Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Láska je dar a stojí za to o ni bojovat... Čtrnáct let strávil Danny Flynn v belfastském vězení. Vešel do něj jako devatenáctiletý mladíček za atentát, jehož se s ostatními členy IRA zúčastnil, vychází z něj jako dospělý muž, který ztratil nejkrásnější roky svého života a už nechce páchat násilí. Jenže z Irské republikánské armády se nevystupuje. A rozum – i rozumní lidé – Dannymu radí: Odjeď pryč! A pak je tu Maggie, dívka, kterou tehdy miloval, na kterou myslel celých těch čtrnáct let a která teď před ním stojí skutečná. Jenže to není tatáž Maggie. Je vdaná, má syna a muže ve vězení. A irská žena, jejíž muž sedí ve vězení, je posvátná, nedotknutelná. Toho, kdo by se o ni pokusil, čeká kulka do hlavy. O důvod víc, aby Danny odešel někam daleko. Ale Danny nechce odejít. Tady je doma, a tady chce teď žít. (Česká televize)

(více)

Recenze (150)

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Další z řady fimů líčící problémy uvnitř systému IRA. I když se jedná opět o slabší příběh, určitě je podstatně stravitelnější, než Tichý nepřítel. Celkově film působí velice dobrý dojem, což je zapříčeněno jak výtečnou režií a atmosférou, tak výkonem Daniel Day-Lewise v hlavní roli... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hodně silný příběh o boji proti fanatismu a nenávisti. Někdy se ptám v jaké době žijeme, že stačí pár šmejdů, kterým zcela zjevně nebyl do hlavy dodán rozum a dokáží plamen nenávisti přenést ze svého srdce mezi ulice, města, země či dokonce kontinenty. Ano, zažehnout nenávist jde v dnešní době snad ještě snadněji než dříve, stačí slovně obratný politik, gesto nebo čin a už to jede, a pří veškeré lidské "dokonalosti" se stále nedaří tyto "nenávistné jízdy" včas zastavit. Opravdu pořádnou silou myšlenek se do mě trefoval Boxer. Určitě tomu příspěly i hodně dobře natočený scény z belfastských ulic, přišly mě dost autentické. Samozřejmě lví podíl na silném prožitku z filmu mají herci. Zejména Daniel Day-Lewis si mé pochlebování zaslouží, protože to, jakým způsobem on své postavy umí ne zahrát, ale přímo dostat do divákova srdce je něco fascinujícího a naprosto vyjímečného. Jeho boxer mě dal ránu, která nebolela mé tělo, ale mou duši. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Další z vynikajících "IRA" filmů. O Danielu Day-Lewisovi a Emily Watsonové nemá cenu se zbytečně rozepisovat, pouhá jejich jména zaručují vysokou kvalitu snímku. Příjemně mě překvapil Gerard McSorley v roli Harryho. Sice se říká, že hrát záporáka je to nejjednodušší v herecké branži, nicméně on se v tom opravdu vyžíval a skoro se svým známějším kolegům vyrovnal. Nemá cenu tady polemizovat nad příběhem a rozebírat, kdo má z obou znesvářených táborů větší nebo menší vinu, každopádně je ale jisté, že jde o velmi kvalitní snímek, který z hlavy jen tak lehce nevymizí. Jen malá výtka na závěr - ta poslední otázka (ptá se voják) a poslední odpověď (odpovídá Watsonová) už ve filmu být nemusely, jsou zcela zbytečné a totálně klišovité. Jinak je to bez chyby. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Ira film s Danielem Day - Lewisem, kterému sekunduje Emily Watson a Brian Cox? Ano to je přesně Boxer. Drama z prostředí belfastu ukazuje život a utrpení tamních lidí. Jejich mentalita je někdy až šílená, ale film ukazuje, že i v blázinci má někdo chladnou a rozumnou hlavu. Jim Sheridan je zvlaštní režisér s vlastním stylem, který ve svých filmech má rád Daniela Day- Lewise. Ten patří mezi herce, kteří roli dají všechno a všechny jeho postavy byli opravdu dokonale zahrané a nejde jinak než obdivovat tohoto geniálního herce. Emily Watson je moc dobrá herečka a nese také jistý kus filmu na sobě. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Daniel Day-Lewis je pro me v mnoha ohledech herec cislo jedna - skoda, ze toci tak malo filmu - ale kdyz se pro nejaky rozhodne stoji to za to - stejne jako v pripade tohoto filmu, kde bych se nebal jeho boxersky vykon prirovnat ke slavnemu Zuricimu bykovi v podani De Nira. ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Jak je pro Sheridanovu tvorbu typické, i Boxer se vyjadřuje k ožehavým společenským otázkám. Jeho hlavním hrdinou je Danny Flynn, bývalý člen Prozatímní irské republikánské armády, který se po čtrnácti letech strávených ve vězení vrací domů do Belfastu. V něm je situace ke konci 90. let už o něco klidnější než v předchozích dekádách, zahořklost členů IRA, kteří jsou nuceni sklonit zbraně, však přetrvává. Přestože nikdo ve filmu nechodí do kostela ani jinak nepraktikuje náboženské rituály, spor mezi irskými katolíky a britskými protestanty je prodchnut hlubokou vzájemnou nenávistí. Více zde. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Je to jeden z těch filmů, v jehož průběhu nejsou žádné efektní scény nebo laciné vyvražďování. Chytne vás ani nevíte jak. Skvělý Daniel-Day Lewis a Emily Watsonová. Rozhodoval jsem se mezi čtyřmi a pěti, ale závěr to rozhodl za mě. Napodruhé je to o o dost slabší, ale na pěti zůstávám už jen proto, že jsem se dozveděl dost o tom, jak to v Irsku vypadalo. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Zajimavej film, ale prislo mi, ze se tak trochu nemohli tvurci rozhodnout, jesli vypravet o vztahu boxera s bejvalou pritelkyni, o pomerech v Anglii, IRA a nebo o boxu a je z toho takovej spletenec vseho dohromady, ale musi se uznat, ze se to povedlo skloubit dobre. K tomu tu je perfektni obsazeni, predevsim Watson a Day-Lewis, kterej vypada fakt hodne ve forme a boxersky zapasy jsou natoceny hodne slusne. Slusny drama, ale na 5* nebude. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ještě pár filmů a Lewisek půjde na chvilku ke mně domů do topky. Tady byl opět senzační a jsem ráda oproti mužskému pokolení, že tam zase tolik pudrovaček nebylo. Je to umění, naházet do jednoho mixéru, kýbl romantiky, boxu a nenávisti mezi proti protestanty a katolíky v poměru, který ve výsledku chutnal i když ta hořkost z nesmyslných nesvárů přece jen chvíli zůstane na jazyku. Jimovi se povedlo zapůsobit na tu správnou strunu našich emocí a za to mu patří díky. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Oh Danny Boy, the pipes, the pipes are calling from glen to glen, and down the mountainside, the summer's gone and all the flowers are dying, 'tis you, 'tis you must go and I must bide... Nejen kvůli jménu hlavního hrdiny i jeho představitele mi tahle píseň zní neúnavně v uších celou dobu stopáže a ještě dlouho po závěrečných titulcích a když jsem u Ve jménu otce nabádala k tomu, abyste zapomněli na Shawshank a Monte Crista, budu znovu protivná a vyzvu vás, abyste u příběhu jednoho kluka z ringu a jeho úsilí o normální život a lásku zapomněli na Rockyho. Tohle není decentní americká pohádka (nic proti Rockymu), tohle je syrová irská balada, obírající až na kost a vytírající veškerou špínu belfastských ulic s pečlivostí metaře usilujícího o překročení normy. Sheridanovu (a Day-Lewisovu) irskou trilogii netvoří hezké a příjemné filmy, po kterých by se vám blaze usínalo, ale přemýšlet vás donutí určitě, takže prosím žádné předčasné házení ručníku do ringu. Když jsem se kdysi ptala jednoho svého náhodného známého, pocházejícího ze stejného města jako Danny Boy Flynn, jaké jsou skutečné vztahy mezi znesvářenými obyvateli Smaragdového ostrova, řekl mi dost udiveně, že stejné jako kdekoli jinde - že většina lidí nechce nic než klid a mír, protože obyčejní lidé nebývají nepřáteli jiných obyčejných lidí. Nepochybně, ale fanatismus, beznaděj a ponížení dokáží tvořit rozdíly i tam, kde žádné nejsou ("I'm not a killer, but this place makes me want to kill") a výsledky zná mnohý z nás na vlastní kůži. Boxer nepotřebuje mnoho kol na to, aby vás knokautoval a díky Day-Lewisovi (netroufám si posoudit jeho boxerské dovednosti, ale jeho pravému háku bych se vyhnula obloukem, naproti tomu jeho mistrovství mě nutí notovat si další úryvek z úvodní písně, a sice "Oh Danny Boy, I love you so") a všem dalším zúčastněným se necháte složit bez reptání. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Drama o irském klukovi, kterého propustí po čtrnácti letech z vězení a on se vrátí domů, kde zuří válka, jeho láska je provdaná a kolem je plno lidí,co by ho nejraději neviděli. Ale on se nevzdává a dokonce ani nehodlá odejít. Bojuje svým tichým, zarputilým způsobem, jenže proti fanatikům se bojuje špatně. Velmi dobré a působivé drama na téma irského terorismu s opravdu pěknou romatickou vložkou a zajímavým závěrem. Při sledování tohohle filmu si najednou uvědomíte, jak jste rádi, že tam nemusíte žít. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Filmy s boxerskou tématikou rád nemám, ale Boxer se tomu vymyká, protože box v něm hraje jen ryze vedlejší úlohu. Jde o psychologické drama navrátilce z vězení, který řeší problém zpětného zařazení do společnosti rozdělené občanskou válkou, všudypřítomným terorem a zastrašováním. Navíc se musí vyrovnat s milostným vztahem přerušeným 14-letým pobytem ve vězení a faktem, že jeho dřívější partnerka má novou rodinu a závazky ke své komunitě i svému dítěti. Napínavé do posledního okamžiku, velmi dobře napsané, zrežírované i zahrané. Silný film o jedné nešťastné zemi a nešťastné době. Celkový dojem: 90 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„I'm not a killer, Maggie, but this place makes me want to kill.“ Zlé časy v Ulsteru, kdy člověk uprostřed toho všeho těžko mohl stát mimo a v nich uvězněná naprosto přirozená herecká trojice Day-Lewis, Watson, Cox. Sheridanův snímek možná trpí jistou žánrovou roztříštěností, ale raději sledovat milostné drama o boxu ze Severního Irska než sociální drama o koksu ze Severního Česka. Tím koksem myslím pochopitelně uhlí.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Skvěle fungující spolupráce dua Jim Sheridan a Daniel Day-Lewis mě uchvátila již ve filmu Ve jménu otce. Z Gerryho Conlona, který ve Jménu otce ztvárnil muže, který byl neprávem obviněn a poslán do vězení za zločiny spáchané ve jménu IRA, se zde z vězení vrátil napravený "Boxer" Danny Flynn. Opět mistrovsky vystavěný příběh z nebezpečného prostředí IRA, do něhož je zde velmi úměrně a příjemně zapletena něžná, avšak s obtížemi naplnitelná romance s dávnou láskou v podání Emily Watson. Jiskření a chemie mezi nimi je až neúnosně silná, a každou chvíli, kdy byli vedle sebe, jsem si strašně přála, aby "něco bylo.":) Pak, při procházce na pláži, dostala Emily konečně ten správný nápad a nádherná scéna byla na světě:) Scéna, kdy ji Daniel navštíví doma, je naprosto odzbrojující a způsobila mi mrazení po těle a zvýšený tlukot srdce. Filmy na nás neustále chrlí lidské vztahy jeden za druhým, které sice působivě dokáží svým ztvárněním a fungující přitažlivostí mezi postavami upoutat, ale jen u mála z nich jsem cítila nějaké mrazení při jejich vzájemných pohledech či vnímala silně působící chemii. V Boxerovi jsem ji vnímala hodně, a to jen dokazuje, jak může být takový filmový vztah či jeho vyznění, dvou lidí jedinečný. Oni to všechno dokázali přenést i na mě, nebo mě dokázali pozvat mezi sebe:) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi hodnotný príbeh po všetkých stránkach, režisérsky, herecky a technicky zvládnutý po všetkých stránkach. Odfajkol som si ďalšieho bezchybného Day-Lewisa. Napätie a lepšie zdramatizovanie počas deja (záver je dokonalý), by filmu vyniesli aj piatu hviezdičku. Inak ale nemám čo vytknúť. 85%. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Príliš ,,nehollywoodske" spracovanie, príliš nezábavné.... príliš nudné. Netvrdím, že politické udalosti prenesené na filmové plátno musia byť obsiahnuté divným humorom či nebodaj paródiou na tak vážnu tému. Neočakávala som žiadne ironizovanie, prikrášľovanie a zjednodušovanie. Odhliadnuc od politických intríg mi však milostná linka medzi Danielom a Emily pripadala až zúfalo nedôležitá, tupá a silená. Nemohla si Emily zobrať do partie herca, pri ktorom by sa netvárila ako kyslá uhorka? :) Film na jedno pozretie, film, ktorý mi vyšumí z hlavy skôr než sa v nej stihne udomácniť. ()

Reklama

Reklama