Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve dvoudílném historickém snímku sledujeme vzestup i pád samozvaného mesiáše Jana van Leydena (Christoph Waltz). Muže, který žil v první polovině 16. století a který si vytvořil své vlastní učení. Jeho základnou se stalo město Münster, zde získal spoustu chudých věřících, kteří ho považovali za svého Krále. Samozvaný mesiáš tak chladnokrevně dokázal manipulovat se svými ovečkami, zneužívat je ku prospěchu svému a na oplátku jim sliboval spásu. Jeho odpůrci se však nenechají zapudit a vše vede v církevní boj a obléhání města v letech 1534-1535. (Terva)

(více)

Recenze (10)

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ Pay-TV PREMIÉRA: FILMBOX = 21.1.2013, réžia českého znenia (SAGA TV 2013) = VÁCLAV MERHAUT (22.1.2013) ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Další " historický " důkaz toho, jak homo sapiens ( člověk moudrý ) dokáže být poslušná ovečka, vedená jedním......... ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Působivý popis jednoho historického výronu apokalyptismu, který ovládá evropské myšlení dodnes. Oproti známým skutečnostem pravda trochu zjednodušené, obléhání Münsteru trochu odbyté (ale u televizního filmu to lze pochopit). Škoda, že Jan z Leydenu je zde popsán jen jako podvodník, cynický taškář, ač je dost pravděpodobné, že ve skutečnosti on sám v své mesiášství zřejmě věřil. To ovšem nevylučuje tu skutečnost, že to musel být zdatný manipulátor a že režim, který nastolil, mohl by v mnohém sloužit za předobraz totalitních režimů minulého (i tohoto) století. Mario Adorf i Christoph Waltz podávají hodně dobré výkony, ale Charo Lopéz v roli novokřtěnecké královny Divary je svým charismatem zastiňuje. Dokonalá femme fatale. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Po slibném začátku se to celé pomalu, ale jistě začne rozpadat v celkem předvídatelnou frašku. Příjemné vidět celou řadu našich herců v menších rolích. Sabina Remundová se mi velmi líbila typem i projevem v roli středověké dcerky...Námět nebyl, bohužel, využit tak, jak by mohl být! ()

Incantator 

všechny recenze uživatele

Jeden z lepších televíznych historických filmov, ktorého plusom je, že spracúva menej známu historickú udalosť. Príbeh sa rozbieha trochu pomalšie a nevyhneme sa predstaveniu príliš mnohých postáv naraz, čo môže byť mätúce. Zhruba v polovici prvej časti (príchod biskupských vojsk pod hradby mesta a neskôr korunovanie charizmatického Christopha Waltza alias van Leydena - mimochodom, jedna z najsilnejších scén filmu) sa motivácie hlavných postáv vykryštalyzujú a cesta bohatého nemeckého mesta do záhuby sa môže začať. Druhá časť je priamejšia a záver musí byť aj divákom neznalým histórie zhruba od polovice druhej časti jasný. Tvorcovia zvolili kritický pohľad na vieru ako takú a neštítia sa ani kritiky majoritného náboženstva prostredníctvom zobrazenia morálne slabošského biskupa. Hudba a kulisy filmu sú OK, avšak nejde o nič, čo by utkvelo v pamäti aj po týždni. Celkovo sa však oplatí film pozrieť a zaslúžil by si väčšiu pozornosť v televíznom vysielaní. Zhliadnuté v TV [FILMBOX] [český dabing] (22.7.2013) ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Zas tak světobodné to není, i když tematika je zpracovaná celkem sympaticky. Serou mě tam ty absurdní vložky a erotismy, to z toho důvodů, že jsou dost ubohé a člověk má pocit, že to je jen z důvodu dobrého prodávání nahoty a historické mrdačky jako v současných Tudorovcích. Tarantinův oblíbenec Waltz navíc dle mého soudu strašně přehrává. ()

Ravenous 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu mě tedy zrovna příliš neuchvátil, herci trochu přehrávali a celé to působilo teatrálně a lacině. Navíc jsem se při pohledu na Zdeňka Srstku a Pavla Nového i obávala, že by mohlo jít i o trochu jiný filmový žánr než jsem čekala…inu, filmařsky uvolněná a divoká devadesátá léta. Druhá polovina mě ale dostala, temný středověk ve své nejděsivější podobě. Christoph Waltz svého samozvaného Mesiáše, asi 25letého floutka, co uzákonil polygamii a vedl bordel, zahrál bravurně. Navíc mu ty dlouhé vlasy tuze slušely a i přes svou šílenost byl velice okouzlující. Potěšila mě i plejáda český herců. Sabina Remundová krásně vzplála a Bořivoj Navrátil zase (na způsob Mela Gibsona) ukázal zadek…(nekoumáno příliš podrobně, ale knoflík nezahlédnut, asi se tverpem stal až v pozdějších letech :-). No, a aby byl zážitek ještě silnější, celý film doprovázela krásná hudba s historickým a někdy až heroickým nádechem, takže za mě spokojenost. ()

Neklan006 

všechny recenze uživatele

Novokřtěnci proti všem. Mnoho českých herců ve vedlejších rolích: mj. Přeučil a Kemr, ovšem prim hraje mesiáš Christoph Waltz a magická Charo López, jeho milenka ()

Drslw 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála historických filmov, čo ukazujú viac históriu, o ktorej akože sú, než dobu, kedy boli natočené...! ()

Reklama

Reklama