Reklama

Reklama

FC Roma

  • Slovensko FC Roma (festivalový název)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Minulou sezónu nastoupil do nejnižší české fotbalové soutěže nový tým. FC Roma je děčínský klub okresního přeboru, který je složen převážně z romských hráčů. „Já když někoho nemám rád, tak ho budu chtít porazit," říká trenér Pavel Horváth. Soupeři to ale vidí jinak a většina z nich romský klub bojkotuje. Pro FC Roma tak začíná trochu zvláštní sezóna. Někdy se hraje, někdy se nehraje, dopředu není nic jisté a klub vyhrává většinu zápasů kontumačně. Fotbalisté FC Roma ale neztrácejí smysl pro humor a bojují jak na hřišti, tak mimo něj. Někdy je to ale těžší, než si představovali: ztrácejí se jim míče, hráči holdují marihuaně, fanoušci na ně pokřikují, ať táhnou do práce. V tabulce klub ale postupuje výš a výš. Podaří se hráčům postoupit do vyšší ligy a přesvědčit okolí, že nejsou agresivní rváči, ale že si prostě jen chtějí zahrát fotbal? (HBO Europe)

(více)

Recenze (41)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím, když se cikáni flákaj a fetujou vadí nám, když něco dělaj a sportujou, vadí nám, to je fakt u blbejch na dvorečku. Rozumím tomu comu co nám tandem Kohoutová/Bojar chce sdělit, ale pokud se jedná o dokument, který by mě měl udělat jasný názor na věc, bylo potřeba dotáhnout některé věci. Například na začátku se dovíme, že družstvo gadžů odmítá hrát s cikánama, na základě něčeho s minulosti, ale já kurva vůbec nevím čeho, co když to nebyl rasismus, ale bylo to něco jinýho ? Jak to mám vědět ? To mám znát každej prd co se v týhle zemi stane ? To je právě práce dokumentaristů, aby mě uvedli do problému. Pak druhá věc, já sem nevěděl jestli ty cikáni to hrajou a nebo sou přirozený. Působilo to na mě víc filmově než dokumentaristicky. V každým případě jo, beru to, vidím, že předsudky zůstávají na obou stranách jak u nás gadžů, tak u cikánů čili očekávat nějakou změnu ve vzájemných vztazích stále nelze. Máme tu dva pytle, do jednoho náhazíme všechny cikány, do druhýho nahážou cikáni všechny gadži a pak se divíme. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý dokument, který naprosto objektivně nahlíží do světa lidí, které by každý z nás mohl odsoudit hned aniž by je blíž poznal. Přitom já osobně musím uznat, že dělat u cikánů takovou osvětu je hrozně záslužná činnost. Strašně se mi líbilo to zapálení trenéra a brankáře, kteří vytvoření klubu FC AC Roma Děčín hrozně žrali a snažili se, jak sami uváděli, inklinovat děti ke sportu a ne k chlastu a drogám. Také se mi moc líbilo, jak tento dokument ukazoval různé kontrasty. Například přemlouvání funkcionářů jiných klubů, aby si s cikány zahráli fotbal. Pak také diskuze cikána s gadžem během vyklízení odpadků, kde gadžo představuje klasickej českej zažitej názor na cikána a cikán je v pozici rozumbrady a snaží se pochopit, jak jsme na tyhle názory jako národ přišly. Také se mi třeba líbilo, jak si dokument nebere servítky a nemá problém ukázat i to, že v týmu má trenér s tím brankářem problém vymítit trávu, kterou tam mladí hulí...Když to sepne dohromady v tenhle dokument, tak mi normálně došlo, že mi právě trenéra a brankáře bylo hrozně líto. Oni opravdu mají snahu dělat něco pozitivního a změnit tak zajetej náhled na cikána. Tohle všecko je v dokumentu fakt dobrý a vytváří to hrozně moc zajímavých myšlenek. Jenom mě strašně mrzelo, že jsem si po shlédnutí tohoto dokumentu musel naladit internety, abych zjistil, co se vlastně stalo před natáčením tohoto dokumentu a proč ty ostatní kluby s nimi vlastně nechtějí hrát. Nicméně trenér Pavel Horváth a brankář Herák mi v hlavě zůstanou. Snaží se dělat něco pěknýho a nemají to jednoduchý. To tak občas bývá, když někdo jde proti zajetému stereotypu. Nicméně jen tak dál...jednou to určitě někdo ocení. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Poetika seriálového Okresního přeboru v nevyváženém a silně jednostranném dokumentu, který nedává prostor protinázoru a ani jednou nezazní argument druhé strany. K zamyšlení to ovšem nutí... ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„PROTO JÁ CHCU, ABY SME VŠEM UKÁZALI, ŽE NEJSME ŽÁDNÍ RVÁČI, ALE ŽE TEN FOTBAL OPRAVDU UMÍME…“ /// Kterak zodpovědnej Rom (jinej by trenéra dělat nemohl) měl fotbalovej mančaft. Učí zodpovědnosti ostatní (hoď hrách na zeď a čekej…)… Ale není v tom sám. Pomáhá mu Herák (hovno v žíle – v bráně!), vykonávající práci mejch dětskejch snů (popelář. Taky jsem chtěl bejt kosmonaut… - toho neukázali.). A tak chlapi meditujou (hovory z Lán jak vyšitý!) „CO SME!“… „Cigáni!“ „– CHCU SLYŠET – TÝM!“ – o (nechtěný) vtipný situace tady není nouze. Nikdo nic „nevypípává“, takže se tady mluví, tak, jak rypák narostl (což mi nevadí, ale puritáni bacha, páč film plnej (mluvících) Verbalů…). „KONEČNĚ BYLA VIDĚT INTELIGENCE!“ Očekávejte cokoliv… Kromě ftipnejch kousků tady jsou i ty vážný. Hlavní téma je skrytej rasismus. Nikdo (někdo jo, ale filmaři ne!) neřeší důvody. A antisportovci - o fotbal jde až ve druhý řadě. Zábavnej dokument…(teda, jak se to vezme). /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chtěl bych vidět v akci AS Roma, ale nemám na letenku. 2.) Přemejšlím, kam umístit reklamu na triatlon. 3.) Jsem vyznavačem českýho fotbalu v brazilským pojetí. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vyhlo se to většině základních klišé, což je pěkné, ale trochu mě mrzí, že to svým hrdinům trochu podlehlo a moc bezvýhradně přijalo jejich optiku. Divákovi pak nejsou poskytovány informace, podle kterých by si šlo udělat plnohodnotný názor, což je největší výtka k tomuhle jinak dobrému filmu. ()

PetGriDus 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, že to ty chlapi nevzdali. I když třeba nejsou úplně svatoušci, tak se mi líbí, že chtěj k fotbalu přitáhnout i děti, což je lepší než je nechat napospas ulici. Jako mladej jsem fotbal dost hrával, tak jsem se nějak do snímku vcítil. Dokument bych doporučil i lidem s averzí, chvilkama si člověk přišel i jako u sledování Okresního přeboru. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Dokument s několika dramaturgickými faily, nedozvíme se, co klub udělal v minulosti, že s ním nikdo nechce hrát, scénka v baru nenajde vyústění, záběry ze zápasů jsou snímány velmi omezeně, závěr vyšumí do angažovaného ztracena. A přesto je nutné nadprůměrným hodnocením ocenit námět, se kterým přišla producentka Pavla Janoušková Kubečková, a hlavně dvojici hlavních aktérů, jejich přirozenost automaticky generuje zábavné situace (mnohdy je to Okresní přebor hadr) a zároveň dokáže naťuknout nejedno ožehavé téma. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Hodinový výlet do zcela jiné sociální bubliny. FC Roma je ten typ dokumentu, který nezaujatě zaznamenává určitý fenomén reality v její přirozené podobě. Tvůrci do ničeho nezasahují, po účastnících nechtějí žádné názory. Výsledek nic nehodnotí, nikoho s ničím nekofrontuje, vlastně ale tím pádem ani nic z problematiky příliš neosvětluje. I přes palčivé téma to tak proplulo kolem mě, odplivl jsem si nad mentalitou některých buranů a potvrdil si, že tyhle témata nejsou nikdy černé ani bílé. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

HBO2 HD - Celkem obstojný dokument, kde bych uvítal delší stopáž. Jelikož sonda do života a způsobu myšlení romů mě zaujala. Poctivé 3 hvězdy. 68% ()

decouble 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že tenhle dokument vznikl. Ale vlastně mě moc nebavilo, jak to bylo natočený. Nemám nakoukáno tolik dokumentů, ale trochu mi připadá, že je to takový ten "klusákovský" přístup. Tedy typ dokumentu, který je koncipován tak trochu jako hraný film (režisér ve filmu nevystupuje), kde jsou vsuvky, které zdánlivě nesouvisí s dějem (trenér si jde zaběhat a kouká do dálky), ale je to točeno dlouhým objektivem a tedy z velké dálky (postavy mají zřejmě klopové mikrofony), tak že se vlastně k postavám moc nepřiblížím. ()

WolfR 

všechny recenze uživatele

Neskutečně zajímavé téma, solidní herecké výkony a jistá režie, jen ta kamera kazí skvělý dojem, 4 hvězdy. ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Je to dobře ozvučené, dobře prostřihané a ta tematika také není k zahození. Těžko ale rozeznat, kolik ze všech záběrů bylo naaranžováno a kolik je zcela autentických. Ačkoliv je ta jakási gradace děje k závěru skoro až teatrální a tento dokumentární film převrací na herecké drama, film má určitě nemalé poselství a o lecčem vypovídá. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

FC Roma zahodil obrovský potenciál, který měl. Po slibném začátku nastala stagnace, jež vyvrcholila v unylost, která diváka otráví víc, než pohled na cigány vyvážející smíšený odpad. Každopádně cigošských fotbalistů mi bylo líto, jelikož těžko jim vyčítat jejich temperament a negramotnost. 63 % ()

Wbcko 

všechny recenze uživatele

"Nejsem rasistka, ale lidi by měli být bílý..." Citace této fotbalové fanynky, myslím krásně shrnuje to, o čem celý film je. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Kvalitný námet i materiál. Tvorcovia mali ale v tejto problematike zájsť trochu viacej do hĺbky, do jadra problému, naviac je to všetko len z pohľadu jednej strany a aj keď sa dokument snaží byť nestranný, je to monogamné. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Na dokument jsem se velmi těšil a po jeho konci jsem byl hodně rozčarovaný. Bohužel naprosto schází objektivita a pohled z různých stran, což bych u dokumentů čekal. O týmu FC Roma jsem věděl z médií ještě před filmem. Byla spousta „senzace chtivých“ článků o tom, jak se romský tým opakovaně popral a ostatní týmu s ním kvůli tomu nechtějí hrát a úmyslně nenastupují k zápasům. O tomhle v dokumentu není ani zmínka, jen lehký náznak „hrát budeme, když nebudou problémy“. Celý je postavený z pohledu ublíženého týmu a zobrazováni jsou jen ti nejlepší a neproblémoví – trenér a pracovitý brankář. Klobouk dolů před nimi, jak se snaží a bojují s nepřízní na všech stranách. To mi ale k dobrému dokumentu nestačí. Dvě hvězdy pro dva hlavní představitele, víc si tvůrci nezaslouží. Od dokumentu vzniklého kvůli kontroverzní situaci bych čekal trochu té kontroverze a polemiky. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Nejsem rasista, ale lidi by se fakt měli rodit bílý. Pořád se těším, že někdo natočí dokument o Cigánech, jací jsou - jako o zlodějích, vyžírkách, flákačích, násilních, feťácích, zlých, hloupých podlidech. A ono, nepočítaje nějaké to bitkovací vídejko na jůtjůbíčku, furt nic. Oni mají dokumentární ambice jen sluníčkáři, pravdoláskaři a "hate free mdrky"? Proč tvůrci, kteří "mají odvahu mluvit o věcech tak, jak jsou", nevytáhnou mobily z bomberů a nepustí se do nízkorozpočtové, ale seriózní dokumentaristické práce? Nechť si (na moji otázku) každý odpoví sám, bude-li chtít, třeba při sledování výborného dokumentu tamdemu Kohoutová & Bojar, který zachycuje Cigány, kterak s gádži, kterým se moc nechce, zkoušejí hrát fotbal. Jednak je to prdel, druhak se dozvíte, jak to chodí, třeba ve Svazu. FC Roma napovídá, v čem je problém. Nevypadají tak, ale jsou jako my. Některý xichty to mají prostě tak, že by daly zrcadlu nejraději facku. Uděluji tomuto čtyřhvězdičkovému dokumentu hvězdiček pět, prostě abych vyvážil. ()

Bafo 

všechny recenze uživatele

Jeden z mala ceskych dokumentu, u ktereho jsem nemel dojem, ze mi autor/ka chce vnutit nejakou predstavu o hlouposti/neschopnosti/spatnosti nejake skupiny lidi ci jednotlivce. Zaroven nehleda a nepidi se po skandalnosti (i pres sve v Cechach "skandalni" tema), neni bulvarni, neni tendencni. Za to ze srdce autormum dekuji. Je to proste jednoducha sonda do zivota nekolika lidi, pekne natocena, zajimava, misty trosku nudna, ale to vubec nevadi. Dik ()

Fajla 

všechny recenze uživatele

Téma to je samozřejmě dobré, ale čekal jsem od toho víc. Zejména proto, že jde o produkci HBO. Koukat se na to dalo, bylo to vlastně dost zábavné, leč nikterak objevné. To všechno přeci víme - neposuzujme lidi podle barvy pleti, ale podle toho, co je uvnitř. Viděno na 51. KVIFF. Za mě 65%. ()

Související novinky

Mazej do kouta! - 11. Cena Pavla Kouteckého

Mazej do kouta! - 11. Cena Pavla Kouteckého

06.06.2017

11. ročník Ceny Pavla Kouteckého představí výběr těch nejzajímavějších českých a zahraničních dokumentárních filmů. K vidění budou v industriálním prostředí bývalé Továrny v pražských Holešovicích -… (více)

Najděte si cestu k filmu - Stačí poslat nápad

Najděte si cestu k filmu - Stačí poslat nápad

03.04.2017

My Street Films vyzývá širokou veřejnost k zaslání svého nápadu na krátký film. V pořadí čtvrtý ročník projektu rozehrává dokumentaristka Rozálie Kohoutová, která byla v letošním roce se snímkem FC… (více)

Reklama

Reklama