Reklama

Reklama

Vynikající psycholog Malcolm Crowe (Bruce Willis) má za sebou traumatizující zážitek. Bývalý pacient se vloupal do jeho domu a dříve než sám spáchal sebevraždu, pokusil se ho zastřelit. Šlo zřejmě o trest za to, že mu nedokázal správným způsobem pomoci. Příští podzim. Doktor Crowe se pohroužil do práce a více než své manželce, trpící vzrůstajícím odcizením, se věnuje novému pacientovi. Osmiletý chlapec jménem Cole Sear vidí v těch nejneočekávanějších chvílích duchy s děsivým zevnějškem jasně prozrazujícím příčinu smrti. Oběšenci, sebevražedkyně, chlapec s hlavou prostřelenou brokovnicí Proč se zjevují obyčejnému osmiletému chlapci z Philadelphie? Chtějí ho děsit nebo snad potřebují jeho pomoc? Doktor je racionální skeptik, ale tragické zkušenosti s podobně postiženým pacientem z loňského roku ho varují před unáhlenými standardními závěry. Ostatně to, že osmiletý Cole Sear skutečně vidí reálně existující duchy, není to největší překvapení, které na Malcolma Crowea čeká... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 321)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 6 nominací: Nejlepší film, Režie, Herec VR - Haley Joel Osment, Herečka VR - Toni Collette, Střih, Scénář ......... Tento film mě 100% utvrdil v přesvědčení, že pokud víte, že film je dobrý nic dalšího o něm není třeba zjišťovat. Podobně silný zážitek jsem měl z Matrixu o kterém jsem věděl pouze to ,že se jedná o vynikající sci-fi. A tak mohu vidět tento film podruhé a s naprosto "odlišným" dějem. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pro me nejlepsi film od Shyamalana, latku nasazenou timhle filmem uz asi nikdy neprekona. Shyamalan postupne buduje atmosferu, ktera je zvlast v druhy polovine docela mraziva a i kdyz nikam nespecha, tak je film po celou dobu napinavej. Velkou zasluhu na tom maj hlavne vynikajici tajemna hudba, scenar a herecke vykony jak Bruce Willise, tak i Haley Joel Osmenta (jakkoliv ho nemam rad, tohle proste zahral vyborne). Jen mi prislo, ze Shyamalan tam ve svy maly rolicce doktora je jak pest na oko. Ale jinak se tohle Shyamalanovi skutecne povedlo - bezchybna rezie a vynikajici kamera. Jedinou vadu bych videl v zaverecny pointe, na poprvy vas dostane a je fakt hardcore, jenze kdyz se na to divate podruhy, potreti, tak uz to takovej ucinek nema. Na druhou stranu se Shyamalanovi musi nechat, ze kdyz uz clovek zna pointu a kouka se na film, vsechno presne sedi, nikde neni zadnej zadrhel, proste je scenar domyslenej fakt do detailu. A taky tam klidne moh hodit vic duchu, jak Haley rika, vida je kazdej den ("Vidim mrtve lidi." "Jak casto?" "Kazdej den."), jenze nich uvidime myslim 7. Skvelej film, jasnejch 5*. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Opravdu se divím, že ta atmosféra z filmu nedostala Oscara. Musím se přiznat, že na poprvé mě film dostal hlavně svou pointou, ale na podruhé jsem si film užil daleko více, vlastně mě ta pointa přišla totálně nedůležitá, klidně mohla být jiná a nebo nemusela být žádná a já bych si to stejně užil. Velmi rychle jsem začal totiž pociťovat, osamocenost Bruce Willise a nepříjemný úděl malého Coleho. Úzkost v kombinaci se strachem obsadili celou mou mysl a po skončení filmu jsem šel do koupelny v nerozsvíceném bytě, skutečně velmi nejistým krokem. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodně zmáknutá duchařina s výtečnou atmosférou a nenápadnými indiciemi, které zpětně maximalizují zážitek z jedinečného konce. V podstatě bez jediné chyby ve scénáři a bez jediné zbytečné scény. Bohužel některé scény měly až příliš slabý spád a příliš pomalé tempo. Rovněž představitel pacienta Haley Joel Osment byl na devítileté dítě jaksi chytřejší než by bylo záhodno. Jeho styl mluvy a chování nekorespondovalo s jeho věkem ani při zamhouření obou očí. Willis na akčního hrdinu překvapivě citlivý a nehumpolácký. Zřejmě nejlepší film Shyamalana. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Mé první, a nikoliv poslední, setkání se Shyamalanem. V té době byl králem atmosférického mysteriozního thrilleru. Brilantní vedení herců, úchvatné budování atmosféry, omračující pointa. Škoda, že jeho aura postupem času vybledla. Šestý smysl byl ale komplexní film. Tak bych si ho rád uchoval v paměti. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (81)

  • M. Night Shyamalan natočil scénu, kde Cole (Haley Joel Osment) vidí v každém okně nemocnice jednoho ducha, hodně znetvořeného a úpícího. Scéna ale byla vystřižena kvůli přístupnosti od 13 let. (pornogrind)
  • Vo filme nikdy nenastane úplné ticho, lebo vo všetkých scénach je v pozadí nahratý ľudský dych, ktorý má vytvárať podvedomý dojem, že aj v prázdnych miestnostiach niekto je. (HelenOfTroy)

Související novinky

Horor Ti druzí se dočkají remaku

Horor Ti druzí se dočkají remaku

13.10.2020

Známý horor Ti druzí s Nicole Kidman se dočká remaku. Snímek španělského režiséra Alejandra Amenábara vyprávěl o matce a jejích dvou dětech na konci druhé světové války, kterak čekají, až se otec… (více)

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

04.04.2017

Přední skladatel instrumentální filmové hudby James Newton Howard obdržel v neděli 2. dubna z rukou Martina Pomothyho "ČSFD Award" za "Oblíbeného skladatele dobrodružných soundtracků". Průlomovým… (více)

Willis a Shyamalan potřetí

Willis a Shyamalan potřetí

31.01.2014

Po zániku Země a Poslední vládce větru rozhodně nepatří mezi filmy, za které by M. Night Shyamalan sklidil příliš chvály. Pověst mistra napětí si vysloužil spíš Šestým smyslem a Vyvoleným, takže… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama