Reklama

Reklama

Obří spár

(neoficiální název)
  • USA The Giant Claw
Trailer

Obsahy(1)

Gigantický sup z vnějšího vesmíru ohrožuje zeměkouli! Na počátku jeden pilot spatří cosi jako UFO, ale poté se ukáže, že to byl obrovský ošklivý pták. Tak se tým vědců spolu s armádou pokusí vyvinout zbraň, která by narušila příšerákův štít, který ho činí neviditelným vůči všem radarům - a zbavila nás ho jednou provždy. (ČSFD.cz)

(více)

Recenze (55)

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové.info: LÉTAJÍCÍ MONSTRUM Z PREHISTORICKÝCH NEBES!!! VELKÉ JAKO BITEVNÍ LOĎ!!! LÉTÁ ČTYŘIKRÁT RYCHLEJI NEŽ ZVUK!!! ATOMOVÉ ZBRANĚ MU NEUBLÍŽÍ!!!____Kouzlo a zábavnost 50´s béček spočívá v tom, že jsou nesmírně hloupé a naivní a přitom se berou smrtelně vážně. A v případě tohoto kousku to je dvakrát tak zřetelné. Už úvodní patetický mužský voiceover při představování hlavních postav navodí „dramatickou“ atmosféru: „Blíží se významný moment v dějinách lidstva. Moment, kdy strojní inženýr Mitch MacAfee při svém pravidelném letu zahlédl na nebi cosi, co téměř znamenalo POČÁTEK KONCE ŽIVOTA NA ZEMI!!!“….Někdy člověka při prvním spatření monster v podobných filmech napadají podivné asociace, ale zde jsme se s kamarádem Cooperem vzácně shodli – JŮ, HELE a MUF. Ne, že by si byli se zdejším monstrem až tak podobní, ale budí přibližně stejnou hrůzu a působí obdobně dětinským dojmem. Tedy monstrum - velký – ehm - snad pták (??) s vypoulenýma očima, ozubeným zobákem, dlouhým pštrosím krkem a prďáckým pankáčským (téměř) čírem na hlavě, s trhanými pohyby, kde se ani nesnažili filmaři zakrýt, že jde o loutku na provázcích. Tady opravdu nejde o děj, tady se modlíte každou sekundu, ať už Mitch se Sally přestanou žvanit a znova přijde na scénu jedno z nejsměšnějších monster v historii kinematografie a jeho – slovy jedné z postav – „fantastické orgie zkázy“ (útoky na auto s rozjařenými teenagery, únos nákladního vlaku někam do stratosféry a ve finále bourání Empire State Building). A komu by to bylo málo, je tu i bonbónek v podobě scény, kdy jaderný fyzik vysvětluje, proč na „ptáka“ (říkejme mu třeba familiérně „Dodo“), tedy proč na Doda nepůsobí ani rakety, ani střelba z kulometů. Nuže – dle slov pana fyzika – atomy naší pozemské hmoty se skládají z „pozitivních jader“ a „negativních elektronů“. Jenže ve vzdálených vesmírných galaxiích, odkud smrtonosný Dodo pochází, je to prý přesně naopak – atomy Dodova těla jsou proto složeny z „negativních jader“ a „pozitivních elektronů“, díky této mimozemské anomálii vyzařuje ochranný energetický štít, A PROTO mu nemohou způsobit zranění žádné pozemské zbraně :o) Slyšel jsem za svůj život spoustu sraček (občas usínám u nočních Záznamů z Poslanecké sněmovny na ´dvojce´), ale tohle překonalo všechna očekávání :o)____NEJLEPŠÍ SCÉNA: V podstatě každá, kde se objevuje smrtonosný Dodo, ale přeci jenom, ta první, kdy se náhle zjeví , ten prvotní šok, kdy se smějete a nemůžete přestat, na to se nezapomíná. Obzvlášť, když je to vážně „hustej“ útok na vojenské letadlo, ze kterého vyskakují parašutisté a Dodo na ně postupně nalítává a jednoho po druhém polyká (za použití stále stejné zpětné projekce) :o) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Dosť nevydarený vtip, béčko ako hrom, ktoré sa ani neviem o čo snaží, ten monster vták v tom maximálne odbytom prevedení ma dostal do kolien, som ostal normálne v šoku či to tvorcovia myslia vážne, pri správnom odľahčení to mohlo byť aspoň zábavné béčko, takto len nevydarený nezmar. /20%/ ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Tohle je první starý film, který jsem po shlédnutí traileru (který celkem s přehledem mluví za vše) prostě za každou cenu musel mít. A podařilo se. FANTASTIC flying monster! 17 000 000 years old! Při nějakém zkušebním letu se náš hrdina Mitch objeví tváří v tvář hrůzostrašné šmouze vysoko v oblacích. Klasifikuje ji jako UFO a samozřejmě mu nikdo neuvěří. Jenže pak se začnou ztrácet letadla. ...BIGGER than a battleship... Vzhledem k tomu, že naše šmouha je radarem nezachytitelná, nikdo v tom stále nevidí víc než náhodu, tak si Mitch vydefinuje létající bitevní loď (což taky nikoho nepřesvědčí). ...FASTER than a jet plane... Poté co Mitch s kolegyní následkem útoku hádejte koho žuchne i s letadlem na zem a ztratí se další letadla, rozhodne se letectvo USA přece jen jednat - a stane čelem..... gigantickému pařátovi!!! ...making war on all mankind! Když se navíc jedná o ptáka z vnějšího vesmíru, kde je jak se dozvíme místo hmoty antihmota (zjištění postavené na teorii o negativních nukleonech a pozitivních elektronech a faktu, že jakékoli zbrani proti němu nic nezmůžou), jsme teda asi pěkně namydlený. Generálové se nezmůžou na víc, než že několikrát po sobě zopakují it's just a bird a pak už jen nasadí vyděšený výraz. No, možná že něco vymyslí Mitch... Tolik k ději. Atom-age science helpless... Tohle je ideální prototyp takového toho starého sci-fi béčka, co je úplně totálně blbý a bere se úplně smrtelně vážně. Takže vás to nemůže zklamat. A úplně nejlepší ze všeho je ten megapták (ať už je to sup, krkavec, nebo třeba krůta) a jeho chocholka a la Alf. Nejdřív jen šmouhuje, pak už si to rozdává se stíhačkama, no a když už nemá coby, sletí trochu blíž k zemi a s děsivým krákotem a zlým výrazem děsí lidi po celém světě (panic from Broadway to Bombay). A navíc ten šmejd klade vejce. Jo a taky absorbuje energii všeho co zničí. Kromě toho vypadá tak stylově a nechtěně srandovně, že ho to u mě pasovalo na vůbec nejsympatičtější filmové monstrum. ...against ice-age killer! Hm... Myslím, že tohle už vás muselo dostatečně navnadit. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Sympatičtí herci, kteří bez uzardění hrají s vážnou tváří v neskutečné pitomince. Vědecká mlha musí být krajně nevěrohodná i pro laiky (a je to jediná část, kdy hercům dialogy neplynou z úst moc lehce, protože cítí, že to jsou nehoráznosti). Velmi svižná konverzačka, milá a celkem věrohodná ústřední dvojice, dobří přihrávači, rozsáhlá práce s modýlky a dobrá kamera. Samotná kapitola je ptáčátko, strká do kapsy velkou část monster, co znám (samozřejmě až na Mothru, Gameru, Godzillu a tak). ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tyhle vážně míněné, ale skrznaskrz pitomé filmy člověka pobaví víc než leckterá úmyslná komedie. Obrovský pták, který vypadá jako noční můra tvůrců Sezamové ulice, lapá stíhačky i bombardéry, labužnicky je rozkusuje a následně si pochutnává na nebohých pilotech, kteří se snášejí na padácích... To je ale ptákovina. Doslova. Na takový počin ani není třeba točit parodii - určitě by nebyla zábavnější. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

S nanosom nostalgie z 50s poetiky je to teraz urcite lepsie ako to muselo byt v case vzniku. To monstrum je strasne nunu a tie vedecke dialogy budujuce jeho povod su uplne sialene. Ale akcie je hromada a bavil som sa dobre. Sice guilty, ale pleasure. 6/10 ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je pěkná ptákovina! Hmota, antihmota a létající blboun nejapný! Klasický monstrsnímek kombinující sci-fi, dobrodružný žánr a horor. Za létajícím monstrem nejsou ani jaderné pokusy, ani experimenty šílených vědců, ba co víc, nepřivezla ho žádná kosmická expedice. Tenhle pták si prostě jen tak přiletěl na matičku Zemi.... Jen tak? Statečný Mitch a půvabná Sally, se kterou se postupně - jak jinak - sblíží, brzy zjistí, co vesmírného šmejda k nám přivedlo. A není to zjištění nijak veselé! Tvůrci zpočátku monstrum skrývají, divák, stejně jako hlavní postavy, zahlédne občas jen jakousi šmouhu na obloze. A pak to přijde... Objeví se pták, divák dostane záchvat smíchu a raní ho mrtvice. Bohužel, na zdejší obludě se nepodílel R. Harryhausen, a tak tu máme legrační loutku, co se do filmu zatoulala nejspíš ze seriálu o Hurvínkovi. Pro skalní fanoušky má však film neodolatelné kouzlo a právě legrační triky jsou na něm to nejlepší. ()

juta 

všechny recenze uživatele

No toto bylo teda něco. :D Přerostlý pták na provázcích ničící modely letadel, který žere bytosti zaživa. Trochu k pousmání (třeba typická mluva padesátých let za velkou louží), nic extra, koukat se na to přeci jen dalo. Jen tak tak tři hvězdičky. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Netuším jak to tenkrát působilo na diváky v kině a už vůbec netuším zda z kina ocházeli zděšení z toho právě viděného sci-fi filmu, já se však s přáteli bavil skvěle. Kakáně bylo k popukání i jeho útoky na všechna ta civilní zařízení, letadla i vlaky. Při sezobávání parašutistů jsem už opravdu nemohl. Nejhezčí byla ta hebounká chocholka na hlavě. Jen podrbat. Ne opravdu tu nemá cenu rozebírat každý sek, hlavně co se tíče letounů. Pozornější divák si jistě všimne, že skoro pokaždé je v záběru jiný letoun s jiným markingem :-). Tady ale o nějakou zásadnější věrohodnost nejde. Už jen všechna ta vědecká objasňování původu kakáně i způsob jeho likvidace stojí za to! Tohle se musí vidět! 4 drápy * * * *! ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Já tyhle starý monstrfilmy miluju, neopovrhuji jimi jako někteří, naopak, jejich snaha o to, aby se tvářili co nejvážněji zbožňuji, dodává to tomu ten správný lesk. Všechny ty bizardní teorie pronášené superdramatickými tvářemi, záchrany na poslední chvíli, obluda sestavená z nefunkční ledničky (jakpak se asi budou naši vnuci tvářit na naše filmy), to buď musíte milovat, nebo nenávidět. Navíc mám rád starou, poctivovou symfonickou hororovou hudbu, často ji dělali opravdoví mistři a Mischa Bakaleinikoff byl jedním z nich. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Celý film stojí za jedno velké pousmání, nic víc. Není totiž tak blbý, až je legrační, je jenom blbý - kromě několika úžasných momentů. V první řadě je to samozřejmě monstrum, které mi tolik připomínalo nejen animací, ale pohyby a chováním draka Mraka z jedné roztomile pitomoučké české pohádky (akorát tu chybí sexy mladá Andrlová, kterou by zprznil nejdřív drak a pak princ... nebo opačně? Už nevím, ale na pořadí nesejde). Pak tu jsou neskutečné pseudovědecké rozhovory, opakující se záběry (filmaři chtěli ušetřit) a několik ukradených záběrů z jiných filmů (ano, filmaři chtěli hodně ušetřit). Smůla je, že jak ty filmy z 50´ sleduju chronologicky, leckterý záběr jsem v posledních dnech už viděl. Kdyby se to alespoň nebralo tak smrtelně vážně, pobíhalo tam víc herců nebo statistů (všechno řeší dvojice hlavních hrdinů, přicmrndávající vědec a dva generálové, toť vše)... ale výjev, jak si na Empire State Building sedne velkej sup s čírem, tváří se jako bůh pomsty a následně budovu zničí, dlouho nezapomenu. Jen nevím, zda mám říct bohudík, nebo bohužel. ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Objektivně je to jeden možná ze 3 nejhloupějších filmů, co jsem kdy viděl a je to jasný odpad, ale stejně jako všichni jsem se na to díval s jistým nadhledem. Nelogičnosti bych mohl klidně vypisovat půl hodiny a monstrum je opravdu to nejsměšnější, co jsem kdy viděl a nejspíš i kdy uvidím, už jen kvůli tomu této legendě nemůžu odpad dát. Bavil jsem se dobře. Takový naprosto typický zástupce 50 sci-fi let. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Tato přerostlá slepice, vlastně pardon, obří sup, neboli další monstrum likvidující zlobivé Američany, je nejlegračnější příšera, jakou jsem zatím měla možnost v podobném filmu vidět. ()

tibenskym 

všechny recenze uživatele

Prešpikované matematicko-fyzikálno-chemickými blábolmi a vtipnými hláškami, navyše veľmi "sympatická" príšera, ktorú si musíte zamilovať. Oldies monsters movies sú proste bombastické :-)) 5* ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Luxusní béčko. Gigantický sup chráněný silovým polem z antihmoty, který demoluje New York, shazuje z oblohy letadla a požírá parašutisty, prostě zklamat nemůže. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Legendárne zlý ´´monster movie´´ s legendárne zlými trikmi ( ono niesu zlé, sú skôr smiešne ) ma určite nesklamal ( snáď až na to kruté vykrádanie sekvencií z iných sci-fi snímkov - hlavne katastrofické zábery ). Céčko, ktoré sa tvári áčkovo, aby vlastne potešil srdcia fanúšikov béčkových opusov. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

Odštartoval to King Kong v roku 1933 a možno ani netušil, koľko bude mať za sebou nástupcov - béčkových monster filmov. ,,Obrovský pazúr" je béčko snáď ešte väčšie ako jeho hlavný predstaviteľ, ktorý kľudne môže dostať meno podľa Limu - Dodo. Scenár je neuveriteľne hlúpy a naivný (nechýba úvod v akej zázračnej dobe vyspelej techniky sa nachádzame), herci a režíjná stránka filmu sú rovnako dobré. Toto všetko by sa však dalo filmu odpustiť nakoľko sa nijak vážne netvári, vlastne má fungovať čiste pre zábavu no jeho problémom je hlavne samotný protagonista. Jeho spracovanie je vskutku smiešne, toto by sa však tvorcom vyčítať nemalo pretože ak by sa špeciálnych efektov chopil napr. Ray Harryhausen, ktorý v ten rok vytvoril ,,20 miliónov míl do zeme" výsledok by bol síce pôsobivejší, zaroveň by to však snímku degradovalo. Horšie je to, že samotný Dodo sa vo filme prvý krát objaví po takmer 30 minútach a v celom filme ho je vidieť asi nie na viac než 5 minút, čo kvôli množstvu únavných dialógov spôsobuje, že film pôsobí miestami nehorázne nudným dojmom. Ako tak sa to vynahrádza Dodovými akciami ktoré poväčšine stoja za to, či už hneď tá prvá, tak aj keď len-tak napadne vlak a celý ho vznesie do vzduchu a v závere scéna v New Yorku, pričom v záberoch je vidieť že sa nakrúcala v San Franciscu (vidieť Golden Gate - samotných filmových chýb je vo filme množstvo, častokrát sa zamieňajú hlavne typy štíhačiek či helikoptér). V zásade teda musím povedať, že tej zábavy som očakával viacej. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Jedna z největších demencí pod filmovým sluncem, která ale může dnes za jistých okolností( a hladiny alkoholu v krvi) pusobit jako náramná zábava............Já při tom nebyl bohužel ani zkouřený ani ožralý-tak jsem to prozýval a občas se pousmál ()

Reklama

Reklama