Reklama

Reklama

V roce 1988 japonská vláda shodila atomovou bombu na Tokio poté, co experimenty ESP na dětech selhaly. V roce 2019, 31 let po bombovém útoku na město, se Kaneda, vůdce motorkářského gangu, pokouší zachránit svého přítele Tetsua před tajným vládním projektem. Bojuje s protivládními aktivisty, chamtivými politiky, nezodpovědnými vědci a mocným vojenským vůdcem, dokud se náhle neprojeví Tetsuovy nadpřirozené schopnosti. Na olympiádě v Tokiu probíhá závěrečná bitva, která  odhaluje tajemství experimentu. (POM Anime)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (318)

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

84% - Kdo je to Akira? Co je to Akira? Já... já nevim. Koukal jsem na tenhle animák dvě hodiny jako uhranutý, a teď téměř netuším, proč se v něm dělo, co se v něm dělo. Film mě ohromně zaujal, a napínal až do konce. To, že stručně neumím shrnout děj, či poselství, jsem si uvědomil až teď. Hledat různé alegorie a symboliku atomové války je sice možné, ale já se omezím na konstatování, že Akira je výborný a zábavný film... Jeho klady jsou zajisté animace, zvuk, tempo, atmosféra a schopnost udržet napětí. Jediný, pro mě však podstatný zápor je, že jsem ne vždy chápal jednání postav, a následnou "ztrátu nitě" mi přehlušily akční a destrukční scény... Otázkou teď vlastně zůstává, jestli Akira není právě o chaosu a panice, ve které místo odpovědi na mnoho otázek slyšíte jen exploze, a nechápete, co ti lidé kolem vás dělají... ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Film, který vám nevysvětli skoro nic, prostě se začne dít a nechá na vás, jak rychle se v jeho světě zorientujete, kdy vám dojde, co se vlastně stalo tehdy a oč jde právě teď. Někdy v polovině jsem věděl, že budu muset Akiru vidět znovu, abych všechny souvislosti chápal hned od začátku, ale rozhodně mi to nepokazilo zážitek z té doslova krásné podívané (tohle je vážně film pro kina - a ta hudba!) a film to nepřipravilo o pointu. ()

Reklama

klerik 

všechny recenze uživatele

Komplexné... Nadupané scifíčko. O niečo takéto sa snažili pokračovania MATRIXU, ale nepodarilo sa im to. Veľkolepý akčňák, ktorý sa síce v podstate zaoberá psychológiou len jednej postavy, dokáže strhnúť zbesilosťou a rovnako ohúriť brutálnosťou. Animovaný METROPOLIS (Robotic Angel) je niečim podobným, ale Akira je jednoducho KULT... ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Kapánek zklamání. Čekal sem něco bůhvíjak geniálního a to se mi bohužel nedostalo. První půlka je velice zdlouhavá a skoro by se dalo říct, že až vo ničem. Zajímavým prvkem je fakt, že žádný z hlavních hrdinů není žádnej svatoušek a scény bitek mezi gangy sou podány dost realisticky. Počínaje Tetsuovým útěkem z nemocnice a masakrem v baru se ovšem film přeorientuje na velice těžko definovatelný žánr, je zde spousta vizuálních vychytávek, který japonci přece jen uměj a finální pasáž na stadionu se nakonec přece jen dá nazvat "geniální". Je to skutečnej vrchol, kterej film zachraňuje. První půlka na slabší 3*, druhá suveréně na 5... P.S. Na podruhé zvedám hodnocení na rovných 5 hvězd. Ten film je geniální. Jen si na to každý musí přijít sám a někomu to holt chvilku trvá. Jsem ale přesvědčemn, že scéna výbuchu Neo Tokia a břinkavé rolničky už si budu pamatovat do koncde života. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

Ak by som mal menovať jednu anime klasiku, ktorá mi vyložene nesedí, tak voľba padne bez rozmýšľania na Akiru. Pôsobivé prostredie rozpadajúceho sa Japonska u mňa nemôže vyvážiť vlečúce sa tempo a zmätený, hoc v zásade jednoduchý príbeh, ktorý v druhej časti nahradí podivná prehliadka štylizovaného násila. Akira ma skrátka atmosfericky aj filozoficky minul a údajná genialita pre mňa, bohužiaľ, zostáva záhadou. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (28)

  • Jméno Mr. Nezu pochází z japonského „Nezumi“ (krysa). (Ondr0n)
  • Režisér vycházel ze stejnojmenné mangy, kterou sám napsal. Je sepsána na 2182 stránkách a rozdělena do šesti sešitů. (Trevize)
  • V českém dabingu zazní výraz "Oukej" během filmu dohromady 13x . (Jack_6428)

Související novinky

Pán prstenů dostane anime prequel

Pán prstenů dostane anime prequel

11.06.2021

Studia Warner Bros. a New Line Cinema se vrací ke značce Pán prstenů. Oznámili totiž čerstvě anime prequel k trilogii režiséra Petera Jacksona The War of the Rohirrim. Příběh samostatně stojícího… (více)

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

Waititi, Netflix a knihy Roalda Dahla

06.03.2020

Režisér Taika Waititi (Králíček Jojo, Thor: Ragnarok) napíše a natočí dva nové chystané animované seriály pro Netflix. Ty pak budou vycházet ze známého dětského díla spisovatele Roalda Dahla Karlík a… (více)

Taiki Waititi zpátky u Thora

Taiki Waititi zpátky u Thora

17.07.2019

Měl točit hranou Akiru, nakonec to ale vypadá, že od něj nejdřív uvidíme čtvrtého Thora. Režisér Taika Waititi (Thor: Ragnarok) oficiálně oznámil návrat k MCU, spolu s ním se vrací i Chris Hemsworth,… (více)

Akira má datum premiéry

Akira má datum premiéry

26.05.2019

Po více než deseti letech ve vývoji se studiu Warner Bros. zdá se konečně podaří přivést slavnou japonskou manga Akira na velká plátna. Snímek od režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok) oficiálně… (více)

Reklama

Reklama