Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do psychiatrického ústavu v malém městě nastoupí pracovat mladý psychiatr. Zde se seznámí s ředitelem, který je rovněž mírně vyšinutý a hraje ho ikona slasherů Donald Plescance. Jedné noci vypadne v celém městě elektrický proud a veškeré elektrické systémy v ústavu vypadnou z provozu. Toho využijí čtyři pacienti - nebezpeční maniaci, kteří tak mají možnost uprchnout. Nejdříve si to namíří do obchodu, kde si vyberou každý svoji vražednou zbraň a pak přímo k mladému lékaři a jeho rodině domů .. (Flipnic)

(více)

Recenze (50)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušné. Zaujmou především postavy uprchlých psychopatů, kteří jsou zahráni na jedničku. Není to zrovna nejstrašidelnější horor (ale poslední půlhodinka už jakous takous atmosférou disponuje), tady jde spíš o zábavu, tak jako ve většině slasherů. Vraždy jsou dostatečně zajímavé a pobaví, všimnout si lze i odkazů na jiné horory (nejnápadnější je hokejové maska). Přesto má film spoustu slabších míst, závěr vyšumí do ztracena a po týdnu si Alone in the Dark nejspíš nebudu vůbec pamatovat. Tři hvězdy postačí. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Som celý život v blázinci. Nebudem za to ešte aj platiť.“ Tento film som prvý raz videl až v roku 2017. Dovtedy som nevedel, že existuje a to napriek tomu, že filmografiu zmäteného, raz zlého, raz uchádzajúceho, režiséra Jacka Sholdera mám zmapovanú pomerne detailne (Tajomné zlo, Arachnid, Renegáti, Supernova, Skica smrti 2). Alone in the Dark je jeho režijným debutom, ktorý prišiel len rok po mojom narodení. A, veľmi prekvapivo, ide asi o najlepší alebo aspoň jeden z najlepších filmov v Jackovej kariére. Jasné, pri pohľade na béčkarské céčko Arachnid to bohvieaké vyznamenanie nie je, ale faktom je, že Alone in the Dark je skutočne celkom dobré. Atmosférické, temné, na postavách vám záleží a sú sympatické, šéf kastingu dal dokopy vskutku pozoruhodnú bandu „ksichtov“ (Pleasence, Palance, Landau...) a skvelý je nápad o magoroch, ktorí ujdú z blázinca a začnú sa ponevierať medzi zdravými ľuďmi, čo nielenže môže dopadnúť príšerne, ale to tak aj dopadne. Vlastne by som sa ani nečudoval, ak by tomu niekto dal 70 – 80%. A trocha sa čudujem, že sme sa dodnes nedočkali remaku. Jack to nakrútil v produkcii Roberta Shaya, ktorý ho už o tri roky nato nahovoril na réžiu Jackovho asi najhoršieho filmu, Nočnej mory z Elm Street 2. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Kvalitní áčková vyvražďovačka... i když, nejedná se o klasický žánrový kousek. Za prvé, vrazi jsou čtyři. Za druhé, masku z nich má jen jeden, ostatní jsou jen úplně lidsky vypadající magoři. Za třetí, zápletka také není tak úplně šablonovitá. Tedy až na jednoho killera, zvaného Bleeder (když vraždí, krvácí mu z nosu), zde máme tři žádnou záhadou opředené utečence ze cvokhausu - lehce úchyláckýho prasečího ksichta, dobře psychopaticky vypadajícího 'kazatele', no a vůdce party Franka. Některé vraždy jsou vyloženě slasherácké, ale ta ústřední skupina obětí, ta zůstává hezky pohromadě a snaží se zabarikádovat doma a přesvědčit maniaky o jejich omylu. Takhle by to byl jen dobrý průměr, ale je zde ještě jedna věc, která to celé posunuje na ještě lepší průměr, a to sice Donald Pleasence, který si střihl roli naprosto suverénního šéfa blázince. Ale ani ostatní herecké výkony neurazí. Tak 7/10. (stopáž hodnocené verze: 01:33:30, screeny) ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

I když miluju horrory, tak čisté slashery jsou mým méně oblíbeným žánrem. U tohoto filmu ale rozhodně nevidím jedinný důvod, proč mu nedat 5 *. Na jednu stranu je to opravdu čistý slasher s řadou klasických klišé již od doby prvního Halloweenu, na druhou stranu je to excelentní horror a přímo mistrovsky odvedená práce v rámci žánru. Z blázince utečou čtyři totálně vyšinutí blázni a kosí si cestu k domu mladého lékaře, který do ústavu nedávno nastoupil. První polovina filmu je tradiční rozjezd, druhá polovina filmu se změní v obranu lékařovi rodiny v jejich domě uprostřed noci. Zde film trochu připomíná tradiční "zombies" horrory nebo film "Straw Dogs". Film se vyznačuje naprosto excelentními hereckými výkony všech zůčastněných postav, vtip, zajímavé momenty a i když se to zpočátku filmu nezdá, tak i řádnou dávku napětí. Nejlepší na tom je, že ohrožení přichází od čtyř maniaků, ne od jednoho, jak jsme ze slasherů zvyklí a tím se řada věcí ve filmu posouvá trochu jinam. Film má také výbornou kameru. Gore scény nejsou nijak výrazné, což je asi jedinná slabší stránka filmu, ale jak jsem již uváděl, všechny ostatní mistrně odvedené stránky filmu je bohatě vynahrazují. Pro milovníky žánru povinnost! ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Ani se mi nechce věřit, že je to debut Jacka Sholdera, který tři roky na to posral druhé dobrodružství Freda Kruegera. Alone in the Dark je totiž bezvadný a trochu netypický slasher, u něhož si nemůžete být stoprocentně jisti, co bude následovat. Čtyři uprchlí magoři jsou totiž nevyzpytatelní jako aprílové počasí a nevraždí každého hned na potkání, což má za následek v několika chvílích slušné napětí. Psychopatičtí maniaci jsou vybráni opravdu dobře, hlavně Martin Landau jako Kazatel byl nezvykle přesvědčivý. Bodycount jsem čekal trochu vyšší, vraždy nejsou moc o krvi a masu, ale i přesto si mě získal od prvních minut až do závěrečného konce na svoji stranu. P.S: jedním vyskytujícím se prvkem (krvácení z nosu) se jistě nechali inspirovat tvůrci průměrného Valentine. Jinak 80-procentní spokojenost. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Naprosto parádní horor ze starý školy, kterej ale rozhodně nemá pomalej rozjezd jak bývalo celkem zvykem například o Halloweenu atd, tady je hned od začátku cítit to napětí a že se prostě jedná o horor, na čemž má velkou zásluhu prostředí blázince a hodně zajímavej výběr herců, kdy Martin Landaou je neskutečně ďábelsky pošahanej a jde z něj opravdu strach a Jack Palance na tom neni o moc hůř. Ale je trošku škoda nesmyslný scény s krvácením z nosu, to bylo celkem příběhově amatérský a nesmyslný, ale jinak špička ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Kvalitný slasher, s názvom známej hororovej hernej série a zároveň aj novšieho akčne-hororového počinu, s ktorým však našťastie nič spoločné nemá. Donald Pleasence (Dr.Loomis z Halloweenu) sa predstavuje ako svojský riaditeľ psychiatrickej liečebne, kde má zatvorených aj 4 nebezpečných psychopatov, ktorým sa po výpadku prúdu podarí ujsť. Tí si to namieria do domu mladého psychiatra a pripravia jemu i jeho rodine nezabudnuteľnú noc. Práve títo štyria maniaci sú najväčším kladom filmu a poskytujú dostatočne rôznorodé násilnosti na to, aby dokázali privodiť strach z toho, čo sa stane ďalej. Špeciálne som si obľúbil postavu kazateľa Franka, do ktorého sa dokonale prevtelil Martin Landau a ktorý svojím psychopatickým pohľadom dokázal naozaj vydesiť. Samozrejme aj ostatné postavy sa úspešne posnažili a vytvorili naozaj špecifickú psycho partiu. Film má viacero skvelých, zapamätateľných scén a hoci je tu značná predvídateľnosť, pozitívom je, že takmer všetko je natočené v reálnych medziach, bez zbytočných efektov, preháňania, či nesmrteľných postáv. Fanúšikom slasherov by Alone in the Dark určite nemalo uniknúť. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Áno, nápad je to dobrý, štyria šialenci utečú z liečebne a terorizujú doktora, ale keď tí šialenci sú na scéne minimum času a film je dobrý iba keď sú na scéne, výsledok je bieda a ďalší zbytočne premrhaný nápad tiež. Úvodná psycho scéna luxus, ostatok strata času. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Slashery prožívaly na začátku 80. let neskutečné hody. Vraždilo se pořád, vším a hlavně bylo potřeba neustále dodávat nové a nové maniaky. Tady se mě líbil samotný nápad, že než abychom sledovali tajemný původ vraždící mašiny, zkrátka už tady jsou. Tedy nejsou, ale jsou zavření, jenže stačí výpadek proudu a oni si to hezky napochodují do městečka, kde se snadno zamíchají mezi obyvatele. Nechybí pro žánr povinná postelová scéna. Legendu ovšem je třeba hledat v jiném filmu. 40% ()

oli.G 

všechny recenze uživatele

Keby som to mal znázorniť grafom, začínalo by to niekde pri Antropophagus a končilo na úrovni Peckinpahovych Strašiakov. Neuveriteľné, ako sa zo smiešnych blbečkov v priebehu filmu stanú desiví maniaci a z úsmevného béčka špičkový a napínavý horor, ktorého vyvrcholenie v dome sa môže smelo prirovnať k prepadnutiu karavanu v Hills Have Eyes... akurát že trvá dlhšie. Aj poštári dokonca prestanú lietať. :) Keby to bolo menej pestrofarebné a trochu krvavejšie, a samozrejme, keby tam nebolo pár neuveriteľných zločinov proti logike, bolo by to aj na plný počet. Ale aj tak... pogo na koncerte The Sick Fucks... Tá ľakačka pri okne... A scéna s krvácaním z nosa! Chcel by som byť filmami takto milo prekvapovaný častejšie. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Jak dojde proud, je vše v pytli...Několik psychopatů, kteří utekli z ústavu, se rozhodne zlikvidovat nově nastoupivšího doktora, co přišel na místo minulého. Jsou totiž přesvědčeni, že svého předchůdce zavraždil... Největším přínosem je samozřejmě Donald Pleascence, který hraje vyšinutého psychiatra s grácií. Průměrný snímek je spíše vydařenou komedií, což zřejmě tvůrci nezamýšleli. Scéna v kuchyni mě doslova rozchechtala! Sem tam nějaká krev, ale výživného gore se divák nedočká. Bohužel ani mrazivé atmosféry. Doktor a jeho rodina jsou tak nesympatičtí, že jsem se nemohl dočkat jejich vykydlení... Ten malý spratek si o laškování s pedofilem přímo koledoval, tvůrci však měli jiný záměr... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Nebudem sa ani tak venovať (podpriemerným) kvalitám filmu (za zmienku stojí azda len jedna jediná zapamätateľná scéna: scéna na posteli), skôr ma ako fanúšika slasherov zaujala žánrová rovina. Keď v roku 1978 prišiel na scénu Halloween, jeho masívny úspech vyvolal nový hororový ošiaľ a zástupy napodobiteľov. Dnes už poznáme pravidlá žánru, no v roku 1982 to ešte také jednoznačné nebolo. Alone in the Dark si berie veľkú časť z Halloweenu (vrah sa vracia do mesta, dobíja sa do domu, cestou zabije pár ľudí, sleduje konkrétne osoby a nezabíja všetko navôkol), tak ako si z neho zobrali aj prvé dve Piatky trinásteho, ktoré definovali žánrové pravidlá (vrah v maske, zabíja mladých sexuchtivých ľudí, je neporaziteľný, dôraz na flashbacky). Ak by prišiel Alone in the Dark skôr a ak by to bol kvalitnejší film, takto by možno dnes vyzeral žáner slasher. No nevyzerá (chvalabohu). Z dnešného pohľadu film najviac spadá pod škatuľku "home invasion", no dobový pohľad odhaľuje viac než súrodenecký vzťah so žánrom slasher. A to je najzaujímavejšia vec na filme. Čo o ňom ale veľa vypovedá... ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Vyměňte bláznům doktora a na průser je zaděláno. Rodina pod atakem čtyř bláznů. Určitě nečekejte žádnej gorefest, ale pořádnou porci napětí a spoustu známejch ksichtů. Moc mi ale nesedl ten konec. ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Standartní slasher z osmdesátých let, který se od ostatních kousků té doby liší jen tím, že vrazi jsou tři uprchlí šílenci (vyžraný pedofil, kněz žhář a paranoidní voják), plus jeden hemofilik, který mi přišel ve filmu úplně zbytečný... Normálně bych dal asi za tři, ale herecké výkony jsou naprosto parádní, proto jeden bodík navrch... ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Ta úvodní scéna, byla opravdu perfektní. Ale jinak, ničím jiným Alone in the Dark už vyloženě nepřekvapil. Atmosféra ale nebyla špatná, psychopati, ze třetího patra zahraný skvělě, vraždy ale suchý, ve stylu uškrcení či bodnutí nožem. Třetí hvězda, za postelovou scénu, s překrásnou blonckou Carol Levy. Pár zajímavostí  - první celovečerní film, distributora New Line Cinema, jeden z prvních Hororů, se zvukem Dolby Stereo, Donald Pleasence, z Halloween série a mihne se tu i Hororová královna Lin Shayne, která v té době začínala s filmovou kariérou - její bratr, produkoval tenhle film a je zároveň zakladatelem společnosti New Line Cinema. (295. hodnocení) ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Jsem lehce zklamán.Čekal jsem něco úplně jiného, čekal jsem slasher, ale dostal jsem takovej mysteriózní horor. I když herci byly výborní hlavně jako vždy dokonalý Pleasence. Ale bohužel film je docela zbytečně roztahaný, a ani atmosféra se nekoná. Čekal jsem moc a kromě poměrně ladné hudby, a kvalitních herců jsem nedostal nic moc. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Už ve svém debutu Jack Sholder předvádí jak nemá vypadat správný horor. Ani náznak hrůzy a napětí jen střípky, převládá komediální křeč, která však nevyvolává úsměv. Přitom zaděláno na pořádný slasher by bylo, čtyři různorodí psychopati na útěku z léčebny, co víc si přát. Bohužel jejich cesta jest lemována neumětelstvím páně režiséra a místo děsu vyvolává jejich počínání spíš rozpaky. Za nejlepší se dá považovat jejich obléhání domu rodiny nebohého lékaře, pouze zde se přece jen objevily ony kýžené fragmenty tolik postrádaného napětí a pár dalších hororových propriet, trocha krve a nějaký ten křik. Záhadou pro mě zůstává mé vlastní hodnocení, tři hvězdy de facto za nic. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

Dlouhej, širokej a senilni s kuší zdrhaj z ústavu aby učinily pomstu! Bavily mě tam dohromady tak dvě scény.. ztoho jedna byla prodírání matraci kudlou. Táhlo se to jak kolo do kopce. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Měl jsem chuť za poslední scénu nakouřit tři, ale prostě to nejde. Taková sbírka nelogičností, trapných scén a neherců je typická po špatnou produkci 80. let. Navíc v domě se snad krom hlavního protagonisty tváří všichni jako by se nic moc nedělo. K tomu film obsahuje naprosto meganesympatickou dětskou postavu, která vysloveně volá po popravě. Žel nestane se. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Postavy Kazateľa, Tlsťocha (jeho herecký predstaviteľ je vskutku presvedčivý a mentálna retardácia je v jeho podaní ľahko uveriteľná), Hemofilika a Plukovníka držia film celú dobu nad vodou. Je to veru podarená squadra psychopatov - jeden viac mešuge ako druhý a najmä vďaka ich pokriveným charakterom mi Alone in the Dark tak ľahko nevyprchá z mysle. ()

Reklama

Reklama