Reklama

Reklama

Obsahy(1)

25 let po brutálních vraždách v městečku Woodsboro se na scéně objevuje nový vrah, který si nasadil na obličej kultovní bílou masku. Tentokrát se zaměří na teenagery, oživí tím dávno pohřbenou noční můru a opět odkryje strašidelnou minulost města. (Forum Film CZ)

Recenze (442)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett se ukázali jako osvědčená dvojka ( Southbound a Krvavá Nevěsta nebyla náhoda) a návrat slavné Slasher série se povedl na výbornou. Kdo má znalosti předešlých dílů má výhodu, já většinu zapomněl, ale na diváckém zážitku mi to naštěstí neubralo. Představuje se nová omladina a vrací se i staří známí, Ghostface je v parádní formě ( vysoký bodycount je plusem) a s nožem to rozhodně umí, své oběti párá nepříjemně a všemi různými způsoby a úhly, takže určitě pěkná podívaná. Na Vřískotu je fajn, že je jeden z mála slasherů, který dodržuje absolutně všechny žánrová pravidla, ba je i utváří a hraje si s nimi. Ten detektivní divákův hon na vraha, kde je podezřelý absolutně každý a až do finále nemůže nikdo na 100% říct kdo Ghostfacem je, si myslím zde funguje velmi dobře, potěší různé narážky a pomrknutí na jiné Horory, občas padne fajn hláška a vysvětlení, proč je Scream legacyquel a né sequel ani prequel bylo vyloženě boží a velmi trefné. Není to horor, u kterého by se člověk bál, byť napětí tu funguje, ale jako zábava se tomu nedá takměr nic vytknout. Příběh 3/5, Akce 4/5, Humor 3/5, Násilí 4/5, Zábavnost 4/5 Hudba 4/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 4/5, Emoce 3/5, Herci 3/5. 8/10. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Vzkříšení Halloweenu vydělalo majlant, tak zkusíme vzkřísit i Scream. Handicapem této série je fakt, že vraha může udělat z kohokoliv a bez jakkoliv sofistikovaného motivu. A že jde tím pádem o pouhou schovávačka s rádoby cool odkazy na jiné horory a rádoby sofistikovanými hrátkami s žánrovými klišé. Tedy, jednička z roku 1996 v tomhle inovativně fungovala. Ale vzkříšení po 26 letech bez nápaditého progresu umí potěšit pouze slušným množstvím mordů a nostalgickým návratem trojice původních hvězd. Funkční lekačky nečekejte a nedivte se, když postavy relativně dál fungují po bodnutí velkým kudláčem do břicha. Takové blbosti, s vážnou tváří podané, byly i v předchozích dílech? ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Starej dobrej Vřískot tak, jak si ho pamatujeme a máme ho rádi. Noví tvůrci nijak zásadně nezměnili funkční formulku, na níž Scream už dekády běží, jen ji aktualizovali pro rok 2022 a naplnili zcela příkladným způsobem. Jednička si dělala srandu z jednoduchých vyvražďovaček, dvojka si dělala srandu ze sequelů, trojka z posledních dílů trilogií. Čtyřka po letech komentovala změny, co se od trojky v hororovém žánru udály. Jako de facto reboot si dělala srandu z rebootů a remaků, přidala na krvavosti a otřela se také o tehdy dominantí trend found footage. Jenže uběhlo dalších deset let a teď frčí requely / legacy sequely a tzv. elevated horror. Takže je jasné, o čem musel být a je pátý Vřískot. Je requelem, komentuje svou requelevitost, a zároveň je i tak trochu elevated hororem, když jedním z jeho ústředních témat je toxický fandom kolem vřískotové filmové série Stab. A celé je to udělané imho fakt chytře, zábavně a v jednotlivostech i poměrně odvážně. Scéna, kdy jedna z potenciálních obětí projde půlkou baráku, natočená tak, že obsahuje snad deset potenciálních (a nenaplněných) klišovitých lekaček, je k popukání a přesně ilustruje hravost, s níž Gillett a Bettinelli-Olphin k novému Vřískotu přistoupili. Jedinej malej problém mám s některými hereckými výkony, především s hlavní novou postavou Sam a na ni navázanými vztahovými rodinnými problémy, které mi tím pádem byly úplně jedno. Ale i tak ... první dobrej horor roku 2022. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jsem absolutně nadšen. Hravost, zábavnost a především tvůrčí flirt s divákem jsou skvělý. Vlastně Vřískot nemá žánr, stává se totiž sám žánrem. Nebýt delšího závěru i když ty dialogy v něm mě hodně bavily uvažoval byhc vážně i o tom, že mém v mém hodnotilském počtu hvězd odbije pááátááá. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

7/10. Je to tam. Extrémně uvědomělý (haha meta) a až lehounce provokativní pátý Vřískot se vrátil v plné parádě a mám pocit, že jde o jednoho z nejlepších pokračovatelů celé série. Tenhle slasher měl vždy výhodu v tom, že se nebral tolik vážně a spíš si utahoval ze žánrových klišé svých kolegů. Což platí i pro novinku, která těží s diváckého očekávání (táhnoucí se lekačky), nelogického chování puberťáků (každý archetyp přítomen) či šílených twistů (je to vlastně mnohem jednodušší, než si myslíte). A tohle všechno v kombinaci s nadhledem, energickou režií a sympatickým tempem, dělá z nového Vřískotu velkou, fakt velkou zábavu! Jsem hrozně zvědav, kam to tvůrci posunou příště! ()

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Ve Woodsboro zase řádí Ghostface a místní omladina na něj nestačí. Do města se tak vrací nejen veteráni, ale i mladá hrdinka, která má jedno ošklivé tajemství. Je možné, že lidé umírají právě kvůli němu? Nový Vřískot přichází s novým tvůrčím týmem a spoustou svěžích nápadů. Paradoxně to trošku drhne v té hororové rovině a nové postavy nejsou příliš zajímavé, ale všechno to dorovnává chytrý scénář, který opět hodně zajímavým způsobem ohýbá hororová klišé, hraje si s žánrem a tentokrát i se samotnými diváky a fanoušky. Velmi chytré a velmi zábavné. A od jedničky asi to nejlepší, co jsme v téhle sérii viděli. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„VRAH VYCHÁZÍ Z MINULOSTI, ALE TENTOKRÁT JE NĚCO JINAK...“   Oslavnej film nejprofláknutější hororový masky. Nejsem bůhví jakej „vřískající“ fanda a tak si spíš vychutnávám ty filmový odkazy. To ostatní je postupně spíš debilní a pak ještě debilnější. Ale možná, že z toho jen prostě ke mně nepronikla ta zde oslavovaná hravost… Já v tom vidím píčovinu.     /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Hledám důvod, proč si pro pivo nechodit sám. 2.) Ghostface.   ///  Thx za titule „BootMax“.                  PŘÍBĚH  **  HUMOR  ne  AKCE  *  NAPĚTÍ  * ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Udělal jsem si maratón Vřískotu 1-5 abych film vůbec pochopil. V každém díle příběh navazuje, takže kdo neviděl nějaký díl přece nemůže vědět oč jde. Každopádně bylo divné se v roce 2022 dívat na ty staré vraždy Sidney, Gale, Dewey..., které tam spíše měly srdceryvné plačící scény :-) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Všichni zúčastnění tvůrci mají očividně moc rádi Williamsona s Cravenem, takže jim vzdávají sto a jednu poctu, hrabou se v odkazu až na jeho dno a opravdu předkládají nový Vřískot se vším všudy. Ale celou dobu je poznat, že to není přesně ono, tak jako to nebylo ono v roce 2000, kdy ke třetímu dílu přišel jiný scenárista a lehkost se okamžitě začala ztrácet. Díky za návrat všech legend, díky za to, že meta převracení všeho je tu pořád, ale méně by možná bylo více. Povídání o směřování žánru, point i fandomu zabírá snad polovinu stopáže a až moc shazuje sérii jako takovou. I přes jeden pasující jump scare a několik pěkně vyladěných zásahů jsem nakonec zklamaný z nedostatku napětí, svěžesti a vůbec novosti, kterou i nedoceněná čtyřka překypovala. Série se navíc poprvé uchyluje ke krokům, ke kterým doteď neměla důvod a když se v závěru diskutuje nad všemi variantami totožnosti vraha, bylo náhle jedno, kdo jím bude, protože jakékoli potenciální překvapení už bylo propáleno. Chystané pokračování nevítám, z pohledu dosavadních zdravých odstupů je na něj ukrutně brzo. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Asi som už na takéto veci starý. Jednotke som dal 4*. Dvojka bola svojho času najlepší film, aký som videl toho roka v kine. Ale tentokrát som si vravel, že je fakt divné (a nerealistické, viem, som smiešny) analyzovať také blbosti, aké analyzujú postavy (aj v prípade, že im ide o holý život) a že je vysoko nepravdepodobné, aby posledné slová tesne pred smrťou boli silenou filmovou hláškou a nie niečím realistickým. Ono to samozrejme bolo vo všetkých dieloch série. Vrátane jednotky a dvojky. Je to ostatne poznávacie znamenie ságy. Ale pri päťke som si proste vravel, že už na to nemám, že ma to nebaví. Vreskot 5 nielenže nepredstavuje nič nové pod slnkom, ale dokonca som bol až nepríjemne zaskočený z toho, aký stereotypný a plný klišé to je. Jediná ako-tak originálna vec, ktorú piaty Vreskot prináša, je azda len (kvázi?)rafinovaná hra s ľakačkami. Čakáme, že sa vrah vynorí zo skrine, odpovedá tomu strih, vystupňovaná hudba i všetko ostatné... a ono nič. Následne (v rovnakej scéne) čakáme útok spoza dvier... zase nič. Potom čakáme útok zo vstavaného šatníka. Nič. A napokon vrah zaútočí, keď to už nečakáme. Neviem ako vám, ale že by to mne pripadalo ako nejak zvlášť inteligentný prístup, to vážne povedať nemôžem (a pri X-tom použití tohto nápadu som už len prevracal oči dohora). Rovnako ma sklamali postavy, ktoré mi nepripadali sympatické. Tešil som sa na starú partu, ale ako Cox a Arquette, tak Campbell majú skôr väčšie cameá, než plnohodnotný priestor. Vravel som si, že šokujúci záver síce neospravedlní dovtedajšiu nudu, ale možno filmu zabezpečí aspoň pár bodov k dobru. Samého ma zaskočilo, že sa žiadny šokujúci twist nekoná (!) a všetko končí strašne štandardne. Uvedomujem si, že snímke vyčítam jej trademarky. Je to ako vyčítať filmu Lassie, že obsahuje kóliu. Ale tak to cítim. „A to je všetko?“ pýtal som sa na konci. Je. S.U. potešil. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Pominu-li fakt, že žádný další nový Scream už nebyl třeba, jinými slovy, když to teda musí být, těžko si lze představit lepší nový Scream. Příjemný a zábavný, chytře meta (což k sérii prostě patří) a včetně originál postav, sympatická Barrera, na bodačky vydatný a krvavý, zdařile vás nutí hádat kdo z nich je teda sakra vrah. "For Wes" <3 ()

Psychor odpad!

všechny recenze uživatele

Doba, kdy byl hororový žánr vnímán pouze jako prostor úniku a prostředek prostoduché zábavy, je (doufejme) nenávratně pryč a Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett ani jiní přivolávači starých pořádků na tom nemohou nic změnit. Pokud patříte mezi vzdělanější část publika, která je alespoň rámcově obeznámena s historií hororu a chápe tedy celý kontext, tak již bezpochyby tušíte, že narážím na Cravenův Scream z roku 1996. Tento kasovně veleúspěšný snímek bohužel otřásl hororovým žánrem do takové míry, že dalších deset let bojoval o holé přežití, kdy fanoušci žánru doslova trpěli u hororů plných humoru. Horor je z podstaty podvratný. Tečka. Pokud se někdo svou tvorbou vysmívá esenciálním základům hororové teorie, tak mě to jakožto zdejšího hororového experta bytostně uráží, a proto tento zhůvěřilý pokus o resuscitaci celé Scream franšízy nemohu ohodnotit jinak než odpadem. ()

Marceloo 

všechny recenze uživatele

Po 25 rokoch sa v mestečku Woodsboro opäť objaví šialenec, ktorý vraždí v maske Ghostfacea. Nová doba so sebou prináša nové hororové pravidlá, takže nie je nikto v bezpečí. - Na to, že je to bez účasti Wesa Cravena, je to slušné. Potešila ma nová hra s hororovými pravidlami, podarený casting a príjemne zakomponované tváre z originálu. Dej má skvelé tempo, výborne graduje, a aj keď je už ku koncu jasné, kto je vrahom, má to podobne zábavné vyvrcholenie a atmosféru, ako prvý Scream. Jeden z tých lepších ''requelov'' posledných rokov. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Když mlátit prázdnou slámu, tak jedině s nadhledem. Mladí to táhnou, protože na veterány už není moc pěkný pohled. Celá série je obrovský kult, který půjde ještě dlouho slušně dojit. Vřískot jen musel provést potřebnou transformaci a může znovu oslovit další generaci, která ulítává na hororovém žánru. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Ale vždyť Dewey v nemocnici postřelil jednoho Ghostface několika kulkami... Proč není jeden Ghostface postřelený několika kulkami po zbytek děje? ()

choze 

všechny recenze uživatele

V šestnácti jsem viděl v kině první Vřískot a byl to pro mě film roku. O čtvrt století později sedím na pátém Vřískotu, mírně se nudím, místy mě štve, jak moc to cituje originál, nejděsivější mi na tom přijde sešlá Courteney Cox a připadám si velice starý. Tím spíš, že jsem si v kině za poslední tři týdny podobně připomněl Matrix nebo Spider-mana s tváří Tobey Maguirea. Stará garda mi tu přišla poněkud nadbytečná, ta nová nezaujala a vraždy jsem odzíval, byť ten nůž v detailu prorvaný krkem byl fajn. Nějaké nápady tvůrci měli a potěšilo i vysmívání se "hororům s přesahem", takže úplně zbytečné a nudné to není, ale pecka taky ne. Ale stejně boomersky prohlásím, že Vřískot pro mě zemřel s Cravenem. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Meta být co nejvíce meta s komentáři k žánru a satirizováním trendů rebootu, sequelů a odkazů byla zdolána, ale to, co zdobilo Williamsona s Cravenem před čtvrtstoletím, to jsem nenašel. Nechci zpustlého Arquetta a Courteney Botox, ale originalitu a v rámci „whodunit mystery“ moment překvapení. I still prefer The Babadook.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Nesympatická nová omladina má halucinace, všichni se chovají dementně a jako bonus se weaponizuje toxickej fandom, kterej přitom v reálu útočí tak leda na sítích. Aha. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Úmorná nalejvárna banálních hororových trivií, která se vždycky musí toporně zastavit, aby prkenná teenagerská stafáž mohla otravně komentovat popkulturu. To fakt už nestačí, vždyť to dnes dělají i vánoční blockbustery za 190 milionů dolarů. Přes všechny řečičky je to ale ve strašení úplně impotentní, zato to zcela vážně řeší nějaká sesterská trápení. Jo a říkal jsem, jak hnusně a levně to vypadá? ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Tohle má zkrátka úplně jinou úroveň. Nedávno jsem mírně kritizoval nový Texaský Masakr a v reakci na to si ani u Vřískotů nevybavuji, že by procházely nějakou výraznější transformací. A pokud vím, tak jsou všechny díly v podstatě stejné. Aneb dvojice maskovaných zabijáků, vracející se na místo zrození této kultovní záležitosti a zaměřujíce se na nejvýraznější přeživší postavy z minulosti. Nuž od jedničky žádná velká změna. Zpracování je však dokonalé a možná proto na něm není zapotřebí nic měnit. Říkám to pravděpodobně vždy, ale opět jsem byl z finále nadšen a skutečně překvapen! Vraha jsem si možná letmo tipnul, ale opět mne v průběhu svedl na scestí. 80% PS: Říkám si, že bych si mohl oživit i starší díly. ()

Související novinky

Sedmý Vřískot vítá staré známé

Sedmý Vřískot vítá staré známé

12.03.2024

Kolem vřískající série bylo v nedávných měsících poměrně velké rušno. Poslední Vřískot 6, jenž měl premiéru zhruba před rokem, v kinech vydělal slušné peníze, stejně jako jeho předchůdce pátý díl,… (více)

Sedmý Vřískot střídá post režiséra

Sedmý Vřískot střídá post režiséra

03.08.2023

Oblíbená hororová řada opět mění tvůrčí tým. Poté, co otěže nad sérií původních čtyř filmů z let 1996 až 2011 v režii legendárního Wese Cravena v roce 2022 převzalo režijní duo Matt Bettinelli-Olpin… (více)

Reboot Spy Kids našel hlavní hvězdy

Reboot Spy Kids našel hlavní hvězdy

27.06.2022

Po úspěchu snímku Můžeme být hrdinové režiséra Roberta Rodrigueze (Alita: Bojový Anděl, Spy Kids: Špioni v akci) se Netflix rozhodl prodloužit spolupráci se známým tvůrcem, a to rovnou do takové míry… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Reklama

Reklama