Reklama

Reklama

Nezákonná těžba dřeva - skandální odhalení

  • Česko Dřevo (festivalový název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Každé dvě vteřiny je nezákonně pokácen les o ploše fotbalového hřiště. Výnosy z prodeje každoročně dosahují přes sto miliard dolarů. Alexander von Bismarck chce tuto situaci svou prací v utajení změnit... Několik federálních úřadů USA v současnosti vyšetřuje vedení firmy Lumber Liquidators. Americká policie prohledala ústředí firmy kvůli podezření, že dováží nezákonně vytěžené dřevo. Toto dřevo pochází z lesů na Ruském dálném východě, což je poslední přirozené místo výskytu ohroženého tygra sibiřského. Vyšetřovatelé připisují některé zásluhy Organizaci pro vyšetřování otázek životního prostředí (EIA), neziskové organizaci z Washingtonu D.C. Výkonným ředitelem této agentury je Alexander von Bismarck. Stačilo mu odhalit jen část toho, co firmou Lumber Liquidators proteklo. Byla tam spousta nezákonně vytěženého dřeva. EIA přes pět let v utajení pracovala na odhalení nezákonné těžby a vysledovala pohyby od zpracovatelů, včetně této těžební firmy. Federální vyšetřování mělo odhalit mnohem více. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Marze 

všechny recenze uživatele

Výborná náročná a drahá investigativní žurnalistika. Překvapilo mě, že je to možné v EU. Pohled na rumunské holiny je smutný zvláště pro české turisty. V závěru dojde na lži manažerů rakouské těžařské firmy https://en.wikipedia.org/wiki/HS_Timber_Group a jako ve správné detektivce na vraždy. https://www.ceskatelevize.cz/porady/13988916878-nezakonna-tezba-dreva-skandalni-odhaleni/ ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Podle mě je situace vcelku jednoduchá. Dokud budou vlády podobné věci tolerovat, firmy budou dělat co dělají - viz. kácení pralesů na Srí Lance kvůli těžbě palmového oleje. Samozřejmě je dobře, že existují podobní novináři a upozorňují na takové věci, ale samo o sobě to nic neznamená. Je to kapka v moři. Firma se oklepe, možná zaplatí pokutu, na kterou si asi stokrát vydělali, a pojede dál. Manažeři třeba založí firmu novou a jede se na jiném místě stejným způsobem. Je to boj s větrnými mlýny dokud se svět jako takový neuráčí s tím opravdu něco dělat. K dokumentu se dá říct jen tolik, že je škoda, že nebyl na Čt2 odvysílán celý, ale pouze ve zkrácené verzi padesáti minut. ()

Reklama

agassi68 

všechny recenze uživatele

Až keď zomrie posledný strom a posledná rieka bude otrávená a posledná ryba chytená, až potom si uvedomíme, že z peňazí sa nenajeme.. ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama