Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vražda v hotelu Excelsior je další ze série čtyř barrandovských filmů, které navázaly na úspěšný televizní seriál podle povídek Jiřího Marka. Tentokrát byly vybrány z jeho knihy "Panoptikum hříšných lidí". V kriminálním retro příběhu se vše točí kolem láhve od francouzského koňaku, jíž byla v prvotřídním pražském podniku zabita půvabná Dana Matoušová. Všechny nitky zapeklitého případu, kde nechybí hazard a v němž postupně upadají do podezření jak zaměstnanci hotelu, tak i hosté, včetně tajemného perského diplomata, zručně rozplétá policejní rada Vacátko a jeho spolupracovníci. O spletitou šarádu se stará především ředitel podniku Hnízdo, který se za každou cenu snaží uchovat zdání dobré pověsti hotelu… O znamenité vykreslení atmosféry 30. let se vedle všech tvůrců (Jiří Marek, Jiří Sequens, Václav Hanuš) a herců (Jaroslav Marvan, Josef Vinklář, Josef Bláha, Miloš Kopecký) zasloužil i „hotelový orchestr“ s krásnou písní „Excelsior – slow“ Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse, kterou ve stylu R. A. Dvorského zpívá Eduard Hrubeš. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (142)

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Taková česká variace na Vraždu v Orient Expressu... Pro mě je Excelsior ve všech ohledech jedoznačně nejslabší z tý Vacátkovy filmový čtyřky. Teda, ve všech ohledech kromě hereckejch výkonů, který jsou i tady bezvadný (zejména Kopecký, Somr, Budínová...). Scénář mi nepřišel tak silnej, aby bez výraznější změny utáhnul celovečerní film, ani tak přirozeně sugestivní, abych byl děj schopnej prožívat společně s postavama - s nikým jsem se nijak nesblížil nebo neztotožnil, nikomu jsem nijak extra nefandil, nikdo se mi nijak zvlášť nepříčil (no, prostě lidi z pokrytecký a intirkánský smetánky, všichni maj něco se všema, každej má nějaký tajemství, nikdo to ale neřiká nahlas - takže na pěst jsou vlastně všichni, ale nikdo nijak zvlášť výrazně). A slabší mi tentokrát přišla dokonce i ta hudba - na jiný filmy by to furt byl těžkej nadprůměr, ale Liška v plný palbě vypadá prostě jinak. Furt je to slušná detektivka, svejch Vacátkovejch sourozenců nebo žánrovejch vrocholů ale rozhodně nedosahuje. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nejlepší celovečerní film série a také nejlépe obsazený (opět famózní kreace Mildy Kopeckého, Josef Somr, Zdeněk Řehoř a konečně se vrací František Filipovský v roli Mrázka). Dobová atmosféra je neskutečná a úžasnější ještě víc, než jindy. Hromada podezřelých, přičemž každý něco skrývá, zajímavý případ vraždy a odhalení vraha a lá Columbo za účasti všech podezřelých. Tentokrát to celkově jde tak nějak v té nejlepší tradici Agathy Christie a vůbec, ale vůbec to není na škodu, tentokrát je to opravdu poctivá detektivka, ve které navíc až do konce neznáme vraha (nebo si jím alespoň nejsme jistí), takže v tomto případě je vše v naprostém pořádku. Více konverzační, než obvykle a i v rámci celého cyklu opravdu výjimečné - herecky, dějové i filmařsky. A tentokrát si příběh vystačí i se stopáží. Jenom ta písnička je otravná. 85%. ()

Reklama

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

To byli panečku herci.Musím se smát představě, jak by dopadl remake.Dnes by tam nikdo neuhrál jedinou roli.Dnes může být hercem v podstatě každý, laťka je nastavená hodně nízko.Vůbec nedokážu pochopit, jak se herectví dostalo z extraligy do přeboru. A to mnozí z tehdejších herců neměli ani konzervatoř,ani DAMU, se kterou se tak rád vytahuje Jiřík Krampol. Ona je totiž úplně k hovnu.Kde není talent a charisma, žádná škola nepomůže. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Řemeslně asi nejlepší celovečerák na motivy "Hříšných lidí". Nevím proč, ale možná právě pro tu přílišnou dokonalost mi připadá trochu neslaný nemastný, a to přestože například výkon Miloše Kopeckého je skutečně skvělý. Možná za to také mohou trochu nevýrazné výkony pozůstalé "manželské trojice", možná to, že Jaroslav Marvan působí opravdu velmi unaveně. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Z čtveřice filmů, kterým se říká "Hříšňáci", tak tenhle mě bere nejméně. Asi proto, že je moc nepřehledný a motající se kolem čehosi, na rozdíl od těch ostatních, obzvláště mistrovsky vystavěný, a bez chyb, tak je film "Partie krásného dragouna". Na druhém místě je pro mě - "Smrt černého krále", a na třetím "Pěnička a Paraplíčko" (film, kde zločinec se zpovídá lépe než faráři právě Vacátkovi - škoda, že už je takových zločinců tak málo, co se umí tak zpovídat a mají v sobě svědomí, a ví co, a proč ve svém životě udělali). ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Celý interiér hotelu byl postaven ve studiu na Barrandově. (Witta)
  • Při přesunování nábytku, byly nalezeny hašlerky nalepené pod deskou stolu. Později se zjistilo, že je tam lepil Jaroslav Marvan. (Witta)
  • Ve filmu jako komparz vystupuje otec Lubomíra a Oldřicha Lipských – Vilém Lipský. Při jedné rozdvojené scéně si stoupnul tak, aby byl vidět za Marvanem a pak za pár hodin se točilo to samé s dalším hercem, který předtím nebyl k dispozici a pan Lipský se tam zase motal. Pan režisér si toho všimnul a musel zastavit scénu a vysvětlit mu, že když už tam stál předtím, že teď by to vypadalo, že přeskakuje s obrazu do obrazu. (cariada)

Reklama

Reklama