Reklama

Reklama

Všechny zabij a vrať se sám

  • Itálie Ammazzali tutti e torna solo (více)

Žoldák Clyde McKay je jižanským velením pověřen sehnat si společníky, kteří se neštítí ničeho, a společně uloupit unijním vojákům zlato. Vrátit se však má jen on sám... Píše se rok 1864. Nelítostný žoldák Clyde McKay shromáždí oddíl odhodlaných, kterým kapitán Lynch z konfederačního velení určil nebezpečnou misi. Zadání zní: proniknout do pevnosti Yankeeů a přivézt odsud milion dolarů ve zlatě ukrytých v bednách s dynamitem. Banda všehoschopných si dokáže poradit i se zdánlivě nesplnitelným úkolem. Potíže nastanou, když někoho z bandy napadne, že by si všechno zlato mohl nechat pro sebe. A napadne to postupně všechny… Přímočarý, akcí nabitý western režíroval jistou rukou Enzo G. Castellari. Jak je u spaghetti westernů zvykem, nenajdeme zde jediného kladného hrdinu či spíše nikoho, jehož hlavní motivaci nepředstavují peníze. Členové bandy jsou zkrátka hrdlořezové, kterým o ušlechtilé cíle rozhodně nejde. Zato si užijeme množství akrobaticky vycizelovaných bitek, velkolepých přestřelek, vrhání nožů a dokonce i střelbu z bazuky. Zvláštností je, že se ve filmu neobjeví ani jediná žena. Fanoušci artových filmů jistě ocení, že jednoho člena McKayovy party hraje Pasoliniho oblíbenec Franco Citti. (Česká televize)

(více)

Recenze (24)

odpadlik123 

všechny recenze uživatele

Anonymita kaskadérů odhalena! A to v tomto velmi netypickém špageťáku, kdežto je sice hlavní osobou Amík Chuck Connors a nepřítelem slizký Frank Wolff, takový ten hnusný vysoce postavený záporák chráněný svou uniformou rozličné barvy, dalším osazenstvem se však stávají skutečně drsní chlápci z oboru. Je to film, který se o dějovou linii příliš nestará, také není nikterak obsáhlá. Namísto toho se soustřeďuje na dovednosti zmíněných statečných, kteří vyvolávají rvačky na možných i nemožných místech, mlátí se hlava nehlava, metají přemety a uskakují před výbuchy po dobu více než 90 minut. Chuck vyráží do unionistické základny uloupit zlato, k čemuž si sežene pětici skutečně výjimečných chlápků. A Wolff je akcí nadšen, je tu však jedna podmínka…a tou je název filmu. Chuck má tyto kaskadéry po dobře odvedené akci oddělat a vrátit se sám. Jako by na tom koneckonců bylo něco zvláštního, když to takto beztak chodilo vždycky. Zde se však stávají neanonymními muži viděnými jen zezadu a na zlomek sekundy. A že ten pohled (doplněný silně přebarveným obrazem) vskutku stojí za to. Pět mužů bez jakýchkoliv skrupulí, masových vrahů a zkrátka odborníků ve svých oborech, jimiž jsou síla (svalovec, jehož je extra potřeba na zbourávání objektů), nože (což je nebezpečně rychlý Ind z jedné strany, Mexičan z druhé a on někde uprostřed), rychlá zbraň (což je mladík, jenž se podle dostane od kamarádů úskokem kdy se vydává za mrtvého a je rozhodnut ukořistit všechno pro sebe), bazuka (což je zvláštní) a další rychlá zbraň doplněná navíc opičí agilností nejmladšího. Dvě dobře půlhodinové akce, během nichž nasazuje svůj život bezmála tisíc méně důležitých kaskadérů, záporní hrdinové založí požár, zabijou, koho potkají a Alberto bez nejmenších obtíží přeskáče všechny hradby, jsou zkrátka obdivuhodné, přičemž celý film se nese v duchu: ani minuta nazmar a tudíž musí obsahovat bitky, výbuchy a přestřelky bez přestávky, čili se člověk prostě nemůže nudit. A ačkoliv je jeden desperát horší, než druhý, to zlato by si za tohle vážně zasloužili. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Enzo Castellari tady byl zjevně ve výborné formě. Přestřelka střídá přestřelku a rvačka střídá rvačku. Skvěle natočeno, tempo je na spaghetti western docela rychlé a pěkně to odsýpá. Hodně dobrý je tu především scénář, u kterého si v průběhu filmu nejste jisti, kdo se k tomu zlatu nakonec (ne)dostane. Tleskám. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele

Nevedel som, komu držať palce, ale partička ničomníkov sa dala celkom obľúbiť. Obete z radových vojakov nikoho nezaujímali, aj ich plukovník mal celé velenie dosť na háku a situáciu mimo svojej kontroly. No ale film musí dostať svojmu názvu, takže veľa živých na konci netreba očakávať. Je to spagetti western, tomu zodpovedá veľa streľby, bitky bez zmyslu a tak to má v tomto žánri byť. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Velmi akční western, vlastně se tu nic jiného neděje, od začátku do konce jenom bitky, přestřelky, a zase bitky a zase přestřelky. Docela mi to připomnělo o deset let pozdější Castellariho film Ten prokletý obrněný vlak - hrdinové na nesplnitelné misi na nepřátelském území, kteří postřílí všechny nepřátele, které potkají. Tentokrát ale jsou posláni na misi hned na začátku, navíc tu je hlavní záporák v podání skvělého Franka Wolffa. Hlavního hrdinu hraje americký herec Chuck Connors, kterého známe jako Bucka Hannasseyho z Velké země, trochu napodobuje Clinta, ale jeho charismatu nedosahuje. Hlavní partu tvoří mozek bandy (Connors), jediná kladná postava, potom indiánský vrhač nožů (Giovanni Cianfriglia, který později dostával přes držku od Spencera a Hilla), mladý přesně střílející pistolník, silák, další pistolník, takovej hajzlík, a chlápek s bazukou (!). Podobných hovadin, jako je bazuka v době občanské války, je film plný. Ale je to strašně zábavný film. Musím zmínit zajímavou hudbu Francesca De Masiho, i když jeho muziku ve špagetách moc nemusím, ačkoli Castellari s ním spolupracoval skoro pořád. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tento italsko-španělský western se zaobírá možností sebrat seveřanům zlato a oslabit je. Clyde McKay si sežene odborníky, ale pak nastává řada řetězových událostí, ve kterých střídavě vede jednou ten a podruhé jiný. Všichni přitom mají stejnou motivaci a navíc ten, kdo hlavního hrdinu najal není tím, za koho se vydával. Ne že by se film neopíral o velkou porci napětí či akčních scén. Na druhé straně si všimněte, že celá parta původně najatých banditů prakticky nikdy nemine zatímco vojáci střílí a střílí a nemohou se, až na výjimky, trefit. Stejně tak nelogicky vybíhají z úkrytů a vbíhají pistolníkům přímo do rány. A i když následně není vidět zásah či krev, což ale ve filmech té doby bývalo časté, padají, hystericky vykřikují a pateticky odskakují či vyskakují do různých stran. To byla jedna z věcí, která působila spíše úsměvně. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (2)

  • Film se odehrává během americké občanské války, ale dynamit byl vynalezen až po skončení války (v roce 1866). (Marek06)
  • Ve filmu se neobjeví žádná žena. (Marek06)

Reklama

Reklama