Reklama

Reklama

FC Roma

  • Slovensko FC Roma (festivalový název)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Minulou sezónu nastoupil do nejnižší české fotbalové soutěže nový tým. FC Roma je děčínský klub okresního přeboru, který je složen převážně z romských hráčů. „Já když někoho nemám rád, tak ho budu chtít porazit," říká trenér Pavel Horváth. Soupeři to ale vidí jinak a většina z nich romský klub bojkotuje. Pro FC Roma tak začíná trochu zvláštní sezóna. Někdy se hraje, někdy se nehraje, dopředu není nic jisté a klub vyhrává většinu zápasů kontumačně. Fotbalisté FC Roma ale neztrácejí smysl pro humor a bojují jak na hřišti, tak mimo něj. Někdy je to ale těžší, než si představovali: ztrácejí se jim míče, hráči holdují marihuaně, fanoušci na ně pokřikují, ať táhnou do práce. V tabulce klub ale postupuje výš a výš. Podaří se hráčům postoupit do vyšší ligy a přesvědčit okolí, že nejsou agresivní rváči, ale že si prostě jen chtějí zahrát fotbal? (HBO Europe)

(více)

Recenze (41)

kluk z Na 

všechny recenze uživatele

Krapet nuda. Hlavní duo je zajímavé asi 10 minut. Pak už je to pořád stejná písnička. Chybí tomu hloubka a kontrast. Takovej průměr, kterej mě ovšem naštval, protože o fotbale by to pro mně měla bejt 5 hvězdičková zábava. ()

godycz 

všechny recenze uživatele

jedna * za tu finalni scenu u popelarskeho vozu... plnej nedam protoze jsem se nedozvedel, proc s nima.nechce nikdo hrat... ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Jakožto fotbalista z Děčína jsem byl zvědavý jak to bude vypadat a nutno dodat, že jsem dostal přesně co jsem čekal. Tématika tu rozhodně byla, ale strašně to kazí fakt, že ani jednou neslyšíme názor z druhé strany a taky měli tvůrci zajít více do hloubky problému, takhle to bylo celé takové nemastné neslané. Čisté 2* ()

bery71 

všechny recenze uživatele

Je to dobré v tom ukázat, jak vypadá prostředí vesnického fotbalu a chudších oblastí státu a jejich obyvatel (to je jedno, jestli bílých, cikánů nebo jiných). Krom pozorování, což dělá dobře, se ale nesnaží nijak komentovat a vykládat. To asi nelze mít apriori dokumentu za zlé, ale takhle to nenabízí žádnou cestu z lesa ven nebo vůbec názor, co je vlastně špatně na současné situaci. To mi přijde málo. Ale jen houšť. Rasismus a diskriminace jsou reálné problémy kolem (v) nás a je dobré na ně upozorňovat. ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Jestli něco vyzdvihnout, tak rozhodně námět. Ale jinak, alespoň za mne, nic neříkající dokument. Nezodpovězené otázky, nedotažené začátky, přirozenost na bodě mrazu. Dokumenty o sociální množině zvoucí se Cikán mají většinou jeden zásadní problém. Snaží se nám vnutit, že je všechno zalité sluncem a duha svým koncem opravdu ukazuje cestu k pokladu…..a tak na mne bohužel působí i FC ROMA (neplést s AS ROMA :D). Chtělo by to pohled i z gandžovské strany, protože ten snědý Petr Čech byl na první dobrou 100% sympaťák….ale je tomu tak i bez filmových kamer. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Dobrý, jen mi ty fotbalové momenty přišly trochu moc osekané. Chápu, že primárně je to o osobnostech, ale trochu mi chyběl kontext (jak si vede tým v tabulce, atd.). Konec byl také trochu "useknutý".  Nejlepší scéna - hovory o rasismu z popelářského vozu. ()

hrudka 

všechny recenze uživatele

Dokument přináší téma a to je dobře. Tvůrci ale, kupodivu, do děje nijak nezasahují. (Ve chvíli, kdy romové nejsou obslouženi na baru a volají policii, mi chybělo zdokumentování, jak to dopadlo.) Nechávají to volně plynout. Možná sami čekají, že se ze situací něco stane, ale ono nějak ne. Chyběla mi tam nějaká větší konfrontace nebo alespoň snaha o ni. Ten problém se vlastně nijak neřeší, jenom se ukazuje, že je. Snaha o komunikaci s dalšími týmy pouze přes telefon nestačí. Dobré to bylo, začínám si říkat, zda má smysl dokumentární filmy vůbec hodnotit. Ale nakonec nezapomenu na sdělení: je vás tady deset milionů a pořád máte vítr z cigánů, to nechápu. Já vlastně taky ne. ()

Ozzy2

všechny recenze uživatele

To je téma.Zkuste si založit bělošský klub a do měsíce stojíte před soudem s obviněním z rasismu a diskriminace ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Přiliš mě to nezaujalo, ale dal bych to za povinnost zhlédnout některým Romům, kteří jen natahují ruku na sociálce a nesnaží si sehnat práci. Ten zápal a neústupnost dosáhnout úspěchu by mohl být pro ně inspirující. Nápad je skvělý, realizace už tak dobrá nebyla. P.S. Pokud vím většina "bílých" mužstev nechtěla s FC Roma hrát pro jejich surovou, až bezohlednou hru, kterou praktikovali v minulosti. ()

Simomon 

všechny recenze uživatele

Nadavat na vladu, bat se muslimu a zit na kebabu, pouzivat slovo Číňan jako synonymum ke slovu Asiat, dát si po fotbale Braníček a porad resit zhuleny kamarady- takhle nevypada popis "typického Čecha" ale hlavnich protagonistu dokumentu FC Roma- cikánů. S romskymi dokumenty mam problem, protoze vetsinou bojuji proti odsuzovani (romske) vetsiny na zaklade zkusenosti s jednotlivci tim, ze vyberou příkladné jednotlivce, kterymi chteji "ocistit" (romskou) vetsinu. U FC Roma mi prislo, ze se postoji idealizací proti xenofobii zdatne vyhýbá a hlavní protagonisti mi tak byli uprimne sympaticti. Dokumentaristicky je navic vse velmi precizne zvladnuto a nekolikrat jsem si napr. rikal, jak je mozne, ze 7 chlapu prirozene debatuje v malem byte a nevsimaji si pritomneho stabu. To same pri jizde autem. POSLEDNI SLOVO: Romske prostredi a okresni fotbal je dokumentaristicky asi nejvdecnejsi tema. Kohoutová s Bojarem ho uchopili profesionalne, poselstvi nijak nahlas nikomu nevnucuji a jde o velmi dobrou sondu do ceskeho malomestského prostredi 5/5* ()

Parm1

všechny recenze uživatele

Tým FC Roma je v posledních měsících hodně medializovaný, protože je to prostě "vděčné" téma. Tomuto týmu fandím a doufám, že bude postupovat soutěžemi stále výš, až do 1.ePojisteni.cz ligy, potom se probojuje do evropských pohárů a dočkáme se velkého derby proti AS Roma. Na tento den se opravdu těším. Samotný dokument si netroufám hodnotit. ()

mazic 

všechny recenze uživatele

pohled na klasické peklo nižších soutěží (i přes důležitost tvůrců neukazovat fotbal bylo poznat, že hráči mají sebedůvěru messiho s ronaldem dohromady a fotbalové umění na úrovni messiho a ronalda se zlámanými nohami). jediný rozdíl je, že tým je cikánský(téměř jisté je, že v případě bílého týmu a stejného problému by asi dokument nevznikl). začátek příběhu je nevysvětlený. z netu se dozvíte, že moralista herák někoho hrozně rozbil při zápase a jeho původní tým skončil a on dostal dvouletý distanc. z vlastní zkušenosti vím, že cikánský tým se k nám choval stejně, ne-li lépe, než většina bílo buranských týmů. trošku okresní přebor bez vtipu. tři věci jsem zjistil či si potvrdil - 1) jedno z nejlepších rozhodnutí bylo přestat hrát fotbal, 2) cikán je v čr největší rasista, 3) při šikovném a jasně zřetelném marketingu nemusí být dřina vyhrát volby (že pane zemane a babiši) ()

markyzgero 

všechny recenze uživatele

"Fotbal je v podstatě jednoduchá hra – 22 hráčů se 90 minut honí za míčem, přičemž jen v česku jich 11 nenastoupí, protože jsou kokoti." - Gary Lineker ()

zdenzo 

všechny recenze uživatele

Super sonda do černobílého okresního přeboru. Bohužel scénaristicky amatérská. Chybí úvod - nejlépe články z médií a info o staré rváčské jistorii, chybí kostra (s kým hráli, který tým nechtěl, jak to vypadá v tabulce) a chybí závěr (jak tedy dopadla sezóna, co na to svaz). Pokud mělo jít jen o sondu do života děčínských sportovců, budiž, to se ale pak nesmíme točit okolo hlavní linie se kterou Kohoutová a Bojar dále nepracují. Jinak mě bavilo přehnaně slušné chování, které snímá delší čas natáčení a poukazuje na to, že rasisti jsme všichni - gádžové, cigáni i ti věčně hubení číňani co jedí jen rýži a pak nás valcují na hřišti hlava nehlava :) PS děčínský Messi rules!!! BTW Pavel Horvath, jakoby svému "plzeňskému" jmenovci z oka vypad :D Ať žije SKS! ;) ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Šlo to, i když to nebyl žádný zázrak, jako takový minidokument do fotbalu a lidí kolem to stačilo. Hodnocení: 60 % ()

tosastava 

všechny recenze uživatele

Keby to nebolo tak okato účelovo strojené,a každá veta,pohyb nebola pod taktovkou režiséra(ky),mohla to byť celkom zaujímavá sonda cigánskej komunity ()

Ypsko odpad!

všechny recenze uživatele

Nechce s nima nikdo hrát, protože se na hřišti chovaj jak prasata. A ten vychvalovanej kapitán je z nich asi největší dement a strůjce většiny problémů. Ze zmrdů se tu dělá někdo, komu je ubližováno. Klasický překrucování a lhaní z dílny hate free mrdek. ODPAD! ()

Související novinky

Mazej do kouta! - 11. Cena Pavla Kouteckého

Mazej do kouta! - 11. Cena Pavla Kouteckého

06.06.2017

11. ročník Ceny Pavla Kouteckého představí výběr těch nejzajímavějších českých a zahraničních dokumentárních filmů. K vidění budou v industriálním prostředí bývalé Továrny v pražských Holešovicích -… (více)

Najděte si cestu k filmu - Stačí poslat nápad

Najděte si cestu k filmu - Stačí poslat nápad

03.04.2017

My Street Films vyzývá širokou veřejnost k zaslání svého nápadu na krátký film. V pořadí čtvrtý ročník projektu rozehrává dokumentaristka Rozálie Kohoutová, která byla v letošním roce se snímkem FC… (více)

Reklama

Reklama