Reklama

Reklama

Napoleon

(seriál)
Francie / Německo / Itálie / Kanada, 2002, 6 h (Minutáž: 90 min)

Režie:

Yves Simoneau

Předloha:

Max Gallo (kniha)

Scénář:

Max Gallo, Didier Decoin

Kamera:

Guy Dufaux

Hrají:

Christian Clavier, Isabella Rossellini, Gérard Depardieu, John Malkovich, Anouk Aimée, Heino Ferch, Sebastian Koch, Ennio Fantastichini (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Napoleon je ryze francouzský hrdina, ale jeho sláva, činy a rozhodnutí mnohokrát "překročily" francouzské hranice a pod jeho kroky se doslova otřásala celá Evropa. Na filmový projekt, který měl popsat Napoleonovu cestu nehynoucí slávy až po samý konec, však nestačily jen francouzské finance. Čtyřdílná minisérie byla natočena v koprodukci dalších sedmi států: Německa, Itálie, Kanady, USA, Velké Británie a Španělska. Oficiální rozpočet zní na 41 milionů eur, natáčelo se ve Francii, Rakousku, v Maďarsku se točily velké bitevní scény za účasti tisíců statistů, naši diváci samozřejmě poznají mnohé české exteriéry. Producenti plánovali tento projekt již několik let, měnil se režisér a samozřejmě se dlouho spekulovalo o hlavní postavě. Mnohé překvapilo jméno Christiana Claviera, který ve filmech uplatňuje především svůj komediální talent (Operace Corned Beef, Návštěvníci I, II, filmové zpracování známého komiksu o Asterixovi). Současný francouzský velkofilm se neobejde bez Gérarda Depardieua, který zde zahrál roli nepopulárního šéfa tajné policie Josepha Fouchého. Stejně jako v Bídnících získali producenti účast americké hvězdy Johna Malkoviche, který svým výrazným minimalistickým herectvím uchopil postavu Napoleonova diplomata Charlese Talleyranda. Z výrazných ženských postav jmenujme Isabellu Rosselliniovou jako Josefínu a Anouk Aiméeovou jako Napoleonovu matku. Velká historická dobrodružství velkého muže se otvírají roku 1816 na ostrově Svaté Heleny, kde má Napoleon dost času na to, aby ve své duši znovu prožil svůj život... (Česká televize)

(více)

Recenze (109)

novoten 

všechny recenze uživatele

Úroveň koprodukčních minisériových adaptací pod francouzskou záštitou došla na konec své cesty dolů. A vždy u toho byl Gérard Depardieu. Nejdřív u fantastického Monte Christa, poté u zručně natočených Bídníků a nakonec i u tohoto razantního kvalitativního sešupu. Dialogová roztříštěnost a dějová rozháranost jsou natolik zřetelné, že jsem dokonalé herce doslova litoval. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Slušný Tv film o Napoleonovi , kterého hraje francouzský komik Christian Clavier. Je pravda že se na tuto roli vcelku hodí. Výprava hezká, ostatní herci nijak převratní. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Celkem zdařilá televizní adaptace Napoleonova života, kterou ohromně sráží výběr hlavního hrdiny. Clavier bezesporu umí i charakterní role, ale zde se jeho herectví zcela minulo účinkem. Vzhledem k tomu, že za těch téměř 360 minut je přítomen ve většině scén, tak ani ostatní nadstandartně kvalitní složky již celkový poněkud rozpačitý dojem nezmění. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„To je politika.“ – „Nie. To je nenávisť.“ Pôsobivá televízna mini-séria, na ktorej sa nešetrilo. Množstvo bojových výpravných scén, obrovských exteriérov, do seba zahľadených opulentných interiérov, samozrejme obrovský, naprieč rokmi idúci, príbeh. Zaujímavá lekcia histórie, ktorá môže, na rozdiel od školských učebníc, aj baviť. K definitívnemu nadpriemeru snímku dotvára nielen doteraz skôr komediálny Clavier ako Napoleon, ale i jeho silní spojenci či súperi (policajný šéf Depardieu, chladná manželka Rosselliniová, hovno v drahej pančuche Malkovich). ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Tohle není špatné. To vůbec není špatné... Možná jsem díky nejrůznějším a nejhrůznějším filmům vydávaným za historické upadla do deprese už tak hluboké, že jsem schopná pochválit cokoli, kde se v 18. století nestřílí ze samopalu, ale i tak si myslím, že tohle stojí za podívání. I tady se nesporně najde hromada nepřesností a omylů a milovníci doby napoleonské by mohli oprávněně namítat, že Napoleonův životopis by měl mít jinou podobu než ve své podstatě komorní drama. Mně osobně to tentokrát nevadilo a vychutnala jsem si Christiana Claviera, kterého jsem do té doby znala jen z komediálních rolí, v roli jednoho z nejslavnějších Francouzů všech dob, k níž má předpoklady nejen herecké, ale též fyzické. Na rozdíl od takového Marlona Branda, který hrál Napoleona ve snímku Desirée (promiň, Marlone, víš, že tě miluju, ale tohle sis mohl odpustit). Jo a na Korsiku se zajeďte podívat, až budete mít možnost, stojí za to. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je pořádný omyl. Často se u amerických "historických" filmů říká, že takové chyby by evropané udělat nemohli, leč tento seriál je důkazem, že blbost je internacionální. Nemá smysl vypočítávat jednotlivé nepřesnosti a zkreslení (i když posunutí Waterloo o dva měsíce dopředu, ehm ehm), zájemci se mohou podrobně dočíst zde a zde (anebo nastudovat knížky Jiřího Kovaříka). Ani scénáristicky a dramaticky se nejedná o veledílo, naopak úroveň se pohybuje někde v hlubinách jihoamerických telenovel. Řada důležitých postav chybí, naopak některé nevýzmanné jsou prakticky všudypřítomné. Stejné je to s historickými událostmi. Mnoho významných bitev, politických setkání a podobně je buď jen letmo zmíněno nebo vůbec chybí (asi aby to moc nestálo), bitvy jsou pak ztvárněny několika statisty bojujícími o jakýsi palouček (asi aby to moc nestálo - ovšem nechápu, kam se podělo těch 80 milionů euro z rozpočtu). Při hodnocení vojenských událostí a strategických otázek vůbec tu dostává více prostoru Josefína, popř. Marie Walewská, než všichni maršálové včetně Napoleona dohromady. Rozhodnutí v poli jsou redukována na pár konstatování a rozkazů, přičemž je kladen důraz na zcela jiné velitele (všude je Ney, Murat či Caulaincourt, jiní, jako Davout či Oudinot naprosto chybí). Od filmového propadliště zachraňuje jen kamera, která chytrými záběry alespoň částečně dává v bitvách zapomenout na ubohost výpravy, v interiérech pak různými podhledy dává postavám pocit mohutnosti. Tedy volám vraťte nám Bondarčuka a tenhle europaskvil si strčte do prádelníku. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Televizní nadprůměr, který mi do zorného pole přivedl několik herců, kterých si od té doby všímám. Většinou zůstávají na televizním poli, ale co na tom sejde. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Myslím, že Napoleonovi se povedla jedna velmi důležitá věc. Zachytit Napoleona jako vícerozměrnou postavu. Motivovat jeho činy, ať už kladně nebo záporně, ukázat jeho povahu, neospravedlňovat ale ani je jednoznačně neodsuzovat, ale vykreslit ho veskrze realisticky, se vší zkázou a slávou, co přinesl Evropě. Napoleon se v první řadě opírá o slušné herecké výkony, jdoucích od těch hodně dobrých (Clavier, Rossellini, Malkovich) k dobrým (Aimée, Alexandra Maria Lara, Heino Ferch) až ke standartním (Depardieu). Clavier Napoleona ztvárnil obdivuhodně dobře, měl by se vyprdnout na komedie pochybných kvalit a vrhnout se na trochu vážnější tvorbu, očividně mu svědčí. Líbila se mi i hudba, leč rekonstrukce bitev byly poněkud slabší a řekla bych, že hrály spíš druhé housle, což nemusí být nutně na škodu. Zručně stvárněný kousek historie. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Výsledok nie je úplne presne očakávanou bombou, ale stále patrí k slušnému nadpriemeru. Totiž, navnadený čítaním Ladislava Klímu, ktorý rád a často Napoleona v svojom písanom diele spomínal, som čakal hlbší ponor do myšlienkového sveta veľkého francúzskeho vodcu a stratéga. Dočkal som sa skôr životopisnej ságy, vykresľujúcej komplexne svet okolo Napoleona, pričom jeho myšlienkový svet ostal len jemne poodkrytý. Nevadí, výpravné bojové scény, veľkorysé a pomerne presné kostýmy, svižne plynúci dej to dostatočne vynahradili. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Pekne, prijemne rozvlacne, postavy ovsem toporne a scenar take lehce nezvladnuty... To je asi tak vse, co se da k teto miniserii rici, takova prumerna televizni podivana. Nic vic, nic min. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejpovedenějších ztvárnění Napoleonova příběhu. Vyčnívají Clavier a Depardieu. Děj plyne pozvolna, a pokud člověk není vůči Napoleonovi ze zásady zaujatý, může si ho pěkně užívat. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčná televízna adaptácia Napoleonovho života. Ťažko hľadať iného herca ako je Christian Clavier, ktorý by sa na postavu Napoleona hodil viac. Síce výborný komik, ale vidno, že mu ani dramatická rola nie je cudzia. Navyše sa sem hodil aj po fyzickej stránke. Ale ani Depardieu s Malkovichom nezaostali. Jednoducho skvelá napoleonská miniséria, výborne spracovaná, s vhodne vybranými hercami, vynikajúcou výpravou, dobovou atmosférou a pútavým príbehom. Veľká spokojnosť. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Vcelku zdařilá série, povedená zejména v pasážích věnovaných zákulisním politickým pletichám a osobnímu životu. Bojové scény dopadly o poznání hůře - exteriéry jsou si podobné jako vejce vejci ať už se jedná o Slavkov, Borodino nebo Waterloo, ještě že je ozvláštní tu a tam nějaká ta řeka nebo sněžení. Je třeba pochválit Ch. Claviera za hodně dobré ztvárnění titulní role. Celkově lepší průměr. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Mnohokrát lepšie než paškvil Ridleyho Scotta, hoci môžu byť spory o úplnej historickej presnosti, o tom, že sa značná časť materiálu venuje ľúbostnému životu, že je Napoleon vykreslený buď príliš dobre, alebo príliš zle (záleží od uhlu pohľadu hodnotiteľa). Avšak Clavier si s vážnou rolou poradil mimoriadne dobre, no a zvyšok treba nechať na historikov, seriál ale pokrýva dejinný vývoj dvoch desaťročí dobre a zrozumiteľne, hoci nie sú ukázané tie veľké pozitíva, ktoré svojou vládou zanechal a to v kultúrnej či právnej oblasti, z ktorých čerpáme dodnes. Nech už je postoj k francúzskemu cisárovi akýkoľvek, nikdy nechýba husia koža pri jeho návrate z Elby, víťazstvo bez jediného výstrelu, ktoré je jedinečným v celosvetových dejinách a nevyrovná sa mu ani žiadny útek z väzenia, ktorý nám ponúkli filmoví tvorcovia. A stojí tiež za zamyslenie, že ak by sa podobná situácia opakovala s akýmkoľvek politikom aj dnes, koľko pušiek by ostalo nemých? V súvislosti s touto udalosťou spred viac než 200 rokov sa dá ešte poukázať aj na to, že už vtedy a asi kompletne v dejinách, "novinári" písali tak, ako vietor fúkal.  Titulky parížskeho denníka Le Moniteur Universel zneli nasledovne: 9. marec 1815: „Ľudožrút unikol zo svojho brlohu.“ 10. marec: „Korzická obluda pristála pri pobreží Golfe-Juan“ 11. marec: „Tiger je v meste Gap. Jednotky sú už na ceste, aby zastavili jeho postup. Svoje nešťastné dobrodružstvo zavŕši ako utečenec v horách. 12. marec: „Netvor sa dostal do Grenoble.“ 13. marec: „Tyran je už v Lyone. Strach a hrôza zachvátili ľudí.“ 14. marec: „Uzurpátor smeruje k mestu Dijon, ale statoční a lojálni Burgunďania ho masovo obkľúčili zo všetkých strán.“ 18. marca: „Bonaparte je vzdialený niekoľko dní pochodu od Paríža, mal to šťastie, že unikol prenasledovateľom.“ 19. marec: „Bonaparte sa náhlivo blíži, ale jeho vstup do Paríža je nemožný“ 20. marec: „Napoleon bude zajtra pri našich bránach.“ 21. marec: „Cisár Napoleon je v Paríži.“ 22. marec: „Jeho Veličenstvo oslávilo svoj príchod do Paríža. Všeobecná radosť je neopísateľná.“ ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Čtyři týdny jsem čekal, až ohodnotím tenhle film. Během nich mě napadlo hodně připomínek i chvály. Všechno jsem to zapomněl. Takže asi takhle. FILM: 4X95 minut je podle mě buď trošku příliš, nebo trošku málo. Bitvy a události jsou brány často polopaticky a nezáživně, z toho najednou film graduje, že nemůžete odtrhnout oči - viz.Napoleonův návrat ve čtvrtém díle. Kostýmy jsou dobré, ale lidí se zdá pořád nějak málo. Některé bitvy dokonce vypadají, jako by tam bylo dvacet lidí. Proto jsem se občas ptal, kam se podělo těch 47 milionů eur, které na rozpočet padly. Ale situaci zachraňují HERECKÉ VÝKONY: Samotný Christian Clavier podává nejspíš životní výkon a působí přesvědčivě. Občas si sice asi každý vzpomene na Návštěvníky, ale to je jedno. On je zkrátka tahounem filmu a dává to znát. Isabella Rossellini už není tak hezká, jak bývala, ale na charakteru jí to vůbec neubralo. Spíš naopak. I přes všechny milenky zůstává Napoleonovou životní láskou. John Malkovich si roli jako vždy nechutně vychutnává a jako "lejno v hedvábných punčochách" je fantastický. A Depardieu ? Toho si v celé sáze užijeme takřka 15 - 20 minut, takže nemá shola co nabídnout. Tak nebo tak, šlo to, mohlo to být lepší a čekám na velkolepější, kterého už stářím propásl Danny DeVito:) Mimochodem, čtvrtý díl byl nejlepší. 70% ()

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Výborný štvor dielny film o jednom z najväčších stratégov. Užil som si každú jednú časť lebo Napoleon patrí medzi moje obľúbené historické postavy. Christian Clavier sa na tú rolu neskutočne hodí. O najlepšej časti nemôžem písať lebo všetky štyri boli super. Celkovo parádny film zo života cisára Napoleona, pre mňa 85% ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Minisérie vypovídá o všestranném hereckém talentu Christiana Claviera, který zde potvrzuje, že patří k nejlepším francouzským hercům součastnosti. Jako NB je naprosto uvěřitelný, k tomu velmi solidní výprava a poutavé zpracování tvoří dohromady působivou exkurzi do světa napoleonských válek. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Velkolepě pojatý životopisný seriál, který si potrpí na přesnost i na skvělou výpravu, kostýmy, kulisy, zkrátka na všechno. Dobová atmosféra je vynikající. Clavier se mi jako Napoleon moc líbil, líbil se mi dokonce víc než samotný Napoleon, kterého jsem nikdy jako historickou postavu moc nemusel. ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Reklama

Reklama