Reklama

Reklama

Tokio, červenec 1988. Extra Senzorické Pozorování - místo tajných vládních experimentů, které připravuje aktivizaci atomové bomby, která zapříčiní rozpoutání třetí světové války. 31 let po této katastrofě je svět sice rekonstruovaný, ale krajně nestabilní, jelikož pokračují psychické experimenty: Tokio se změnilo na obrovský megapolis Neo-Tokio. Zde působí i motocyklový gang, vedený Kanedem. Jeden z jeho členů Tetsuo je unesen organizací ESP, která ho zařadí do armády. Kaneda hledá zmizelého přítele. Jeho odysea mu umožní kontakt nejen s revolucionáři a tajnou policií, ale i primárním tajemstvím všeho, zvaným Akira... (Intersonic)

(více)

Recenze (319)

dudo24 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé a divné. Nenudil som sa ale ani nie som nijak uchvátený. Radšej by som bol keby pridali viac príbehu a ubrali z akcie. Bez nejakého poriadneho vysvetlenia som dostal iba rozkúskované informácie ktoré sa na konci nedali úplne spojiť. Aj preto mi prišiel záver trochu irelevantný lebo sa zameriaval na iné oblasti ako väčšina deju. ()

Jedifilm 

všechny recenze uživatele

Animace opravdu skvělá a taky to kreslené vyjádření světel a neonů. Na to že je to první nebo jeden z prvních takto animovaných filmů je to asi nejlepší zpracování... Ale bohužel mi moc nepadnul tématem a dějem... Třeba se na to někdy ještě podívám a přehodnotím. ()

x_ander 

všechny recenze uživatele

Akira je naprostý kult a legenda a měl jsem to štěstí, že jsem ji viděl (i) v kině. Na velkém plátně je příběh Kanedy a Tetsua parádním zážitkem. Akira není jednoduchý a úplně přístupný film a rozhodně bych ho nedoporučil jako první zkušenost s anime. Ale pokud člověk pronikne pod slupku, dostane jeden z největších cyberpunkových nářezů, jako kdy vznikly. ()

Raphaell 

všechny recenze uživatele

Jedno z "nejlepších" anime všech dob. První shlédnutí se mnou udělalo to, co se přihodí u většiny takových filmů, absolutně mě to nechytlo. O pár let později to promítají v Koreji v kině. Tady není o čem, musím to vidět na velkém plátně. Nečekám nic a co se nestane - absolutně mě to vezme. Neskutečně silný soundtrack, atmosféra Neo-Tokia i příběh samotný mě společně totálně dostaly. Seděl jsem během titulků se zavřenýma očima a užíval si ten moment, právě jsem totiž prožil jeden ze svých největších kino-zážitků. ()

muti 

všechny recenze uživatele

Už viem odkiaľ sa inšpirovali Tron svojimi motorkami. Mám pocit že Akirou začala nová éra ktorá prichádza akoby z budúcnosti. Toto je z 1988? Wow wow wow wow, povedal by screen rant. Tá finálna apokalypsa zrodenia vesmíru bola úplne over the top ako vizuálne tak aj hudobne. V tomto anime padajú aj rôzne tabu, Japonci sa nekašlú s rôznymi vyobrazeniami ()

david.babick 

všechny recenze uživatele

animace pěkná..krev dobry...ale ten děj byl hroznej blábol..prvotřídní fantazmagorie...všechny postavy mě byly úplně u zádele..bylo mi úplně jedno jak to skončí..a kdo sakra byly ty děcka ? Akira ? a ten nasranej týpek co neuměl ovládat svou sílu ? co byli zač ? mimozemšťani ? bez odpovědí.. ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Cyberpunk history 101: V rámci vzdělávání a přípravy na replay CP2077 sjíždím top perly cyberpunk univerza. Akira byla první a byl jsem příjemně překvapen. Přiznám se, že jsem závěr úplně nepochopil a pomohl jsem si redditem s tou božskou zápletkou, svraštělými dětmi a tvorbou vesmírů. Přiznám se podruhé, že ani teď tomu pořád moc nerozumím, ale to neznamená, že jsem si to neužil. Anime moc nesjíždím, ale vždycky se mi líbí ta nekonečná škála možností, co můžete vytvořit. Tam kde hraný film v 80s a 90s pracoval s CRT obrazovkami jako high-tech si animák může dovolit vystřelit fantazii do vesmíru. Finální transformace dítěte, výbuch a zničení Tokia, to bylo kulervoucí. Jak píšou na Redditu - je asi fajn přečíst si nejdříve předlohu a pochopit tak další vedlejší linky a myšlenky, které film svou stopáží není schopen pojmout. ()

old salt 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré zpracování. Trochu mi neseděly některé momenty v příběhu, ale jinak je to skutečně film, který lze doporučit komukoliv - kromě dětí,... ()

ElFifo 

všechny recenze uživatele

Božské anime..napoprvé jsem to fakt žral s vočima navrch a napodruhé jsem si jí parádně vychutnal. Po boku Ghost in the shell patří mezi mé anime-modly. ()

Ruadek 

všechny recenze uživatele

Kultovní status dostal tento film právem. Mluví vlastním jazykem, propadá se s polu s hlavním hrdinou kamsi do divákova vědomí a mutuje, stává se něčím vyšším a nepopsatelným. Zaujmou animace, hodně povedený soundtrack, vše jako celek hrdě stojící vedle Ghost In The Shell jako dvojice toho zásadního v tvorbě anime. ()

BlueNeon81 

všechny recenze uživatele

Čo napadne 13 ročnému chlapcovi, keď uvidí vo videopožičovni novú videokazetu s animovaným filmom, ktorý je ale v oddelení s hranými filmami a na zadnej strane je zvýraznené "Mládeži do 16 let nevhodné"? Že to musí vidieť. Písal sa rok 1994, Intersonic naslepo vydal na VHS film, o ktorom vtedy málokto niečo vedel, ale z ktorého sa stal kult i napriek tomu, že to kazil dabing so siedmimi hercami (ale na druhú stranu s úchvatným zvukovým stereo mixom) a variabilné aspect ratio. Kazetu som potom o niečo neskôr z požičovne odkúpil (v bežnom predaji nebola) a dodnes ju uchovávam. A viem prečo. ()

Setanta 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl dát za 5, potom za 4 a ke konci zůstávám u 3 *. Zpočátku slibný začátek, dobrá akce, záporáci na pozici hrdinů (teroristé a náctiletí adolescenti) - charaktery sice hlouběji neprokreslené, ale člověk se do těch archetypů dobře vžije - spousta otázek, které napnou a připoutají. Jenomže s odpovědmi i s vývojem děje jako u Lost - je to neuspokojivé, zmatené, překombinované a samotný závěr je tak brutálně přepálený, až mi to film zkazilo. Zůstalo jen parádně animované scífko, se skvělou atmosférou a absentující myšlenkou (alespoň já jsem nenašel žádnou, snad kromě spidermanovského "velká moc vyžaduje velkou zodpovědnost"). Skoro mám chuť otevřít mangu, abych si v tom udělal pořádek, ale na to mě film dostatečně neoslovil. P.S.: Málem bych zapomněl, film má přece jen dva důležité klady. Jednak psychedelické výjevy při Tetsuově "růstu" jsou pastva a jednak zobrazená psychologie davu celkem sedla (až na výjimky). ()

sankacoffee 

všechny recenze uživatele

Animace na jedničku, dějová linka obstojná...snad v době (2012), kdy jsem to viděl už trochu provařená a nepřekvapí, ale nadčasová. Dokážu si ovšem představit to tóčo, vidět to v 88. bez jakýchkoliv podobných filmových zkušeností. Super. ()

Expozituror 

všechny recenze uživatele

Kultovní anime, kultovní sci-fi. Příběh je trošku překombinovaný a v podstatě nedotažený. Ale jinak to jede na plné obrátky až do strhujícího finále, které je krásným spojením japonských podivností (klasických i moderních). Japonskou estetikou a ve své době v animaci nevídanou dynamikou ztvárněná postapokalyptická vize budoucnosti. ()

Vairon 

všechny recenze uživatele

Možná jsem měl příliš velké očekávání a možná mi to prostě jen nesedlo. Nicméně prostředí, ač postapokalyptické, mě tentokrát ani trochu nenadchlo. Co se zápletky týká, měl bych problém dát dohromady o čem to vlastně bylo, naprosto souhlasím, že to bylo překombinované, skoro až zmatené. Postavy byly sice zajímavé, ale osud (nebo co to bylo) s nimi hrál tak rychle a divně, že se s nimi ani nedalo ztotožnit. A filosofie? Pokud to bylo o snaze získat absolutní moc, doporučuji pustit si raději Mononoke. Nebo rovnou LOTR. Jediným kladem tak zůstávají dobré animační prvky. ()

Amalberga 

všechny recenze uživatele

Samo o sobě dobré, ale když srovnám s Ghost in the Shell, je to jen bezduchý akčňák, který se navíc dost času spíš vleče. ()

Související novinky

Pán prstenů dostane anime prequel

Pán prstenů dostane anime prequel

11.06.2021

Studia Warner Bros. a New Line Cinema se vrací ke značce Pán prstenů. Oznámili totiž čerstvě anime prequel k trilogii režiséra Petera Jacksona The War of the Rohirrim. Příběh samostatně stojícího… (více)

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

06.03.2020

Režisér Taika Waititi (Králíček Jojo, Thor: Ragnarok) napíše a natočí dva nové chystané animované seriály pro Netflix. Ty pak budou vycházet ze známého dětského díla spisovatele Roalda Dahla Karlík a… (více)

Taiki Waititi zpátky u Thora

Taiki Waititi zpátky u Thora

17.07.2019

Měl točit hranou Akiru, nakonec to ale vypadá, že od něj nejdřív uvidíme čtvrtého Thora. Režisér Taika Waititi (Thor: Ragnarok) oficiálně oznámil návrat k MCU, spolu s ním se vrací i Chris Hemsworth,… (více)

Akira má datum premiéry

Akira má datum premiéry

26.05.2019

Po více než deseti letech ve vývoji se studiu Warner Bros. zdá se konečně podaří přivést slavnou japonskou manga Akira na velká plátna. Snímek od režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok) oficiálně… (více)

Reklama

Reklama