Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je zima roku 1944 a blížící se konec války začínají pociťovat i lidé v jednom protektorátním maloměstě. Zde v místní nemocnici působí lékařská autorita – primář chirurgie Jan Kodet (F. Němec). Stejně jako mnozí i on není žádným hrdinou a snaží se věnovat pouze své profesi a problémům se vyhýbat. Jednoho dne potká na cestě domů starého známého Brázdu (L. Frej), který unikl ze země v roce 1939, a žádá jej o pomoc – jídlo, obvazy, potravinové lístky. Když pak Kodet přijde domů, ve schránce nalezne leták s provoláním k lidu českému a obává se, jestli se nestal obětí provokace – nebo spíše léčky. Ze strachu tak provolání raději odnese gestapu. To, že se kolem budovy pohyboval, se ale brzy rozkřikne a lidé z jeho okolí jej mají za kolaboranta. Po této návštěvě totiž nechalo gestapo zatknout pět lidí včetně jeho kolegy. Brázda se poté Kodetovi opět ozve, nyní ale přes řidiče sanitky Františka (R. Jelínek), co na řeči o kolaborování nevěří. Kodet, který si stále není jistý, jestli Brázda není jenom další volavka, či skutečně stojí na straně odboje, je postupně tlačen ke zdi a jeho rozhodnutí jej i jeho ženu Helenu (D. Kolářová) může poznamenat po zbytek života. A aby to bylo ještě horší, věnuje mu značnou pozornost také místní šéf gestapa Baumann (L. Munzar)... Snímek Jiřího Sequense z roku 1981 podle stejnojmenné novely Otakara Chaloupky byl vyznamenán zvláštní cenou poroty na Mezinárodním filmovém festivalu v Moskvě. (Česká televize)

(více)

Recenze (79)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Strhující válečné drama s tísnivou a dusnou atmosférou protkanou strachem, stačí jeden okamžik, jedno rozhodnutí a celý život se začne ubírat úplně jiným směrem.. František Němec jako primář obdivuhodný, Daniela Kolářová opět lehce uvěřitelná, k nim vynikající Luděk Munzar a zaujal mě i Rudolf Jelínek, moc hezká role/postava.. Krásná hudba, zejména klavír.. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dilemata a zásadní otázky řešené za dob protektorátu. Co všechno byla/je provokace, kdo je kolaborant, kdo vlastenec, kdo obyčejný zbabělec. Primář městské nemocnice dostane do schránky vlastenecky laděný leták. Po dlouhém uvažování se rozhodne odevzdat ho Gestapu. Tím se spustí kolotoč nepříjemných událostí, které mohou kdykoli skončit tragicky. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Jeden ze vzácných filmů zamýšlející se nad skutečným hrdinstvím typu statečných obětí Heydrichiád, kontrastující s pseudovlastenectvím lynče chtivých hospodských povalečů, kteří rostli koncem války jako prašivky v lese. František Němec, asi ve své vůbec nejskvělejší roli, v tomto nerovném boji vytváří spolu s perfektním Luďkem Munzarem dokonalou dvojici soupeřů. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Velmi silný snímek s hutnou atmosférou. Ta se dala pomalu krájet. Když si vzpomenu na to, jak gestapo vyvádělo z nemocnice Františka Němce, tak mě mrazilo v zádech a nebylo mi moc dobře po těle. Tenhle příběh má co říct i v dnešní době. Vřele ho doporučuji všem, kteří ho chtějí vidět. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Velice silný a mocný zážitek!! Nebál bych se říci, že pro Františka Němce by to klidně mohla být životní role. S Danielou Kolářovou spolu tvoří manželský pár, který je v tíživé protektorátní době vystaven převelice těžké zkoušce. Z šéfa gestapáku v podání Luďka Munzara přímo čiší obludná hrůza. Atmosféra by se dala krájet, napětí se stupňuje s každou přibývající minutou. Hudbu Karla Mareše snímek zlověstně podbarvuje tísnivým a skličujícím dojmem, ta klavírní melodie je úchvatná. Tohle je drámo s velkým D. Kvalitativně srovnatelné s nejlepším filmem Jiřího Sequense a tím je Atentát. Jiří Sequens naštěstí vynechal bolševickou propagandu a staví zejména na budování strachu a vykresluje psychologii a charaktery jednotlivých postav. Kromě zmíněných herců se bezchybně předvedli i Vilém Besser, Josef Vinklář, Rudolf Jelínek, Ladislav Frej, Libuše Geprtová. Mazec!! ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Neskutečný emocionální nářez a společně s Atentátem asi nejlepší Sequensovo dílo. Velmi dobří František Němc a Luděk Munzar v hlavních rolích. Nebudu ale prozrazovat více, pač tenhle film patří k těm, které si nejvíc užijete, když o nich nic nevíte. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

............áno aj tu bolo partizánov podstatne menej ako fašistov....zaujímavé........ale inak dobrý psychologický film - napadlo mňa  - nie jeden krát :čo by som robil ja.....koniec vojny sa blíži   -  na jednej strane túžba dožiť sa konca vojny a ...gestapák vám kríži cestu....čo robiť???? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny normalizacny film, kde doktor pomaha partizanom, a za to dostave nepriaznivu odozvu od okolia. Normalizacna kvalita v plnej nadhere, a ano, stale sa zastavam takychto kvalitnych normalizacnych filmeckov. Filmecek ma bavi doteraz, a to tak, ze velmi! 92 % ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Na dobu vzniku překvapivě dobrý film. Psychologické drama o povaze lidí ve vypjaté době, ať jsou v jakémkoli postavení. Doba, kdy nevíte, kdo co a proč dělá, jaké následky můžete nést za i celkem nevinné rozhodnutí. Munzarův esesák byl vynikající. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch drsných snímků o krutosti války. Lékař co je pro veřejnost kolaborant, ale ve skutečnosti pomáhá odboji. Vše nabere až moc rychlý a krutý obrat, když jsou partyzáni napadení a on je nucen jít pomoci jednomu postřelenému, ale aby ho zachránil musí ho ve sněhu vláčet daleko pryč. Doma ho pak operuje, jenže jak už je zvykem lidi jsou svině a tak ho někdo udá. A gestapo je nelítostné, jako gestapák se tu skvěle předvedl L.Munzar stejně tak jako v roli nebojácného doktora F.Němec. Film je opravdu velice působivý a je vidět, že ta doba byla krutá. Velice přesvědčivý snímek z velmi smutným koncem. ps-nedejte na text distributora. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

V protektorátním Československu operuje nejenom náš výtečný doktor (František Němec), ale i odbojová skupina (Rudolf Jelínek), která nutně potřebuje lékařskou pomoc. Ale lidé (Josef Vinklář) vidí jenom to, co nacistický režim (Luděk Munzar) chce a doktorovu skutečnou podstatu a povahu zakryjí temné stíny minulosti. 80% ()

Elden75 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film. Režisér opět vsadil na své "koně" z majora Zemana. Rudolf Jelínek hrál opět řidiče sanitky. Pěknou malou roli měl Vinklář. A skvělé herecké výkony v čele s Němcem a Munzarem. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Atmosferou vyborne pojaty snimek. Skvely Munzar a Jelinek. Mozna bych si misto Frantiska Nemce dokazal predstavit jineho herce. Jeden z tech lepsich filmu Jiriho Sequense... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tohle je ten film, kdy se mi sevře žaludek hned na začátku a už to nepřestane. Syrové, nekompromisní drama. A divák si to prostě musí vyžrat až do dna. Skvěle napsané, natočené a dotažené do detailu. Protektorátní psycho...100% ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Ale ty sám nejsi a nebudeš svým soudcem. Uvědomuješ si to? A ty svoje soudce znáš? Kdo to je a kde jsou ? A myslí si o tobě totéž co ty?" Mrazivý film o lidské malosti a statečnosti s výborným Františkem Němcem v roli primáře nemocnice, o němž kolují řeči, že je kolaborant, zatímco on přitom pomáhá partizánské skupině. V kontextu doby, kdy film vznikl, je pozoruhodné, že hlavní postavou snímku je nekomunista, který se přitom vůbec netají svými politickými názory. Na opačné "straně barikády" exceluje v jedné ze svých typických záporných rolí Luděk Munzar, coby velitel gestapa. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Niekedy je to v živote tak - jedno malé nedomyslené rozhodnutie roztočí kolieska ďalších a ďalších udalostí. Doba, v ktorej sa odohráva film, nedávala priestor na slobodu rozhodovania a či už na jednej alebo druhej názorovej strane - aktéri boli v ohrození života a to doslova. František Němec zahral svoju úlohu vážne, možno až pateticky. ()

progression 

všechny recenze uživatele

Velice silné psychologické válečné drama z protektorátu volně upravené podle skutečného příběhu a knižní předlohy. Výstižné obrazy 'českých povah" a současně skvělý dramatický příběh nejenom o tom, kde jsou hranice statečnosti i hrdinství. Výborná atmosféra filmu zdůrazněná filmovou hudbou i kamerou a důkladně okořeněná skvělými hereckými výkony obzvláště Františka Němce, Luďka Munzara, Rudolfa Jelínka, Daniely Kolářové, ale "co hrát" má i hodně dalších. Spolu s "Atentátem" asi nejsilnější film režiséra Sequense, který ani po letech neztrácí nic ze své působivosti a u diváka zanechá nesmazatelnou stopu. ()

Reklama

Reklama