Reklama

Reklama

Tokio, červenec 1988. Extra Senzorické Pozorování - místo tajných vládních experimentů, které připravuje aktivizaci atomové bomby, která zapříčiní rozpoutání třetí světové války. 31 let po této katastrofě je svět sice rekonstruovaný, ale krajně nestabilní, jelikož pokračují psychické experimenty: Tokio se změnilo na obrovský megapolis Neo-Tokio. Zde působí i motocyklový gang, vedený Kanedem. Jeden z jeho členů Tetsuo je unesen organizací ESP, která ho zařadí do armády. Kaneda hledá zmizelého přítele. Jeho odysea mu umožní kontakt nejen s revolucionáři a tajnou policií, ale i primárním tajemstvím všeho, zvaným Akira... (Intersonic)

(více)

Recenze (319)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně detailní animace, ve které jsem se vyžíval. Začátek nenapovídal tomu, co mělo přijít. Bu´dme rádi, že Japonci jsou správní magoři, nikde jinde by tohle nevzniklo :). ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Dva keramické rotory pro každé kolo, počítačem ovládané nezablokované brzdy, 12 000 RPM, 200 koní… – Chtěl by ses na ní projet, Tetsuo? Zlo, násilí, korupce, beznaděj a skrytá síla v každém z nás. Nechápu, jak se mi podařilo ve stavu blízkém transu sledovat děj. Při pozitivním vizionářském závěru už jsem snad ani nedýchal. Filozofická stránka filmu mi ale pořádně začala docházet až když film skončil, a já na gauči ještě půl hodiny civěl na monitor. Při druhém shlédnutí jsem znal děj a poskládal jsem si dohromady další souvislosti, ale jsem si jistý, že mě Akira ještě má čím překvapit. Když jsem viděl Akiru podruhé, tak jsem vnímal skvělou hudbu, kterou jsem předtím jaksi podvědomě vstřebal. Možná bychom si neměli zahrávat s takovou silou. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Esence Japonska ve dvou hodinách. Technokratická, nesmírně epická, vizuálně omračující a ne zrovna lehce uchopitelná vzpoura mládí proti estabilishmentu. EDIT 2019: Ty moje dosavadní 4 hvězdy tu nejspíše byly kvůli tomu, že jsem měl tehdy osobní problém s kombinací toho obřího tématu s komickým japonským dabingem ("KANeDÁaÁ?!"). Když už mi po letech splasklo ego do mého malého soukromého vesmíru, otevřeně přiznávám, že tady fakt nejsem od toho, abych Akiře dával čtyřhvězdí. ()

Richie666 

všechny recenze uživatele

S přimhouřením oka ke složitosti děje a množství postav, se zde střetává geniální forma s opravdu skvělým obsahem. Zaručeně úchvatná podívaná nejen pro fanoušky anime. ()

Fleur6 odpad!

všechny recenze uživatele

Celé toto anime bolo pre mňa utrpenie pozorovať a neskutočne ma odpudzovalo. Napriek tomu je to jeden z filmov, pri ktorých chápem, že ich niekto vyznáva pre fascináciu príbehom o búriacej sa mládeži s neobmedzenými možnosťami, na prvý pohľad jednoduchým dejom odhaľujúcim psychiku Japoncov či strachom z tej apokalypsy, ktorá by mohla nastať, ak by boli problémy teenagerov také veľké, aké si oni myslia, že sú. "Genialitu" (ktorú niekto môže vidieť) v prepojeniach s druhou svetovou vojnou a atómovými bombami, boj s ľuďmi predstavujúcimi moc (armáda) vs. revolucionári v podobe motorkárov, strach, ktorý sa nesie celým snímkom či už len samotný fakt, že toto anime je považované za jedno z najlepších, čo môže vyvolávať tie 5* a 4* (niežeby som niekoho obviňovala zo zaujatosti), sú pre mňa síce akceptovateľné, ale nie až natoľko, aby som sa nimi nechala oklamať. Ako - ja vidím tú silnú energiu, ktorá tam nepoľavuje a možno preto sa mi tak hnusia všetky spôsoby devastácie v extrémnych situáciách - čo všetko sa môže stať, keď.. ()

rawen

všechny recenze uživatele

Cenne predevsim jako odrazovy mustek pro SF anime typu Ghost in the Shell. Skoda tech klasickych akcnich dialogu (Tetsuo! Kaneda! Tetsuo! Ryu! Takeshi! ...) 7/10 ()

erl 

všechny recenze uživatele

Asi můj nejsilnější filmový zážitek. Děj zasazený do Neo-Tokya kde se odehrávají osudy dětského motorkářského gangu mně už při prvním shlédnutí v mých osmi letech naprosto smetl . Myšlenka a prostředí je naprosto nadčasové . Animace stále dokonalá . A soundtrack je jeden z nejlepších co jsem zatím slyšel . Tohle prostě musíte vidět!! ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Divný svět bez života, jakási přímočára, zkázonosná přítomnost hniloby. Tak vypadá Tokyo "budoucnosti" jak ji vidí Akira. Zvláštní svět postavený na pravidlech chaosu, holé bytí bez řádu. Tetsuo se vydává na krkolomnou pouť objevit v sobě velký potenciál a jeho kámoš Kaneda mu v tom víceméně pomáhá. Skvělý příběh - dokonalá hudba, bizardní svět něčím nepříjemně cizí, ale přitom podvědomě známý. Velkoměsto tutlající příběhy těch nejordinérnějších až po ty smrtelně - spíš nesmrtelně důležité... ()

jahol 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s anime, při kterém se snažím být zcela nezávislým a nezaujatým pozorovatelem. A tak musím vyzdvihnout (na svou dobu) vynikající animaci, překvapivě zajímavý hudební doprovod (na pozadí skvělého zvuku), řadu působivých originálních scén (ničivý útok velkých loutek) a snad, ale to už trochu nejistě, i pojetí některých "univerzálních" objektů téhle rádoby filosofické disputace (akira-erupce energie). Přesto ale současně MUSÍM odmítnout názor, že anime (i takovéto a to prý je akira jedním z kultovních) přináší alternativu "běžné" kinematografie pro náročné - stále jde především o příběhově jednoduché akční vybití, jehož přitažlivým prvkem, ale současně zásadním omezením je dynamická akční masáž (přiznejte si, všichni, kdo anime tak bráníte - děláte to kvůli těm dost uměle naroubovaným scénám oddechu a někdy dokonce jakéhosi rozjímání nebo kvůli velmi přitažlivě podané akci, která díky kreslené formě může jít za hranice akce hrané?), do kterého je až filosofická hloubka naroubována uměle a účelově a jehož příběhu při atraktivnosti formy odpustíme takové zkratky a nelogičnosti obsahu, kvůli kterým bychom hraný film strhali a poslali nemilosrdně do béčkové kategorie. Ano - v hodnocení anime zde na csfd (včetně Akiry) se poměrně často objevuje slovo kyberpunk a toto slovo prozatím mou jedinou zkušenost s anime skvělě zastupuje v paralele s hudbou - jsem schopen jít i na punkový koncert a být na jeden večer stržen jednoduchou, drásavou snahou pojmenovat svět, ale osobně si daleko radši a třeba nejen jednou, ale mnohokrát, pustím Pink Floyd nebo symfonický koncert. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Legenda anime žánru, ktorá má neuveriteľný dizajn a zopár silných vizuálnych momentov. Príbehovo ma však až tak mimoriadne nezaujala. Je to však jeden z revolučných sci-fi snímkov, ktorý ovplyvnil mnoho tvorcov. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Kolem roku 88 se muselo v japonsku dít asi něco fakt divného, když paralelně vedle Akiry vznikl např.Tetsuo:Iron Man a určitě pár dalších podobných projektů(mechanicko-biologicko-fyzické transformace, bolestivá a skoro neomezená síla myšlenky...).. Akira není z dnešního pohledu asi zase až takový zázrak- vyniká hlavně promakaným designem, atmosférickou industriální hudbou(!) a efektními efekty. Přiběhově je to zdlouhavé a lehce překombinované. Kresba asi nesedne každému(já mám s tímhle stylem trochu problém).Ve výsledku trochu hůře interpretovatelné ale o žádnou revoluční filosofii tu nezakopnete-Spíš jde o jakousi studii určitých fenoménů, založenou (bez debat) na zkušenostech s japonským LSD.. Že je to ale velkolepá podívaná o tom není sporu. ()

Francik 

všechny recenze uživatele

Těsně po shlédnutí ze sebe dostanu jen: "WOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!". ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

WOW! Edit: Po čtyřech hodinách přemýšlení mě nenapadá podobný filmový zážitek. Tedy napadl mě jen jeden a to sice 2001: Vesmírna Odysea. Jasných 100%. ()

_Moon_ 

všechny recenze uživatele

Akira je opravdu zvláštní film, který se s divákem moc nemazlí. Několikeré shlédnutí je téměř nutností. Snímek disponuje unikátní ponurou atmosférou. Tu dotváří hudba, při které běhá mráz po zádech. ()

Pirkaf 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tak úžasná manga, jakou je Akira, by si zasloužila víc. Mnohem víc. Samozřejmě, že sám o sobě je to docela dobrý film. Ale právě jen proto, že čerpá námět z geniální mangy, jejíž geniality ovšem ani zdaleka nedosahuje. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Velmi dobry anime cyber-punk s bozskym podtextem a existencialnim presahem. Atmosfera je znacne apokalypticka a feeling filmu spravne brutalni a depresivni. Zajimalo by me, jaky traumaticky vliv to ma na male deti, kterym se to pousti jako radova prijemna anime pohadka. Nicmene, ze by se jednalo o jedno z nejlepsich anime vsech dob? Hmmm... ani nahodou! K maximalnimu hodnoceni tomu chybi predevsim kvalitnejsi hudba, ktera je pro podobny kousek az prilis nezbytna! Miyazaki moc dobre vi, proc si pro sve anime najima Joe Hisashiho a proc jsou jeho dila mnohem lepsi, nez kousky jako tento. "I must be dreaming. I feel like I can take out the world." 7/10 ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Futurizmus rozmachlených špinavých ulíc ovládajúcich mocnými. Je mimoriadne zaujímavé, akú drsnú hermetickú charakterizáciu sprevádza dej postavy celoplošne a náležite ich rozvíja. Farby sú pútače, ktoré v temnej noci performujú svojvoľne a vlastným "rozprávačským jazykom" nimi pretkávajú. Z akcie sa stáva honba, z neurčitosti mysticizmus a animačne v područí japonských grafikoch Akira evokuje masopudný exotizmus, ktorý inšpiroval k vzniku celého radu akčných filmov. Snáď iba Ghost in the Shell (1995) mu dokáže v takej miere i medzi takou celospoločenskou obľubou výsostne konkurovať. ()

Související novinky

Pán prstenů dostane anime prequel

Pán prstenů dostane anime prequel

11.06.2021

Studia Warner Bros. a New Line Cinema se vrací ke značce Pán prstenů. Oznámili totiž čerstvě anime prequel k trilogii režiséra Petera Jacksona The War of the Rohirrim. Příběh samostatně stojícího… (více)

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

06.03.2020

Režisér Taika Waititi (Králíček Jojo, Thor: Ragnarok) napíše a natočí dva nové chystané animované seriály pro Netflix. Ty pak budou vycházet ze známého dětského díla spisovatele Roalda Dahla Karlík a… (více)

Taiki Waititi zpátky u Thora

Taiki Waititi zpátky u Thora

17.07.2019

Měl točit hranou Akiru, nakonec to ale vypadá, že od něj nejdřív uvidíme čtvrtého Thora. Režisér Taika Waititi (Thor: Ragnarok) oficiálně oznámil návrat k MCU, spolu s ním se vrací i Chris Hemsworth,… (více)

Akira má datum premiéry

Akira má datum premiéry

26.05.2019

Po více než deseti letech ve vývoji se studiu Warner Bros. zdá se konečně podaří přivést slavnou japonskou manga Akira na velká plátna. Snímek od režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok) oficiálně… (více)

Reklama

Reklama