Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Chasidská Židovka opustí domluvené manželství a uteče z Brooklynu do Berlína, kde se jí ujme skupina muzikantů. Ale minulosti jen tak snadno neunikne. (Netflix)

Recenze (97)

Rybizek 

všechny recenze uživatele

Krátké, ale zato intenzivní nahlédnutí do života ortodoxních Židů. Pro mě, jako zapřisáhlou ateistku, bývá jakákoli náboženská tématika (nejen ve filmu) velice náročná na pochopení, ale tady se dalo pochopit alespoň hlavní hrdinku, která se mi v hlavní roli opravdu velmi líbila. Díky ní a závěru, který mě naštěstí relativně potěšil, se nemusím rozepisovat o tím, co si o náboženství a lidech, kteří v taková hovna věří, myslím. 90%. ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Formou těchto nábožensky směřujících projektů se rád dozvídám o nejrůznějších vírách, které jsou mi úplně cizí, ale hlavně se mnohokrát přesvědčuju, jak jsem extrémně vděčný, že nemusím v komunitě s takovými pravidly a zvyky žít. Plácal jsem se po hlavě už u bravurního Chalífátu, jak může být v dnešním vyspělém světě možné, že se v jistých koutech planety lidé stále chovají, jako kdyby žili před 5 stoletími, v případě Neortodoxní je šablona stejná, jen v jiném prostředí s jinak dosti obdobnými zvrhlými zvyklostmi. ()

Reklama

Majkak 

všechny recenze uživatele

Příběh mladé židovky, která si svou cestu nevybrala. Ačkoliv zpočátku bez výhrad přijímá vše, co se po ní požaduje, oči ji otvírá přístup manžela, kterého jí vybrali příbuzní. On je na tom stejně, byl oženěn bez možnosti vlastní volby. V podstatě je také obětí pravidel komunity. Když mu dojde, jak moc mu na Ester záleží, už je jaksi pozdě. Dokud byla příležitost něco změnit, radil se pouze s mámou a se sestrami. Citlivě natočeno, byť berlínská pasáž je víc symbolicko-snová než reálná. ()

Hismael 

všechny recenze uživatele

Trochu to připomíná seriál Chalífát, ovšem z druhé strany barikády hluboce věřících. Na rozdíl od fanatických islámských teroristů z Chalífátu jsou Chasidký židé ze seriálu Neortodoxní i přes mnoho naprosto nepřirozených pravidel relativně umírnění. Jejich život obtěžkán vírou v boha je řízen tak, aby se z žen staly stroje na výrobu dětí bez ohledu na city. To všechno doprovázejí další nařízení, která jsou pro svobodného ateistu noční můra. Začátek je pro dívku unikající z tohoto prostředí poměrně depresivní záležitost a příběh zatím neukazuje, v čem spočívá její motivace. Přítomné události se začnou střídat s minulostí a tak se celé pozadí sporu postupně odhaluje. Netflix tam klasicky velice rád vidí zástupce LGBT komunity, ovšem na to, že má tato minisérie jen 4 díly, je tam toho už docela dost. Seriál je nelichotivý vhled do radikálního světa židů, kde náboženství může vytvářet mnohem více zla, než by se mohlo zdát. Velice zajímavé a rozhodně to stojí za shlédnutí. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zajímavý seriál o mladém manželství v ortodoxní židovské komunitě v New Yorku. O této uzavřené a tajemné skupině lidí se divák ledacos dozví. A není to vždy jen pozitivní. Resp. pozitivní je to jen výjimečně. Příběh o mladé ženě, která se rozhodla utéci a začít nový život v jiné zemi. Jenže komunita se nevzdává a je pevně rozhodnuta přivést ženu zpět. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • Shira Haas (Esty) si byla nucena první natáčecí den oholit hlavu. Od té doby používala k natáčení scén z různých období života Esty paruky. (Azuko)
  • Eli Rosen pomáhal všem ostatním hercům s jazykem jidiš. (Azuko)
  • Příběh je založen na skutečných událostech. (Azuko)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle ČSFD

31.12.2020

Úbytek filmů v kinech v uplynulém roce šel bohužel ruku v ruce s nižším množstvím kvalitních celovečerních filmů obecně, především těch hollywoodských. Z prvních deseti nejlepších filmů roku dle ČSFD… (více)

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Reklama

Reklama