Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vražda v hotelu Excelsior je další ze série čtyř barrandovských filmů, které navázaly na úspěšný televizní seriál podle povídek Jiřího Marka. Tentokrát byly vybrány z jeho knihy "Panoptikum hříšných lidí". V kriminálním retro příběhu se vše točí kolem láhve od francouzského koňaku, jíž byla v prvotřídním pražském podniku zabita půvabná Dana Matoušová. Všechny nitky zapeklitého případu, kde nechybí hazard a v němž postupně upadají do podezření jak zaměstnanci hotelu, tak i hosté, včetně tajemného perského diplomata, zručně rozplétá policejní rada Vacátko a jeho spolupracovníci. O spletitou šarádu se stará především ředitel podniku Hnízdo, který se za každou cenu snaží uchovat zdání dobré pověsti hotelu… O znamenité vykreslení atmosféry 30. let se vedle všech tvůrců (Jiří Marek, Jiří Sequens, Václav Hanuš) a herců (Jaroslav Marvan, Josef Vinklář, Josef Bláha, Miloš Kopecký) zasloužil i „hotelový orchestr“ s krásnou písní „Excelsior – slow“ Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse, kterou ve stylu R. A. Dvorského zpívá Eduard Hrubeš. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (142)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle díl mě zatím bavil nejméně. Bohužel, ale je to tak. Možná to bylo tím, že se prakticky celý odehrával v hotelu a kulisy studií po chvíli začaly nudit. Co se týče případu, ten byl zatím nejzamotanější, to je pravda. Taky ale nejnudnější, protože neustálé hádky a obviňování stále nevedly k objasnění pachatele. Ten se tak k činu doznal skoro sám, vlastní chybou, když ho Vacátko nachytal na švestkách, jak se tak říká. Nelíbila se mi ani hudba. Píseň Zavři oči a spi...atd. by sama o sobě uspala hladového tygra. A když ji slyšíte už popáté, máte chuť okamžitě přepnout. A to v tom lepším případě. Pokud se totiž film vysílá kolem desáté večer, myslím, že kdo je pachatelem se dozvíte až když si to sami přečtete. Herecké výkony nebudu hodnotit. Dělal jsem to již u předchozích dvou dílů a také seriálu a i zde hraje herecká plejáda. Prakticky co herec, to eso. Tentokrát tak dám nižší hodnocení díky nudnějšímu průběhu vyšetřování a hudbě. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nikdo nic neviděl, ani neslyšel, tak buď byli všichni vožralí, nebo lžou, jak když tiskne! Můj nejoblíbenější ze čtyř celovečerních filmů s radou Vacátkem. Co by člověk dal za to kdyby se takový detektivky točili dneska, nebo se jim v kvalitě aspoň současná tvorba pokusila přiblížit. Povídka která je předlohou příběhu pak patří k těm lepším a naštěstí asi i díky tomu, že snímek se jí věrně drží, tak se jí povedlo přetavit i ve velmi podařené filmové zpracování. Pochopitelně s plejádou skvělých herců v čele s nezapomenutelným Marvanem.80% ()

Reklama

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Tady není mordpartě co závidět, milostný čtyřúhelník a banda podvodníků, kterou maskuje excelentní ředitel, kdo se v tom má vyznat. Na druhou stranu to jen vypadá komplikovaně, řešení je docela prosté a od začátku to nejlogičtější. Vacátko je na mordy a spolek podvodných karbaníků je tady rozvedený vlastně navíc, protože nikdo z něj nemohl mít motiv k vraždě. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Markovy kriminální příběhy mám moc rád, četl jsem je mnohokrát dokola, protože se vyznačují obratnou češtinou a jemným vtipem. Vražda v hotelu Excelsior ale patřila v psané podobě k mým méně oblíbeným, protože se víceméně jednalo o čistokrevnou detektivku, nevyskytoval se zde nějaký psychologický přesah nebo popis nějaké zajímavé dobové reálie jako v jiných povídkách. To se projevilo i ve filmu, jedná se v podstatě o konverzační detektivku. Přidání kokainové a hazardní zápletky oproti knize celkovému výsledku nijak neuškodilo, ovšem ani nijak neprospělo. Marvan se snaží co to jde hrát svojí klasickou roli rázné, mírně popudlivé, diskuzi nepřipouštějící osoby, ale už to poněkud neudýchává. Je dost zastíněn Kopeckého ředitelem, který podal ze všech herců ve filmu nejlepší výkon. Ovšem zcela jasně nejslabší výkon podal autor hudby, ta ústřední píseň je otravnější a vlezlejší než vyskakovací reklamy na čsfd, a to je co říct. Překvapilo mě, že ji údajně nazpíval Eduard Hrubeš, nějak to nedokážu napasovat na jeho hlas, jak na něj matně vzpomínám z Neváhej a toč. ()

Romadoor 

všechny recenze uživatele

Atraktivní prostředí prvorepublikového luxusního hotelu, plného bizarních, groteskních, ale především prohnilých postaviček, které se navzájem okrádají, jsou si nevěrné až se občas zabijí - je jen dobře, že je následující desetiletí z valné části poslaly do dolů / lapáků a ve skutečnosti jistě také do politiky.....nicméně velmi příjemná detektivka se skvělým obsazením. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Pan Marvan se moc nesnesl s Milošem Kopeckým. Marvan nechodil zkoušet do divadla, díky tomu mohl točit už ráno, kdežto pan Kopecký zase mohl až odpoledne, takže ráno točili společnou scénu jen se záběrem na Marvana a odpoledne zase to samé jen s Kopeckým a pak se to spojilo dohromady. Marvan si přitom třeba neodpouštěl rýpnout, že by tu pan Kopecký měl být a přitom věděl, že to nejde. (cariada)
  • Při přesunování nábytku, byly nalezeny hašlerky nalepené pod deskou stolu. Později se zjistilo, že je tam lepil Jaroslav Marvan. (Witta)
  • Scény z exteriéru byly natočeny před hotelem naproti Wilsonově nádraží. (Witta)

Reklama

Reklama