Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vražda v hotelu Excelsior je další ze série čtyř barrandovských filmů, které navázaly na úspěšný televizní seriál podle povídek Jiřího Marka. Tentokrát byly vybrány z jeho knihy "Panoptikum hříšných lidí". V kriminálním retro příběhu se vše točí kolem láhve od francouzského koňaku, jíž byla v prvotřídním pražském podniku zabita půvabná Dana Matoušová. Všechny nitky zapeklitého případu, kde nechybí hazard a v němž postupně upadají do podezření jak zaměstnanci hotelu, tak i hosté, včetně tajemného perského diplomata, zručně rozplétá policejní rada Vacátko a jeho spolupracovníci. O spletitou šarádu se stará především ředitel podniku Hnízdo, který se za každou cenu snaží uchovat zdání dobré pověsti hotelu… O znamenité vykreslení atmosféry 30. let se vedle všech tvůrců (Jiří Marek, Jiří Sequens, Václav Hanuš) a herců (Jaroslav Marvan, Josef Vinklář, Josef Bláha, Miloš Kopecký) zasloužil i „hotelový orchestr“ s krásnou písní „Excelsior – slow“ Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse, kterou ve stylu R. A. Dvorského zpívá Eduard Hrubeš. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (142)

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Mile mě překvapilo, kolik uživatelů zde trefně zhodnotilo současné rádobyherce. Je vidět, že v tomto názoru nejsem sám. To je obrovské plus všech starších filmů, nabízejí prostě skvostná herecká představení (třeba úžasný pan Lohniský tu má jen malý štěk, jak je u něho bohužel zvykem). K tomu kvalitní režiséři a scénáristé. Osobně tvrdím, že ještě v sedmdesátých letech jsme byli filmařská velmoc. Od osmdesátek to jde dolů, v novém tisíciletí už se pouze plácáme v bahně. Takže připíjím francouzským koňakem na starší filmy, ať nám ještě dlouho dělají radost... ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Řemeslně asi nejlepší celovečerák na motivy "Hříšných lidí". Nevím proč, ale možná právě pro tu přílišnou dokonalost mi připadá trochu neslaný nemastný, a to přestože například výkon Miloše Kopeckého je skutečně skvělý. Možná za to také mohou trochu nevýrazné výkony pozůstalé "manželské trojice", možná to, že Jaroslav Marvan působí opravdu velmi unaveně. ()

Reklama

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Moji oblíbení filmoví hříšní lidé.... výborní pánové Marvan - slovy nepopsatelný policejní rada, Bláha jakožto inspektorský znalec nejen vztahových intimnůstek, Vinklář s nestárnoucí hláškou o flambování, Filipovský se štamprličkami a Kopecký alias ředitelské Hnízdo. A v hlavní roli prvorepubliková "morálka" (časy se holt nemění). ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Další z příjemně zábavných detektivních filmů z cyklu policejního rady Vacátka tradičně zdobí přiléhavá atmosféra napětí, jedinečné vykreslení vznešené omšelosti doby, strhující herecké výkony a chytře vtipný nadhled. A najděte vraha ve společnosti lidí, kde všichni skrývají své přešlapy přes čáru zákonné činnosti! Hlavní postavou je pražský policejní rada Karel Vacátko (dobrý Jaroslav Marvan) a více, než kdy jindy, musí rozplétat zamotaný gordický uzel vztahů, poklesků a tajností. Principálem bizarního divadla na schovávanou je ředitel hotelu Arno Hnízdo (skvělý Miloš Kopecký). Uhýbá, mlží a především mluví neodbytně a zdlouhavě. Kde jinde nalézt ostrov klidu a pohody? Pracovně vytížený je především policejní inspektor Josef Brůžek (dobrý Josef Bláha), méně jeho kolega, inspektor Josef Bouše (příjemný Josef Vinklář). Z panoptika hotelových zaměstnanců: zmatený a hledající bývalý Vacátkův podřízený a současný hotelový detektiv Mrázek (sympatický František Filipovský), sebevědomý a blafující číšník Pepi (pozoruhodný Otto Lackovič), nervózní narkoman a hotelový pianista Krofta (zajímavý Václav Lohniský) a hotelový zpěvák pohádkové písně (Josef Langmiler, zpívá Eduard Hrubeš). Z hotelových hostů: nervózní, nevěrný a hysterický Jára Janík (zajímavý Zdeněk Řehoř), jeho pochybující a zmatená, nevěrná a žárlivá manželka Irča Janíková (dobrá Slávka Budínová), žárlivý a nevěrný opilec Polda Matouš (zajímavý Josef Somr), ctihodný a nedotknutelný perský diplomat Mohamed Rasul Zade (příjemný Jan Šmíd), utíkající a nevrlý Němec Hans-Joachim Kirchmayer (Vladimír Stach s hlasem Jindřicha Narenty) a nešťastná paní Dana Matoušová (šarmantní Milena Dvorská). Toto milé filmové dílo lze vydávat za vzor zábavného detektivního díla. Hraje si, zlobí, dovádí a vyvádí z míry předvídatelnosti. Sněhurka již šla spát a pohádka se nezadržitelně blíží. Flambování je zvrhlá zkaženost lepší vrstvy. ()

patrik221 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo neco! Po dlhej dobe poctivá kriminálka ktorá sa vyrovná tým starým americkým klasikám s takými borcami ako Eastwood či Michael Caine. Už od prvných minut sem tušil, že to bude podívaná - tak sem si k tomu dal doutník. No ale tohle sem nečekal.... Má to šmrnc ako Tenkrát v Americe a hviezdy ako v Podraze. A ty tady předvádí priam herecký koncert kterej vám nedá vydechnou dokud společne s Marvanem nezjistíme kdo je vrah.Tohle má styl a já sem už skoro zapomnel, že se takové poctivé filmy delají! P.S Kopecký priam excelentný ale kdy on hrál špatne, že? :D ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Celý interiér hotelu byl postaven ve studiu na Barrandově. (Witta)
  • Ve filmu jako komparz vystupuje otec Lubomíra a Oldřicha Lipských – Vilém Lipský. Při jedné rozdvojené scéně si stoupnul tak, aby byl vidět za Marvanem a pak za pár hodin se točilo to samé s dalším hercem, který předtím nebyl k dispozici a pan Lipský se tam zase motal. Pan režisér si toho všimnul a musel zastavit scénu a vysvětlit mu, že když už tam stál předtím, že teď by to vypadalo, že přeskakuje s obrazu do obrazu. (cariada)

Reklama

Reklama