Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Chasidská Židovka opustí domluvené manželství a uteče z Brooklynu do Berlína, kde se jí ujme skupina muzikantů. Ale minulosti jen tak snadno neunikne. (Netflix)

Recenze (97)

Matty 

všechny recenze uživatele

Nosný příběh vykoupení a emancipace, leč poskládaný z nepřesvědčivých modelových situací a popostrkovaný vpřed rušivými náhodami (náhodné setkání s přátelským hudebníkem v kavárně, náhodné setkání s přátelským ředitelem konzervatoře, náhodná setkání mnoha jiných postav, která se nacházejí ve skoro čtyřmilionovém Berlíně...). Proti ultraortodoxní komunitě chasidských židů, kteří optikou seriálu žijí černobílé životy plné trápení a bez špetky radosti (a jde o pokrytce oddávající se alkoholu či hazardu), stojí ultraliberální, multikulturní, barvami hýřící Berlín, kde hlavní hrdinku, cizí osobu s neznámou minulostí, všichni hned přijímají s otevřenou náručí. Prakticky ze dne na den se stává velkou kamarádkou pestré party konzervatistů. Mezi Berlíňany není negativní, neempatické, nepřející postavy, která by mladé ženě nepodala pomocnou ruku. V New Yorku jsou naopak všichni proti ní. Na obou stranách stojí vesměs jen karikatury. Protagonistka je enigmatická figura. Říká o sobě, že je jiná, ale nemáme možnost poznat, v čem její odlišnost spočívá. Vidíme ji buď během židovských rituálů a v manželství, kdy sama sebou být nemůže, případně ve zcela novém prostředí, kde sama sebou zatím být nedokáže. Poměry, před nimiž utíká, jsou exponovány příliš pozdě. Prvním epizodám tak chybí naléhavost. Není zřejmé, co je v sázce a co jí hrozí. Její pronásledovatelé spíš jen zoufale bloumají po Berlíně, než aby se k ní postupně blížili. Činí tak v množství vatových scén bez napětí nebo valné vypovídací hodnoty. Vyprávění je přes množství nahodile začleňovaných flashbacků přímočaré a ubírá se bez překvapení předvídatelným směrem. Dokážu si z toho představit hutné dvouhodinové drama, které se bude věnovat citlivému tématu a dopředu jej potáhne herecké zaujetí Shiry Haas. Ve stávající podobě jde o natahovanou, těžko uvěřitelnou pohádku. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Moc zajímavá sonda do uzavřené komunity, kterou nijak nedémonizuje, ale prostě ukazuje, jak její členové žijí. Svazující pravidla jsou pro inteligentní a sebevědomou hlavní hrdinku příliš málo, a proto se rozhodne utéct do Berlína. Kvituji, že to má jen čtyři díly a drama je díky tomu funkční. Žádná vata, jen flashbacky z NY a postupné oťukávání svobody v Berlíně. Hlavní herečce jsem to žral i s navijákem a její zpěv na konci mě opravdu dojal. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jedním z (mnoha) paradoxů židovského náboženství je to, že chasidské židovství, které považujeme za "echt" ultraortodoxní pojetí víry, je vlastně v židovské historii relativně moderní fenomén, protože vzniklo až v 1. třetině 18. století, tedy má cirka 300letou historii. Příběh se nemusí vztahovat jenom k radikálně konzervativnímu židovskému hnutí, podobný seriál by se dal snadno natočit v muslimském nebo konzervativně fundamentalistickém křesťanském prostředí, nemluvě o stovkách nejrůznějších náboženských sekt. Tématicky silné, ale vidím tam několik výrazných háčků, které mě nutí zůstat při zemi. Zajímavá je americká linie, která popisuje bizarní vztah členů chasidské komunity k okolnímu světu i sobě navzájem. Dala se ale rozvinout ještě výrazněji, protože jakkoliv je čtyřdílná série vlastně krátká k tomu, aby obsáhla pro diváka tak atraktivní prostředí, tempo je víc než vlažné a především v obou prostředních dílech máte pocit, že by měly přijít na řadu nůžky. Naproti tomu evropská linie už je vyloženě naivní a zkratkovitá, procesy, kterými musela hrdinka příběhu ve skutečnosti projít, trvaly reálně roky a tady vidíte úžasnou proměnu během několika dní pobytu v Berlíně. V takovém případě totiž nebojujete s právníky nebo nenávistnými členy komunity, ale s tím, co se vám od dětství ukládalo v hlavě a co vás formovalo. Tabu jsou ve skutečnosti ve vás a je nesmírně těžké je překročit. To se podle mě Neortodoxní přiblížit nepodařilo. Osobně myslím, že kdyby se seriál natočil skutečně podle povídky a nedošlo ke zbytečným úpravám, byl by zajímavější a hlavně pravdivější. Trochu rušivě na mě působila i představitelka hlavní role, která jako kdyby si odskočila z natáčení tragického příběhu umírající na leukémii nebo tuberkulózu, případně z prostředí koncentračního tábora. Poslední výhrada směřuje k uchopení vedlejších rolí coby karikatur. To se týká především manžela a jeho nezdárného bratrance. Celkový dojem: 55 %. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Neortodoxní místy působí jako dokument, který staví na kontrastu konzervativnosti a diversity. Projekt, který po sobě zanechává hodně výrazný "statement", u kterého mám ale jeden otazník. Příběh ukazuje ženám v podobné situaci určitou cestu a inspiraci, ale do jaké míry tyto ženy budou mít přístup k Netflixu, když nemají pomalu přístup ani k internetu? ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Věřím, že každé feministce a emancipované ženě plesá srdce. Já vidím jen tři a půl hodiny fňukající nevděčnou prapodivnou trpaslici s tělem malého chlapečka, co by si mohla v reálném životě nechat zdát o manželovi, od kterého utíká k vyfetovaném hipíkům na konzervatoři. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

O ortodoxnýxh židoch toho vieme svoje, ľahko ich spoznať podľa vrkočov na na bokoch tváre, či podľa rozbitého čela od modlitbách pri múre. Seriál však prináša jednostranný pohľad. Poukazuje na to, že náboženstvo a jeho tradície sú zlé a uvoľnený svet Berlína je sloboda a to, čo by chcel žiť každý. Že je veľmi ťažké sa z okovov tradície dostať von. A riešením má byť asi nová dúhová "rodina". Od extrémizmu k extrémizmu. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Nuž pochádzať z New Yorku nemusí vždy znamenať byť typickým američanom. Esty je toho živým príkladom. Únik Ester alias Deborah Feldman zo sveta židovských tradícií do sveta tých nám známejších konzumných tradícií bol určite správnym životným rozhodnutím minimálne preto, že vďaka jej príbehu vznikla táto miniséria, ktorá miestami skutočne pôsobivo zachytáva časť tradícií ortodoxných židov v NY. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdinka Esther se zmítá mezi ortodoxním světem svázaným tradicemi a množstvím zkostnatělých pravidel v jedné z newyorkských židovských čtvrtí na jedné straně a svobodným světem umělců v Berlíně plným neomezených možností na straně druhé. Líbilo se mi dějové rozvrstvení minisérie, v níž sledujeme osudy Esti ve dvou časoprostorových rovinách, jež se na konci spolu protnou. O židech a jejich kultuře má člověk nějaké základní povědomí, nicméně bylo poučné si o něco víc rozšířit obzory a nahlédnout pod pokličku tradičního světa a jeho zvyklostí, které byly chvílemi až mírně šokující. Vedle dramatické linie nabízí minisérie i několik úsměvných momentů - viz židovská sexuální výchova a židé vs. technologie. Ve výsledku obohacující a velice záživné tři a půl hodiny. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem tendenční odsudek chasidské komunity, ale v tomto ohledu jsem byl příjemně překvapen. Samozřejmě je to příběh dívky, která se snaží vyvázat z života plného striktních pravidel, která jsou pro většinovou společnost nepřijatelná, ale pokud to srovnám s podobně laděnými "muslimskými" filmy, vycházejí z toho chasidé jako tolerantní společnost. Série se dává stejný prostor dvěma časovým liniím. Ta první popisuje život v ortodoxním brooklynském Wiliamsburgu a sleduje hlavní hrdinku od námluv až po rozhodnutí utéct. Věnuje se jak rodinným poměrům, tak každodennímu životu či rituálům. Druhá linie se odehrává v Berlíně, kde se hlavní hrdinaḱa de facto poprvé v životě střetává s civilizací, snaží se odhodit léta pěstované zábrany a najít sama sebe. To vše je parádně natočené a ještě lépe zahrané. Je znát, že obsazení dominují izraelští herci, takže jidiš, které je tu vlastně hlavním jazykem, působí v jejich podání přirozeně a všichni vědí, co říkají. Co do výkonu pak všem dominuje Shira Haas, která by za tohle měla sbírat jednu cenu za druhou. Stejně jako celý seriál. 100% ()

Hismael 

všechny recenze uživatele

Trochu to připomíná seriál Chalífát, ovšem z druhé strany barikády hluboce věřících. Na rozdíl od fanatických islámských teroristů z Chalífátu jsou Chasidký židé ze seriálu Neortodoxní i přes mnoho naprosto nepřirozených pravidel relativně umírnění. Jejich život obtěžkán vírou v boha je řízen tak, aby se z žen staly stroje na výrobu dětí bez ohledu na city. To všechno doprovázejí další nařízení, která jsou pro svobodného ateistu noční můra. Začátek je pro dívku unikající z tohoto prostředí poměrně depresivní záležitost a příběh zatím neukazuje, v čem spočívá její motivace. Přítomné události se začnou střídat s minulostí a tak se celé pozadí sporu postupně odhaluje. Netflix tam klasicky velice rád vidí zástupce LGBT komunity, ovšem na to, že má tato minisérie jen 4 díly, je tam toho už docela dost. Seriál je nelichotivý vhled do radikálního světa židů, kde náboženství může vytvářet mnohem více zla, než by se mohlo zdát. Velice zajímavé a rozhodně to stojí za shlédnutí. ()

Rybizek 

všechny recenze uživatele

Krátké, ale zato intenzivní nahlédnutí do života ortodoxních Židů. Pro mě, jako zapřisáhlou ateistku, bývá jakákoli náboženská tématika (nejen ve filmu) velice náročná na pochopení, ale tady se dalo pochopit alespoň hlavní hrdinku, která se mi v hlavní roli opravdu velmi líbila. Díky ní a závěru, který mě naštěstí relativně potěšil, se nemusím rozepisovat o tím, co si o náboženství a lidech, kteří v taková hovna věří, myslím. 90%. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zajímavý seriál o mladém manželství v ortodoxní židovské komunitě v New Yorku. O této uzavřené a tajemné skupině lidí se divák ledacos dozví. A není to vždy jen pozitivní. Resp. pozitivní je to jen výjimečně. Příběh o mladé ženě, která se rozhodla utéci a začít nový život v jiné zemi. Jenže komunita se nevzdává a je pevně rozhodnuta přivést ženu zpět. ()

kolda1990 

všechny recenze uživatele

Kvalitní netflixová jednohubka. Ortodoxní Židi? Jako vážně? Solidní fanatici, že vypadají jako dementi to je věc druhá. Ale jakým způsobem žijí to je opravdu síla. Nedivím se holčině, že tohle prostě nedala. K čemu, že je to dobré vůbec? Kvůli nějaké neexistující bytosti? No každý extrém je špatný, ale co je zvláštní, že to přetrvalo i do dnešní doby. Ještě, že žiji v jedné z nejateističtější zemi na světě. Jinak moc dobře zahrané i napsané. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Pro mne byl námět a příběh velmi zajímavý. Miniseriál měl i napětí a herečka v hlavní roli mě velmi zaujala. A bonus navíc, pouze 4 díly, které jsem dala najednou :) Zase jsem si jenom potvrdila, že jakýkoliv extrémismus je špatný. Ať jde o politiku, náboženství či cokoliv jiného. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

dobře napsaná,dobře zahraná a silná kritika ortodoxního/extrémistckého čehokoliv.Jeden by si řekl,že podobné smýšlení už by v dnešní době nemělo mít místo,ale opak je pravdou a bohužel mi přijde,že jsou podobné tendence silnější a silnější.V tomhle je hezky vidět,že součástí jakékoliv podobné ideologie je i velká dávka pokrytectví...80% ()

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Že si tvůrci jako protiklad k prostředí ultraortodoxních chasidů vybrali liberální prostředí plné diverzity, no dobře, to dovedu pochopit. Ale že by se v něm tak snadno hrdinka zorientovala a bez okolků a bez námitek jej přijala za své? Vzhledem k tomu, jak byla vychována a jaký svět doposud znala? Moc by mě zajímala předloha... Příběh je vyprávěn poutavě a newyorská část - sonda do života ortodoxní komunity - je z filmu nejzajímavější a mrazivá. EDIT po několika letech: Knihu jsem přečetla a v seriálu opravdu chybí docela velký úsek ze života hlavní hrdinky. Filmová hrdinka kvůli chybějící části vyprávění tak nepůsobí úplně komplexně a lidsky. ()

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Reklama

Reklama