Reklama

Reklama

Moje levá noha

  • Irsko My Left Foot (více)

Obsahy(1)

Skutečný příběh o životě, radostech a zázracích. Film Moje levá noha je mimořádně pravdivý příběh Christy Broxna (Daniel Day Lewis), muže s nekonečnou láskou, vášní a chutí do života, která překonává jeho těžký hendicap - ochrnutí. Ačkoliv jeho otec (Ray McAnally) se odmítá smířit s nemocí svého syna, paní Brownová (Brenda Fricker) ho přivítá do srdce její velké rodiny. Díky její podpoře a bojovnosti, se z něho navzdory ochrnutému tělu stane milý a prudce inteligentní člověk se zdravým smyslem pro humor. Pomocí prstů své levé nohy dokáže Christy zprostředkovávat svá slova, představy do něčeho co se vzápětí stává uměleckým dílem, nejprodávanější povídkou a básní...opravdovým triumfem nad osudem. (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (250)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Když si šel Daniel Day-Lewis pro Oscara za tuhle roli, působil tak úžasně charismaticky - bledý, dlouhé černé lesklé vlasy, černý frak - a atmosféra v sále by se dala krájet. Vím, že jeho kouzlo je jako důvod, který mě přiměl se podívat na tento film, trochu povrchní, ale díky tomu jsem měla jeden z nejhlubších filmových zážitků. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 2 : Herec HR - Daniel Day-Lewis, Herečka VR - Brenda Fricker + 3 nominace: Nejlepší film, Režie, Scénář - A ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Day Lewisova herecká metoda, kdy svojí postavou žije i v pauzách mezi natáčením, nese jak se zdá, své ovoce. V tomhle filmu je totiž....neuvěřitelný. Já jsem k hereckým ztvárněním fyzicky indisponovaných lidí vždycky spíše kritický, protože kolikrát se jedná jenom o extatické přehrávání, ale Day Lewis, to je jiná. Svým výkonem smazává hranici mezi herectvím a realitou. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Neobyčejně silný lidský¨příběh s obyčejně skvělým Day-Lewisem. Irsky syrové. 85% Zajímavé komentáře: Lima, Dr.film, Bobek15 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jim Sheridan si pro svůj debut docela pomohl, vybra si látku, která je sama o sobe mimořádně silná a ještě si do hlavní role dosadil jednoho z nejlepších herců na světě Daniel Day-Lewise, který samozřejmě je absolutně dokonalý, ale právě mě něco říká, že bez něj by tomu chyběla celková syrovost příběhu. Ty hvězdičky co filmu dávám, jsou v pdostatě všechny jeho. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Bezpochyby velmi zajímavý film s vysoce kvalitním výkonem Daniela Day-Lewise. Ten se místy opravdu překonává a dodává hlavní postavě takřka tragický nádech, byť ten film jako celek nakonec vyznívá spíše optimisticky. Každopádně zasloužený Oscar pro hlavního hrdinu. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Učebnicový příklad filmu, který stojí a padá s hlavním hereckým výkonem. A díky Danielu Day-Lewisovi stojí sakra pevně na obou nohách, nejen na té levé. Příběh mozkovou obrnou postiženou Christyho Browna, který se navzdory počátečnímu podceňování stal uznávaným umělcem, není dramatický tím do očí bijícím způsobem, je to malé drama jednoho života, které je překvapivě spíše plné lásky než odmítání. Je to příběh postupného napovídání "co jsem" těm, kteří mě milují, ale se kterými nemohu dobře komunikovat. A Day-Lewis dokáže být v těch všedních a často minimalistických epizodách naprosto přirozený a uvěřitelný... Jeho dokonalé nastudování pohybů i hlasových projevů postiženého člověka bere dech už samo o sobě, ale tím skutečným hereckým výkonem je umění vyjadřovat omezenými prostředky silné emoce. A byl bych nespravedlivý, kdybych opomenul jeho láskyplnou matku v civilní a lidsky vřelém ztvárnění Brendy Frecker. Krásný film. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Silnější hereckou osobnost si nemohl režisér vybrat. Daniel Day-Lewis je naprosto bezchybný, geniální a tento výkon pro mě znamená asi první "neherectví" co sem kdy od herců viděl. Můj otec, který během filmu přišel, nemohl uvěřit, že Christyho hraje opravdový herec. Naprosto nerozeznal rozdíl mezi jím a skutečným Christym... Není se čemu divit. Oscar je zasloužený. Film je moc krásný, ale do 5* mi schází možná jen něco málo. Krásný film o synovi a jeho vztahu s matkou. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Důkaz, že to jde i bez vlezlého sentimentu, který v podobném typu filmů působí jako mor kosící veškerou působivost. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Jde o skutečnost, takže o kýči ani hraní na city mluvit nelze. Christy Brown byl prostě Christy Brownem s osudem takovým, jaký ho potkal. Nikdo by však neřekl, že se s touto postavou prostřednictvím Daniela Daye-Lewise setkáme ještě jednou - a to v takhle zdrcující podobě! ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Mě se na tom hlavně líbilo, že nejde jen o glorifikaci postiženého člověka, co to někam dotáhl, ale že ukážou i jeho temnou stranu. Hlavní hrdina dost chlastá a dokáže dostat do rozpaků snad všechny kromě mámy. Hodně se mi líbila scéna s fotbalem, jak Day-Lewis neoblomně chytá hlavou a pak dá tu penaltu. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jo, jo, já už si od Posledního Mohykána myslím, že Daniel Day Lewis je talent. Dabingem by film určitě hodně ztratil. Dojemné. Ale řekněte mi jednu věc. Jak se sakra Lewis naučil psát a kreslit levou nohou. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Byl bych dal tři, nebýt toho, že jsem si přečetl velmi stručný životopis Christyho Browna. Měl jsem podezření, že scénáristé ten život prošmikali tak, aby z toho vznikl hezký keřík střižený pěkně do oblouku, po němž hladce stečou slzy dojetí. Nečekal jsem nicméně, že ten film vyhezkává skutečný život C.B. až tak bezostyšně. Vzpomněl jsem si, jak jsem četl K. Gotwalda, v jehož sebraných spisech chybí vše mezi Molotovem-Ribbentropem a Barbarossou. Proč asi, že? ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Skvělé, úchvatné, emocionální, někdy smutné, někdy šťastné tak těmito slovy by se dala charakterizovat autobiografie Christyho Browna. Člověka, který se narodil s mozkovou obrnou a jediná pohyblivá část těla byla jeho levá noha. Díky pomoci své matky a silné vůli se naučil levou nohou psát a malovat a stal se z něj úspěšný spisovatel. Daniel Day-Lewis, který ztvárnil Christyho Browna neuvěřitelným způsobem a budete si doslova užívat každý jeho pohyb, gesto či promluvení. Jeho zapálení pro roli bylo takové, že dokonce i o přestávkách mezi natáčením neslezl z vozíku!! A výsledek jeden z nejúchvatnějších hereckých výkonů, který byl naprosto poprávu oceněn Oscarem pro nejlepšího herce. Brenda Fricker, která ztvárnila Christyho matku také zahrála výborně a její výkon byl oceněn Oscarem za vedlejší roli. Jeden z nejlepších autobiografických snímků jaké jsem měl tu čest shlédnout........ ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Můj psychiatr pokorně žádá zdejší určovatele filmového vkusu, aby nerozhazovali pětihvězdy za každého postiženého, kterého ve filmu potkají. Mne pak totiž vysoké hodnocení nutí ke zhlédnutí snímku založeném na zběsilém poulení očí, urputném kroucení hlavou a nekonvenčním huhlání, což mi způsobuje záchvaty vzteku a následnou hospitalizaci. Pokoušel jsem se nad toto drámo povznést tím, že si udělám čárku při jakémkoli náznaku humorného odlehčení, ale nakonec jsem nakreslil jen jednu za mimořádně vtipný pokus o sebevraždu břitvou drženou v prstech levé nohy. A to by mne, tedy v nějakém nenáročném snímku, penaltový gól ochrnutého bez problémů pobavil. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Permanenentní čtyřhvězdička, o jiném hodnocení bych ani neuvažoval a nevím, jak jde k jinému dojít. Poctivě vydřená všemi zúčastněnými, zdaleka nejen Day-Lewisem. Zároveň ale moc velký kalkul na nějakou intenzivní spokojenost. Dá se říct, že všichni se zde tak urputně snaží natočit kvalitní film, že právě viditelnost té snahy, ač nepochybně úspěšná, je od plného počtu odtrhává. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na úděl nežehrající mateřská láska, paličatostí živená vůle, rodinná pospolitost utužovaná zlými časy a ty nejtěžší bitvy odehrávající se uvnitř. Oheň irské syrovosti, z kterého přes to všechno sála životní optimismus.. Opěvovat výkon Day-Lewise je jako nosit Iry do hospody na pintu, přesto musím poznamenat, že nebylo vteřiny, ve které by nebyl Christy Brownem. A s tím plnovousem už s předstihem 23 let vyhrál casting na roli Abrahama Lincolna.. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Ake to je mat krasnu dusu, no telo mrzaka? Ake to je mat mozog umelca, ale pokrivenu tvar postihnuteho? Ake je to mat v hlave myslienku, napad, no nemoct to ostatnym dat najavo? Aky je to pocit nemoct si uzivat zivot plnymi duskami, ale len cez slamku? A ako sa to napriek tomu vsetkemu da prekonat? O tom je tento film. (10/10) ()

Související novinky

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

Daniel Day-Lewis ohlásil herecký důchod

21.06.2017

Kdyby se dával dohromady seznam nejlepších žijících herců, stoprocentně by na něm nechyběl Daniel Day-Lewis. Šedesátiletý držitel tří Oscarů je legendou, která do svých rolí dává úplně všechno, a… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sheridanova černá mše

Sheridanova černá mše

16.01.2009

Moje levá noha, Ve jménu otce či blížící se americký remake dánských Bratrů. I tento malý vzorek z filmografie Jima Sheridana stačí k tomu, abychom se intenzivně zajímali o jeho plány do budoucna.… (více)

Najlepší írsky film na LFŠ

Najlepší írsky film na LFŠ

18.07.2005

10 000 filmových fanúšikov rozhodlo, že najlepším írskym filmom všetkých čias je THE COMMITMENTS, adaptácia bestselleru Roddyho Doylea v réžii Alana Parkera. V ankete predbehol aj v našich končinách… (více)

Reklama

Reklama