Reklama

Reklama

The Alpinist

  • Nový Zéland The Alpinist (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Marc-André Leclerc leze sám, daleko od světel reflektorů. Na odlehlých alpských stěnách předvádí jedny z nejodvážnějších sólo výstupů historie. Navzdory tomu o něm skoro není slyšet. Žádné kamery, žádné lano a žádný prostor pro chybu. Leclercův přístup představuje samotnou podstatu sólo lezení. Filmovému štábu se stydlivého kočovníka, který nevlastní ani mobilní telefon ani auto, nedaří dostihnout. (Sherpafest)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (23)

alchac 

všechny recenze uživatele

Jestliže jsem po zhlédnutí Volné Sólovky zhodnotil Sašu jako podivínského asociálního psychopata (ve smyslu absence strachu), pak nyní nevím, jakou nálepkou počastovat Finista jasného Alpinista. Dokument podle mě trochu trpí tím, že tento kanadský svéráz non plus ultra se skutečně nenarodil pro pózování v záři reflektorů, nicméně příběh jeho jako člověka shledávám Londonovsky přitažlivým a silným. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Film, který mi doporučila americká hikerka cestou z Killarney do Limericku. Sama zvládla Triple Crown a plánuje trek Grónskem, takové dobrodruhy mám rád a táhne mě to k nim. Mark André věděl, co v životě chce, obětoval tomu vše a byl si vědom toho, že jednoho dne může vše ztratit, přesto lezl dál. Pro ten adrenalin, pocit svobody, kdy víte, že vás to co děláte dostává do euforie, která je nenahraditelná a dělá život krásným. Vědět kým jsme je asi to nejkrásnější, co může být. Hory jsou nesmlouvavé, ale kdyby to bláznům jako je Alex, nebo Marc nedávalo vítr do plachet, přece by tam nechodili. Ty výhledy, východy slunce, stanování na stěně, být krůček od smrti, vědět a nezaváhat, to si potom člověk cení a užívá každé malé kafe, každou sprchu, každou chvilku s blízkými. Jinými slovy, nic nebere za samozřejmé. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Pokus zachytit dva roky "kariéry" možná nejlepšího alpinisty své generace. Natolik osobitého, že i specifičtí podivíni (v dobrém slova smyslu) Honnoldova střihu ho považují za "poněkud svérázného". Chtělo by to být portrétem o motivacích někoho, kdo podstupuje ty vůbec nejriskantnější výzvy, co ho k tomu vede a proč. Zároveň to aspiruje být medailonkem o několika lidské možnosti popírajících výkonech/výstupech. V prvním případě je na překážku, že Marc-André si takřka nikoho (natož nějaký štáb) k tělu nepouští; a když tak s natolik velkým odstupem, že o jakémkoli dostání se pod kůži nemůže být ani řeč. V druhém případě je problém ten, že o svých plánech nemá potřebu se šířit, natož přizvat/vzít sebou kameramana/kameru, které by popíraly niterní prožitek ze sólu výstupu. Ani jedno však neznamená, že by dokument neuspěl. Naopak se s těmito úskalími popasoval a tato z nouze ctnost je v důsledku jeho největším kladem. A samozřejmě i to, že Marc-André je prototyp fascinující osobnosti s nebývale nosným i silným osudem. Nevyhnutelně to je (a bude) porovnáváno s Free Solo. Přeci jen je to o sólo výstupech bez jištění, mnohdy se stejnými lezci i lokacemi. Jenže oba jsou jednak o někom jiném a v důsledku o něčem jiném. Oba jsou vypovídající, dechberoucí, fascinující. Ovšem zcela jinak a ze zcela jiných příčin. ()

Equilita 

všechny recenze uživatele

Ďalší parádny dokument, mapujúci lezecké dobrodružstvá blázna, ktorý nemá absolútne žiadny pud sebazáchovy. O to viac je to inšpirujúce a dychberúce pre nás, obyčajných ľudí, ktorí podobné bláznovstvá sledujeme ideálne z vyhriatej postele. Tak isto ako ani pri Free Solo, nechýbali monumentálne zábery na nádhernú prírodu a pre mňa veľmi znepokojujúce pohľady zhora na lezca, ktorý si v pohodičke lezie stovky metrov nad zemou bez istenia. Bohužiaľ pre Marca-Andrého to nedopadlo dobre, ale každý podobný fanatik do lezenia si zaslúži rešpekt, pretože robiť takéto veci, pri ktorých sa na jednu stranu cítite naozaj živí a na druhej vám smrť dýcha na rameno, to je skutočne niečo mimoriadne. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

No páni, naštěstí jsem si o filmu předem nezjišťoval vůbec žádné podrobnosti, a tak byl můj zážitek z něj o to intenzivnější. Po Honnoldově Free Solo je Leclercův Alpinist další strhující reportáží o extrémním sólovém alpinismu, při které se mi chvílemi svíraly kulky a zavrtával jsem se hloub a hloub do nitra mého pelechu. Reportáží existenciálně silnou a s (pro mě) nečekaným závěrem. (SPOILER) ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama