Reklama

Reklama

FC Roma

  • Slovensko FC Roma (festivalový název)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Minulou sezónu nastoupil do nejnižší české fotbalové soutěže nový tým. FC Roma je děčínský klub okresního přeboru, který je složen převážně z romských hráčů. „Já když někoho nemám rád, tak ho budu chtít porazit," říká trenér Pavel Horváth. Soupeři to ale vidí jinak a většina z nich romský klub bojkotuje. Pro FC Roma tak začíná trochu zvláštní sezóna. Někdy se hraje, někdy se nehraje, dopředu není nic jisté a klub vyhrává většinu zápasů kontumačně. Fotbalisté FC Roma ale neztrácejí smysl pro humor a bojují jak na hřišti, tak mimo něj. Někdy je to ale těžší, než si představovali: ztrácejí se jim míče, hráči holdují marihuaně, fanoušci na ně pokřikují, ať táhnou do práce. V tabulce klub ale postupuje výš a výš. Podaří se hráčům postoupit do vyšší ligy a přesvědčit okolí, že nejsou agresivní rváči, ale že si prostě jen chtějí zahrát fotbal? (HBO Europe)

(více)

Diskuze

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Ollivander

Slušná demagogie a tupá xenofobie skrytá za údajnou "pravdu". Pokud vím, podstatná část týmu byla obměněna, a tak to není tak, že by tam byli výhradně násilníci. V dokumentu je navíc reflektován jeden násilný incident, ke kterému došlo, i když až po zápase v hospodě. Pohled druhé strany až na jednu výjimku absentuje, protože ostatní týmy s natáčením nesouhlasily. Přitom se mohly vyjádřit a uvést své stanovisko. Dokument nevznikl kvůli "strašáku" jménem politická korektnost, nýbrž - jak uvádí i tvůrci - proto, že tým vyhrávající převážně kontumačně představuje zajímavý námět na film. A kdo nemá silný cognitive bias, protože je typ "nejsem rasista, ALE", zaznamenal, že v FC ROMA je ukázán jak onen "lidový rasismus" bílých, nad kterým se mentální mrzáci a mrzačky nepozastavují (věty typu "nejsem rasista, ale lidi by měli být bílí", provolávání Hitlera ad.), tak i přizpůsobení se romského etnika mentalitě bílých vidláckých buranů a buranek (výroky na adresu muslimů navzdory pojídání kebabu, vulgární homofobní urážky při utkání ad.).

Btw opakováné použití označení "cigáni" a uplatnění ideologického čtverce (vyzdvihnutí údajných negativních vlastností "jiných", potlačení či negování negativních vlastností své skupiny) spolu se žvatláním o "rasismu naruby" pisatele snadno odkope jako xenofoba.

Uživatel Bluntman smazal svůj příspěvek.

Ollivander

Ollivander (hodnocení, recenze)

Přesně tohle je ten přístup, který dále rozdmýchává nesnášenlivost většinového obyvatelstva vůči cikánům. Spočívá v naprostém nepochopení problému. I tento konkrétní případ naprosto přesně kopíruje celkovou situaci s cikány u nás. Samozřejmě to totiž není tak, že by s nimi nikdo nechtěl hrát proto, že jsou cikáni, ale proto, že to je agresivní tlupa nerespektující základní pravidla. Už dřív byli vyřazeni ze soutěže, protože potom co se neúspěšně dožadovali odpískání penalty, začali mlátit pěstma hostující hráče. Vyřešit to musela až policie. Proto logicky když do soutěže opět nastoupí, nechce to nikdo absolvovat znovu. Ale v tom není nic rasistického, v tom je jen negativní zkušenost. Jedná se o okresní přebor, kde za to hráči nic nemají a hrají jen pro zábavu. Rasismus přijde až následně, z druhé strany, když se o tom dozví rádoby korektňáci z Prahy, kteří proto že se jedná o cikány, o tom hned jedou točit. Prahu píšu jen jako analogii k těm, co nemají žádnou zkušenost se soužitím s cikány a cikány viděli jen v televizi. Rasistické je to, že se o tom točí jenom proto, že jde o cikány, jinak by je to vůbec nezajímalo. Výsledek takového díla (kterým je to, že chudáci cikáni jen doplácí na ten rasistický český národ) jen dále nasere ty, co mají tu čest se s cikány potkávat dnes a denně. Bohužel tahleta rádoby korektnost (ve skutečnosti však velmi rasistická) je prolezlá napříč státem a především médii a prohlubuje tak příkopy mezi cikány a rádoby korektňáky na straně jedné a těmi co mají reálné zkušenosti na straně druhé. A přitom řešení je (zdánlivě) jednoduché a naprosto antirasistické: uplatňování stejných pravidel pro všechny, informování o všech stejně a netočení dokumentů o problémech JEN proto, že se jedná o cikány.

na příspěvěk reagoval Bluntman, Bluntman

Související novinky

Mazej do kouta! - 11. Cena Pavla Kouteckého

Mazej do kouta! - 11. Cena Pavla Kouteckého

06.06.2017

11. ročník Ceny Pavla Kouteckého představí výběr těch nejzajímavějších českých a zahraničních dokumentárních filmů. K vidění budou v industriálním prostředí bývalé Továrny v pražských Holešovicích -… (více)

Najděte si cestu k filmu - Stačí poslat nápad

Najděte si cestu k filmu - Stačí poslat nápad

03.04.2017

My Street Films vyzývá širokou veřejnost k zaslání svého nápadu na krátký film. V pořadí čtvrtý ročník projektu rozehrává dokumentaristka Rozálie Kohoutová, která byla v letošním roce se snímkem FC… (více)

Reklama

Reklama