Reklama

Reklama

Tokio, červenec 1988. Extra Senzorické Pozorování - místo tajných vládních experimentů, které připravuje aktivizaci atomové bomby, která zapříčiní rozpoutání třetí světové války. 31 let po této katastrofě je svět sice rekonstruovaný, ale krajně nestabilní, jelikož pokračují psychické experimenty: Tokio se změnilo na obrovský megapolis Neo-Tokio. Zde působí i motocyklový gang, vedený Kanedem. Jeden z jeho členů Tetsuo je unesen organizací ESP, která ho zařadí do armády. Kaneda hledá zmizelého přítele. Jeho odysea mu umožní kontakt nejen s revolucionáři a tajnou policií, ale i primárním tajemstvím všeho, zvaným Akira... (Intersonic)

(více)

Recenze (319)

sheen 

všechny recenze uživatele

Další z řady výtečných anime snímků. Film se pozvolna rozjíždí, pomalu vyprávěný děj postupně nabírá neuvěřitelné obrátky abychom byli svědky bombastického vyvrcholení. 25.2.2017 jsem měl možnost vidět tento skvost na velkém plátně v originále v rámci Future Gate Sci-fi Film Festival 2017 v pražském kině Bio Oko. Byl to opravdu velký zážitek. ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Věřím, že na svou dobu to muselo být nevídané dílo nejen po grafické stránce a do té doby, než byl uveden o sedm let později Ghost in the Shell, to asi bylo pro Japonce něco jako Avatar pro diváky doby současné. A musím říct, že narozdíl od Avatara, který u mě asi už po měsíci od zhlédnutí pořádně vyčpěl, mi připadá Akira stále jako velmi živé dílo, jež za ta léta ze své působivosti rozhodně neztratilo mnoho. Působivá akce, mysterie a příběh, co mě zaujal hned od prvního obrázku a krásně stupňoval na své zajímavosti. Jasně, menší výhrady mám, ale po zhlédnutí to ve mě zanechalo opravdu veliký zážitek, navíc jsem si krásně rozšířil obzory v tom, jak má vypadat takový pořádný filmový hajzl. Závěrem jen vyjádřím svou víru v duševní zdraví amerických kolegů, kteří tak zoufale touží do hrané verze zadaptovat (čti: posrat) tenhle japonský originál. Co na tom, že roli Miyako nabídli mé milované Heleně Bonham Carter, když scénář píše ten nenapravitelný člověk jménem Steve Kloves? Ano, ten exot, který psal s výjimkou pátého dílu scénáře ke všem dílům Harryho Pottera, má v plánu vzít do svých pazourů tuhle japonskou klasiku a svou klávesnicí ji znásilnit. Boha jeho, i když pomineme spolupráci tohohle individua na projektu, nevěřím tvůrcům, že z Akiry chtějí udělat něco více než stoprocentní blockbuster, kde o nic jiného než akci nepůjde. Protože jestli mi tvůrci budou chtít tvrdit, že z toho plánují udělat film, který se bude smrtelně vážně tvářit jako filozofické drama, pak bych to s dovolením vyhlásil jako vtip roku. ()

Ketri 

všechny recenze uživatele

Nadčasové drama, které prostředím a stavem společnosti není až tak úplně z žánru sci-fi. Ze začátku poněkud mate množství postav, ale ty se později ukáží jako nezbytný komparz. Důležité je zaměřit se na dvě hlavní postavy a úspěch je zaručen. Zajímavým prvkem je protiklad "Rady mladých" a mladou generací, která žije ve městě v rozpadajícím se systému. No a závěrečné poselství, nad kterým všichni uznale pokývají hlavou aniž by se od roku 1988 něco změnilo (k lepšímu) - tak to až mrazí. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

Kino Scala-náhodná projekce/// Postavy 4/10 Děj 4/10 Hudba 7/10 Animace 8/10/// PLUS: technické zpracování MÍNUS: často přepálená akce./// Shrnutí: Akira je pravděpodobně pro většinu fanoušků japonské mangy a anime jedním z nejzásadnější děl, které byly vytvořeny. Pro tehdejší publikum se vyznačovala velice kvalitní animací a ani v současné době neztrácí mnoho se svých kvalit. Snímek zaujme i po hudební stránce, kde mě některé hudební motivy překvapily. Bohužel je Akira pro běžného diváka těžko stravitelná. Měl jsem problém rozlišit některé postavy, kde jsou si navzájem některé z nich hodně podobné. Často jsem nechápal motivaci postav. A po dějové stránce se dělo víc podivností, než jsem dokázal vstřebat. Nemluvě o jeho délce. Sledování bylo hodně náročné a únavné. Přes zmíněné osobní negativa se nejedná o špatný film. Má rozhodně co nabídnout. Nejvíc mě zaujalo prostředí postapokalyptické budoucnosti roku 2019. Skutečnost jakou tvůrci měli představivost a nápady je ohromující. Drsné ztvárnění města a chování lidí působilo hodně despoticky, bezvýchodně, přitom bylo poznat, že některé postavy to berou jako denní samozřejmost. Co dodat? Fanoušci na film určitě nedají dopustit a já mám opět o něco víc nakoukáno z žánru anime./// Celkem 53%/// ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Csfd hodnotenie v mojich očiach opäť zostáva záhadou. Genialita, klasika? Kdeže! Prvotná myšlienka postapokalyptického Neo-Tokia ma nadchla a i keď niesom žiadnym fanúšikom anime, musel som si Akiru okamžite "zohnať". Prvých pár desiatok minút mierneho nepochopenia nahradila skvelá atmosféra a dobre načatý príbeh, ktorý sa však v druhej polovici mení na expozíciu kreslených výbuchov, násilia a ničenia mesta zmutovaným týpkom. Wtf happend.. and why? Nie že by sa mi niečo podobného nepáčilo, ale očakával som fakt odlišnú záležitosť. Keby autori viac zabrali po dejovej stránke.. holt. Sklamanie, toto ide mimo mňa. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Vynikající anime a zároveň vynikajíci sci-fi, přestože se pro Evropana může zdát příběh hůře stravitelný. Spolu s Ghost in Shell jasný důkaz, že nejlepší cyberpunkové filmy vznikají jen v japonsku. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně dokonalá animace naprosto odzbrojujícího snímku o síle přátelství, zpupnosti mocných a naději. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

K této slavné klasice jsem se sice dostala až teď, ale zato rovnou na velkém plátně v kině, což dojem určitě posilňuje. Musím říct, že Akira je hotové zjevení. Tím spíš, když si člověk uvědomí, v jakém roce tento film vznikl a jak to tehdy na diváky muselo působit. Tehdy šlo rozhodně o nevídaný počin. Film je působivý jak svým tajemným obsahem a temným zasazením s kyberpunkovými prvky, tak celkově svou vizuální propracovaností, do té doby u anime zřejmě bezprecedentní. Navíc diváka naprosto pohltí sugestivní hudba, která tvoří velkou část hutné a místy až hypnotické atmosféry filmu. Škoda jen toho konce, který bohužel vyšumí do ztracena. Vzhledem k tomu, jak je film jinak poutavý a kam má našlápnuto, mě ten vlažný závěr trochu zaskočil. Nakonec, zdá se, film padá na nedotaženém námětu o moci a energii. Všechno je to tak záhadné, silné a vyhrocené, ale nakonec kde nic tu nic. Čekala jsem zkrátka mnohem údernější konec, nějakou silnější tečku, jenže přesně to filmu chybí. Ostatně, když člověk nad filmem přemýšlí zpětně, nedotažených nebo trochu děravých míst je v příběhu více. Odnáším si z toho, že tvůrcům více záleželo na vizuálním dojmu a na efektu než na tom, aby se více dotáhlo a vyprecizovalo vyústění příběhu a jeho sdělení. Na mě osobně to dělalo dojem, že Ótomo možná nevěděl, co s tím dál, a tak nechal celou myšlenku vlastně neuzavřenou. A ten mírný, v podstatě nicneříkající konec tomu úplně nesluší… (Samozřejmě nemluvím o manze jako takové - nejsem si jistá, jestli je příběh a jeho vyústění vůbec shodný s předlohou.) Nicméně, když pominu své zklamání ze závěru filmu, musím říct, že jinak to byla jízda, kterou stojí za to alespoň jednou v životě vidět a udělat si vlastní názor. Rozhodně se nedivím, že jde o kultovní a často diskutovaný snímek. ~(4,1)~ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Akira nie je prvé anime, ktoré som videl, ale najstaršie. Spomínam to z toho dôvodu, že je to jedno, pretože grafika sa v tomto žánri v podstate nezmenila a je jedno, či by sa jednalo o anime z minulého roku, vnímal by som ho rovnako. To nie je kritika, iba fakt. Asi nebude prekvapením, keď spomeniem, že tým, čím je tento film tak zaujímavý a kultový, je jeho záver, ktorý nie je úplne jasne uchopiteľný, aj keď asi každý pochopí, čo sa v ňom odohralo. Zároveň núti k opätovnému pozretiu pre pochopenie všetkých súvislostí, ktoré sa vo filme odohrajú. Už sa znova naňho teším. VIDENÉ ZNOVA 2/20: Akira patrí k najvizionárskejším dielam všetkých čias. Predpovedala olympiádu v Tokyu v roku 2020 a zároveň je z filmu zrejmé, že sa v tomto roku neodohrala. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Totálně překombinovaná sračka. I když byla během sledování moje krev čistá jako lilie, tak jsem se v tom ději prostě nezvládl zorientovat. Když jsem si po skončení přečetl, o čem že to vlastně celé mělo být, tak toho, že jsem to nepochopil vlastně ani nelituji. Příběh je extrémně lobotomická záležitost. Zřejmě cítím podvědomě vůči anime žánru jakousi nenávist. Srozumitelnosti příliš neprospívá ani půl druhého milionu postav, přičemž se u žádné postavy nejde do hloubky, ale jsou jen jaksi ledabyle načrtnuty. Animace je stará a tím pádem i hnusná. Za pochvalu stojí snad pouze soundtrack, ale ten sám o sobě na odpadu vůbec nic nemění. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Vizuálna pecka, ktorá však nepríjemne drhne v príbehovej rovine. Tá je na môj vkus až moc prekombinovaná a zložitá. Nech som sa snažil akokoľvek, nie a nie sa poriadne vžiť do deja a baviť sa. Aj kvôli tomuto faktoru, pre mňa osobne, Akira kultovou záležitosťou nikdy nebude. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Poprvé v životě jsem se podíval na nějaké japonské anime... Nevěděl jsem předem o jeho obsahu nic (kromě toho, že má jít o sci-fi) a spočátku mě upoutala originální atmosféra, pěkné animace (zvláště pokud jde o prostředí) a zůstal jsem v úžasu nad tím, jakou výraznou hloubkou film rozehrál v příběhu o počínání mladistvé rebelské party a terorismu s částečně pozitivními úmysly v konfliktu se zákonem... protože něco podobného bych v animáku s akčním nádechem nečekal a dlouhou dobu to na mě i úspěšně fungovalo. Nebyl jsem sice stoprocentně nadšen, třeba po 10ti minutách jsem se bál, aby z Akiry nevzešla jen animovaná přehlídka jízd Tokyem na motorkách a jiných akčních scén. Po hodině a něco pak nastalo nemilé překvapení, když se celý děj překlopil do dost trapného superhrdinského příběhu, kterému nechyběly ani scény plné výbuchů a řady WTF akčních scén, které zde zastřešují jakási zemetřesení vyvolaná během bojů s protivníky nadpřirozenými sílami hlavního hrdiny. Jak jsem byl během první poloviny příjemně překvapen, z té druhé jsem navzdory několika pořád zdařilým prvkům a scénám zůstal zklamán a samotný závěr mi připadal (velice mírně řečeno) nevýrazný a nedůstojný vůči tomu, co vše Akira dlouhou dobu před tím zdařile rozehrává. *** Hodně zajímavé je pro mě si někdy porovnat své dojmy s jinými, mezi nimiž se tu na 1. straně objevuje komentář uživatele, kterému první polovina připadala strašně nudná, ale ta druhá ho zas nadchla natolik, že sáhl nakonec po plném počtu... holt je jasné, že každý oceňujem něco jiného. Otázkou však je, jestli nepramení problém i z toho, že se Kacuhiro Ótomo snaží zavděčit hodně širokému publiku, ale vzhledem k extrémnímu rozpolcení snímku mezi něčím hlubokým i politickým + něčím hodně infantilním a naivním nevznikl úplně vyrovnaný snímek. Pak už ani nepřekvapí, že se tu Akira často dočkal největšího úspěchu u těch, kteří příznávají, že to úplně nepobrali. :o) [65%] ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Komplexné... Nadupané scifíčko. O niečo takéto sa snažili pokračovania MATRIXU, ale nepodarilo sa im to. Veľkolepý akčňák, ktorý sa síce v podstate zaoberá psychológiou len jednej postavy, dokáže strhnúť zbesilosťou a rovnako ohúriť brutálnosťou. Animovaný METROPOLIS (Robotic Angel) je niečim podobným, ale Akira je jednoducho KULT... ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Jeden z anime kultů a jeden ze zdrojů Matrixu. Originální a výborně animovaná podívaná, která nabízí komplikovaný příběh i propracované akční pasáže a nebojí se přitlačit na pilu v úrovni zobrazovaného násilí. Pro mě až moc překombinované a ke konci už moc přehnané a těžko pochopitelné. ()

mcb 

všechny recenze uživatele

Epic has a new dimension. Do posledního puntíku propracovaná scifi manga. Oslňuje nejen akčními sekvencemi, ale i složitým existencionálním příběhem, psychedelickou hudbou a především dechberoucím a velkolepým závěrem. Zároveň se stává filosofickou esejí do budoucna. Jistě, ze začátku začne pro diváka jistá dezorientace, ale po čase se naladí na správnou strunu a už to s ním jede jak na horské dráze. Nedá se uniknout, Akira vás totiž totálně pohltí.... ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Takové slavné anime... Brala jsem skoro jako povinnost se na něj podívat. Nečekala jsem předem nic úžasného a tak jsem Akiru pořád odkládala. Celý námět mi přisel nezajímavý a grafika mě taky moc nelákala. Nakonec byl Akira přesně takový, jak jsem očekávala... Strašně, strašně dlooooouhý rozjezd - podle mě snad hodinový, u kterého už jsem div nelezla pod židlí z nudy a v grafice se mi líbily akorát jednotlivé postavy, které ale byly opravdu - jak píšou i ostatní - jako přes kopírák. Konec je sice krásný, to nepopírám, ale tu nudu na začátku mi to už nevynahradilo... Nemůžu mluvit o zklamání, když jsem to vlastně čekala, ale lepší hodnocení tomu fakt nedám. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Jsem architekt, a někdy přemýšlím, co bych pustil svým kolegů za filmy... Akira by byl dobrý adept. Je to film o lidech. Film o vývoji. O úpadku i o naději. Film o městě a jeho architektuře. O nekonečném růstu a jeho následcích. Vlastně je to ten samý příběh, jaký Japonci recyklují od 50.let - od první Godzilly. Manipulace s přírodními zákony nás svádí na křižovatku. Možná už je pozdě, a možná máme šanci na záchranu... Akira je designově stylová podívaná, která má hlubší přesah, aktuální i dnes... ()

Související novinky

Pán prstenů dostane anime prequel

Pán prstenů dostane anime prequel

11.06.2021

Studia Warner Bros. a New Line Cinema se vrací ke značce Pán prstenů. Oznámili totiž čerstvě anime prequel k trilogii režiséra Petera Jacksona The War of the Rohirrim. Příběh samostatně stojícího… (více)

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

06.03.2020

Režisér Taika Waititi (Králíček Jojo, Thor: Ragnarok) napíše a natočí dva nové chystané animované seriály pro Netflix. Ty pak budou vycházet ze známého dětského díla spisovatele Roalda Dahla Karlík a… (více)

Taiki Waititi zpátky u Thora

Taiki Waititi zpátky u Thora

17.07.2019

Měl točit hranou Akiru, nakonec to ale vypadá, že od něj nejdřív uvidíme čtvrtého Thora. Režisér Taika Waititi (Thor: Ragnarok) oficiálně oznámil návrat k MCU, spolu s ním se vrací i Chris Hemsworth,… (více)

Akira má datum premiéry

Akira má datum premiéry

26.05.2019

Po více než deseti letech ve vývoji se studiu Warner Bros. zdá se konečně podaří přivést slavnou japonskou manga Akira na velká plátna. Snímek od režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok) oficiálně… (více)

Reklama

Reklama