Reklama

Reklama

Zvuky přírody - Série 1 (2019) (série)


Záhada bezhlasého křiku (S01E03)

(epizoda)
  • Francie L'Énigme du cri silencieux (více)
Francie, 2019, 52 min

Režie:

Jacques Mitsch

Obsahy(1)

U zvířat se rozvinula schopnost vnímat pro člověka neslyšitelné zvuky, kterou jsme dlouho považovali za jejich šestý smysl. Od největších po nejmenší, od nejtišších po nejhlučnější se suchozemští živočichové snaží dorozumět s ostatními. A jedno je jisté – všichni mají co říct. V poušti Kalahari na hranicích mezi Namibií, Jihoafrickou republikou a Botswanou ranní slunce vylákalo z nory drobnou šelmu z čeledi promykovitých: surikatu. Než vyleze ven, pozorně se rozhlíží kolem sebe. Umí také předat stav situace ostatním. Surikaty střídavě vydávají krátké zvuky, kterými se vzájemně ujišťují, že jim nic nehrozí. Profesorka etologie Marta Manserová se už přes dvacet let věnuje studiu akustické komunikace surikat. (Česká televize)

(více)

Recenze (4)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

(AFO 2021) Skutečnost, že zvířata mezi sebou komunikují a předávají si nejrůznější informace, není novinkou, avšak tento dokument (popř. epizoda) nabízí hned několik nadmíru zajímavých poznatků, jež mi rozhodně rozšířily povědomí o tom, jak se mezi sebou různí živočichové dorozumívají - ať už šlo o sloní komunikaci přes chodidla, mateřský instinkt jelenců či syslí ultrazvukové skřeky. ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

O přírodu se jako laik zajímám aspoň 30 let, naživo, z naučných knih, internetu a dokumentů. Čím víc svět zvířat poznávám, tím víc mě fascinují. A vědecké poznatky, které dokument přináší, zcela předčil mé očekávání. Ať to byli sloni, surikaty nebo brouci. Samotný dokument kromě zvuku oplývá také skvělou vizuální stránkou, netradičně zvoleným animovaným úvodem a nečekaně vtipným závěrem, super dramaturgií. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama