tajným posláním do Jižní Ameriky ve filmové verzi televizních příběhů MAJORA ZEMANA. Film tematicky navazuje na příběhy tv. seriálu "30 případů majora Zemana". Můžeme se tedy opět setkat s majorem Zemanem s podplukovníkem Žitným, majorem Hradcem i poručíkem Gajdošem. Děj filmu se odehrává v roce 1972 v kterési jihoamerické zemi a ukazuje činnost mezinárodní kontrarevoluční centrály, kterou však ústřední postava filmu - major Hradec - odhalí i za cenu nasazení vlastního života. Film byl z velké části natáčen na Kubě. Film je sestřihem seriálových dílů 27 a 28 "Poselství z neznámé země" a "Rukojmí v Bella Vista". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (65)

Radko 

všechny recenze uživatele

Mlčanliví juhoamerickí strážcovia, jeden plešatý, druhý fúzatý, veľavýznamne hľadiaci na rukojemníckeho agenta ŠtB všade, kam sa len pohne. Už v časoch, keď v telke dávali iberoamerické epizódy seriálu Major Zeman, mi prišli oveľa charizmatickejší, tajomnejší a nevyspytateľnejší, než celý spojený kriminalisticko-eštébacky česko-slovenský zbor na čele s nervným debílkom Zemanom v otrasnom baloniaku. Tomu bolo od počiatku úplne jasné akurát tak to, že vražda bola spáchaná francúzákom. Dikcia verbalizácie tohto odhalenia a jeho celkový nasrato uponáhľaný výraz vyzerajú, akoby práve v behu vymyslel novú prevratnú metódu vyšetrovania zločinu. Túto nervnú etudku si trapák zemák v priebehu filmu niekoľkokrát v rôznych variáciách a situáciách zopakuje. No a pozor! Najväčšie odhalenie naservíruje ňiékto iný - slovenský čávo verejnej bezpečnosti predstavený Emilom Horváthom mladším v neuveriteľne krátkej a zároveň širokej kravate, s jeho výkrikom: "Heuréka!", prešifrovaným v reči detektívky do: "Morava je loď!!!". ()

Lima odpad!

všechny recenze uživatele

Jako malej jsem Rudolfu Jelínkovi fandil a považoval Rukojmího za zdařilý dobrodružný film. Naštěstí to už dneska vidím jinak. Estébácký svině, na jejichž objednávku Major Zeman vznikl a pod jejichž přísnou kontrolou probíhalo celé natáčení, si nezaslouží, aby jejich pomník někdo kladně hodnotil. Morálka je víc, než profesní um. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

No, myslím, že házení tohoto snímku do odpadu je trochu moc. Podle mě jde o poměrně solidní krimi snímek, samozřejmě výrazně poplatný své době, ale přesto (i když spíše jen jako prostředek k pobavení) koukatelný i dnes. Rudolf Jelínek měl z českých herců oné éry snad nejvýraznější charisma a tady má relativně velký prostor k jeho uplatnění. Dějově to pochopitelně díky ideologické rovině není bůhvíco, ale koukat se na to dá, a když to člověk bere s patřičným nadhledem, dokáže najít i sem tam nějaké pozitivum. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Je krize a krize. Při té kubánské prvotřídní v roce 1962 řádil Magneto jak černá ruka, ale tady by se tváří v tvář imperialistické hrozbě ani nenajedl příborem. Naštěstí je tu Hradec. Jirka Hradec.. No s pravdou ven. Zatímco agentkami milovaný Roger Moore se zrovna chystal do vesmíru, Ruda Jelínek se jen potil jako prase v haciendě nacisty Adamíry. To nejednoho spolehlivého soudruha naštve, obzvláště, když máte ve službách jejího veličenstva StB povolení zemřít. A nebo nemáte..? Kdyby na závěr přiletěl na rogalu Honza Zeman a ze závěsného raketometu pokropil ty posluhovače CIA, šel bych s hodnocením ještě výš.. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Sestřih dvou dílů z cyklu "30 případů majora Zemana" (Rukojmí v Bella Vista a Poselství z neznámé země). I když nepočítám ideologii (major Zeman je asi ta nejzarytější normalizační propaganda), film po režisérské stránce stojí za starou bačkoru. A to jej prosím natočil Jiří Sequens, který mistrně zvládl "Hříšné lidi" či "Atentát". Tuny nelogičností a hloupostí jdou ruku v ruce s hloupým dějem (například Jan Pohan střílí po Rudolfu Jelínkovi z pušky a vůbec ji nenabíjí). Jedna hvězdička za některé dobré herce. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Jeden z najslabších dielov Zemana, kde je až príliš veľa protisocialistických konšpirácií, ako z dôb priemyselne revolúcie v 19. storočí, kedy sa úmeselne poškodzovali stroje a moc chcel prevzaiť do rúk proletariát. Tento diel si s obľubou pozerám len kvôli tomu, aby som si oprášil spomienky z pobytu na Kube , kedy som býval 3 dni v tomto hoteli (samozrejme, že sa nevolal Bella Vista) a kde som sakochal neskutočne krásným okolím hotela s planinami a zaoblenými kopčekmi...... ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Na podobné ba li stejné úrovni jako seriál Třicet případů majora Zemana. Takže opět pro mě podprůměr. 40% = ** ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Hradec proti Uruguay. Ne, to se nestřetly dva nerovné fotbalové týmy, ale v přeneseném významu se utkaly dvě strany, které hájily své zájmy. Obětovat se někdo z vlastních řad musel. Padlo to na majora Hradce. Vybavený svým citem pro vypořádání se se záškodníky, už věděl do čeho jde. Kanyza už zařval a on podvědomě věděl, že i když ho Honza Zeman miloval, tak ani za růže pro Zemana ho odtud nevyseká. Jdi Jirko a bojuj. My ti tady budeme krýt záda, a nikdo na tebe nepráskne pravý důvod tvé návštěvy této vskutku nehostinné země. Spojením v jeden celek dvou dobrodružných dílů ze všech nejdobrodružnějších, a sice "Poselství z neznámé země" a "Rukojmí v Bella Vista" vznikl celovečerák a docela výrazný. Srneček, pardon Jelínek - tomu padla role jako ulitá a socialistické dámy v natáčkách a županech vlhly, ale poctivě se o tu rozkoš podělily, neboť zde přítomný Kanyza a Brabec také nezůstali stranou, ačkoliv poslední jmenovaný se zde paradoxně oproti svému proslulému seriálu nesoucí jeho jméno, moc nevyskytoval. Pánové herci, za co se po letech stydíte, že jste v tomhle seriálu hráli. Bylo to dobrodružné?! Těžko říct. Sledovaly to miliony diváků?! Sledovaly. Bylo nějaké Csfd?! Nebylo. Řemeslné režijní kvality tam byly, odpovídající výkony rovněž, houstnoucí atmosféra i napětí nechybělo, akorát to označení "dobrodružný" film je sporné, protože tohle bylo míněno vážně a bez zjevné dobrodružné nadsázky. Když to porovnám s dnešními seriály a jejich "mobilohome" vizuálem i ozvučením, tak tohle je oproti nim hotová extra třída. Přesto pro ještě vyšší moje hodnocení scházelo větší tempo, a také konkrétní zmínka, v jaké zemi se děj odehrával. Ptáte se, jak jsem se dopátral, že to byla zrovna výše zmíněná Uruguay? To je tajné....Mé hodnocení: 60% ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Rudolf Jelínek v pozici mjr. Hradce sice na sebe strhl hlavní pozornost, ale celkově i v seriálu mi přišly oba díly příliš vykontruované. Ale zaujaly kubánskou exotikou. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hele, lhal bych si do kapsy, kdybych dal míň. Ideologie je mi tady naprosto ukradená. Sestřih dvou dílů seriálu je pokusem o český dobrodružný špionážní film, a takových vážně v naší kinematografii moc nemáme. Od první scény s Kanyzou, kupujícím si dole na Obecním dvoře ke snídani mléko a rohlíky, přes hledání Moravy ("šéfe, Morava je loď!"), lekci v šifrování, až samozřejmě po dusné záběry z Kuby, zde reprezentující Jižní Ameriku, kde uvíznou jak Kanyzova postava (jeho běh o život tou dlouhou serpentinou!), tak hrdinný major Hradec (jehož osud ve filmu není tak jasný jako v seriálu), přes v podstatě zoufalého Mestreye v podání Adaíry a sexy Maciuchovou, exotické lokace, španělské rytmy, ne, nezlobte se na mě, téhle legendě z filmařského hlediska míň dát nemůžu. Ideologii zde fakt neřeším. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Jediné, co tenhle film alespoň trochu pozvedá je obsazení a závěrečná přestřelka. Taková se u nás často nevidí. Že se ovšem jedná o pitomou komunistickou ódu na soudruhy, o tom žádná... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Tento díl Majora Zemana se mi líbí obzvlášť. Krásně vykreslená doba, kdy nepřítel číhal za každým rohem a udatní policisté, stříknutí rozvědkou i kontrarozvědkou, chránili naši vlast. Navíc i trochu té ciziny a nevšedního dobrodružství. Skvost. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Tento film se velmi těžko hodnotí. Pokud si odmyslíme kontext, že je to díl ze seriálu o majoru Zemanovi, který přece jen není úplně košer, lze to vnímat jako na svou dobu povedený dobrodružný film. Ubližuje mu hlavně ta pitomost se sabotáží na lodi, která má poškodit dobré jméno výrobků ze "socialistického Československa". Jinak nacisté v Jižní Americe, to je téma frekventované i v "západní" kinematografii, to bych viděl jako v pořádku. Takže zaujatý divák to odsoudí už při úvodních titulcích, divák bez ideologických předsudků se může docela dobře pobavit. ()

stration 

všechny recenze uživatele

Snad nejslabší jakože Major Zeman. Ruda Jelínek je sice známý hrdina a exteriéry jsou působivé, ale jinak je to hrozná blbost. ()

Reklama

Reklama