Reklama

Reklama

VOD (1)

Nostalgické drama, které podle Keaneovy hry natočil režisér Jim Sheridan (Moje levá noha), se odehrává v západním Irsku 30. let minulého století. Majitelka půdy, na níž hospodaří drsný Bull McCabe (Richard Harris), se po manželově smrti rozhodne zkultivovaný pozemek prodat tomu, kdo nabídne nejvíc. Zdá se, že Bullův sen o vlastní půdě, kterou získá pro sebe a svého syna, se konečně naplní. Jeho naděje však zničí bohatý Američan (Tom Berenger) a střet mezi oběma muži vyústí v tragédii. Neústupný McCabe, v jehož minulosti se skrývá temné tajemství, sice má opět vytoužený cíl nadosah, ale zjišťuje, že jeho syna (Sean Bean) budoucí dědictví nezajímá… Richard Harris byl za svůj vynikající herecký výkon nominován na několik cen, včetně Oscara a Zlatého glóbu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

emma53 

všechny recenze uživatele

Možný spoiler : Velmi vydařená atmosféra irského venkova s neústupným, pyšným, tvrdohlavým (řekla bych až despotickým) samorostem Bullem McCabem, který pro svou pastvinu žije a dýchá. On jí totiž celý svůj život zúrodňoval a moc dobře ví, co pro lidi, kteří prošli hladomorem znamená, i když jí má pouze pronajatou. Ne tak tomu ale je s jeho synem Tadghinem, který nezdílí otcovu lásku a vztah k půdě, ale spíš ho v jeho mladém věku zajímá jedna pohledná cikánka. Ale takhle by to stále nešlo a tak se Bull ocitá v situaci, která má rozhodnout, komu nakonec tahle pastvina připadne a to je ta chvíle, kdy přichází drsné drama, které je možná pro mnohé nepochopitelné, navíc s koncem, který se mi zdál trochu přes čáru. A i když Richarda Harrise znám z některých filmů, tak tahle jeho role mi nejspíš utkví v paměti nejvíc. Sean Bean hrál opravdu velmi zdařile poslušného synka, který je duchem někde úplně jinde i když chvílemi mně připadal jak mentálně postižený a pro jemné odlehčení celého dramatu si obecního blázna zahrál výborně John Hurt. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Silný príbeh upozorňujúci v druhom pláne na nezdravé preceňovanie uctievaných modiel. Sivovlasý starousadlícky bradatý roľník pôsobí ako kňaz akejsi neznámej pohanskej cirkvi. S mohutnou bradou, bakuľou a obnoseným šatstvom sa venuje svojmu náboženstvu v podobe poľa a dobytka. Medzi miestnymi požíva prirodzenú autoritu. V opozícii mu stojí náboženstvo peňazí a dravého podnikania, nehľadiace na tradície a zbožštenie pôdy. Reprezentované je arogantným navrátilcom z Ameriky bez kúska empatie, len s podnikateľským plánom (tak veľmi pripomína dnešných investorov). V konflikte týchto dvoch božstiev (pôdy a tradícií vs. peňazí a rozvoja) sa oficiálny katolícky farár pridá na stranu peňazí - koniec koncov, u svätuškárskych inštitúcií je to pravidlo. Hrču v hrdle na hlavu porazeného starousadlíckeho gurua spôsobí zrada farára, sebavedomosť amerického namyslenca a prchká pochabosť vlastného syna. Napriek tomu, že starcove reči majú hlavu aj pätu a sú presvedčivo odargumentované. Synovo správanie nezaručuje solídne a pokorné pokračovanie v generáciami pestovanej starostlivosti o kus zeleného poľa a pastviny. Navyše, samotný prírodný guru má, napriek sympatickým zásadám maslo na hlave z minulosti, ktoré si navodil extrémne silným vzťahom k zemi a túžbe ju vlastniť. Zaťatosť pri extrémnom uctievaní čohokoľvek je totiž schopná zmeniť inak aj veľmi rozumných ľudí na pološialené vraždiace beštie. Richard Harris, Sean Bean aj miestny poloblázon v podaní Johna Hurta herecky excelujú. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Typický irský film. Pastvina, boj o pozemky, rybaření, či potulování, a do toho hledání cesty od jednoho člověka ke druhému. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Írska nátura velí nikdy sa nepoddať, 18rokov sa nezhovárať s manželkou, neplakať keď plačú iní. O čom je ale potom život ? O zopár akroch poľa ?! ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Působivé drama o lásce k půdě, možná až o chorobné lásce k půdě, která jde přes mrtvoly. Starý Bull o pronajatou půdu pečuje celý život a když se naskytne šance ji koupit, nic ho nemůže zastavit. Jenže je půda vždycky jenom štěstí? V tomto případě určitě nebyla. ()

Sheldra

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně bych neměla hodnotit film, ze kterého jsem viděla jen 20 minut, jenže tohle není hodnocení, nýbrž výstraha: Pastvina v českém podání může směle aspirovat na nejúděsnější dabing všech dob, s největší pravděpodobností se umístí na druhém místě za Policejní akademií, namluvenou jediným hlasem chlápka, co nedávno prodělal záškrt a není si zcela jist svou sexuální orientací. V zájmu zachování duševní rovnováhy (a své televize) si to sežeňte v originále!!! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Perfektna drama o irskom vidieku, pribeh je z 30.- rokov minuleho storocia, ide aj o predaj pody, Richard Harris exceluje, mlady talentovany Sean Fazula ukazal, ze je vyborny herec : 89 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

V prvom rade vynikajúci výkon Richarda Harrisa, ktorý je výborným ťahúňom a aj v tomto filme vie obsiahnuť každú jednu scénu, v ktorej sa nachádza. Žral som mu všetko, ešte aj ten jeho írsky tanec. Ale film nestojí iba na ňom. Dobre zachytená je aj atmosféra írskej povahy a duše, ktorá je zemitá a balancuje na priepasťou svojich túžob - tých jednoduchých, i tých hlboko skrytých. Zaujímavé je aj to, že tu nemáme klasických kladné a záporné postavy, každá jedna postava si nesie niečo z oboch a vo filme sa to premiešava zo strany na stranu. Pastvina je iba nástroj. Síce spracovanie je iba priemerné a ani írske prostredie nie je nič, čo by uchvátilo (aspoň Stredoeurópana), ten tragický záver je tiež možno až príliš, ale napriek tomu dokáže film baviť a zároveň niesť odkaz. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Působivé drama z překrásného, ale drsného irského venkova, ještě navíc z irského venkova 30. let minulého století. Líbilo se mi to moc. Prvotřídní herci, dramatický příběh s nezapomenutelným finále, působivá hudba... Pastvina je film, který nejspíš mnoho lidí nevidělo a je to obrovská, obrovská škoda. Všechny jeho nominace jsou naprosto zasloužené. Téma je skutečně silné a perfektně natočené. Opravdu skvostná záležitost, kterou jsem rozhodně neviděl naposledy. Film je to opravdu depresivní a neveselý, ale zároveň neskutečně krásný a silný. Naprosto doporučuji. 75%. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Pekná dráma z drsného prostredia írskeho vidieka, kde je celkom slušný problém z kamenistej pôdy vytvoriť kúsok úrodnej pastviny a kde ľudia kvôli kúsku takejto úrodnej zeme dokážu byť fakt nebezpeční... Pochváliť treba ešte aj dosť dobré herecké výkony hlavných postáv. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Není to tak emočně unášející jako hloubka morálního rozměru v Oxen, případ je prostší stejně tak jako jeho hrdinové, ale nestrojenost rurálního dramatu, stejně jako ambivalentní moc kontroverzní, nicméně skálopevné prostoty ducha si lze vychutnat se stejnou silou. Kvalitně vykreslená psychologická freska rodinných vazeb, od níž neočekáváme než tragický konec. Aneb když vás přemůže nezlomnost a vaše kořeny. Což by se dnes už sotva mohlo stát – inu každá doba nabízí jiný zdroj rodinných tragédií. Viděno naštěstí v původním znění. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Docela hluuuboko zapadlý snímek Jima Sheridana s mladě ušatým Seanem Beanem a charismatickým Richardem Harrisem. Na to jak na první pohled hrubozrní "kluci" jsou hlavními postavami, tak jde o velmi silný psychologický příběh s fokusem na vztah otce a syna, respektive dysfunkčnost celé rodiny s fatálním dopadem na všechny. A to vše v neokoukaném a přirozeně nasnímaném prostředí irského venkova. Herci jsou opravdu vynikající, a přestože synopse The Field nemusí každému znít jako něco superlákavého, tak "naživo" jde o silně dramatický zážitek s neodvratným finále s vynikající gradací. 90% ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Syrové, autenticky působící obrazy ze života nedávného irského venkova, jimž vévodí Bull Richarda Harrise.(max.70%). ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus těžkopádný průběh celého filmu. Jakoby se tvůrci učili na nějaké škole filmovému umění a toto byl jakýsi domácí úkol. Herci Harris, Bean, Hurt ale byli dobří a jejich výkony jsem kvitoval jako to nejlepší na celém snímku. Film nás přivádí do neobvyklého prostředí, ale přesto nedokázal dosáhnout aspoň šedého průměru. ()

nmarca 

všechny recenze uživatele

Ač film plný slavných jmen, byl vcelku k nepřečkání. Typické drama z chudého irského venkova - boj o kus pole a pár kusů dobytka, desetiletí trvající rodinné křivdy, zuřivost, tvrdost srdcí. Nic výjimečného. ()

Reklama

Reklama