Reklama

Reklama

V roce 1988 japonská vláda shodila atomovou bombu na Tokio poté, co experimenty ESP na dětech selhaly. V roce 2019, 31 let po bombovém útoku na město, se Kaneda, vůdce motorkářského gangu, pokouší zachránit svého přítele Tetsua před tajným vládním projektem. Bojuje s protivládními aktivisty, chamtivými politiky, nezodpovědnými vědci a mocným vojenským vůdcem, dokud se náhle neprojeví Tetsuovy nadpřirozené schopnosti. Na olympiádě v Tokiu probíhá závěrečná bitva, která  odhaluje tajemství experimentu. (POM Anime)

(více)

Recenze (318)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Moje milovaná Sněhurka se svými sedmi kámoši šprtajzlíky to teda rozhodně není. Kdo je kdo, co je co, proč se dějí věci takhle a ne jinak, měla jsem v souvislostech chvilkama solidní hokej, ale to, že jsem u této sci-fi vydržela a ani nedutala, o něčem svědčí. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Totální existencionální sci-fi anime, potřásající si pravačkou s A. C. Clarkem a levačkou s Enderem Wigginem. Depresivní atmosféra vydrží spolehlivě od začátku až do konce, přesto je tu pár pih na kráse. Především je to zmatek v postavách, který by možná nebyl tak velký, kdyby byly jasnější motivace nebo ještě lépe původ alespoň těch nejhlavnějších hrdinů. Tenhle problém ale prostě při zfilmovávání rozsáhlých předloh nastává. Akira vás rozhodně přiková k obrazovce, ale mě osobně za srdce nevzala. Ano, je to zcela jistě a zcela po právu legenda, ale v tomhle žánru u mě vede Card a jeho Wigginovská sága. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Těžkopádně zdlouhavý začátek a příliš překombinovaný konec, vše mezi tím je dokonalé. Nikdy bych nevěřil tomu, že anime lze použít jako geniálního vypravěčského prostředku, sloužícího pouze jako formální podklad pro obsah, který stojí na prvním místě. Akira se divákovi neprodává lehko, postupně odhaluje svá tajemství, na spoustu otázek odpovídá příliš otevřeně a na ještě větší počet neodpoví nikdy. Režisér se často spoléhá pouze na výpovědní sílu obrazu a zvuku a na to, jak moc je divák ochoten toto vše smysluplně vnímat. A proto je Akira audiovizuálně našlapaná až po okraj a přitom jsem ani jednou neměl pocit samoúčelného tvůrcovského hraní si. A vzhledem k tomu, že jsem se díky tomuto filmu seznámil s anime, jsem nadmíru spokojený. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet ¥1,100,000,000Tržby USA $553,171Tržby Celosvetovo $47,900,000║ Japonci majú dosť pestrú kreslenú tvorbu, hlavne čo sa týka nevšedných motívov, len škoda že ten príbeh, čo by mal v prvom rade upútať a spraviť základnú pôdu pre postavy, je dosť nesúrodý až experimentálny a u mňa nie po prvý krát nepochopený. Vidina postkatastrofického sveta bola spočiatku fajn téma, postupne sa to zmenilo na niečo čo nie je až tak príbehom opodstatnené, pripadá mi to akoby sa len nechali unášať im vlastnou kreslenou tvorbou, bez hlbšieho opodstatnenia. /45%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nejlepší z těch kultovních japonských animáků. Animace kypí životem a když občas začne vyhrávat ta zvláštní, geniální hudba, jdete do kolen. Sice jsem to úplně nepobral, ale byl to skvělý filmový zážitek. 9/10 ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Kdybych nebyla idiot, jdu na projekci do Oka s jistě vlídně poutavým doprovodem pana JFL a 4 jsou jasný. Jenže já jsem idiot. (3,5*) ()

movie 

všechny recenze uživatele

Intensivní vjemový a visuální vír s geniálním (!!!!!) soundtrackem, kterému by ovšem neškodilo z celkové stopáže sundat alespoň 20 minut. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Akira ma nevzal za srdce tak ako Miyazakiho úlety a rád by som vysvetlil prečo. Graficky nie je moc čo vytknúť, snáď len to, že jednotlivé postavy sa na seba tak podobajú, až sa mi krížili oči keď som sa snažil orientovať kto je kto. Pokiaľ ide o sci fi a filozofický rozmer je síce pekne načrtnutý ale bohužiaľ akosi nedotiahnuty, takisto mi chýba lepšie stvárnená motivácia postáv a hnutí. Akira na mňa paradoxne pôsobí dosť nejaponsky (ak si odmyslím násilie) ale je to kvalitné anime a chápem ak z neho má niekto orgáč. 8/10 ()

Wade Wright

všechny recenze uživatele

Upřímně jsem trochu zklamanej... Akira je bezesporu vizuální klenot. Řekl bych že každej frame filmu podobně jak u Mijazakiho je kompoziční skvost a to myslím se vším všudy - paleta barev, hravost, nápaditost a v tomhle případě i taková ta líbivá surovost. Něco na tom filmu je extrémně cool, díváte se na to a říkáte si panebože tohle je tak super, tohle bych chtěl vidět v nějaké hrané adaptaci. Ne vážně, jestli se skutečně bude točit Waititiho verze tak mám adept na nejočekávanější film roku. No. A teď asi k tomu proč jsem byl lehce zklamán. Myšlenka filmu je dost silná, ale je na můj vkus podána tím způsobem kde se hraje na minimalistiku a nějakou čistou prezentaci bez snahy o nějaký citový zásah. A jsou filmy kde tohle žeru neskutečným způsobem (třeba cokoli od Scorseseho), ale tady z nějakého důvodu jsem měl po konci takový prázdný pocit. Musel jsem se dokonce podívat na ostatní komentáře, což před hodnocením moc nedělám, abych se ujistil, že jsem skutečně pochopil podstatu snímku a byl jsem opravdu smutnej, že jsem ji pochopil správně. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Zajímavé anime s velkým množstvím postav, takže chvíli trvá, než se zorientujete a začne se všechno dávat do souvislostí. Začátek je poměrně zdlouhavý, ale pak se příběh rozjede a už se jen snažíte pochopit kdo je Akira a jaký má význam. Animace je pro mě osobně trochu slabší a příběh poměrně složitý. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Do Tetsuova útěku docela nevýrazné, ale ona druhá hodina je tak nabitá atmosférou, že to všechno zachraňuje. Konec samotný mohl být možná ještě trochu víc epic, ale zas nemůžu chtít všechno. I přes ty mouchy jasné čtyři hvězdy... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Kapánek zklamání. Čekal sem něco bůhvíjak geniálního a to se mi bohužel nedostalo. První půlka je velice zdlouhavá a skoro by se dalo říct, že až vo ničem. Zajímavým prvkem je fakt, že žádný z hlavních hrdinů není žádnej svatoušek a scény bitek mezi gangy sou podány dost realisticky. Počínaje Tetsuovým útěkem z nemocnice a masakrem v baru se ovšem film přeorientuje na velice těžko definovatelný žánr, je zde spousta vizuálních vychytávek, který japonci přece jen uměj a finální pasáž na stadionu se nakonec přece jen dá nazvat "geniální". Je to skutečnej vrchol, kterej film zachraňuje. První půlka na slabší 3*, druhá suveréně na 5... P.S. Na podruhé zvedám hodnocení na rovných 5 hvězd. Ten film je geniální. Jen si na to každý musí přijít sám a někomu to holt chvilku trvá. Jsem ale přesvědčemn, že scéna výbuchu Neo Tokia a břinkavé rolničky už si budu pamatovat do koncde života. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Legendární anime, ale abych pravdu řek, tak mě až zase tak moc neoslnilo, je sice fakt, že na dobu vzniku se jedná o fakt vynikající animaci a zpracování, ale pro mě byl příběh ne nepochopitelnej, ale prostě takovej nijakej, nezaujal mě a to byl nějvětší problém, navíc to zasazení do budoucnosti mezi mladistvý chuligány na future motorkách mě taky nebralo. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Ak by som mal menovať jednu anime klasiku, ktorá mi vyložene nesedí, tak voľba padne bez rozmýšľania na Akiru. Pôsobivé prostredie rozpadajúceho sa Japonska u mňa nemôže vyvážiť vlečúce sa tempo a zmätený, hoc v zásade jednoduchý príbeh, ktorý v druhej časti nahradí podivná prehliadka štylizovaného násila. Akira ma skrátka atmosfericky aj filozoficky minul a údajná genialita pre mňa, bohužiaľ, zostáva záhadou. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Mám rád animované filmy kvůli tomu, že díky nim vznikají filmy, které by se jen tak nedali reálně natočit. Ale Japonci jsou v tom nejlepší. Moje fanzazie je pouhým zlomkem jejich představivosti, kterou s nadšením realizujou. Akira je první velkofilm v anime, který jsem viděl. Dříve to byly pouhé seriály, které dávali na německé televizi, ale přesto jsem je miloval. Proto jsem se rozhodl shlédnout i nějáký ten film. Protože málokdy ještě uvidím tak výborný animovaný film se skvělou atmosférou a podobně. ()

Související novinky

Pán prstenů dostane anime prequel

Pán prstenů dostane anime prequel

11.06.2021

Studia Warner Bros. a New Line Cinema se vrací ke značce Pán prstenů. Oznámili totiž čerstvě anime prequel k trilogii režiséra Petera Jacksona The War of the Rohirrim. Příběh samostatně stojícího… (více)

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

06.03.2020

Režisér Taika Waititi (Králíček Jojo, Thor: Ragnarok) napíše a natočí dva nové chystané animované seriály pro Netflix. Ty pak budou vycházet ze známého dětského díla spisovatele Roalda Dahla Karlík a… (více)

Taiki Waititi zpátky u Thora

Taiki Waititi zpátky u Thora

17.07.2019

Měl točit hranou Akiru, nakonec to ale vypadá, že od něj nejdřív uvidíme čtvrtého Thora. Režisér Taika Waititi (Thor: Ragnarok) oficiálně oznámil návrat k MCU, spolu s ním se vrací i Chris Hemsworth,… (více)

Akira má datum premiéry

Akira má datum premiéry

26.05.2019

Po více než deseti letech ve vývoji se studiu Warner Bros. zdá se konečně podaří přivést slavnou japonskou manga Akira na velká plátna. Snímek od režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok) oficiálně… (více)

Reklama

Reklama