Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vražda v hotelu Excelsior je další ze série čtyř barrandovských filmů, které navázaly na úspěšný televizní seriál podle povídek Jiřího Marka. Tentokrát byly vybrány z jeho knihy "Panoptikum hříšných lidí". V kriminálním retro příběhu se vše točí kolem láhve od francouzského koňaku, jíž byla v prvotřídním pražském podniku zabita půvabná Dana Matoušová. Všechny nitky zapeklitého případu, kde nechybí hazard a v němž postupně upadají do podezření jak zaměstnanci hotelu, tak i hosté, včetně tajemného perského diplomata, zručně rozplétá policejní rada Vacátko a jeho spolupracovníci. O spletitou šarádu se stará především ředitel podniku Hnízdo, který se za každou cenu snaží uchovat zdání dobré pověsti hotelu… O znamenité vykreslení atmosféry 30. let se vedle všech tvůrců (Jiří Marek, Jiří Sequens, Václav Hanuš) a herců (Jaroslav Marvan, Josef Vinklář, Josef Bláha, Miloš Kopecký) zasloužil i „hotelový orchestr“ s krásnou písní „Excelsior – slow“ Zdeňka Lišky a Vladimíra Síse, kterou ve stylu R. A. Dvorského zpívá Eduard Hrubeš. (Česká televize)

(více)

Recenze (142)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velice staromilská a pozvolná konverzační detektivka, ve které se Sequensovi podařilo vytvořit výjimečné panoptikum figurek z luxusního hotelu Excelsior. Brilantní herecké výkony a lehký nadhled rady Vacátka činí z poklidného vyšetřování mordu zábavnou, byť tuze pomale plynoucí podívanou. Škoda otravné titulní písně, která mě ke konci přiváděla do mdlob. Ale pokud se chce člověk pobavit inteligentní detektivkou bez zbytečné brutality a akce, vychutnat si skvěle napsané postavy a dobře rozehraný příběh, pak nechť navštíví hotel Excelsior, ostrov klidu a míru... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Samotného mě to překvapilo, ale tohle je dvakrát lepší, než leckteré díly ze slavného černobílého seriálu. Ani délka mi nevadí, motiv Filipovského postavy je dobře rozveden a film svým prostředím, galerií postaviček a skvělým Milošem Kopeckým ani na chvíli nenudí. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak v tom hotelu bych fakt chtěl bejt, každej tak trošku křivák, každej tam chlastal, každej tam šukal s každým a nechyběla tam ani báječná parta detektivů v čele s policejním radou Vacátkem, co sází na intelginci, dialogy a kvalitní zábavu. Má čtvrtá hvězdička patří všem hercům. V dnešní době kdy nám ve filmu hrají děvky producentů a sponzorů. Hlavní roli může dostat vítězka superstar a za herce se považuje kdejaká modelka či zpěvák . /zdravím pani Poleďňákovou/ Považuji už skoro za sci-fi, že ve filmech taky hrají PÁNI HERCI a tady jich je tolik, že je radost se na ně koukat. Jejich výkon mě opět vrátil do hlavy myšlenky, že český herec je především člověk co dělá umění, protože to umí a ne proto, že ze sebe dělá prodejnou děvku v bulváru a v televizi. Milé fotomodelky, vážení zpěvaci, účastníci superstar, účastníci zábavných show TV Nova, TV Prima i ČT. Můžete si chodit na VIP večírky, můžete bejt v deníku Blesk za hvězdy, můžete vyprávět své historky v TV, můžete bejt kámoši ze sponzory, producenty a můžou z Vás české média udělat celebrity na český způsob, ale herce... PÁNY HERCE to z Vás neudělá. Vyslovte si ta herecká jména z tohoto filmu, vy všichni co si dneska říkáte herci, ať víte komu nesaháte ani po kotníky !! Moje slovní provakce nesměřuje na adresu skutečných českých herců, kteří své umění denně dokazují v divadlech a nemají čas na exibice v mediích. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Opet jse jen potvrdila skutecnost, ze pribehum rady Vacatka slusi forma TV serialu mnohem vice. Ale herecke vykony opet znamenite. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

V roce 1971 se muselo logicky někam unikat z šedého bezčasí reality, tedy nejvíce logickým byl únik ke staromilské atmosféře první republiky, byť by se mohla audiovizuálně prezentovat jen coby konverzační detektivka, tedy místo, kde se děly zločiny. Legendární mordparta pana policejního rady Vacátky řeší se svým obvyklým šarmem a kultivovaností případ vraždy, která má velmi zajímavé pozadí. Okruh podezřelých je neobvykle široký a zcela netypicky nezasahuje do okruhu pražské galerky. Tím, že se jedná o sféru těch nejvyšších společenských kruhů, možná Vražda v hotelu Excelsior ztratila něco ze své poetičnosti. Navíc poprvé trochu selhává hudební složka - titulní píseň je cyklena v tak časté rotaci, že ke konci už začíná být otravná. Dokonalá je naopak mizanscéna - prostředí hotelu je tak autentické, že dává zapomenout na fakt, že byl vybudován v barrandovských ateliérech. PS: Trochu mi vadí, že ve filmu byl obsazen i Josef Somr, který se již jednou na ,,čtyřku" dostal, a to konkrétně ve Smrti černého krále, kde hrál ale zcela jinou partii... Podobné filmy a seriály: Pěnička a Paraplíčko, Partie krásného dragouna, Smrt černého krále, Štědrý večer pana rady Vacátka, Hříšní lidé města pražského, Panoptikum města pražského, Hříšní lidé města brněnského ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který považuji za nejlepší od pánů ze čtyřky. Skvělá plejáda českých herců, výborný příběh. Čtyři hvězdičky ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak už se nám to vykotilo. Máme mord v hotelu Excelsior." Tak šup tam pár francouzáčků, ať nám to lépe myslí a užijme si tu v úvodu avízovanou cognacovou detektivní šarádu. V hotelu Excelsior se totiž sešla fajnová společnost, kde všichni koukají, aby nic neviděli a hlavně, aby jim nikdo neviděl do karet. Já jsem si tedy užil zejména "skromného" direktora hotelu pana Arno Hnízda, jehož hotel je prvotřídní podnik, zanesený ve všech světových bedekrech, tamtéž vřele doporučený a který si vraždu rozhodně nemůže dovolit. Tak, pane rado, račte to rozplést. Já se budu dívat. Znovu. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Další ze skvělých děl doplňkového kvadriptychu proslulého Markova a Sequensova seriálu HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO budí dnes údiv i obdiv nad tím, jak bylo možné v poměrně krátké době necelých pěti let natočit téměř dvacet skvělých filmů, z nichž ty barevné jsou nepopiratelným vrcholem celého cyklu. Nemá smysl pět na tomto místě ódy na skvělé postižení atmosféry hotelu ESPLANADE, takřka geniální stavbu, která dokázala jeho interiéry beze zbytku přenést do barrandovských ateliérů, či scénář nebo režii za to,s jakou bravurou se vyrovnala se zachycením doprovodného korupčního prvorepublikového prostředí v jednom z předních tehdejších pražských hotelů. O odvrácené tváři prvorepublikové demokracie jsme se v tomto pozoruhodném díle díky vraždě dověděli takřka vše. I o tom, jak fungovalo a působilo tehdejší maloměsto a jeho dobová "high society". Postavení policie bylo nepoměrně prestižnější; to, co si mohla dovolit "čtyřka", by bylo dnes nepředstavitelné. Svého Horáce Hogafoga z LIMONÁDOVÉHO JOEA vysoce povznesl mimořádným výkonem svého již tehdy vyzrálého herectví do výšin tentokrát smrtelně vážně - byť v ochranném obalu úsměvného nadhledu - Miloš Kopecký tentokrát v podobě umocněně hochštaplerského ředitele hotelu Hnízda. Osobně jsem opakovaně ocenil i půvaby - dnes už bohužel ryzoryze historické - obou dam: jak zesnulé Slávky Budínové, tak zvláště nedoceňované Mileny Dvorské. "Svět v šedomodrém" - i tak lze charakterizovat EXCELSIOR - je dílo nadčasově působivé a strhující. Určitě - po svém, osobitě, s nenapodobitelným svérázem svého pohledu i tématu - patří k historickým vrcholům naší národní kinematografie. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Příjemná detektivka s excelentním radou Vacátkem a jeho elegantními pomocníky. Tentokrát se točí okolo vraždy mladé ženy ve vyhlášeném hotelu. Podezřelých je spoustu, falešných stop a doměnek ještě více. Poteší také závěrečné odhalení alá Columbo a závěrečná scéna, při které se dozvíte, že žádný z hotelových zaměstnanců není čistý. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Nikdo nic neviděl, ani neslyšel, tak buď byli všichni vožralí, nebo lžou, jak když tiskne! Můj nejoblíbenější ze čtyř celovečerních filmů s radou Vacátkem. Co by člověk dal za to kdyby se takový detektivky točili dneska, nebo se jim v kvalitě aspoň současná tvorba pokusila přiblížit. Povídka která je předlohou příběhu pak patří k těm lepším a naštěstí asi i díky tomu, že snímek se jí věrně drží, tak se jí povedlo přetavit i ve velmi podařené filmové zpracování. Pochopitelně s plejádou skvělých herců v čele s nezapomenutelným Marvanem.80% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Klasika. Díky vynikajícím hercům napříč celým snímkem je tato příhoda mordparty ze čtyřky chytlavá, přičemž i samotný příběh je povedený. Pochválit se musí též vykreslení doby. Na diváka vskutku dýchá dávná doba. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Nejvíc si budu pamatovat Somrovy oči mrtvolně v sloup a protivnou písničku ve strašně protivném podání Eduarda Hrubeše. Ten člověk má zvláštní celokariérní dar: Ať se objeví kdekoli a dělá cokoli, vždycky kazí dojem. Trochu to napravuje Lackovič, který vypadá úplně jako všichni ti Ratleři a Santeři, které daboval. A samozřejmě Lohniský a Bouše s Brůžkem. Kopecký taky fajn. ()

johnys 

všechny recenze uživatele

Zajímavá krimi, táhnoucí se v ponurá hudba, do toho všeho pánové ze "čtyřky". Za povšimnutí stojí výtečný Kopecký! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Myslím, že celovečerné filmy na motívy slávneho seriálu s rovnakou hereckou zostavou nebol až tak šťastný nápad. Predsa tých 50 minút, ktoré vždy tak svižne ubehli, boli stráviteľnejšie ako niečo, čo má podobnú štruktúru a trvá to o 40 minút dlhšie. Záverečné rozuzlenie je bohužiaľ trochu fádne, čo je dosť sklamanie, keď naňho čakáme tak dlho. Spoločenská smotánka je rovnaká zberba ako spodina, s ktorou sa väčšinou naša postaršia partička kriminalistov stretáva pri riešení zločinov. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Príbehy Hříšních lidí města Pražského som si v televízii rád pozrel. Ale tak, ako nemám rád, keď dobrý vtip niekto kazí jeho zlou interpretáciou, tak nemám rád, keď sa epizóda televízneho seriálu natiahne na dĺžku celovečerného filmu. To potom musí niekde škrípať. Buď v množstve nudných dialógov alebo v snahe hercov prehrávaním dať príbehu nejakú dynamiku. Alebo najčastejšie jedného i druhého. Okrem toho som nepochopil, prečo je tento nudný film žánrovo zaradený aj medzi komédie. Takže moje resumé je jasné - televízny seriál áno, celovečerný film nie. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Vydařená konverzační detektivka se spoustou podezřelých, oblíbenou "mordpartou" v akci (dojde dokonce i na monokl) a situací, která se s každým odhalením komplikuje. Napětí přitom šponuje také neskutečně vlezlá písnička, takže když se naposledy ozvalo "Zavři očka zavří" měl jsem už taky chuť vzít někoho po hlavě lahví od koňaku. Sequens vytvořil příjemně dobovou náladu, scénárista vybudoval napětí aniž by se potřeboval uchylovat k velkým akcím, a herecká elita vytvořila "pánům ze čtyřky" parádní partičku oplývající snad všemi myslitelnými nectnostmi a to nejen těmi charakterovými. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Z čtveřice filmů, kterým se říká "Hříšňáci", tak tenhle mě bere nejméně. Asi proto, že je moc nepřehledný a motající se kolem čehosi, na rozdíl od těch ostatních, obzvláště mistrovsky vystavěný, a bez chyb, tak je film "Partie krásného dragouna". Na druhém místě je pro mě - "Smrt černého krále", a na třetím "Pěnička a Paraplíčko" (film, kde zločinec se zpovídá lépe než faráři právě Vacátkovi - škoda, že už je takových zločinců tak málo, co se umí tak zpovídat a mají v sobě svědomí, a ví co, a proč ve svém životě udělali). ()

Reklama

Reklama