Reklama

Reklama

Vynikající psycholog Malcolm Crowe (Bruce Willis) má za sebou traumatizující zážitek. Bývalý pacient se vloupal do jeho domu a dříve než sám spáchal sebevraždu, pokusil se ho zastřelit. Šlo zřejmě o trest za to, že mu nedokázal správným způsobem pomoci. Příští podzim. Doktor Crowe se pohroužil do práce a více než své manželce, trpící vzrůstajícím odcizením, se věnuje novému pacientovi. Osmiletý chlapec jménem Cole Sear vidí v těch nejneočekávanějších chvílích duchy s děsivým zevnějškem jasně prozrazujícím příčinu smrti. Oběšenci, sebevražedkyně, chlapec s hlavou prostřelenou brokovnicí Proč se zjevují obyčejnému osmiletému chlapci z Philadelphie? Chtějí ho děsit nebo snad potřebují jeho pomoc? Doktor je racionální skeptik, ale tragické zkušenosti s podobně postiženým pacientem z loňského roku ho varují před unáhlenými standardními závěry. Ostatně to, že osmiletý Cole Sear skutečně vidí reálně existující duchy, není to největší překvapení, které na Malcolma Crowea čeká... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 321)

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to vydarená mysteriózna dráma od M. Night Shyamalana. Má dosť dobrý príbeh o uznávanom detskom psychológovi, ktorému ale nanešťastie jeden prípad z dlhodobého hľadiska vôbec nevyšiel a tak pacient v dospelosti pred jeho očami spáchal samovraždu a jeho postrelil. To ho samozrejme veľmi ovplyvnilo, okrem úplnej sebadôvery prišiel aj o bezproblémový vzťah s manželkou, ale v malom nezvyčajnom chlapcovi so zvláštnymi problémami nájde svoju novú príležitosť a tak mu chce pomôcť za každú cenu. Ale postupne si uvedomuje, že to bude ešte komplikovanejšie. Spracovanie je výborné, už úvodný dojem sa dosť vydaril, ale následne je to ešte lepšie. Celá postava chlapca je skutočne perfektná, podobne aj jeho vzťah s psychológom, no hlavne dej je po celý čas nadmieru zaujímavý, neustále to tak príjemne pomaly graduje, postupne sa odhaľuje celá pravda a nájde sa tu aj viacero perfektných scén, ktoré prichádzajú v pravidelných intervaloch, napríklad rozhovor s učiteľom, no hlavne celá situácia s kazetou, to sa mi mimoriadne páčilo. A aby toho nebolo málo, na konci ešte čaká vynikajúca pointa, ktorá hlavne líniu s psychológovou manželkou ukáže z úplne iného uhla. Čo sa týka tej hororovej stránky, síce mi to celé prišlo skôr také ako pre celú rodinu, no to mi vôbec neprekáža, keďže to bolo viditeľne zámerom, pričom sa to sem aj hodí. A aj tak to má perfektnú atmosféru a všetky mysteriózne ladené scény sú dostatočne zaujímavé. Herecké obsadenie je výborné, Haley Joel Osment tu podáva veľmi kvalitný výkon, k tomu Bruce Willis v jednej zo svojich najzaujímavejších úloh, bavila ma aj postava matky, tu nemám problém. Réžia a technická stránka sú perfektné, M. Night Shyamalan je jednoducho talent, prvotriedna kvalita po všetkých stránkach. Síce plné hodnotenie dať nemôžem, toto nie je práve tématika, ktorej by som ho mohol dať, ale napriek tomu si nemôžem sťažovať, lebo potenciál sa už pravdepodobne nedal využiť lepšie. 80% ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Na Shyamalanovi mi přijde nejzábavnější to, že vlastně jenom kopíruje "staré mistry". Ať už jsou to úvodní titulky, hudba nebo práce s motivem a obecně přístup k vyprávění. A zajímavé na tom je, jak mu to čím dál tím míň prochází u diváků. Nicméně ke Smyslu, tady je zábavné to otočení, že Bruce si myslí, že pomáhá lidem myslet, zatímco ve skutečnosti jeho učí lidé cítit. Při opakované projekci jsem nejvíc ocenila postavu Toni Collette. Dále mě rovněž dojala epizoda s holčičkou, která přišla zachránit svoji mladší sestru. Nicméně chování ostatních postav a neustálé nadávání do freaků je dost chtěné, takhle se z mé zkušenosti lidé ke zlobivým dětem nechovají. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Rok 1999 bol jedným z najsilnejších rokov americkej kinematografie nielen po stránke komerčnej („nové“ HVIEZDNE VOJNY), ale i umeleckej (TRAJA KRÁLI). Tiež horor dostal po tínedžerských vyvražďovačkách nový smer a ŠIESTY ZMYSEL režiséra a scenáristu Shyamalana ukázal (so ZÁHADOU BLAIR WITCH), že horor môže skutočne desiť a mraziť. Bruce Willis sa predstavuje ako detský psychiater, ktorý sa potrebuje vykúpiť z hriechov minulosti a nadväzuje vzťah s tichým chlapcom, ktorý vidí mŕtvych. Čaká ho však šokujúce prekvapenie. Bolo by ale kruté tvrdiť, že takmer dokonalý ŠIESTY ZMYSEL neponúka nič viac, než "len" kultový finálny twist. Je tu predsa ešte skvelý pokojný výkon bývalého akčného veterána Willisa, strhujúci výkon Haleyho Joela Osmenta (syn Forresta Gumpa!) a nádherná Olivia Williams ako „zakliata panna v strašidelnom zámku“. Sebavedomá réžia, zrelé scény, výborné dialógy („Kam chodia colníci cikať?“), hrôzostrašné stretnutia s duchmi. Škoda niekoľkých hysterických scén s nesympatickou Toni Collette a na asi 20. raz už to nie je taká šupa a pecka, ako na prvé razy. Ale nemôžem dať menej, ako 100%, pretože keď to u nás v mrazivom januári 2000 išlo do kín, bol som na tom niekoľkokrát a nevedel som sa toho nabažiť. No od Shyamalana mám najradšej predsa len skôr Znamenia, než Šiesty zmysel, tie mi prídu vyzretejšie. Plusom ale určite je vynikajúco tiesnivá kamera, pochmúrna atmosféra a temná výprava. Viac v mojej recenzii na Studna.net: http://www.studna.net/reviews/499/ Kino Považan 2000 (2x) ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodně zmáknutá duchařina s výtečnou atmosférou a nenápadnými indiciemi, které zpětně maximalizují zážitek z jedinečného konce. V podstatě bez jediné chyby ve scénáři a bez jediné zbytečné scény. Bohužel některé scény měly až příliš slabý spád a příliš pomalé tempo. Rovněž představitel pacienta Haley Joel Osment byl na devítileté dítě jaksi chytřejší než by bylo záhodno. Jeho styl mluvy a chování nekorespondovalo s jeho věkem ani při zamhouření obou očí. Willis na akčního hrdinu překvapivě citlivý a nehumpolácký. Zřejmě nejlepší film Shyamalana. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Smekám před M. Night Shyamalanem, protože natočit takovýhle film ve svých 29 letech a téměř jako celovečerní debut to chce opravdu velkou dávku talentu a odvahy! Mohlo to skončit jako spoustu průměrných "duchařských" filmů, ale právě do puntíku propracovaný Shyamalanův scénář a jeho dokonalá režie dělají snímek vyjímečným! Bohužel pro Šestý smysl měl v roce 2000 při vyhlašování Oscarů těžkého konkurenta (Mendesovu Americkou krásu), ale jsem přesvědčen, že tenhle scénář by si Oscara zasloužil! Závěr mě dostal takovým způsobem, že už mne patrně žádný snímek svou pointou více nešokuje. Další co musím pochválit je skvěle budovaná hutná atmosféra, která diváka plně vtahne do děje. Herecké výkony jsou fantastické, hlavně mladého Haleye Joela Osmenta a Bruce Willise. Na závěr mi nezbývá než Šestý smysl doporučit všem a těm co ho ještě neviděli musím vzkázat, že dělají obrovskou chybu....... ()

Galerie (83)

Zajímavosti (81)

  • Natáčelo se od 21. září do 13. listopadu 1998 v Pensylvánii (USA). (Varan)
  • Vo filme nikdy nenastane úplné ticho, lebo vo všetkých scénach je v pozadí nahratý ľudský dych, ktorý má vytvárať podvedomý dojem, že aj v prázdnych miestnostiach niekto je. (HelenOfTroy)

Související novinky

Horor Ti druzí se dočkají remaku

Horor Ti druzí se dočkají remaku

13.10.2020

Známý horor Ti druzí s Nicole Kidman se dočká remaku. Snímek španělského režiséra Alejandra Amenábara vyprávěl o matce a jejích dvou dětech na konci druhé světové války, kterak čekají, až se otec… (více)

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

ČSFD Award pro Jamese Newtona Howarda

04.04.2017

Přední skladatel instrumentální filmové hudby James Newton Howard obdržel v neděli 2. dubna z rukou Martina Pomothyho "ČSFD Award" za "Oblíbeného skladatele dobrodružných soundtracků". Průlomovým… (více)

Willis a Shyamalan potřetí

Willis a Shyamalan potřetí

31.01.2014

Po zániku Země a Poslední vládce větru rozhodně nepatří mezi filmy, za které by M. Night Shyamalan sklidil příliš chvály. Pověst mistra napětí si vysloužil spíš Šestým smyslem a Vyvoleným, takže… (více)

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

Eastwood a Damon vidí mrtvé lidi

20.09.2009

Clint a Matt si zjevně padli do oka. V prosinci má premiéru jejich společný „jihoafrický“ projekt Invictus, ve kterém si Morgan Freeman zahraje Nelsona Mandelu a Matt Damon kapitána ragbyového týmu.… (více)

Reklama

Reklama