Reklama

Reklama

Temný stín nad L.A.

  • USA Dark Blue (více)
Trailer

Obsahy(1)

Prosazování zákona je v méně luxusních čtvrtích L.A. proklatě drsná záležitost, to ví elitní detektiv Perry velice dobře. Tentokrát musí spolu s mladým partnerem vyřešit brutální vraždu, která rozpoutala rasovou bouři po celém městě. (oficiální text distributora)

Recenze (98)

genetique 

všechny recenze uživatele

Rok po oscarovom 'Training Day' prichádza scenárista David Ayer s ďalším filmom o prehnilom a skorumpovanom policajnom svete. Nie každý je schopný napísať každý rok jednu oscarovú pecku, nie každý je ju schopný zrežírovať. Takže buď je Shelton až taký priemerný rutinér, že pokazil čo sa dalo, alebo Ayer jednoducho len vyžmýkal svoj predchádzajúci počin, trošku obmenil príbeh a myslel si, že z toho bude trhák. Nepodarilo sa, ale zas až taký vývar to nebol. Nápad je dobrý, akurát zbytočne dlhá cesta k samotnému záveru ma dosť odrádzala. Zostrihanie tak o 15minút by vynieslo filmu možno nie oscarovú nomináciu, ale určite štvrtú hviezdu odo mňa. Herci sa snažia, výber hudby poteší a napätie a vyostrené scény patria k tomu lepšiemu v podobnom type filmov. Záver je veľmi dobre zvládnutý. 70%. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Taková variace na training day, ale přišlo mi to takový pohodovější. Kurt Russell je tady fakt děsnej borec a na tuhle roli se skvěle hodil. Sice děj neni úplně nejpromakanější a akčních scén by taky mohlo být víc, ale tak nějak si tenhle film vystačí s tim co má a mě to ani nevadilo, protože Kurt to všechno táhne ve velkým stylu a skoro každá jeho věta je nějaká drsný hláška. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Odehrává se to na pozadí nechvalně známé kauzy zbití Rodneyho Kinga policisty v roce 1991 a následných masivních násilných protestů v L.A. a já se na to náhodou poprvé podíval dneska, kdy máme čerstvě za sebou zabití George Floyda policistou a následné masivní násilné protesty. Je strašidelný vidět, že se za 30 let nic nezměnilo... Rok po Training Day vyrukoval Ayer s další výživnou a dobře obsazenou storkou o (ne)zkorumpovaných fízlech prohánějících se v losangelských ulicích. Recept je podobný, zkorumpovaný mazák vs nováček se svědomím, ale přes kopírák se rozhodně nejede, je to spíš antiteze, viz. silně odlišný závěr. Sheltonova režie není tak výrazná jako Fuquova, ale vinu za to, že film poněkud zapadl, bych neházel na něj ani na nikoho jiného, to se prostě stane. Žánrový zářez je to solidní a speciálně se mi líbilo, jak to pracuje s policajtskou nadřazeností. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Summer of Rodney King. Další špinavý motýl do Ayerovy sbírky Historek z (hranice) podsvětí, kde Město andělů tradičně hnije pěkně z obou stran spektra zákona. V něm typologicky dobře vybraní herci (především Kurt "mám rád whisky" Russell), rutinérská režie známého sporťáka Sheltona a ambientní hudba betonového žáru jedinečného kalifornského velkoměsta, místy připomínající tu z pera Elliota Goldenthala v Mannově opusu Heat. Za normálních okolností by vás při výslechu měla čekat osvědčená klasika hodný a zlý polda, ale na stanici L.A.P.D. docela vážně hrozí, že žádný hodný už tam na vás nezbude.. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý krimi thriller s Kurtom Russellom v hlavnej úlohe. Má dosť dobrý príbeh o dvojici detektívov, skúsenom a mladom, ktorí nemajú problémy s falšovaním dôkazov alebo zabíjaním neozbrojených zločincov, len slepo plnia príkazy svojho nadriadeného, ale keď začnú rozmýšľať sami za seba, prinesie im to len problémy. A navyše sa v meste začínajú rasové nepokoje kvôli brutalite policajtov na zadržanom. Spracovanie je celkom slušné, spočiatku ma to vôbec nezaujalo, úvodná dvadsaťminútovka až na jednu, dve situácie pôsobí úplne nudne a bez väčšieho potenciálu, ale potom konečne film začne získavať nejakú zápletku a všetky prvky, ktoré boli v úvode len naznačené začnú získavať svoje priestor a tak sa to už začne síce pomaly, ale aj tak postupne vylepšovať, no našťastie zvyšovanie kvality filmu vydrží až do konca a tak hlavne v druhej polovici sa už je na čo pozerať, keďže dobre zvládnuté sú všetky prvky tohto príbehu, či už dvojica detektívov, ich šéf, slušný neskorumpovateľný dôstojník alebo aj rasové nepokoje. Akcie je tu veľmi málo, ale aspoň tá nie je zlá. Je presne v štýle krimi žánru, takže trochu strieľania a nejaká tá naháňačka a všetko je to celkom dobre podané, zaujala ma hlavne jazda medzi výtržníkmi. Herecké obsadenie je výborné, Kurt Russell v hlavnej úlohe, aj keď radšej ho mám v iných akčných úlohách, slušný Scott Speedsman, výborný Ving Rhames a Brendan Gleeson, zaujímavé vedľajšie postavy, tu nemám problém. Réžia a technická stránka síce nie sú ničím výnimočné, ale je to slušný žánrový štandard. Zaujímavý film, po úvode som mal chuť to vypnúť a nakoniec som rád, že som to neurobil, druhá polovica by si zaslúžila aj lepšie hodnotenie, ale ako celok je to lepší priemer. 62% ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Považujte mě za idiota, ale tohle je přesně typ filmů, jaké mám ráda a Kurt Russell ztvárňuje jednu z rolí, na které si skutečně čas od času potrpím. Tohle léto jich tolik nebylo, proto pro mě byl Temný stín nad LA požehnáním. Poznámka 19. ledna 2008 Viděno znovu asi po roce a půl. Teď už bych filmu asi hvězdičku ubrala, pořád mám ale z Temného stínu nad L.A. mnohem lepší pocit než z řady jemu podobných kriminálek (Training Day a spol.). Autor knižní předlohy James Ellroy (mimochodem napsal i předlohu k "L.A. - přísně tajné") staví celý příběh na poldech, korupci a zločinech, které by nejraději vysocí státní představitelé zametli pod koberec. A to jsou pro mě, společně s podmanivou atmosférou špinavého města a konečně neidealistickým a lehce nesympatickým hlavním hrdinu, důvody, abych si tento film, i přes nepříznivé hodnocení na CSFD, jednoduše zamilovala. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Sympatický filmeček, který částečně upomíná na policejní filmy 80-ých let. Mít výraznější režijní péči – jejíž absence je hlavním nedostatkem filmu – dopadl by ve srovnání s tematicky podobným, leč nadutým TRAINING DAY ještě daleko líp. Nápad zasadit fiktivní příběh o vykoupení „špinavého“ poldy do historického rámce rasových nepokojů v L.A. vypadal na papíře velmi dobře, ve výsledku bohužel příliš nefunguje. Škoda, Kurt by si to zasloužil. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Paráda. Scénář Ellroy a Ayer = špičkový policejní thriller. Všichni v tom vidí Training Day oprávněně, docela zdařile Dark Blue doplňuje (scénář se psal osm let, tak snad by o vykrádání, řeč být neměla). Krásně gradující závěr, skvělé hlášky a Kurt Russell v nejlepší formě. Zamrzí Sheltonova průměrná režie, tohle mohla být totální pecka. Příběh i herce na to měla. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Odporně průměrný krimimální snímek, který nevyniká absolutně ničím a naopak se utápí v tunách klišé a provařených dějových peripetiích. Nepomohou ani výtečně zahrané vedlejší role a sympatický Scott Speedman, kterého mám stále zaškatulkovaného, jako medika z Underworldu. Souboj dobrých poldů proti zlým je zcela rutinní a nikterak strhující záležitost. S přihlédnutím k tomu, že scénář dělal samotný Brian Helgeland je tento fakt trochu zarážející. Russellovi však role sedla slušně a tak nejvíce vadí příliš pomalé tempo. Akce je na akční film skutečně minimum a zručně natočená rovněž zrovna dvakrát není. Jedna silná scéna se tam ovšem najde a má ji na svědomí doktorka z ER... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kurta Russella jsem chtěl zřejmě vždycky vidět jako zkorumpovaného policistu alkoholika, protože od začátku tohoto filmu mi bylo jasné, že jeho role je opravdu přímo pro něj a že v ní bude skvělý až do konce. A také byl. Temný stín nad L.A. je překvapivě dobrá kriminálka, sice o něco delší než by se mi líbilo, ale se zajímavým příběhem a důrazem na lidské svědomí. Kromě Russella se skvěle předvedl i Brendan Gleeson. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

priemerný policajný thriller s výborným scenárom ale nevýrazným spracovaním.herci sú taktiež fajn ale...ale niečo mi tu k väčšej spokojnosti chýbalo. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Já mám prostě tyhle filmy o nesprávných správných poldech rád. Po jedinečném Training Day, nabušeném Street Kings jsem se dostal k Temnému stínu. Tento film oběma zmíněným bratříčkům nestačí. To mi ale ani omylem nevadilo, protože film odsýpá jak má, drží si tempo po celou dobu, navíc zde hraje charismatický Kurt Russell a neméně charismatický Brendan Gleeson. Navíc scénář David Ayer. Oproti Street Kings se tady hraje dost i na city a rozebírají se vztahy co mají policisté doma. Začínám vlastně uvažovat že v Los Angeles je policejní prostředí prohnilé skrz naskrz. 60% ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Sceny poulicnich nepokoju v L.A. z dvaadevadesateho jsou opravdu desuplne a velmi emotivni. Celkove obstojny prumer. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Chlapík menom David Ayer má za modlu len dve veci: policajné krimi a Los Angeles. V týchto témach sa dobre orientuje, s radosťou ich servíruje a takmer vždy sa podaria. Dark Blue je však pre mňa osobne krok mimo. Chýbala mi tá drsná, dravá atmosféra a vážnosť situácie, ako v jeho neskorších počinoch. Finálny monológ taktiež veľa nezmenil. Film nie je vyslovene zlý, môže poslúžiť ako skvelé predjedlo pred tým, čo bude nasledovať. (8.6.2017) (3.8.2022) ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Temný tieň nad L. A. som si pozrel s dvoch dôvodov. Prvý je ten, že mám rád Kurta Russella a už dlho som ho v ničom dobrom nevidel. Druhý a ten podstatnejší je, že scenár písal David Ayer a ten kriminálky rozhodne vie písať (Training Day, Drsné časy, Patrola). Čo dodať k filmu, vyložene strhujúca záležitosť to síce nie je, ale ma to luxusne obsadenie, je spomínaný Kurt ako hlavná postava, spravodlivý policajt Ving Rhames, zelanáč a Kurtov parťak Scott Speedman, či veľké zviera Brendan Gleeson, ktorý dáva rozkazy s kanclu. Príbeh ako som spomínal nestrhne a je trošičku predvídateľný, ale bavil ma až do konca a navyše v samom závere ešte aj prekvapil, takže s prižmúrenými očami dám aj tu štvrtú. 75% - 4* ()

Reklama

Reklama