Reklama

Reklama

Křik chlapce

(festivalový název)
  • USA The Window (více)

Obsahy(1)

Devítiletý Tommy Woodry si v jednom kuse vymýšlí. Poslední z jeho historek o tom, že se bude s rodiči stěhovat na ranč, málem stála Tommyho rodinu byt, ve kterém žijí. Jedné dusné letní noci se Tommy rozhodne spát na požárním schodišti a oknem vidí, jak jeho sousedé, manželé Kellersonovi, zavraždili ve svém bytě neznámého muže. Samozřejmě, že si svůj noční zážitek nenechá pro sebe, ale rodiče i policie to považují pouze za další z jeho smyšlených historek. Manželé Kellersonovi však ví, že si Tommy nevymýšlí a rozhodnou se ho zbavit. (liquido26)

(více)

Recenze (12)

freddy 

všechny recenze uživatele

Představivost je fajn a díky ní je život pestřejší a dobrodružnější. Ale všeho moc škodí, takže když se malý fantasta a snílek stane svědkem vraždy, není divu, že i jeho rodiče mají problém s tím, aby mu to uvěřili. Tahle temná filmová lahůdka mě potěšila, zaujala a udržela v napětí po celou dobu. Příběh měl spád a představitel hlavní role byl jednoduše skvělý a uvěřitelný. Rozhodně fajn noir filmová jízda, kterou jsem absolvoval rád a s chutí. [Noir Film Festival 2019] ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Skutočne malý poklad! Úžasne vygradovaný, krásne nasvietený, herecky presvedčivý. Finále nečakane brilantne autentické. Mesto tématizované ako väzenie, strecha činžiaku ako útočisko pred nudou aj nebezpečenstvom. Zároveň možno úplne prvý príspevok do úzkeho profilu zvaného „detský noir“: Shadow on the Wall, Talk About a Stranger, The Night of the Hunter. 4,5* ()

Reklama

TerezD 

všechny recenze uživatele

Jednoznačně nejlepší kousek na letošním Noir Film Festu. Budované napětí a tajemná newyorská atmosféra nenechá diváka chladným. V jednom momentu si myslíte, že dětský hrdina má už vyhráno, ale díky scénaristickým kličkám se situace opět vygraduje do maximálních výšin. Nesmím opomenout skvělou kameru, svícení, a herecké výkony. Především bych chtěla vyzvednout herecký um malého Bobbyho Driscolla. Na tuto méně známou noirovou jednohubku budu vzpomínat ještě dlouho. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Chlapec s bujnou fantazií spatří z požárního schodiště něco, co vidět neměl, a rodiče mu nevěří, že ti milí sousedé seshora jsou párek vrahů. Srovnání s Oknem do dvora se nabízí hlavně proto, že oba filmy se opírají o předlohy Cornella Woolriche a spojuje je náhodně zahlédnutá vražda u sousedů v přibližně stejné době a prostředí. Kdyby se The Window odehrávalo třeba někde na anglickém venkově, pravděpodobně by nikoho nenapadlo tyto dva filmy poměřovat. Způsob vyprávění je ostatně jiný. Nikdo mi nevezme přesvědčení, že Okno do dvora je v první řadě romantická komedie a snad i proto funguje stejně dobře desítky let poté, co naše smysly otupily drastičtější vražedné zápletky. Window chce být thrillerem a daří se mu to zejména ke konci. Dokud věc nezačala být dost vážná, aby byl dětský hrdina v reálném ohrožení života, docela jsem se nudil, protože "případ" je sám o sobě banální a od začátku jasný. Víc by mě bavilo, kdyby ten kluk neznal totožnost vraha. Kdyby věděl, že někdo byl zavražděn, ale netušil, proč a kým. Kdyby se to snažil vypátrat. Pokud jde o tu druhou zajímavou stránku filmu - že je vyprávěn (bohužel velmi nedůsledně) ze subjektivního pohledu dítěte - nemohu vytěsnit z hlavy dva filmy, které se pokusily o totéž a podle mě úspěšněji: The Nanny je lepší o třídu a Padlý idol o dvě. 60% ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Jedné noci vidí malý Tommy, že jeho sousedé zavraždili ve svém bytě neznámého muže. Nikdo mu ale nevěří, tedy samozřejmě až na ten vraždící páreček :-) Jedná se o thriller spíše béčkového ražení. Odehrává se celý v jednom činžáku s několika málo herci a trošičku mi připomínal Hitchcockovo Okno do dvora. Nicméně atmosféra a napětí tomuto filmu-noir nechybí a když to srovnám s těmi dvěma nudami ze stejného žánru, které jsem viděl včera, nemůžu dneska hodnotit jinak než za pět. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama