Reklama

Reklama

Není šílenství jako šílenství

  • USA Crazy, Not Insane
Trailer
USA, 2020, 117 min (Alternativní 113 min)

VOD (1)

Obsahy(1)

Proč zabíjíme? Proč jsou někteří schopni vraždit a jiní odolávají pokušení? Jak se z člověka stane sériový vrah? Dokument Není šílenství jako šílenství z dílny oscarového režiséra a producenta Alexe Gibneyho (Vynálezkyně: Z kapky krve) sleduje forenzní psychiatričku Dorothy Otnowovou Lewisovou, která celý svůj život zasvětila zkoumání vnitřního světa násilníků a pracovala s mnoha sériovými vrahy včetně Teda Bundyho. Prostřednictvím své kontroverzní práce s pacienty trpícími disociativní poruchou osobnosti vyvinula teorii o tom, jak se z člověka stane vrah. Dosud nezveřejněné nahrávky z jejího výzkumu, které v tomto snímku vidíme poprvé, odhalují děsivé proměny násilných jedinců s rozdílnými identitami, které se střídají v přebírání kontroly nad jejich chováním. (HBO Europe)

(více)

Recenze (5)

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Za všetko môžu rodičia (to tvrdím od narodenia:))! Keď niekto sexuálne a inak týra deti, pripadne im prejde autom po hlave, nik nemôže čakať, že z nich vyrastú normálni ľudia. Viacpočetná osobnosť je väčšinou vyvolaná traumou v detstve. Ale povedzme si na rovinu, že ľudia sa s predispozíciami k násiliu aj rodia. Niekto môže vyrastať vo fungujúcej a pokojnej rodine a aj tak je z neho psychopat, psychotik, či sociopat, ktorý pri plnom a triezvom vedomí vraždí. Ja som za to, aby ten, kto podpisuje rozsudok smrti, aj usmrtil človeka, ktorého poslal na smrť. Vrátane Billa Clintona, ktorý s úsmevom prišiel podpísať rozsudok, pritom odsúdený ani nevedel, čo je trest smrti (myslel si, že po poprave ešte zje koláč). Podpísať a odklepnúť je jedna vec, robiť kata iná. Keď si na to najmú elektrikára, ktorý je väčší psychopat, ako tí, ktorých popravuje, tak už to svedčí o americkom systéme. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Prakticky o tom, že každý z nás môže byť za určitých okolností - vrahom, pričom ten sa nerodí, no vytvára ho spoločnosť. Ja osobne som na túto tému lepší dokument nevidel. Pokiaľ máte záujem dozvedieť sa niečo o tom, čo stojí za páchaním násilia rôznych zločincov, pani Dorothy Otnowova Lewisová, Vám to vysvetlí. Budete svedkami autentických záberov počas rôznych foriem konfrontácii (nie len) "páchateľov" rôzneho veku, ktorí trpeli či trpia rôznymi duševnými poruchami v kombinácii zo "zážitkami" z detstva, ktoré ich nasmerovali na dráhu násilných zločincov, ako napr. Arthur Shawcross, známy z dokumentu: "Interview with a Serial Killer". Multi-osobnosť, to jest otázka .. ()

Lew.Ashby 

všechny recenze uživatele

Zajímavý náhled do mysli několika amerických vrahů prostřednictvím jejich psychiatričky, která zasvětila studiu mysli vraha celý život. V podstatě všichni vyobrazení vrazi trpěli multiosobnostní poruchou, která vznikla v dětství jako ochrana před týráním a sexuálním zneužíváním jemuž byli vystavení jako děti. Na závěr se dokument věnuje nejslavnějšímu sériovému vrahovi dekády Bundymu, který byl označován jako čiré zlo, osoba bez psychologické poruchy s perfektním dětstvím a ukazuje, že ani v tomto případě tomu tak nebylo ()

AutiXrist 

všechny recenze uživatele

bola by aj 4tá ⭐ ale nespravili z tejto fascinujúcejšej témy seriál, fascinujúca z hľadiska kladenia si otázok ČO vedie človeka respektíve nepopísanú tabula rasa neskôr k desivým činom ktorým nevie odolať; usudzujem, že drviá väčšina ľudstva si hovie v pohŕdaní a vynášaní rýxlyx súdov bez hlbšieho interesu či pochopenia ľudskej mysle čo tu z nás robí najhorší žijúci druh ()

Tucne.prasa odpad!

všechny recenze uživatele

Aj deti psychiatrov potrebujú jesť. Tak si tí psychiatri vytvoria teóriu, ktorá môže byť úplne pripečená, ale rozhodne iná ako všetky predchádzajúce. Potom už len na ňu získať grant, pižlať sa v nej celý život a vystaráno. Samozrejme, vrahovia sú chudáčikovia, ktorým sa v detstve ublížílo. A kto im ublížil? Ich zlí rodičia. A prečo sú ich rodičia zlí? Lebo aj im v detstve niekto ublížil. A takto môžme pokračovaž až k Adamovi. Resp. k Eve a dedičnému hriechu. ()

Reklama

Reklama