Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha třicátých let minulého století. Do nabité tramvaje nastupuje mladá hezká dívka. Rázem upoutá pozornost mládence, který nejen oceňuje dívčin půvab, ale hlavně se snaží nenápadně ukrást její kabelku. A tak se seznamujeme s jednou z hlavních postav filmu Smrt černého krále, s podvodníkem, kapsářem a vůbec podivnou existencí Josefem Kořínkem alias Pépim. Kromě něj je příběh zalidněn dalšími postavičkami z pražské periferie. Ve filmu pochopitelně nechybí ani rozšafný rada Vacátko a jeho nerozluční vyšetřovatelé Brůžek a Bouše. Mají smutnou povinnost - vypátrat vraha inkasisty Krále, jenž byl nalezen mrtev a jenž cestou z banky přišel o sumu, která by mohla zajímat spoustu lidí z jeho okolí... Námětem k filmu se stala povídka "Otec Goriot ze Záběhlic" z knihy povídek Jiřího Marka "Panoptikum hříšných lidí". Vedle představitelů populární pražské mordparty pana Vacátka - Jaroslava Marvana, Josefa Bláhy a Josefa Vinkláře - se ve filmu setkáte s Vlastimilem Brodským, Stanislavem Fišerem, Janou Brejchovou, Josefem Somrem a Antonií Hegerlíkovou. Uslyšíte i několik "staropražských" písniček Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse v interpretaci Věry Nerušilové. (Česká televize)

(více)

Recenze (134)

Marigold 

všechny recenze uživatele

"Je to případ zapeklitej a čert nám ho byl dlužnej...", praví rada Vacátko v posledním filmovém příběhu mordparty ze Čtyřky. Ačkoli zápletka není nikterak světoborná a vystačila by tak akorát na jeden díl seriálu, dívá se na to díky výtečným hercům v čele s Jaroslavem Marvanem jako vždy dobře. Přeci jen, Hříšní lidé mají trochu jiné kvality než strhující detektivní předivo (humor a atmosféra prvorepublikové Prahy jsou vždy na prvním místě). Jen by to probůh nemuselo být tak dlouhé a nastavované. ... jak říkám, je to případ zapeklitej. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Dalsi z rady neprilis povedenych celovecernich filmu o prazske mordparte - polovicni stopaz a forma jednoho dilu TV serialu by tomuto filmu slusela vic. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mordparta rady Vacátka je i na prahu nastupující normalizace stále ve výborné formě. Jako vždy jde o herecký koncert pomalu odcházející generace těch nejlepších českých herců... Parta ze ,,čtyřky" je tentokrát ochuzena o pana Mrázka a dostává se před zapeklitý případ, kde podezřelých je až příliš mnoho a který je v brilantní metafoře ke konci filmu reprodukován coby partie šachových figur. Detektivka Jiřího Sequense se, jak je u něj zvykem, dotýká toho nejsmutnějšího v lidské povaze - hrabivosti a nekřesťanského mamonu po penězích, ve své stylizovanosti je ale až příliš realistická... ,,Koukejte, pane Brůžek, udělejte, co vám říkám a neptejte se po spravedlnosti..." Podobné filmy a seriály: Pěnička a Paraplíčko, Partie krásného dragouna, Vražda v hotelu Excelsior, Štědrý večer pana rady Vacátka, Hříšní lidé města pražského, Panoptikum města pražského, Hříšní lidé města brněnského ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Výborná detektivní zápletka, která zaujme při prvním zhlédnutí, avšak kvality film netratí ani tehdy, když již víme, jak to vlastně bylo. Velice trefně vykreslené charaktery celého příběhu, nanejvýš realistické prostředí i způsob policejní práce v mém případě však přece jen ustoupí do pozadí smutnému, dojemnému a tak vpravdě lidskému osudu ubohého Ludvy Krále, mistrně zosobněného skoro shodnou postavou Vlastimila Brodského. Takový konec, to si nezasloužil! Oh, jak příznačné! ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tady to vypadá spíš jako tábor lidu než vyšetřování vraždy, pane komisaři." Tak případ je to zapeklitej, jak už to u rady Vacátka bývá. Prostě Král je mrtev, 62.000 korun zmizelo, na šachovnici pobíhá 11 až 12 podezřelejch a vrchní inspektor Bouše exceluje při rekonstrukci prováděný hypermoderní metodou. Pro mě tohle není top z hříšnejch lidí města pražskýho, ale nebudu tomu kazit hodnocení jenom proto, že mě tenkrát do mordparty nevzali kvůli plochejm nohám. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ze čtyř celovečerních filmů pro mě možná i nejlepší díl, kde se projevuje i určitá sociální kritika systému, jinak snímek má všechny klady Sequensova cyklu Hříšní lidé města pražského, tzn. zajímavé charaktery, dobré vykreslení prostředí a výbornou hudební stránku. O skvělém hereckém obsazení v čele s Marvanem ani není třeba vykládat. Celkový dojem: 80 %. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Baladické vyprávění o zločinu s nečekaným vyústěním. Detektivka, která vstříc závěru směřuje spíše do úrovně sociálního dramatu. Představitelé vedlejších rolí přesvědčivě sehráli své archetypální postavy, z nich především Stanislav Fišer dovedl svého světáckého gaunera do dokonalosti. 85%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Povídka patří k těm povedenějším, akorát tedy když jste to četli a už znáte pointu, tak přijdete o to nejlepší. Každopádně určitě zamotaný případ se spoustou motivů a podezřelých s nečekaným rozuzlením. Škoda trochu přepálené stopáže. Zkrátit to o dvacet minut na délku zbývajících tří celovečerních filmů by nebylo na škodu, protože rozjezd je až zbytečně dlouhý a rozvleklý a asi i z toho důvodu zůstanu u 3* i když za ten povedený konec jsem měl chuť ještě jednu hvězdici přidat. Každopádně opět velmi zručná a profesionální záležitost.65% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Geniální krimiseriál z dob dávno minulých od Jířího Marka a pana Sequense. Toto je asi nejlepší ze čtyř posledních epizodiálních filmů o nešťastném skonu jednoho inkasisty průmyslového podniku v Praze. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Aj v prípade Smrti čierneho kráľa platí, podobne ako pri zvyšných celovečerákoch obľúbenej seriálovej partie, že takýmto príbehom svedčí viac seriálová stopáž. Ale ak by som mal vybrať, myslím že zo štvorice celovečerákov, ten najobľúbenejší, bol by to práve tento. Pri množstve komentárov sa tu polemika ohľadom dĺžky, keď je divák zvyknutý na polovičnú, dosť opakuje. 70% VIDENÉ ZNOVA: Takže peniaze vládnu svetom, to pochopíme po 20tich minútach a je nám to pre istotu opakované pravidelne až do konca. Pointa je v celku priehľadná, ale logická a tú hlavnú myšlienku filmu, či lepšie povedané dlhometrážnej časti seriálu, skvele podtrhuje. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Videl som polovicu celovečerných filmov nakrútených podľa TV seriálu Hříšní lidé města Pražského. Obom som pridelil po dvoch hviezdičkách a dnes pretrpenej Smrti čierneho kráľa som nemal najmenší dôvod prideliť iný počet. Dôvod je rovnaký: zo seriálov by sa nemali nakrúcať filmy, ani preplnenie filmu známymi hercami nezaručuje kvalitný výsledok, pologýčovité stvárnenie Prahy v tridsiatych rokoch je príťažlivé pre českých divákov, ale za riekou Moravou to už tak dobre nefunguje, prorežimový režisér Jiří Sequens st. nenakrútil v živote poriadny film a neurobil výnimku ani v tomto prípade. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Celý čas som dychtivo čakal na nejaký rasistický podnet, lebo toto šetriť treba aj prípadne po smrti a čierny kráľ vzbudzoval vo mne znepokojenie zo zbytočného nálepkovania na základe farebnej príslušnosti. Našťastie sa však nič nestalo, zápisník som odložil a užil celkom grotesknú kriminálku s pánmi hercami vo forme. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Po přečtení knižní předlohy a po novém shlédnutí ubírám jednu hvězdičku a mám chuť ubrat dvě. Posuny oproti předloze jsou sice pochopitelné. Je to relativně jednoduchá povídka z níž dost dobře nelze udělat celovečerní film, na druhé straně jsou ty posuny většinou k horšímu. Mnohé z nich jsou přitom motivovány snahou po "ideologickém vyostření". Z normální továrny se stane továrna před krachem, z normálních majitelů nezodpovědní defraudanti, ze snahy zjednat spravedlnost vědomí naprosté nespravedlnosti. Svým způsobem je to trochu překvapivě jeden z nejideologičtějších filmů té doby... Škoda. Předloha je výtečná, nesmírně vtipně napsaná a má téměř čapkovský půvab, z něhož ve filmu nezbylo vůbec nic... Celkový dojem: 75% Původní komentář ponechávám níže beze změny: "Osobně si nemyslím, že by to bylo až tak natahované. Zkrátka to není normální detektivka. Prokreslení jednotlivých postaviček je téměř bezchybné, patřičně sychravé a zbytečně nenadlehčované sentimentálními klišé o idylické první republice. Komickou linku dostatečně a přitom velmi jemně a nenuceně zprostředkovává především policejní sbor v čele s radou Vacátkem, břitce pronášejícím skvěle mířené sarkastické poznámky. Scéna notně podroušených postaviček v podání Vlastimila Brodského a Josefa Kemra, vracejících se nad ránem z hospody je snad nejlepším zpracováním tohoto tématu v českém filmu vůbec. Takřka geniální jsou však i mnohá další místa, především skvostné herecké etudy Petra Čepka, o tradičně skvěle hrajícím Marvanovi nemluvě... Zcela subjektivně nejlepší ze všech čtyř celovečeráků." ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tak já mám Vacátka a celou tu partu rád, ale tady mne nejvíc asi bavila ta stará Praha, nebo v té době vlastně předměstí, takové ty špinavé ulice a knajpy. Detektivní příběh není špatný, jen není dost silný, aby to člověka bavilo tolik, jako běžný díly seriálu. V porovnání v dnešní tvorbou je to samozřejmě klenot. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jana Brejchová coby dcera Brodského…musel jsem se tomu pousmát, ale skutečně to tak vzhledem k jejich vzhledu i vypadalo. I tento případ byl vcelku zajímavou krimi, o jedenácti podezřelých, z nichž nikdo neměl čisté svědomí – prostě samí hajzlíci a chudák mrtvý Král (Brodský). Samotné vyústění bylo tentokrát docela překvapující, měl jsem úplně jiný TIP. Je zajímavé sledovat, že někteří herci se neustále vracejí před radu Vacátka – jen v jiných rolích. Ne že by mi to vadilo, ale i tento prvek je vcelku úsměvný…60% ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Z tohohle filmu mi nikdy není moc dobře po těle. Postava černého krále umírá v podstatě nadarmo. Hodně smutný film, jehož bezútěšnost vyvažuje trochou humoru jen skvělý Stanislav Fišer ve své nejlepší roli. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Uff, 111 min je tak akorát (Tosim) , dobrého není nikdy dost, obzvlášť z naší produkce, kde je toho dobrého poskrovnu. |:-) ()

Reklama

Reklama