Reklama

Reklama

Hon za pravdou: Dezinformace a cena falešných zpráv

  • USA After Truth: Disinformation and the Cost of Fake News

Obsahy(1)

Tento poučný dokumentární film zkoumá v době sociálních médií rostoucí fenomén tzv. fake news ve Spojených státech i to, jak dezinformace, konspirační teorie a falešné zprávy ovlivňují běžného občana. Snímek se zaměřuje na několik vymyšlených zpravodajských příběhů, které v posledních letech vzbudily velkou pozornost a měly zřetelný dopad na skutečný svět, včetně nechvalně proslulé aféry "Pizzagate," dezinformačních kampaní, které ovlivnily prezidentské volby v roce 2016, federálního spiknutí Jade Helm a mnohých dalších. Dokument, který čerpá z jedinečných rozhovorů a exkluzivního přístupu k různým odborníkům, stejně jako šiřitelům a obětem dezinformací, vrhá světlo na to, jak se post-faktická kultura stává stále nebezpečnější součástí globálního informačního prostředí. (HBO Europe)

(více)

Recenze (13)

Slasher 

všechny recenze uživatele

To je těžký. Na jedné straně máte moře absurdních p*čovin (x), živení strachů a konspirací, ničím nepodložená špinění a snahy o nekalý zvrácení voleb, na druhý pak do určité mírý to samý ("if others are using it, I’m gonna use it") + levičácký breky a volání po deplatformování, cenzuře, omezení obsahu a svobod. Jak moc cením rozum, tak osobně se mi o něco víc protiví ten druhý tábor, jelikož osobní svoboda je #1, což ale neznamená, že bych schvaloval ten první... Jasně, dokument je celkem jasně vlevo, ale je dobře odvedený a nabízí fajn možnost o všem popřemýšlet, ukazuje reálné dopady fake news na pár lidských osudů. Máte-li svůj nadhled, netřeba se urážet a házet sem cokoli pod tři hvězdy. Ve finále je pro mě tahle post-faktická doba zajímavá, stejně jako značně frustrující. "Američani jsou vážně stupidní." Jasně, stejně jako třeba češi, buďte radši zticha než plácat sem debilní komenty ;) P.S. Ideální ke spárování s No Safe Spaces či Hoaxed, které jsou zase spíše vpravo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Dokument či agitka? Prikláňam sa k tomu druhému. Robí sa všetko pre to, aby ľavicová verbež zvrhla Trumpa, ktorý teda nie je žiadny Einstein a tiež sa smejem, koho si to v USA zvolili za prezidenta, ale oproti demokratickým teplomerom to je matka Tereza. Za ním nestojí ani rasistické hnutie BLM, ani teroristická antifa, ani médiá, ani celebrity a napriek tomu je stále miernym favoritom na víťazstvo. Skôr mi to vychádza, že čím viac takých dokumentov vyjde na svetlo sveta, tým skôr Trump vyhrá (ale aj ak to vyhrá 77-ročný Joe Biden tak neviem, či vôbec dokončí volebné obdobie). Pretože treba ukázať nielen a) ale aj b). A tzv. "Hon za pravdou" ukazuje len jednu stranu, až sa dotýka tenkej čiary, že sa stane fake newsom sám. Veď len taká krátka obhajoba Podesty je diskutabilná - stačí si pozrieť jeho podobu s Chesterom Bennigtonom - nebol to jeho otec, ktorý ho zneužíval? Podoba čisto náhodná? https://sk.pinterest.com/pin/713679872182335304/ Je pravda len to, čo nám podsúva mainstream? ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Super námet na dokument, ktorým by sa mohli inšpirovať aj u nás a natočiť poriadny dokument takejto kvality aj ohľadom fake news hrozbám, ktoré cirkulujú Slovenskom v poslednej dobe stále viac a viac. Aj keď, konšpirujúcim hlupákom by to asi aj tak nepomohlo... Je to až na zaplakanie, akú silu majú takéto fake news, ktoré vzídu prakticky z nejakej domnienky bez akéhokoľvek dôkazu. Je to veľmi nebezpečný nástroj, ktorý sa teší stále väčšej a väčšej popularite. Čo sa týka škandálov, ktoré mapoval dokument, poznal som ich doteraz fakt len okrajovo, no tá prezentácia celého pozadia bola fakt na zamyslenie. Stop Fake News! ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že pátá hvězda je za "společenský přínos", ale dokud budou důchodci tahat klády na koleje, je těchhle filmů třeba. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem na podobné téma již několik dokumentů, ty však většinou stranily pravici, někdy dokonce extrémní pravici a konzervativcům a týkaly se tzv. deplatformingu. Tento dokument zase straní demokratům a progresivní levici. Proč? Snímek velmi dobře dokumentuje některé největší aféry fake news a poukazuje na to, jak nebezpečná je šířená lež. U nás to byl důchodce Balda, který šel vykolejit vlak. V USA ozbrojený šílenec, který za provozu vtrhl do restaurace plné dětí, protože si myslel, že zde v šatnách pro zaměstnance Clintonová se Sorosem przní malé děti (jo, fakt :-) ). Film má nespornou hodnotu i přes svoji nevyváženost. Co mohl režisér udělat lépe? V rámci objektivity mohl zvolit někoho, kdo byl zbaven platformy (facebook, twitter) nespravedlivě na základě nejasných obvinění. A takových případů jsou v USA desítky. Aby poukázal na prekérnost situace, v jaké se třeba Facebook nachází. Z jedné strany je na ně veden oprávněný tlak, aby nebezpeční lháři jako Alex Jones zmizeli z veřejného prostoru (to se už dávno stalo). Z druhé strany média nakloněná demokratům deplatformingu využívají k tomu, aby se zbavili vlivných influencerů z opačného názorového spektra. Argumenty přitom často nejsou fakta, ale emoce. Např. tzv. association by guilt. Což je pseudoargument ve stylu: fanoušci tohoto influencera na mě útočí online, což je vlastně jeho chyba, takže ho zakažte. Zástupci progresivního tisku dostanou v dokumentu obrovský prostor, aniž by s nimi někdo polemizoval. A budu upřímný: progresivní tisk hlásající, kdo všechno by měl být zastaven v rámci vyššího dobra, pro mě představuje stejné nebezpečí jako Alex Jones. ()

mvukotic 

všechny recenze uživatele

Sranda ako to niektorí zadubení pravičiari nevedia rozdýchať. Pri tom už len aféra Pizzagate nevraviac o ostatných pojednávaných v tomto dokumente ukazuje, aký typ ľudí stojí na strane Trumpa a ako sú ľahko zmanipulovateľní a hlúpi. V podstate ako prakokoti u nás. Objektívne za 4, subjektívne za 5. ()

RomanL odpad!

všechny recenze uživatele

Aha, tady si evidentně zase jeden nevzdělaný levičák plete nácky s pravicí. Koukat na to nebudu, evidentně je to totální levičácká sračka s předvídatelným obsahem. ()

CHYREN 

všechny recenze uživatele

Je to druhý pokus, jak se vyrovnávají levičáci s tím, že ostatní začali využívat jejich prostředky klamů a lží. Zatímco oni to dělali daleko masověji a daleko dřív a vlastně i dělají. Prostě jim někdo vzal vítr z plachet a vysmívá se jim do očí tím, že důsledky jim háže na hlavu stylem bagrování vlastních hoven na jejich hlavy. Musel jsem se smát tomu trapnému konci. Ale jinak je to samozřejmě dost děsivé téma. Dá se říct, že Trump je jejich karikatura. Takový obraz koncentrovaný do jednoho člověka, který stojí sice stupidně, ale groteskně na opačné straně barikády. Otázka se nabízí ihned: Co, až to přestane být legrace? A někdo přesvědčí Putina, že se mu Amíci podkopali přímo do Kremlu?? A nespěje to náhodou tímhle směrem už dávno? Facebook měl zůstat platformou a měl si tento status uhájit, bohužel lidé kolem Cukrberga a Cukrberg sám jsou chamtiví a idioti. A proč ne... po nich třeba potopa. ()

Reklama

Reklama